handdator

Visa fullständig version : 80 % större fettförlust med extra virgin olivolja


King Grub
2017-08-22, 10:36
PURPOSE:

Despite the fact that extra virgin olive oil (EVOO) is widely used in obese individuals to treat cardiovascular diseases, the role of EVOO on weight/fat reduction remains unclear. We investigated the effects of energy-restricted diet containing EVOO on body composition and metabolic disruptions related to obesity.

METHODS:

This is a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial in which 41 adult women with excess body fat (mean ± SD 27.0 ± 0.9 year old, 46.8 ± 0.6% of total body fat) received daily high-fat breakfasts containing 25 mL of soybean oil (control group, n = 20) or EVOO (EVOO group, n = 21) during nine consecutive weeks. Breakfasts were part of an energy-restricted normal-fat diets (-2090 kJ, ~32%E from fat). Anthropometric and dual-energy X-ray absorptiometry were assessed, and fasting blood was collected on the first and last day of the experiment.

RESULTS:

Fat loss was ~80% higher on EVOO compared to the control group (mean ± SE: -2.4 ± 0.3 kg vs. -1.3 ± 0.4 kg, P = 0.037). EVOO also reduced diastolic blood pressure when compared to control (-5.1 ± 1.6 mmHg vs. +0.3 ± 1.2 mmHg, P = 0.011). Within-group differences (P < 0.050) were observed for HDL-c (-2.9 ± 1.2 mmol/L) and IL-10 (+0.9 ± 0.1 pg/mL) in control group, and for serum creatinine (+0.04 ± 0.01 µmol/L) and alkaline phosphatase (-3.3 ± 1.8 IU/L) in the EVOO group. There was also a trend for IL-1β EVOO reduction (-0.3 ± 0.1 pg/mL, P = 0.060).

CONCLUSION:

EVOO consumption reduced body fat and improved blood pressure. Our results indicate that EVOO should be included into energy-restricted programs for obesity treatment.

Eur J Nutr. 2017 Aug 14. Consumption of extra virgin olive oil improves body composition and blood pressure in women with excess body fat: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial.

Filipb
2017-08-22, 12:49
Intressant fynd. Ifrågarsätter dock hur strikta deltagarna var med kosten om den bra gruppen gick ned 2,3 kg i snitt på 9 veckor med 500 kcal underskott. Med drygt 40 % kroppsfett torde inte kroppen fysiskt sträva emot fettminskning

King Grub
2017-08-22, 12:53
Själva frukosten där den studerade skillnaden (oljan) fanns var helt kontrollerad.

ApexProcyon
2017-08-22, 12:57
Om jag inte missminner mig så har det framkommit en del resultat tidigare som hintat åt ökad fettförbränning av just EVOO men inte av "vanlig" olivolja.

Intressant att fler resultat dyker upp som verkar peka mot samma håll.

Aryt
2017-08-22, 21:00
Verkar vara värt att kolla upp om det verkligen är EVOO man köper: http://www.nclnet.org/evoo_testing
Washington, DC— The National Consumers League (NCL) has released the testing results of national brands of extra virgin olive oil (EVOO) products, finding that – of 11 products sampled – six failed to meet EVOO standards when evaluated by a highly accredited Australian lab.

Oklart om samma gäller Sverige.

Klein
2017-08-23, 00:21
Smaken av olivoljan ger en fingervisning. Extra virgin har inte en mild neutral smak. Den ska fruktig, bitter och pepprig.

Frågenarkomanen
2017-08-23, 00:33
Intressant fynd. Ifrågarsätter dock hur strikta deltagarna var med kosten om den bra gruppen gick ned 2,3 kg i snitt på 9 veckor med 500 kcal underskott. Med drygt 40 % kroppsfett torde inte kroppen fysiskt sträva emot fettminskning

Nej, Set Point kan regleras uppåt, men definitivt inte nedåt innan man gått ned i vikt.

Dreas
2017-08-23, 06:35
Här ska man nog lyssna på Alan Aragon i denna Podcast: http://www.legendarylifepodcast.com/fatloss/264/

Nu vet jag inte hur processeringen av Sojabönsolja är, men där kan man ha problemet.

Filipb
2017-08-23, 22:03
Nej, Set Point kan regleras uppåt, men definitivt inte nedåt innan man gått ned i vikt.

Det är jag med på, men faktorer som NEAT borde inte förändras så mycket på den nivån kontra lägre (säg 20-25 % för kvinnor)