handdator

Visa fullständig version : 360g 15% nötfärs blev 200g


Kay123
2017-05-18, 22:44
Så köpte Ica maxis 15% kebab spett av nöt idag...la in i ugnen och grillade ordentligt.... vägde upp 4 spettarna sedan blev ganska exact 200g det stod 360 på förpackningen

väldigt gott för matprepp

undrar är det fettet som försvinner... hur mkt av fettet?

mottat
2017-05-18, 22:52
Vatten också, Du kan ju steka dom 10min till så hade som säkert vägt 150gram :P

Chorizo
2017-05-19, 11:11
Här har vi någon som skaffat köksvåg ;)

Kay123
2017-05-19, 11:56
Så varfö köper man 5% nötfärs för dubbla priset ? Hur mycket av fettet går bort?

ApexProcyon
2017-05-19, 12:08
Vatten tenderar att försvinna vid upphettning och köttet kommer således att väga mindre efter tillagning. På samma sätt som du inte får mer ris eller pasta efter tillagning då dessa sugit åt sig vatten så får du inte mindre kött för att köttet har släppt ifrån sig vatten.

Kay123
2017-05-19, 12:44
Vatten tenderar att försvinna vid upphettning och köttet kommer således att väga mindre efter tillagning. På samma sätt som du inte får mer ris eller pasta efter tillagning då dessa sugit åt sig vatten så får du inte mindre kött för att köttet har släppt ifrån sig vatten.

Så det är inte fettet som försvinner utan vatten ? Den känns ju riktigt torrt och "ofet" när man låter den bli sådär extra länge

ApexProcyon
2017-05-19, 20:01
Så det är inte fettet som försvinner utan vatten ? Den känns ju riktigt torrt och "ofet" när man låter den bli sådär extra länge

Jag pratade generellt angående minskad vikt efter tillagning, men visst kan lite fett släppa från kött vid upphettning. Känner du att det är en förlust så går det säkert att vara kreativ och ta tillvara på det på något sätt. :)

ceejay
2017-05-19, 23:14
Näringsvärdet är förmodligen densamma.
Steker du 100g av något som innehåller 100kcal och det väger 50g efteråt, så är det förmodligen fortfarande 100kcal. Vatten försvinner.

Sverker
2017-05-20, 05:35
Fett släpper också från kött som tillagas.
När köttproteinerna denatureras förlorar de sin fettbindande förmåga och fett rinner av.


Fråga inte hur mycket fett som försvinner för den ekvationen har minst 4 st variabler:d. - Hur denaturerat är proteinet från början, hur mycket fett håller köttet, hur lång väg har fettet ut ur livsmedlet, finns det andra ämnen med som kan fånga in fettet som paneringen osv, osv.

xan
2017-05-20, 15:05
Du får se till att ta ut plåten efteråt och hälla ned fettet i ett glas. Inget går till spillo!

Tree Fiddy
2017-05-20, 22:19
näringsvärdet är förmodligen densamma.
Steker du 100g av något som innehåller 100kcal och det väger 50g efteråt, så är det förmodligen fortfarande 100kcal. Vatten försvinner.

nä.