handdator

Visa fullständig version : Stekt potatis och risk att dö i förtid


King Grub
2017-06-08, 13:17
Background:

Few studies have assessed the association between potato consumption and mortality.

Objective:

We investigated whether potato consumption (including fried and unfried potatoes) is associated with increased premature mortality risk in a North American cohort.

Design:

A longitudinal analysis included 4440 participants aged 45–79 y at baseline with an 8-y follow-up from the Osteoarthritis Initiative cohort study. Potato consumption (including fried and unfried potatoes) was analyzed by using a Block Brief 2000 food-frequency questionnaire and categorized as ≤1 time/mo, 2–3 times/mo, 1 time/wk, 2 times/wk, or ≥3 times/wk. Mortality was ascertained through validated cases of death. To investigate the association between potato consumption and mortality, Cox regression models were constructed to estimate HRs with 95% CIs, with adjustment for potential confounders.

Results:

Of the 4400 participants, 2551 (57.9%) were women with a mean ± SD age of 61.3 ± 9.2 y. During the 8-y follow-up, 236 participants died. After adjustment for 14 potential baseline confounders, and taking those with the lowest consumption of potatoes as the reference group, participants with the highest consumption of potatoes did not show an increased risk of overall mortality (HR: 1.11; 95% CI: 0.65, 1.91). However, subgroup analyses indicated that participants who consumed fried potatoes 2–3 times/wk (HR: 1.95; 95% CI: 1.11, 3.41) and ≥3 times/wk (HR: 2.26; 95% CI: 1.15, 4.47) were at an increased risk of mortality. The consumption of unfried potatoes was not associated with an increased mortality risk.

Conclusions:

The frequent consumption of fried potatoes appears to be associated with an increased mortality risk. Additional studies in larger sample sizes should be performed to confirm if overall potato consumption is associated with higher mortality risk.

Fried potato consumption is associated with elevated mortality: an 8-y longitudinal cohort study. Am J Clin Nutr June 7, 2017.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/06/07/ajcn.117.154872.full.pdf+html

Bob90
2017-06-08, 20:28
Fried potato consumption is associated with elevated mortality: an 8-y longitudinal cohort study. Am J Clin Nutr June 7, 2017.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/06/07/ajcn.117.154872.full.pdf+html

Den stora frågan är ju om det är stekt potatis i sig eller några ytterligare vanor som hör till (tänker mig om pommes räknas in som majoriteten av folks stekta potatisintag), om det är matfettet eller om det är akrylamiden eller något annat otyg som bildas vid hög temperatur?

Baskagge
2017-06-08, 21:31
Frityroljan står väl i flera timmar på hög temperatur hos hamburgerhaken, eller hur är det? I så fall är nog oljan rätt giftig. Vilken temperatur har oljorna vid fritering?

Rabiat
2017-06-09, 00:00
Vi får nog utgå från att en publicerad rapport är tillräckligt specifik för att enbart syfta på stekt potatis, inte friterad, när de bara skriver fried.

Ser dock undersökningen som rätt värdelös, då man helt ignorerat att ta hänsyn till flera variabler som bör ha en rätt stark korrelation med livslängden. Deras urval är dessutom så brett, och innehåller individer av så hög ålder att en hyfsad andel antagligen skulle dött inom åtta år oavsett mängd stekt potatis i kosten.

Främst tycker jag det är intressant att de inte prövar om fetter och tillagningsmetod i övrig kost korrelerar med livslängden, då en person som äter stekt potatis tre eller fler gånger i veckan kan antas ha en rätt kass kosthållning över huvud taget. Man äter ju sällan stekt potatis till gratinerad broccoli, liksom.

Det finns flera undersökningar som tyder på att hårt stekt mat, i synnerhet stärkelserik sådan som stekts i smör, har en negativ inverkan på hälsan, men just denna är inget att hänga i granen, imho. Braskar för att de kan ha tagit upp dessa faktorer i fulltextens analys, men jag får inte den känslan.

Rabiat
2017-06-09, 00:11
Frityroljan står väl i flera timmar på hög temperatur hos hamburgerhaken, eller hur är det? I så fall är nog oljan rätt giftig. Vilken temperatur har oljorna vid fritering?

De kök jag jobbat i kör 160-170 grader på oljan. Många restauranger byter oljan alldeles för sällan, medan snabbmatshaken brukar göra det ganska ofta. Vid en temperatur på 160C oxiderar oljan hyfsat snabbt, och härsknar alltså. Det är dock rätt uppenbart när den använts FÖR länge, då den börjar ryka. Ett större problem är mikroskopiska matrester som lämnas efter varje dopp, och som till slut friterats så länge att de bara är små kluster av ohälsosamma kolväten mm.

Baskagge
2017-06-09, 01:08
Det är nog klokt att vara försiktig med att misshandla olja/matfett när man steker och grillar. Lite tveksam till frityrbaden...

Martin Grootveld, a professor of bioanalytical chemistry and chemical pathology, said that his research showed “a typical meal of fish and chips”, fried in vegetable oil, contained as much as 100 to 200 times more toxic aldehydes than the safe daily limit set by the World Health Organisation.

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.html