handdator

Visa fullständig version : Proteinintag och risk för stroke


King Grub
2017-05-23, 07:56
Background and Purpose

The influence of dietary protein intake on stroke risk is an area of interest. We investigated the association between dietary protein intake and stroke risk in Japanese, considering sources of protein.

Methods

A total of 2400 subjects aged 40 to 79 years were followed up for 19 years. Dietary protein intake was estimated using a 70-item semiquantitative food frequency questionnaire. The risk estimates for incident stroke and its subtypes were calculated using a Cox proportional hazards model.

Results

During the follow-up, 254 participants experienced stroke events; of these, 172 had ischemic stroke, and 58 had intracerebral hemorrhage. Higher total protein intake was significantly associated with lower risks of stroke and intracerebral hemorrhage (both P for trend <0.05). With regard to sources of protein, the risks of total stroke and ischemic stroke significantly decreased by 40% (95% confidence interval, 12%–59%) and 40% (5%–62%), respectively, in subjects with the highest quartile of vegetable protein intake compared with those with the lowest one. In contrast, subjects with the highest quartile of animal protein intake had a 53% (4%–77%) lower risk of intracerebral hemorrhage. Vegetable protein intake was positively correlated with intakes of soybean products, vegetable, and algae, whereas animal protein intake was positively correlated with intakes of fish, meat, eggs, and milk/dairy products. Both types of protein intakes were negatively correlated with intakes of rice and alcohol.

Conclusions

Our findings suggest that higher dietary protein intake is associated with a reduced risk of stroke in the general Japanese population.

Dietary Protein Intake and Stroke Risk in a General Japanese Population. Stroke, June 2017, Volume 48, Issue 6.

muskelbyggare
2017-05-25, 20:10
Förstår inte vad det betyder. Kan någon översätta?

Om man postar sånt här borde man åtminstånde kunna ge en snabb sammanfatning på _svenska_ så att folk förstår...

Vadå får man stroke av protein?

Magnus N
2017-05-25, 20:15
Förstår inte vad det betyder. Kan någon översätta?

Om man postar sånt här borde man åtminstånde kunna ge en snabb sammanfatning på _svenska_ så att folk förstår...

Vadå får man stroke av protein?

Gått ur skolan? Det står vad som menas i texten, är du intresserad är det att lägga ner lite tid för att själv förstå det isf.
Kör genom google translate om du är lat.

muskelbyggare
2017-05-25, 20:58
Gått ur skolan? Det står vad som menas i texten, är du intresserad är det att lägga ner lite tid för att själv förstå det isf.
Kör genom google translate om du är lat.

Ser inte poängen med att posta skrämmande information, men andra kanske är mer hjälpsamma.

Bakgrund och syfte

Inverkan av kostproteinintag på strokerisk är ett intresseområde. Vi undersökte sambandet mellan kostproteinintag och strokesrisk på japanska, med tanke på proteinkällor.

metoder

Totalt 2400 personer i åldern 40 till 79 år följdes upp i 19 år. Dietary proteinintag uppskattades med hjälp av ett halvt kvantitativt matfrekvensformulär med 70 objekt. Riskbedömningarna för incidensslag och dess subtyper beräknades med hjälp av en Cox proportionell riskmodell.

Resultat

Under uppföljningen upplevde 254 deltagare strokehändelser; Av dessa hade 172 ischemisk stroke och 58 hade intracerebral blödning. Högre total proteinintag var signifikant associerad med lägre risker för stroke och intracerebral blödning (båda P för trend <0,05). När det gäller proteinkällor minskade riskerna med total stroke och ischemisk stroke signifikant med 40% (95% konfidensintervall, 12% -59%) respektive 40% (5% -62%) hos personer med högsta Kvartil av vegetabiliskt proteinintag jämfört med dem med den lägsta. Däremot hade personer med högsta kvartil av animaliskt proteinintag en 53% (4% -77%) lägre risk för intracerebral blödning. Innehållet av vegetabiliskt protein var positivt korrelerat med intag av sojabönor, vegetabiliska och alger, medan animaliskt proteinintag var positivt korrelerat med intag av fisk, kött, ägg och mjölk / mejeriprodukter. Båda typer av proteinintag korrelerades negativt med intag av ris och alkohol.

Slutsatser

Våra resultat tyder på att högre kostproteinintag associeras med minskad risk för stroke i den allmänna japanska befolkningen.

Blev inte så mycket klokare.

Några korta raderpå enkel svenska hade fungerat.

Desutom verkar det bara gälla japanska personer?

King Grub
2017-05-25, 21:07
Jag är inte din engelskalärare.

Konradsson
2017-05-25, 21:10
Mata inte trollen.

LunaSpice
2017-05-25, 21:11
Skrämmande? Vad är det som är skrämmande med att ökad mängd protein i kosten kan innebära lägre risk för stroke?

Scratch89
2017-05-25, 23:57
Är det här diffad för socioekonomiska faktorer? Jag tänker att det är en stor spridning av inkomst i Japan och att ett högre proteinintag kanske betyder en bättre levnadsstandard generellt.

kaspen
2017-05-26, 00:33
Är det här diffad för socioekonomiska faktorer? Jag tänker att det är en stor spridning av inkomst i Japan och att ett högre proteinintag kanske betyder en bättre levnadsstandard generellt.

Nej det är den inte. Däremot har dom tittat på andra riskfaktorer som rökning, ett stillasittande liv och liknande saker. Man kan ju tänka sig att dessa faktorer korrelerar i viss grad med socialekonomiska grejer.

muskelbyggare
2017-05-26, 11:39
Skrämmande? Vad är det som är skrämmande med att ökad mängd protein i kosten kan innebära lägre risk för stroke?

Nej, men så störigt att få massa konstigt slängt i ansiktet utan att trådskaparen kan bidra med lite förtydligande

AlexGBG
2017-05-26, 11:58
Nej, men så störigt att få massa konstigt slängt i ansiktet utan att trådskaparen kan bidra med lite förtydligande

Låt bli att läsa då, så är problemet löst.

LunaSpice
2017-05-26, 12:22
Nej, men så störigt att få massa konstigt slängt i ansiktet utan att trådskaparen kan bidra med lite förtydligande

Problemet är ju hos dig eftersom det är du som stör dig. King Grub specifikt, bidrar med otroligt mkt matnyttiga forskningsresultat som skapar diskussioner här på forumet. Det kommer du se mer av och det är bara du som väljer om du vill ta del av det eller inte.

MasterChief
2017-05-26, 12:29
Nej, men så störigt att få massa konstigt slängt i ansiktet utan att trådskaparen kan bidra med lite förtydligande

Trådskaparen länkar om en ny artikel. Hur tror du intresset varit att posta sådant om man var tvungen att göra en sammanfattning?

Se King Grub som ett levande RSS-flöde som du får ta del av alldeles gratis. Då är gnäll på detta väldigt ofint. Och att säga att man får det kastat i ansiktet är inte bara ofint, det är korkat.

Är det något du önskar fråga så är det enklaste att bara att ställa frågor i tråden. Någon lär svara om du frågar artigt.

I detta fall handlar det om att man sätt färre hjärnblödningar hos japaner som åt mer protein. Och som vanligt när det gäller forskningsartiklar är det svårt att dra allt för stora växlar på detta. Då japaner har i många fall ett annat kostupplägg än svenskar är det rimligt att inte dra allt för stora slutsatser på detta. Men är du rädd för hjärnblödningar så verkar ändå ett högt proteinintag inte vara en riskfaktor du behöver fundera på.

kaspen
2017-05-27, 00:41
Är det här diffad för socioekonomiska faktorer? Jag tänker att det är en stor spridning av inkomst i Japan och att ett högre proteinintag kanske betyder en bättre levnadsstandard generellt.

Jag pratade med min kompis Japan om hur de med lägre inkomst äter och fick se exempel på extremt processade nudlar med spår av kött och rätter som mest består av ris.

AlexGBG
2017-05-27, 03:12
Jag pratade med min kompis Japan om hur de med lägre inkomst äter och fick se exempel på extremt processade nudlar med spår av kött och rätter som mest består av ris.

Så är det nog i stora delar av Asien, stämmer också delvis in på Thailand, även om mer "riktiga" nudlar, med lite kyckling/kött/fisk är förhållandevis billigt. En portion kostar dock 10% av en minimidagslön...