handdator

Visa fullständig version : Potatis


Metal_boy_
2004-04-26, 18:41
om man kokar potatisen o sen låter den kallna så blir det ju lägre GI...men om man istället för att värma om den då steker den i olja borde det väl också va lågt GI? speciellt efter som man steker i rapsolja också?

King Grub
2004-04-26, 18:48
Ja, den har fortfarande lägre GI än nykokt. Det är inte uppvärmningen som sänker GI:t, utan nedkylningen. Allra lägst GI får du om du äter den kall, eftersom alla former av återuppvärmning höjer GI:t igen.

Metal_boy_
2004-04-26, 18:51
Originally posted by King Grub
Ja, den har fortfarande lägre GI än nykokt. Det är inte uppvärmningen som sänker GI:t, utan nedkylningen. Allra lägst GI får du om du äter den kall, eftersom alla former av återuppvärmning höjer GI:t igen.

ok så jag kan lika gärna steka upp den som att värma om den i micron o vad kan GI ligga på ca?

Mindek
2004-04-26, 18:55
Stekningen förstör en hel del näringsämnen, och potatisen suger åt sig mycket av stekfettet (allt?). Tycker du det är gott så kör på, men det blir ingen hälsokost precis...

Fettet borde väl sänka GI förresten?

King Grub
2004-04-26, 18:56
Det skiljer jättemycket mellan sorter och hur skonsam uppvärmning du använder. 35-65.

Metal_boy_
2004-04-26, 18:57
Originally posted by Mindek
Stekningen förstör en hel del näringsämnen, och potatisen suger åt sig mycket av stekfettet (allt?). Tycker du det är gott så kör på, men det blir ingen hälsokost precis...

Fettet borde väl sänka GI förresten?

man får se till att använda sig av bra fett..inga margarinbomber här inte:D

Metal_boy_
2004-04-26, 18:58
Originally posted by King Grub
Det skiljer jättemycket mellan sorter och hur skonsam uppvärmning du använder. 35-65.

ok men de räknas ju som lågt inom den gränsen iaf =) tack

King Grub
2004-04-26, 18:58
Originally posted by Mindek
Fettet borde väl sänka GI förresten?

I slutändan blir det GI:t på den totala måltiden, alla ingredienser, som räknas, ja.