handdator

Visa fullständig version : Tråden för oss med skärbrädor eller som ska köpa en


mini
2017-08-01, 09:55
Ska byta ut mina plastskärbrädor hemma och köpa i trä istället. Söker köptips, skötselråd och hygientips. (Kommer ha en i plast kvar för kyckling.)

Mental
2017-08-01, 10:36
Ett ordentligt slaktarblock i ändträ är skönt att ha, klumpigt vid rengöring men skönt att arbeta på.

Ändträ tycker jag håller bättre.
Börjar det bli skåror som mat fastnar i får man slipa ned och sedan olja upp igen. Tycker ikeas träolja fungerar ypperligt.
Se till att blöta båda sidorna i vid rengörning annars kan de spricka och jävlas om man bara blöter ena sidan. (då träet sväller ojämt då)

caelus
2017-08-01, 12:13
Jag använder denna träskärbräda (http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00233429/) från Ikea. Brukar diska skärbrädan efter varje användning och olja in den någon gång i månaden.

Mental
2017-08-01, 14:58
https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/241595/images/2008/45255_pe140979_s4_23599083.jpg

Jag har den här från ikea, men den ser inte ut att säljas längre

Diomedea exulans
2017-08-01, 15:06
Seriös fråga: Kan man inte såga av änden på en vanlig, bred bräda? Känns som om det borde vara billigast?

Bob90
2017-08-01, 15:09
Seriös fråga: Kan man inte såga av änden på en vanlig, bred bräda? Känns som om det borde vara billigast?

Så har vi gjort på landstället :d
Alla värmeunderlägg, skärbrädor osv är från gamla tjocka golvplankor.

Mental
2017-08-01, 15:23
Seriös fråga: Kan man inte såga av änden på en vanlig, bred bräda? Känns som om det borde vara billigast?

Jodå, se till att det inte är impregnerat med något otrevligt. hyvla till, olja och sedan är det bara att köra.
Det är lite som att baka eget bröd i stället för att köpa färdigt. Det är inte alla som tycker det är värt besväret.

Jockefoten
2017-08-01, 18:01
Jag har en kompis som finsnickrar på fritiden, han gjorde en sån här till mig:
MEfbe52kQ8k

Wain
2017-08-01, 18:59
Ska byta ut mina plastskärbrädor hemma och köpa i trä istället. Söker köptips, skötselråd och hygientips. (Kommer ha en i plast kvar för kyckling.)

Bra timing, dök upp i mitt Facebook-flöde idag:

https://www.facebook.com/linusschatullmakare/?hc_ref=ARRMpg1C7MoIHaAWogy2OGmbtUsqL7XedfdboR2-ti8DzuDaw481CclpmnBWE7fLgkQ

Linus J. Schatullmakare tar just nu beställningar på skärbrädor. Bättre blir det nog inte.

Vinter
2017-08-01, 19:50
Du kan alltid gå till en second hand och fixa en använd skärbräda du gillar formen/utseendet. Köpa några olika sandpapper grov till fin, och ytbehandling och fixa till den så den blir som ny.

svenbanan
2017-08-01, 20:14
En skärbräda av trä behöver inte vara av ändträ.

Ska man göra en skärbräda av trä (ändträ eller inte) så bör man nog använda nåt hårdare än barrträ. Valnöt, bok eller lönn tror jag är rätt vanligt.

Ett Orm
2017-08-02, 16:32
Seriös fråga: Kan man inte såga av änden på en vanlig, bred bräda? Känns som om det borde vara billigast?

Billigt ja. Men risken finns att den slår sig och blir ett långt U, störande som faun.
Wen finns det risk att den flisar ur eftersom man skär av fibrerna.

Ska man ha trä bör man satsa på ändträ enligt mig. Snyggare också.

Old Nick
2017-08-02, 22:01
Jag köper typ bara billiga skärbrädor på Ikea. Använder och diskar tills de spricker eller blir för fnasiga. Sedan slänger jag eller bränner upp dem. Det är ju bara brädbitar. Känns inte värt besväret att hålla på och olja och underhålla.