handdator

Visa fullständig version : Halvknäpp fråga - hur vet man om man måste tillaga maten?


Emma99
2017-07-13, 18:46
Hej!

Har tänkt på en sak - hur vet man om man behöver tillaga en matvara eller om det är okej att äta direkt ur förpackningen?

Kött o dyl är ganska uppenbart, men typ wokgrönsaker (där det står tillagas i stekpanna - räcker det med att tina/lätt micra?).

Bacon kan skilja -"riktig" är ätklar (brukar stå), typ pärsons 140 g står "ska tillagas" har jag sett.

Hur är det med kylda pajer? Ok att äta fram till bäst före? Borde de värmas? Lite rädd för listeria osv. Är frysta pajer säkrare?

Sverker
2017-07-13, 18:50
Tillverkaren har skyldighet att berätta ifall maten ska tillagas eller inte, typ:
- Tillaga i mitten av ugnen vid 175°C i 15 minuter.

Sheikah
2017-07-13, 19:00
Tillverkaren har skyldighet att berätta ifall maten ska tillagas eller inte, typ:
- Tillaga i mitten av ugnen vid 175°C i 15 minuter.

Är det både ur smak-och bakteriehänseende? Eller annan hälsofara för den delen.

Bob90
2017-07-13, 19:06
Är det både ur smak-och bakteriehänseende? Eller annan hälsofara för den delen.

Skyldighet är nog bara ur hälsosynpunkt (tex man bör inte äta rå kyckling, okokta svartrötter, okokta kidneybönor osv). Men annars så tror jag det är som på juicepaketens "omskakas". Det är knappast hälsovådligt att dricka oskakad juice, men det höjer ju smakupplevelsen och chansen att man kanske köper produkten igen om man avnjuter den på tilltänkt vis.

skattefusk
2017-07-14, 07:19
Rökt bacon är tillagat. Bacon som måste tillagas är inte rökt men man har tillsatt rökarom.

Tree Fiddy
2017-07-14, 09:25
Är det både ur smak-och bakteriehänseende? Eller annan hälsofara för den delen.

Bakterier.

upperkatt
2017-07-14, 09:39
Bakterier.

*patogena mikroorganismer är väl bättre sammanfattat?

Tree Fiddy
2017-07-14, 09:45
*patogena mikroorganismer är väl bättre sammanfattat?

Ja det är den korrekta benämningen? Vad det nu spelar för roll..