handdator

Visa fullständig version : Hur tillverkas fryst broccoli?


sumialic
2017-10-12, 11:58
Har sedan länge köpt två olika förpackningar av fryst broccoli (båda ifrån Belgien), varav jag äter 500g om dagen. Jag minns att jag har läst att fryst ska innehålla mer nyttoämnen per 100g än färsk, men då jag inte vet hur tillverkningsprocessen ser ut tänkte jag höra om någon här vet det? Skulle denna värmas upp för mycket så går ju de bra ämnen man är ute efter förlorade.

sumialic
2017-10-12, 13:51
Kontaktade företaget och fick följande svar

"Broccoli is blached on +/- 90°C for 130 sec"

Sverker
2017-10-12, 17:25
Du får titta i SLVs databas. Där finns broccoli och kokt broccoli.
Broccoli innehåller 175 ug folat och kokt folat innehåller 96 ug.
Du tappar tydligen 40 % av folsyran och troligen andra värmekänsliga näringsämnen också.

Men du vinner att upptaget av olika antioxidanter som beta-karoten ökar betydligt.

Alla frysta grönsaker förkokas ( blancheras ) vilket gör att upptaget ökar av antioxidanterna. Vi kan äta grönsakerna upptinade och behöver inte koka dem en gång till.