handdator

Visa fullständig version : Kolhydratladdning - underlättar löpning men förstör det konditionen?


MaxTheMarketer
2017-05-22, 00:08
Tjena!

Bara en snabb fråga angående löpning i form av uppvärmnign på löpband: om
man kolhydratladdar (t.ex., råka äta skräpmat dagen innan ett träningspass)
så brukar man ju orka mer (orka löpa fler minuter) men hur blir det kondisen?

Kommer inte kondition av att man måste "kämpa" mot tröttheten, smärtan eller
energibristen (t.ex. slut på carbs)? Eller äre bara skitsnack och det är ingen
fara med att råka kolhydratladda och sen löpa järnet? Tack för svar! / Max.

svenbanan
2017-05-22, 01:39
Om du inte har glykogen i muskler och lever så blir du tvungen att använda fett i högre utsträckning. Ifall du springer ett maraton så kommer du få slut på glykogenet nån gång halvvägs in ifall du inte dricker sportdryck under loppet. Ifall man är tvungen att springa på enbart fettreserverna så är man tvungen att sänka farten drastiskt eftersom man inte får ut lika mycket energi som ifall man har glykogen (kolhydrater) som energikälla. I normala fall använder man kolhydrater och fett samtidigt. Ju snabbare man springer ju större andel kolhydrater (glykogen) är man tvungen att använda.

Det kan finnas en vits med att köra långpass utan att tillföra kolhydrater för att tvinga kroppen att använda fett i större utsträckning, vilket gör fettförbränningen effektivare. Dock tränas fettförbränningen även ifall man har fulla glykogendepåer. Men man kanske kan träna upp det ännu effektivare ifall man har helt eller delvis tömda glykogendepåer.

Dock får man tänka på att man inte kommer kunna springa i lika högt tempo på enbart fett som energikälla, så ifall man tänkt köra ett intervallpass eller liknande så kan det vara kontraproduktivt eftersom man inte kan nå det tempo man tänkt sig. Alternativt lyckas man nå den tänkta hastigheten, genom att pressa sig för hårt motför vad tanken egentligen var med just det passet. Det kan i förlängningen möjligen leda till att man tränar för hårt i förhållande till vilan, och att man övertränar.

Jag skulle tro att man har mest nytta av att träna med helt eller delvis tömda depåer under en del långpass. Jag tror man tjänar på att inte ha tömda depåer varje långpass dock, eftersom man ju ibland vill åt en del andra effekter också. Sen kan man säkert ha lite tömda depåer under lugnare distanspass utan att det gör vare sig till eller från.

Det korta svaret på frågan är att du definitivt kan käka kolhydratrik kost dagen innan varenda konditionspass utan att oroa dig för att du inte skulle få några gainz.