handdator

Visa fullständig version : Mjölk - en myt att det är nyttigt?


MaxTheMarketer
2017-08-11, 15:52
Såg denna länk från min gamla utbildningsgrupp "Folkhälsovetare"
som ibland dock brukar länka till Aftonbladet som "källa" *screwy*:

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet

Nu har jag inte läst originalstudien och vet inte heller hur
mkt som är "dålig vetenskaplig rapportering" från SVT:s sida.

Originalstudie:
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Studierna är kohort, dock inte RCT, och även forskarna råder
att resultaten tolkas med en nypa salt. Vad säger ni dietister?

Trevlig helg & sup lagom! / Max.

Konradsson
2017-08-11, 16:24
Det råder oenighet om mjölkens roll i benskörhet. I teorin kan kalcium stärka benen, men vissa menar att kalcium i dieten tvärtom ökar benresorptionen, dvs nedbrytning av benmassa. Epidemiologiskt verkar det som att mjölk ökar risken för benskörhet. Skandinavien har flest höftfrakturer per capita i världen.

Benskörhet är dock inte ett stort problem för män som styrketränar. Man bör vara mer orolig över det faktum att mjölk ökar risken för prostatacancer.

Anders The Peak
2017-08-11, 16:43
Det råder oenighet om mjölkens roll i benskörhet. I teorin kan kalcium stärka benen, men vissa menar att kalcium i dieten tvärtom ökar benresorptionen, dvs nedbrytning av benmassa. Epidemiologiskt verkar det som att mjölk ökar risken för benskörhet. Skandinavien har flest höftfrakturer per capita i världen.

Benskörhet är dock inte ett stort problem för män som styrketränar. Man bör vara mer orolig över det faktum att mjölk ökar risken för prostatacancer.

Brist på soltimmar/D-vitamin och på fysisk aktivitet.

MaxTheMarketer
2017-08-11, 16:59
Tack för svaren!

Det nämndes i artikeln att en forskare gått över till yoghurt
(vilket oxå bygger på mjölk på något vänstert vis?). Det bör
väl finnas andra bra källor för kalcium kombinerat med styrke?

Ägg är väl en bra källa för många näringsämnen som alternativt
kan ersätta mjölk som haft sitt löp i ens barndom och uppväxt?

Konradsson
2017-08-11, 17:04
Brist på soltimmar/D-vitamin och på fysisk aktivitet.

Mjölk är ju berikat med D-vitamin. Och jag tror inte att Skandinavier har brist på fysiskt aktivitet. Tvärtom tränar vi mer än genomsnittet i Europa.

Solljus är säkerligen viktig faktor. Nya Zeeland är kanske undantaget, där man har mycket solljus men ändå relativt många frakturer.

https://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/feb/slide2opti.jpg

MaxTheMarketer
2017-08-11, 17:16
Mjölk är ju berikat med D-vitamin. Och jag tror inte att Skandinavier har brist på fysiskt aktivitet. Tvärtom tränar vi mer än genomsnittet i Europa.

Solljus är säkerligen viktig faktor. Nya Zeeland är kanske undantaget, där man har mycket solljus men ändå relativt många frakturer.

https://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/feb/slide2opti.jpg

Aha, så det kan vara att bristande solljus i Sverige är en
stor bidragande faktor för frakturer och mängden mjölk
som konsumeras inte har tillräcklig kompenserande effekt?

Konradsson
2017-08-11, 17:25
Aha, så det kan vara att bristande solljus i Sverige är en
stor bidragande faktor för frakturer och mängden mjölk
som konsumeras inte har tillräcklig kompenserande effekt?

Så kan det vara. Att jämföra olika länder är egentligen alldeles för stor skala för att kunna dra slutsatser. Studien du länkade i ditt första inlägg är bättre. Där jämförde man mjölkkonsumtion inom Sverige, och såg ingen skyddande effekt på benskörhet.

Anders The Peak
2017-08-11, 17:39
Mjölk är ju berikat med D-vitamin. Och jag tror inte att Skandinavier har brist på fysiskt aktivitet. Tvärtom tränar vi mer än genomsnittet i Europa.

Solljus är säkerligen viktig faktor. Nya Zeeland är kanske undantaget, där man har mycket solljus men ändå relativt många frakturer.


Åldersgruppen det handlar om tränade inte direkt utan levt ett relativt långt liv. Vi får se när den tränade gruppen kommer upp i fraktur-ålder 65-döden inträffar ca 82-83 år idag.

Intressant iaktagelse Finland med relativt låga frakturtal. De har en stor del av befolkningen som är laktosintolleranta och de flesta mjölkprodukter säljs laktosfri. Kan det vara laktosen som är pudelns kärna ?

Kan det vara för att vi dricker för lite vin?

Konradsson
2017-08-11, 18:26
Intressant iaktagelse Finland med relativt låga frakturtal. De har en stor del av befolkningen som är laktosintolleranta och de flesta mjölkprodukter säljs laktosfri. Kan det vara laktosen som är pudelns kärna ?
Nej, laktos har ingen koppling till benhälsa.

Kan det vara för att vi dricker för lite vin?
Alkohol har ett U-format samband med benskörhet. Måttligt alkoholintag är alltså bra för benhälsan, oavsett om det är vin eller öl. Kanske finnarna gynnas av att de dricker mer.

Starke75an
2017-08-12, 09:23
Åldersgruppen det handlar om tränade inte direkt utan levt ett relativt långt liv. Vi får se när den tränade gruppen kommer upp i fraktur-ålder 65-döden inträffar ca 82-83 år idag.

Intressant iaktagelse Finland med relativt låga frakturtal. De har en stor del av befolkningen som är laktosintolleranta och de flesta mjölkprodukter säljs laktosfri. Kan det vara laktosen som är pudelns kärna ?

Kan det vara för att vi dricker för lite vin?

Vekar det luta mot att benskörheten ökar i Sverige?

Tycker aldrig man ska blanda in Finland i några studier.

Finland är våran efterblivna lillebror.

blåvitt
2017-08-12, 09:37
Tack för svaren!

Det nämndes i artikeln att en forskare gått över till yoghurt
(vilket oxå bygger på mjölk på något vänstert vis?). Det bör
väl finnas andra bra källor för kalcium kombinerat med styrke?

Ägg är väl en bra källa för många näringsämnen som alternativt
kan ersätta mjölk som haft sitt löp i ens barndom och uppväxt?

Ägg innehåller en massa nyttigheter men kolesterolet i ett ägg är betydligt högre än det rekommenderade dagliga intaget.

King Grub
2017-08-12, 09:45
Det finns inte sådana rekommendatior, och där det funnits, som i USA, har man tagit bort dom. Kolesterol i maten påverkar inte kolesterolet i blodet.

VOLT
2017-08-13, 09:12
Det finns inte sådana rekommendatior, och där det funnits, som i USA, har man tagit bort dom. Kolesterol i maten påverkar inte kolesterolet i blodet.Vet ej vilken studie du går på som visar att kolesterol i mat INTE skulle påverka kolesterol i blodet, men tror att det finns många studier idag som visar tvärtom.

Här har du iallafall en studie om ägg och kolesterol med Dr Greger:

https://youtu.be/nVqiv_7qJaI



Skickat från min SM-G955F via Tapatalk

StarkaUlf
2017-08-13, 09:55
Youtube - Den bästa källan för vetenskapliga studier.

VOLT
2017-08-13, 10:14
Youtube - Den bästa källan för vetenskapliga studier.Han har även länkat olika studier i sin fält, så alla som vill läsa studierna har möjlighet för det. Om du känner Youtube är oseriöst för dig....

Skickat från min SM-G955F via Tapatalk

King Grub
2017-08-13, 10:25
Det är bara hyperresponders som svarar på dietärt kolesterol på det sättet. Övriga påverkas insignifikant eller inte alls.

https://insights.ovid.com/pubmed?pmid=16340654

Sedan finns det medicinska tillstånd som gör att man inte bör konsumera oinskränkta mängder kolesterol (eller ägg), men vi förutsätter att frisk är det normala.

VOLT
2017-08-13, 10:54
Det är bara hyperresponders som svarar på dietärt kolesterol på det sättet. Övriga påverkas insignifikant eller inte alls.

https://insights.ovid.com/pubmed?pmid=16340654

Sedan finns det medicinska tillstånd som gör att man inte bör konsumera oinskränkta mängder kolesterol (eller ägg), men vi förutsätter att frisk är det normala.Menar du alla studier är hyperresponders? Isåfall till vilken nytta skulle dom göra det om jag får fråga?

Skickat från min SM-G955F via Tapatalk

King Grub
2017-08-13, 11:14
Du talar i tungor.

Grahn
2017-08-14, 06:42
Ett inte helt oväntat sammanträffande med antalet frakturer per år kanske är att Skandinavien, norra USA etc har det signifikant halkigare stora delar av året......om man inte kompenserat för det på något bra sätt dvs.

blåvitt
2017-08-15, 12:14
Det finns inte sådana rekommendatior, och där det funnits, som i USA, har man tagit bort dom. Kolesterol i maten påverkar inte kolesterolet i blodet.

Har googlat runt lite nu och det ser väl snarare ut som att läget kring dietärt kolesterols koppling till CVD är ganska oklart? Om man ser till metastudier och sammanställningar, exempelvis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109578

dmoller
2017-08-15, 19:38
Du talar i tungor.


RIP Curse of Tongues *cry*