handdator

Visa fullständig version : Att skölja salladen hjälper inte


King Grub
2017-09-25, 08:55
Fortfarande massor av bakterier. Även färdiga tvättade sallader i påse är täckta av patogener.

Customer demands for fresh salads are increasing, but leafy green vegetables have also been linked to food-borne illness due to pathogens such as Escherichia coli O157:H7. As a safety measure, consumers often wash leafy vegetables in water before consumption. In this study, we analyzed the efficiency of household washing to reduce the bacterial content. Romaine lettuce and ready-to-eat mixed salad were washed several times in flowing water at different rates and by immersing the leaves in water. Lettuce was also inoculated with E. coli before washing. Only washing in a high flow rate (8 L/min) resulted in statistically significant reductions (p < .05), “Total aerobic count” was reduced by 80%, and Enterobacteriaceae count was reduced by 68% after the first rinse. The number of contaminating E. coli was not significantly reduced. The dominating part of the culturable microbiota of the washed lettuce was identified by rRNA 16S sequencing of randomly picked colonies. The majority belonged to Pseudomonadaceae, but isolates from Enterobacteriaceae and Staphylococcaceaceae were also frequently found. This study shows the inefficiency of tap water washing methods available for the consumer when it comes to removal of bacteria from lettuce. Even after washing, the lettuce contained high levels of bacteria that in a high dose and under certain circumstances may constitute a health risk.

Effects of household washing on bacterial load and removal of Escherichia coli from lettuce and “ready-to-eat” salads. Food Science & Nutrition, 20 September 2017.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.514/full

baktung
2017-09-25, 09:00
Inget råd om hur man borde rengöra salladen då?

King Grub
2017-09-25, 09:06
Går inte. Det är på producenterna och distributörerna som större krav måste ställas.

King Grub
2017-09-25, 09:07
Det är dessutom en svensk studie med sallad inköpt på en vanlig butik i Sverige, då det är våra förhållanden den gäller.

timoat
2017-09-25, 11:44
Man får börja koka salladen.

Termy
2017-09-25, 12:07
Eller så skiter man i att köpa färdigblandsallader.

King Grub
2017-09-25, 12:08
Det var inte bara färdiga sallader som undersöktes. Även dom man plockar själv i butiken.

Grahn
2017-09-25, 12:09
Eller så skiter man i att köpa färdigblandsallader.

Hur skulle det hjälpa då testerna väl visade att det inte går att rengöra salladen effektivt hemma genom sköljning?

Termy
2017-09-25, 12:14
Hur skulle det hjälpa då testerna väl visade att det inte går att rengöra salladen effektivt hemma genom sköljning?

Ja, om man inte köper salladerna behöver man ju inte fundera på om man ska rengöra dem eller inte. (och/eller egenplockade salladsblad, som King Grub precis nämnde också)

Grahn
2017-09-25, 12:21
Ja, om man inte köper salladerna behöver man ju inte fundera på om man ska rengöra dem eller inte. (och/eller egenplockade salladsblad, som King Grub precis nämnde också)

Du menar om man skippar salladen helt så behöver man inte oroa sig för att det är ineffektivt att skölja den?

Gissar iofs att samma gäller alla grönsaker.....

Termy
2017-09-25, 12:56
Du menar om man skippar salladen helt så behöver man inte oroa sig för att det är ineffektivt att skölja den?

Gissar iofs att samma gäller alla grönsaker.....

Ja det var ju den uppenbara alternativa lösningen jag postade ;) (att det ev. säger sig självt behöver man ju inte anta på ett allmänt forum)

Grahn
2017-09-25, 13:01
Ja det var ju den uppenbara alternativa lösningen jag postade ;) (att det ev. säger sig självt behöver man ju inte anta på ett allmänt forum)

Då är jag med i matchen :d

rbn
2017-09-25, 19:06
Man kan ju undra om detta går att översätta till andra grönsaker med, typ tomat, gurka, paprika.. Allt?

Termy
2017-09-25, 19:35
Man kan ju undra om detta går att översätta till andra grönsaker med, typ tomat, gurka, paprika.. Allt?

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/branschriktlinjer/butik---saker-mat-i-din-butik.pdf

På sidan 35 och framåt finns en del information om risker för olika smittor i olika livsmedel.

exevision
2017-09-25, 19:45
Odla själv?

Kaalle
2017-09-25, 21:18
Stämmer det att bekämpningsmedel går att få bort med vinäger? Vet att det är något helt annat visserligen. Men mer orolig för det.

Bob90
2017-09-25, 21:28
Äh, KBK.

flipp
2017-09-25, 22:53
Jag som käkar romansallad dagligen. Vad ska man äta istället...?

Klein
2017-09-26, 02:54
Att mjölksyra grönsakerna kanske hjälper.

Grahn
2017-09-26, 06:34
Jag som käkar romansallad dagligen. Vad ska man äta istället...?

Om det inte är ett problem så är det inte ett problem, vi klarar lite skit i maten.

rbn
2017-09-26, 06:48
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/branschriktlinjer/butik---saker-mat-i-din-butik.pdf

På sidan 35 och framåt finns en del information om risker för olika smittor i olika livsmedel.

Tack

Shqypnia
2017-09-26, 09:58
De vitaminer man får i sig motarbetar all smuts. :D

Ett Orm
2017-09-27, 20:40
Orka bry sig. Yolo.

xan
2017-09-27, 21:49
Yeah baby, lite skit är bra för magen!

Wilshere
2017-09-28, 09:04
Är för lat för att skölja och hålla på ändå.

MaxTheMarketer
2017-09-28, 11:53
Yeah baby, lite skit är bra för magen!

Sant.

Att vara för steril är inte bra för immunförsvaret; de behöver också sin "styrketräning" så att säga!

Blir intressant när "supervirusen" bildas och orsakar nästa digerdöd, troligen kommer det dyka upp något i USA inom snar framtid med tanke på deras galna nästintill ackordbaserade utskrivningar av antibiotika så fort någon "inte mår bra".