handdator

Visa fullständig version : ris vs pasta


kollle1
2004-04-28, 17:42
vilket av dom är bäst att käka för träning för att få bäst med energi?...vad ska man käka när man ska ladda upp med energi till träningen?

King Grub
2004-04-28, 18:13
Pasta och ris (parboiled) är likvärdiga, och båda bra alternativ. Fullkornspasta ger mer näring än vanlig standardpasta.

Korngryn och kornris är bäst inför ett träningspass, och ger oöverträffat långvarig energi.

Havregröt, rågflingegröt fungerar finfint.

Matvete kan användas som pasta eller ris.

Mjukt flerkornsbröd går också bra, liksom en portion All-Bran Plus.

Utmärkta kolhydratkällor allesamman.

Fellan
2004-05-02, 14:32
Hur är det med couscous och bulgur? Lite nyfiken på GI på dessa livsmedel, har hört att couscous ska ha väldigt högt men jag hittar inte det i pauluns tabeller.

Korngryn och kornris, hur är det med GI här?
För mig är ett lågt GI synonymt med långvarig energi, men det är kanske fel tankesätt?

Har letat i pauluns tabeller men hittar inte värdena.

/F

King Grub
2004-05-02, 14:36
Bulgur 65-70. Couscous 90-100. Allt beroende på sort.

Hela korn, korngryn och kornris alla under 50.

Fellan
2004-05-02, 17:23
Originally posted by King Grub
Bulgur 65-70. Couscous 90-100. Allt beroende på sort.

Hela korn, korngryn och kornris alla under 50.

Tack för infon!

Var kan man hitta utförliga GI tabeller förutom på pauluns hemsida?

King Grub
2004-05-02, 17:33
Originally posted by Fellan
Var kan man hitta utförliga GI tabeller förutom på pauluns hemsida?

Här kanske:

http://www.coldcure.com/html/glycemicindex.html

http://diabetes.about.com/library/mendosagi/ngilists.htm

Obs att glukos=100 här, inte vitt bröd=100 som i Sverige, så du får ta värdena och multiplicera dem med 1.4 för att konvertera.

Mac
2004-05-03, 11:07
Korngryn och kornris

någon som har en bild på hur dessa förpackningar ser ut...?

King Grub
2004-05-03, 11:24
Så svårt kan det väl inte vara att läsa på förpackningen i butiken.

Här är Odalmannens. AXA har också sin variant.

Mac
2004-05-03, 16:07
ok tack.........har inte hittat det bara får fråga dem i affären!

Callister
2004-05-03, 16:48
För övrigt så är pasta med soya jävligt gott. :D

Nex
2004-05-04, 14:25
Ovan nämns parboiled-ris, men hur står sig då basmatiris som energikälla?

King Grub
2004-05-04, 14:28
Originally posted by Nex
Ovan nämns parboiled-ris, men hur står sig då basmatiris som energikälla?

Om det är GI:t du undrar över, så ligger det mellan 80-85. Kolhydratmängden är likvärdig som andra rissorter. Det är frågan om ett polerat ris, så näringsinnehåller jämfört med t ex råris är lägre.

B-jay
2004-05-04, 14:30
vad kan man göra med korngryn?
Korngrynsgröt eller? Några tips?

King Grub
2004-05-04, 14:32
Originally posted by B-jay
vad kan man göra med korngryn?
Korngrynsgröt eller? Några tips?

Använda det exakt likadant som ris, pasta eller potatis? Det passar till samma saker. Det går inget vidare att koka gröt på korngryn. Till gröt passar kornmjöl bättre. Kokta korngryn får en konsistens som liknar ris.

Whey
2004-05-04, 18:18
Hur är det med sojamjöl och GI... Näringsvärdena är ju kanon!

aliquis
2004-05-06, 22:52
Var och handlade med mor idag, kikade runt vid müsli och flingor och råkade se korngrynen, fanns några fabrikat och odalmannens kravodlade, de senare var tom 50öre billigare/kg så valet var inte särskilt svårt.
Kikade upp 2dl med en friggs buljongtärning och käkade det nyss, fyfasiken vad gott. Man tror ju det skall vara äckligt eftersom man aldrig ser någon annan äta det och det dessutom är nyttigt, men det hade ju värsta mjuka krämiga konsistensen och en söt och len smak. Rekommenderas starkt :thumbup:

B-jay
2004-05-07, 15:44
Jag testade oxå igår! det var kanongott. helt klart en värdig ersättare till pasta och ris! :eating: