handdator

Visa fullständig version : Alkohol skyddar inte mot hjärt- och kärlsjukdom


King Grub
2017-05-26, 07:52
Objective:

Previous meta-analyses estimate that low-volume alcohol consumption protects against coronary heart disease (CHD). Potential errors in studies include systematic misclassification of drinkers as abstainers, inadequate measurement, and selection bias across the life course.

Method:

Prospective studies of alcohol consumption and CHD mortality were identified in scholarly databases and reference lists. Studies were coded for potential abstainer biases and other study characteristics. The alcohol–CHD risk relationship was estimated in mixed models with controls for potential biases. Stratified analyses were performed based on variables identified as potential effect modifiers.

Results:

Fully adjusted meta-analysis of all 45 studies found significantly reduced CHD mortality for current low-volume drinkers (relative risk [RR] = 0.80, 95% CI [0.69, 0.93]) and all current drinkers (RR = 0.88, 95% CI [0.78, 0.99]). There was evidence of effect modification by cohort age, gender, ethnicity, and heart health at baseline.

In stratified analyses, low-volume consumption was not significantly protective for cohorts ages 55 years or younger at baseline (RR = 0.95, 95% CI [0.75, 1.21]), for studies controlling for heart health (RR = 0.87, 95% CI [0.71, 1.06]), or for higher quality studies (RR = 0.86, 95% CI [0.68, 1.09]). In studies in which the mean age was 55 years or younger at baseline, there were significantly increased RRs for both former (RR = 1.45, 95% CI [1.08, 1.95]) and occasional drinkers (RR = 1.44, 95% CI [1.09, 1.89]) compared with abstainers.

Conclusions:

Pooled analysis of all identified studies suggested an association between alcohol use and reduced CHD risk. However, this association was not observed in studies of those age 55 years or younger at baseline, in higher quality studies, or in studies that controlled for heart health. The appearance of cardio-protection among older people may reflect systematic selection biases that accumulate over the life course.

Alcohol Consumption and Mortality From Coronary Heart Disease: An Updated Meta-Analysis of Cohort Studies. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 78(3), 375–386 (2017).

http://www.jsad.com/doi/abs/10.15288/jsad.2017.78.375

muskelbyggare
2017-05-26, 11:40
Var väl känt sen tidigare?

upperkatt
2017-05-26, 12:16
Alcohol Consumption and Mortality From Coronary Heart Disease: An Updated Meta-Analysis of Cohort Studies. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 78(3), 375–386 (2017).

http://www.jsad.com/doi/abs/10.15288/jsad.2017.78.375

Verkar vara många som envisas med att rekommendera låga doser alkohol i förebyggande mot metabola syndromet trots att det inte finns jättebra bevis för det, utan det är snarare korrelationer vad jag förstått.

Exempelvis här:
This dietary pattern should be built upon an increased intake of unsaturated fat, primarily from olive oil, and emphasize the consumption of legumes, cereals (whole grains), fruits, vegetables, nuts, fish, and low-fat dairy products, as well as moderate consumption of alcohol.

De säger även:
The literature suggests that long-term moderate intake of red wine and beer may protect against developing MetS. It is also possible that confounding factos like more diseases among abstainers and heavy drinkers may infuelnce the prevalence of Mets and alcohol exposure. Thus, intervention studies are needed to evaluate the potential benefit of moderate wine and beer intake in mitigating Mets and the associated increased risk of mortality, CVD, T2Dm, and some types of cancer.

[1]

^samtidigt som de säger ovanstående så rekommenderar de alltså måttligt intag av alkohol, vilket är lite märkligt imo.

[1] Kushi, L. H., Byers, T., Doyle, C., Bandera, E. V., McCullough, M., Gansler, T., ... & Thun, M. J. (2006). American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for cancer prevention: reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity. CA: a cancer journal for clinicians, 56(5), 254-281.

Konradsson
2017-05-26, 12:32
Att rött vin skyddar hjärtat är ju ganska etablerat. Många verkar missförstå detta och tillskriver de goda egenskaperna till själva alkoholet, när det egentligen är druvorna som bra.

Baskagge
2017-05-26, 15:51
Att rött vin skyddar hjärtat är ju ganska etablerat. Många verkar missförstå detta och tillskriver de goda egenskaperna till själva alkoholet, när det egentligen är druvorna som bra.

Vin verkar ha en del andra fördelar också, frågan är om man får detta av att äta druvorna.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vin-hjalper-oss-att-minnas

Konradsson
2017-05-26, 16:28
Vin verkar ha en del andra fördelar också, frågan är om man får detta av att äta druvorna.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vin-hjalper-oss-att-minnas

Ja, man får definitivt effekten av att äta druvor. Förbättringen i kognitionsförmåga beror på druvornas flavonoider, exempelvis quercetin, myricetin, luteolin och narigenin. Alla dessa har kopplats till förbättrat minne.

Sverker
2017-05-26, 16:46
Njaa...har inga referenser här men jag har för mig att det är jäsningen av druvorna som ökar tillgängligheten och upptaget av flavoiderna. Att man inte kunnat påvisa samma positiva effekt av druvorna som man kan få av vinet.

Konradsson
2017-05-26, 16:47
Njaa...har inga referenser här men jag har för mig att det är jäsningen av druvorna som ökar tillgängligheten och upptaget av flavoiderna. Att man inte kunnat påvisa samma positiva effekt av druvorna som man kan få av vinet.

Det kan stämma, men det förändrar inte faktumet att druvorna står för vinets goda egenskaper, inte alkoholen.