handdator

Visa fullständig version : Även moderata mängder fruktsocker ger fettlever


King Grub
2017-06-23, 13:43
Background

Overconsumption of dietary sugars, fructose in particular, is linked to cardiovascular risk factors such as type 2 diabetes, obesity, dyslipidemia, and non-alcoholic fatty liver disease. However, clinical studies have to date not clarified whether these adverse cardiometabolic effects are induced directly by dietary sugars, or if they are secondary to weight gain.

Objectives

To assess the effects of fructose (75 g/day), served with their habitual diet over 12 weeks, on liver fat content and other cardiometabolic risk factors in a large cohort (n=71) of abdominally obese men.

Methods

We analyzed changes in body composition, dietary intake, an extensive panel of cardiometabolic risk markers, hepatic de novo lipogenesis (DNL), liver fat content, and postprandial lipid responses after a standardized oral fat tolerance test (OFTT).

Results

Fructose consumption had modest adverse effects on cardiometabolic risk factors. However, fructose consumption significantly increased liver fat content and hepatic DNL and decreased β-hydroxybutyrate (a measure of β-oxidation). The individual changes in liver fat were highly variable in subjects matched for the same level of weight change. The increase in liver fat content was significantly more pronounced than the weight gain. The increase in DNL correlated positively with triglyceride area under the curve responses after an OFTT.

Conclusion

Our data demonstrated adverse effects of moderate fructose consumption for 12 weeks on multiple cardiometabolic risk factors in particular on liver fat content despite only relative low increases in weight and waist circumference. Our study also indicates that there are remarkable individual differences in susceptibility to visceral adiposity/liver fat after real world daily consumption of fructose sweetened beverages over 12 weeks.

Adverse effects of fructose on cardiometabolic risk factors and hepatic lipid metabolism in subjects with abdominal obesity. J Internal Medicine, 26 May 2017.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12632/abstract

skogstanke
2017-06-23, 14:29
Adverse effects of fructose on cardiometabolic risk factors and hepatic lipid metabolism in subjects with abdominal obesity. J Internal Medicine, 26 May 2017.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12632/abstract

Gäller det även vid konsumtion av färsk frukt?

King Grub
2017-06-23, 15:19
Det undersöktes inte här, men jag har aldrig hört talas om någon som ätit sig till ett sjukdomstillstånd av naturell frukt om kosten inte även innehåller en massa skräp.

exevision
2017-06-23, 18:13
Är 75 gram "moderat"?

King Grub
2017-06-23, 18:16
"Our data demonstrated adverse effects of moderate fructose consumption". Det är inte svårt att komma upp i 75 gram fruktos. 7.5 dl läsk så är man där, och det är inte en ovanlig konsumtion. Och då har man övriga sockerkällor i kosten kvar.

tomten1
2017-06-23, 18:28
Jag som just åt typ 2 kg bananer :(

Filipb
2017-06-23, 18:29
"Our data demonstrated adverse effects of moderate fructose consumption". Det är inte svårt att komma upp i 75 gram fruktos. 7.5 dl läsk så är man där, och det är inte en ovanlig konsumtion. Och då har man övriga sockerkällor i kosten kvar.

Blir inte 7,5 dl läsk 75 g sackaros och således 37,5 g fruktos?

upperkatt
2017-06-23, 19:09
"an extensive panel of cardiometabolic risk markers, hepatic de novo lipogenesis (DNL), liver fat content, and postprandial lipid responses after a standardized oral fat tolerance test (OFTT)"

Räcker det med enbart biomarkörer som vem som helst kan testa eller är det biopsier + sudan black-färgning(?) ("liver fat content" före och efter) som måste göras för att undersöka helt säkert?

CalleP
2017-06-23, 21:01
"Our data demonstrated adverse effects of moderate fructose consumption". Det är inte svårt att komma upp i 75 gram fruktos. 7.5 dl läsk så är man där, och det är inte en ovanlig konsumtion. Och då har man övriga sockerkällor i kosten kvar.

Helt sjukt lite! Tack för studien.

King Grub
2017-06-23, 21:16
Dubbelt så mycket som Filipb påpekade. Jag tänkte fel. Men det är ändå rätt lätt att åstadkomma ett sådant intag särskilt om man dricker sockersöta drycker. Det är oftast inte enda sockerkällan.

leee
2017-06-23, 22:11
Stackars lever ,godis, glass, nötchoklad.

sumialic
2017-06-24, 00:35
Är fettlever samma sak som visceralt fett?

exevision
2017-06-24, 06:09
Tur man är försiktig med socker. Ska det ätas så tajmas det.

leee
2017-06-24, 09:09
Är fettlever samma sak som visceralt fett?

Nej visceralt finns inne i buken runt organen och fettlever är levern påverkad säger google.

exevision
2017-06-24, 19:30
Nej visceralt finns inne i buken runt organen och fettlever är levern påverkad säger google.

Är det inte så att för mycket visceralt fett ger fettlever?

leee
2017-06-24, 20:16
Är det inte så att för mycket visceralt fett ger fettlever?

Nej men även alkohol kan ge fettlever.

sumialic
2017-06-24, 22:49
Nej visceralt finns inne i buken runt organen och fettlever är levern påverkad säger google.

Kanske lite off topic, men vad är värst och hur bildas visceralt fett?

JacobHeitmann
2017-06-25, 13:59
Gäller det även vid konsumtion av färsk frukt?

Här är ett gammalt blogginlägg jag gjorde som tittar på möjliga studier som har olika förklaringsmodeller på varför frukt inte har samma påverkan som ren fruktos.


https://i.gyazo.com/7e969e332327741d4c83bf7a6b5fbe4e.png
Det var en del invändningar mot att det var "alldeles för mycket frukt" i min fruktsmoothievideo (se den här: https://youtu.be/l-xFo_BqAeg) och att fruktosen skulle vara skadligt för hälsan. Gör mina dödsknarkarsmoothies folk tjocka och sjuka?

Tyvärr blandar människor ihop frukt(!) och ren fruktos(!) och tror att det skulle bete sig likadant i kroppen. Den här skräcken kommer bland annat från studier som upptäckte att fruktossirap (HCFS) var kopplat till övervikt, diabetes, fettlever och inflammation.

Och faktiskt är det så att tillsatt socker i mat i form av sackaros, HCFS, melass, honung eller fruktjuicekoncentrat bör undvikas till en viss gräns. Det är rekommenderat av The American Heart Association att man inte ska få i sig tillsatt socker i mer än 100 kalorier (6 teskedar) socker för kvinnor och 150 kalorier (9 teskedar) för män.http://goo.gl/X5TMaA

Men bara i min smoothie så fick jag hela 440 kalorier (28 teskedar) från socker från mina 9 bananer och 125 g spenat. https://goo.gl/fr7DWC

Hur kan jag äta så mycket socker utan att få några problem med de nästan 50 gram fruktosen jag fick i mig (http://goo.gl/rGnfN), och under de andra dagarna jag kan få i mig runt 200 gram fruktos!?

Dr Bruce Bistrian, en professor på Harvard Medical School säger att: "Fruktos är naturligt i frukt. Frukt är inte skadligt och är dessutom fördelaktigt i nästan alla mängder."
Han förklarar vidare att det är fibrerna som saktar ner absorptionen och kanske något som är ännu mer viktigare kan vara flavonoiderna. http://goo.gl/WEod4u

Det finns även antydningar om att C-vitamin kan motverka metabolt syndrom. "Thus, the vitamin C content in natural fruits (as well as other antioxidants and flavonoids) may provide a safeguard against the untoward consequences related to excessive fructose ingestion." http://goo.gl/qCfDQH

Jesus Vioque, PhD en forskare som gjort en 10-årig studie om viktuppgång visar en bättre viktkontroll med mer frukt och grönt. http://goo.gl/07xH3p Och han påstår även detta: “There is no study showing a
significant long-term weight gain by over-eating whole fruit.”

Det finns inte en enda studie som visar en stor viktuppgång i det långa loppet genom att överäta hel frukt. Känns betryggande må jag säga!

En annan äldre studie från -71 gav man 17 personer 20 serveringar frukt, där de uppnådde ungefär den intressanta mängden 200 gram fruktos per dag, motsvarande 8 burkar cocakola. Blev de tjocka och sjuka med diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar efter 3-6 månader? Nope, det blev ingen negativ effekt eller fick snarare bättre värden på dessa områden. http://goo.gl/Wre68

En nyare studie från -01 gjorde man en liknande sak igen där de fick äta frukter, grönsaker och lite nötter i 2 veckor. Varje dag innehöll över 2000 gram färsk frukt. (https://goo.gl/b2LXuz) Resultatet visade bara positiva saker igen på flera olika faktorer och bland annat en dramatisk sänkning på det dåliga kolesterolet LDL.http://goo.gl/I5tcDa Notera att dessa människor åt för viktbalans, de bantade inte. Te.x. LCHF-are går ner i vikt och får bättre värden pga en lägre vikt, inte för att de skulle äta bättre. T.ex. bättre blodvärden får även människor som går ner i vikt pga knarkande av heroin och att bara äta godis med kaloriunderskott.

Det har även visats sig vara en onödig eller dålig idé att rekommendera människor med diabetes att begränsa sitt fruktintag. http://goo.gl/XPYTP
https://www.facebook.com/Plantbaserad/photos/a.672232719488682.1073741827.161619480550011/1087176144661002/?type=3&theater

ApexProcyon
2017-06-25, 15:15
Här är ett gammalt blogginlägg jag gjorde som tittar på möjliga studier som har olika förklaringsmodeller på varför frukt inte har samma påverkan som ren fruktos.


[url]https://www.facebook.com/Plantbaserad/photos/a.672232719488682.1073741827.161619480550011/1087176144661002/?type=3&theater[/rl]

Skönt att det inte verkar finnas något att frukta.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/2e/2c/97/2e2c97d37eebe5d9b4af2ea31c2c66fe--spiderman-meme-meme-faces.jpg

sumialic
2017-06-25, 19:46
Här är ett gammalt blogginlägg jag gjorde som tittar på möjliga studier som har olika förklaringsmodeller på varför frukt inte har samma påverkan som ren fruktos.


https://www.facebook.com/Plantbaserad/photos/a.672232719488682.1073741827.161619480550011/1087176144661002/?type=3&theater

Vadå ren fruktos? Fruktos är väl fruktos oavsett var?

ApexProcyon
2017-06-25, 20:14
Kan det vara så att biotillgängligheten är avsevärt lägre i frukt?

Spontant så låter det väldigt osannolikt att det skulle bli ett så pass stort energisvinn, men som sumialic är inne på så borde det väl vara fruktos som fruktos?

Grisen
2017-06-25, 21:12
Kanske värt att påpeka att studien är gjord på män som redan har bukfetma (abdominally obese men).

Sverker
2017-06-26, 05:31
Tillgängligheten är säkert samma. Skillnaden är olika kostfibrer i frukt som bildar gel som sänker upptagningshastigheten i tarmen. Ger lägre GI.

Hade vi inte tagit upp fruktosen hade tjocktarmens bakterier jäst dem istället med gaser som bieffekt. Jmf att äta kostfibrer.

z_bumbi
2017-06-26, 11:10
Hade vi inte tagit upp fruktosen hade tjocktarmens bakterier jäst dem istället med gaser som bieffekt. Jmf att äta kostfibrer.

Något annat att jämföra med är laktos för laktosintoleranta dvs riktigt obra i större mängder.

upperkatt
2017-06-26, 11:17
Summering
http://fructosefacts.org/study-summary-adverse-effects-fructose-cardiometabolic-risk-factors-hepatic-lipid-metabolism-subjects-abdominal-obesity/

xan
2018-03-11, 15:13
(Bump)

Här är ett gammalt blogginlägg jag gjorde som tittar på möjliga studier som har olika förklaringsmodeller på varför frukt inte har samma påverkan som ren fruktos.


https://www.facebook.com/Plantbaserad/photos/a.672232719488682.1073741827.161619480550011/1087176144661002/?type=3&theater

Gäller detta även andra sockerarter som också finns i frukt?

http://4.bp.blogspot.com/-JzySBMKXBJk/UQ8msbhvUnI/AAAAAAAAAhw/ogY7g1IM-qI/s1600/fruit_sugars.png

JacobHeitmann
2018-03-11, 17:56
Du menar om fibrerna, vitaminerna och fytokemikalierna skyddar kroppen från de andra sockerarterna också?

xan
2018-03-11, 18:44
Du menar om fibrerna, vitaminerna och fytokemikalierna skyddar kroppen från de andra sockerarterna också?

Ja.

Med den mängd frukt du åt/äter så blir det ju mycket av de andra sockerarterna också. 9 bananer borde bli en hel del sackaros t ex.

JacobHeitmann
2018-03-11, 19:18
Ja.

Med den mängd frukt du åt/äter så blir det ju mycket av de andra sockerarterna också. 9 bananer borde bli en hel del sackaros t ex.

Fruktos är ju rätt undersökt pga dess stora konsekvenser med fettlever och andra allvarliga sjukdomar som man säkert började se från läsk som hade Högfruktos majssirap i sig. Därav all rädsla och fokus på fruktos.

Jag har nog inget proffsigt svar än att skräpmat, kalorier utan fibrer osv, har konsekvenser i att det är just skräpmat. Så ja, fibrer osv skyddar från allt som är hårt raffinerat skräpmat-aktigt. Om det skyddar precis på samma sätt som mot fruktos, t.ex. om vi tar sackaros (som egentligen är hälften glukos och hälften fruktos) eller ren glukos vet jag inte. Men vi alla vet ju att strösocker inte är det hälsosammaste i kosten, även om man kan proppa i sig ca 50 gram per dag, eller vad maxrekommendationen ligger på idag.