handdator

Visa fullständig version : Kolhydrater - kan någon förklara?


tomten1
2017-02-06, 18:48
Hello!

Jag har en tämligen enkel fråga.

Vad är det för skillnad på olika kolhydrater egentligen? Jag förstår att dom är sammansatta på olika sätt på molekylnivå, men, vad spelar det för roll om jag exempelvis väljer cola-nappar istället för potatis/ris som kolhydratskälla?

Båda bryts väl ner till socker ändå?

I King Grubs deffguide förordas fullkornsalternativ:

Välj gärna fullkornsalternativen, dvs grovt bröd eller knäckebröd framför vitt sådant, fullkornspasta framför Idealmakaroner, kokt potatis framför pulvermos osv.

Glykemiskt Index (GI) på kolhydrat spelar mindre, om någon roll, när det gäller påverkan på fettinlagring och fettförbränning. [...]

Är det bara för att det finns viss annan näring som inte finns i godis eller beror det på något annat, typ att molekylsammansättningen är "bättre" i knäckebröd exempelvis?

Isseman
2017-02-06, 19:14
Olika kolhydrater byggs upp av de tre olika monosackariderna galaktos, fruktos samt glukos. Om man sätter ihop de på olika sätt bildas laktos, sackaros eller glukos som är disackarider. Väljer du colanappar kommer du få i dig fruktos och glukos, väljer du pasta får du i dig glukos, detta kommer påverka din kropp på olika sätt och tas om hand av kroppen på olika sätt vilket påverkar en rad andra faktorer. Hoppas detta gjorde dig lite mer klok =)
Detta är givetvis mycket mer komplicerat än så, men grunden är iallfall att det finns olika mono/disackarider som i sin tur bygger vidare molekyler (polysackarider etc).

tomten1
2017-02-06, 19:18
Olika kolhydrater byggs upp av de tre olika monosackariderna galaktos, fruktos samt glukos. Om man sätter ihop de på olika sätt bildas laktos, sackaros eller glukos som är disackarider. Väljer du colanappar kommer du få i dig fruktos och glukos, väljer du pasta får du i dig glukos, detta kommer påverka din kropp på olika sätt och tas om hand av kroppen på olika sätt vilket påverkar en rad andra faktorer. Hoppas detta gjorde dig lite mer klok =)
Detta är givetvis mycket mer komplicerat än så, men grunden är iallfall att det finns olika mono/disackarider som i sin tur bygger vidare molekyler (polysackarider etc).

Kunde inte ha varit tydligare, nu hänger jag med, tack!

Weakbish
2017-02-06, 19:38
I deffguiden syftar han nog också på att fullkornsprodukter mättar betydligt bättre, och då leder till en bättre deff

MasterChief
2017-02-06, 21:45
I deffguiden syftar han nog också på att fullkornsprodukter mättar betydligt bättre, och då leder till en bättre deff

Plus att de i regel innehåller mer mikronutrienter vilket såklart är bra om man äter lite.

timoat
2017-02-06, 22:07
Och fibrer som hjälper till att sakta ner upptaget så an jämnare blodsockerkurva nest pas?

Diomedea exulans
2017-02-06, 22:09
Olika kolhydrater byggs upp av de tre olika monosackariderna galaktos, fruktos samt glukos. Om man sätter ihop de på olika sätt bildas laktos, sackaros eller glukos som är disackarider. Väljer du colanappar kommer du få i dig fruktos och glukos, väljer du pasta får du i dig glukos, detta kommer påverka din kropp på olika sätt och tas om hand av kroppen på olika sätt vilket påverkar en rad andra faktorer. Hoppas detta gjorde dig lite mer klok =)
Detta är givetvis mycket mer komplicerat än så, men grunden är iallfall att det finns olika mono/disackarider som i sin tur bygger vidare molekyler (polysackarider etc).

Orkar du gå in lite på hur de påverkar kroppen?

Tree Fiddy
2017-02-06, 22:37
Orkar du gå in lite på hur de påverkar kroppen?

Fruktos måste exempelvis omvandlas till glukos i levern. Allting blir glukos i slutändan.

viringer
2017-02-06, 23:41
Vad andra än sagt här så visar vetenskapen att det inte spelar någon roll. Äter du samma mängd och kalorier så gör det ingen skillnad vart kolhydraterna kommer ifrån. Det är dock smartare att få i sig kolhydrator från källor som gör dig mer mätt.

crizzan
2017-02-07, 01:01
Vad andra än sagt här så visar vetenskapen att det inte spelar någon roll. Äter du samma mängd och kalorier så gör det ingen skillnad vart kolhydraterna kommer ifrån. Det är dock smartare att få i sig kolhydrator från källor som gör dig mer mätt.

Gäller detta även under viktuppgång? Och om ja, skulle du kunna länka någon vettig studie?

Dreas
2017-02-07, 07:24
I deffguiden syftar han nog också på att fullkornsprodukter mättar betydligt bättre, och då leder till en bättre deffFast det gör dom väl inte direkt?

Sverker
2017-02-07, 18:15
Gäller detta även under viktuppgång? Och om ja, skulle du kunna länka någon vettig studie?

Jag skulle säga att det är ännu viktigare vid viktuppgång när insulinkänsligheten är sämre och det är större risk att överskottet styrs till fettdepåerna. Direkt eller via levern.

Isseman
2017-02-07, 21:55
Jag skulle säga att det är ännu viktigare vid viktuppgång när insulinkänsligheten är sämre och det är större risk att överskottet styrs till fettdepåerna. Direkt eller via levern.

+1. Gudiol snackar om detta i tyngre och någon känd amerikan (kommer ej ihåg namn) på sigma nutrition.
Kalori in - Kalori ut, sure. Men det finns en anledning till varför den legendariska cola-wienerbrödsdieten här på kolo inte håller ;) (lite överdrivet men ni fattat poängen).

tomten1
2017-02-11, 00:14
Bumpar denna tråd lite. Hur läser man egentligen ingredienslistan på olika produkter?

Om det står: (Glukossirap; socker; gelatin; druvsocker; syra: citronsyra; karamelliserat socker; arom; vegetabilisk olja: kokos, palmkärn; ytbehandlingsmedel: bivax vitt och gult, karnaubavax.)

Och det står: Kolhydrater 79 g varav 46 g sockerarter.

Vad menas med sockerarter egentligen? Inkluderar det glukossirapen? Hur utläser man hur mycket glukossirap det finns kontra socker/fruktos?

Sverker
2017-02-11, 07:45
Sockerarter är de enkla sockerarterna fritt glukos, fruktos, galaktos, laktos och maltos.

Glukossirap, är ett som ett maltodextrin, med olika långa kedjor av glukos. Alla längre kedjor i glukossirapen räknas inte som sockerarter utan det är kanske bara 50 % av glukossirapen som är fruktos eller maltos.

Blir lite vilseledande för de som vill undvika socker och snabba blodsockersvängningar.

tomten1
2017-02-11, 09:28
Sockerarter är de enkla sockerarterna fritt glukos, fruktos, galaktos, laktos och maltos.

Glukossirap, är ett som ett maltodextrin, med olika långa kedjor av glukos. Alla längre kedjor i glukossirapen räknas inte som sockerarter utan det är kanske bara 50 % av glukossirapen som är fruktos eller maltos.

Blir lite vilseledande för de som vill undvika socker och snabba blodsockersvängningar.

Hm, okej, då förstår jag saken lite bättre, tack! :)

Sheogorath
2017-02-11, 11:14
Sockerarter är de enkla sockerarterna fritt glukos, fruktos, galaktos, laktos och maltos.

Glukossirap, är ett som ett maltodextrin, med olika långa kedjor av glukos. Alla längre kedjor i glukossirapen räknas inte som sockerarter utan det är kanske bara 50 % av glukossirapen som är fruktos eller maltos.

Blir lite vilseledande för de som vill undvika socker och snabba blodsockersvängningar.

En massa fruktos i glukossirapen utan att det anges som glukos-fruktos-sirap??

Sverker
2017-02-11, 12:22
Nej. Fel av mig. Givetvis innehåller glukossirap INGEN fruktos.

Skrev lite fort och fel:em:

Starke75an
2017-02-11, 12:28
Godis där glukossirap är största ingrediens, kommer då man kunna använda glykosen snabbt om man äter en sån i samband med träning? Och hur snabbt kommer det ut och kan användas som energi på tom mage?

Sverker
2017-02-11, 14:18
Ja. Men du bör dricka till. Glukosen behöver vatten för att snabbt passera magsäcken och komma ut i tarmarna och blodet.

Jmf en drink med maltodextrin som man bör blanda ca 20 % för att få isoton och snabbaste passagen genom magen ut i tarmarna och blodet.

Tar kanske 15 minuter innan glukosen når blodet färdigt att förbrännas som exogen kolhydrat.Sedan kommer upptaget av tarmen som kan absorbera ca 80 gram glukos / timme.

tomten1
2017-02-11, 17:51
När man googlar glukossirap får man bl.a. upp en studie från Chalmers som anger i abstraktet:


Glukossirap bidrar avsevärt mer än vanligt socker till uppkomst av diabetes och fetma för barn och vuxna
Glukossirap bidrar även avsevärt mer till glykosylering och därmed till ateroskleros och risker för hjärtinfarkt
Effektivaste sättet att minska hälsoriskerna är att välja bort godis och livsmedel med glukos i innehållsförteckningen


http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_26402.pdf

Kanske bäst att ändå hålla sig borta från glukossirapen eller?

Sverker
2017-02-11, 18:41
När man googlar glukossirap får man bl.a. upp en studie från Chalmers som anger i abstraktet:


Glukossirap bidrar avsevärt mer än vanligt socker till uppkomst av diabetes och fetma för barn och vuxna
Glukossirap bidrar även avsevärt mer till glykosylering och därmed till ateroskleros och risker för hjärtinfarkt
Effektivaste sättet att minska hälsoriskerna är att välja bort godis och livsmedel med glukos i innehållsförteckningen


http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_26402.pdf

Kanske bäst att ändå hålla sig borta från glukossirapen eller?

Bäst är att hålla sig borta från tillsatt socker, fruktos-glukossirap och glukossirap. Högt GI, energirikt och fettbildande.
Länken säger egentligen inte att glukossirap är värre än socker. Bara att den är billigare och det kan finnas med kalorier i godis med glukossirap eftersom det krävs mer glukossirap för att få samma sötma. Inget nytt under solen.

anvihl
2017-02-11, 19:12
Sockerarter är de enkla sockerarterna fritt glukos, fruktos, galaktos, laktos och maltos.

Glukossirap, är ett som ett maltodextrin, med olika långa kedjor av glukos. Alla längre kedjor i glukossirapen räknas inte som sockerarter utan det är kanske bara 50 % av glukossirapen som är fruktos eller maltos.

Blir lite vilseledande för de som vill undvika socker och snabba blodsockersvängningar.

Instick: Räknar du disackarider som sockerarter ska även sackaros nämnas i samma andetag som laktos och maltos så ingen tror något annat.

Sverker
2017-02-11, 19:43
:em:.

anvihl
2017-02-11, 20:00
:em:.

Hehe, var bara ett tillägg, inget nedsättande :).

tomten1
2017-02-11, 20:25
Bäst är att hålla sig borta från tillsatt socker, fruktos-glukossirap och glukossirap. Högt GI, energirikt och fettbildande.
Länken säger egentligen inte att glukossirap är värre än socker. Bara att den är billigare och det kan finnas med kalorier i godis med glukossirap eftersom det krävs mer glukossirap för att få samma sötma. Inget nytt under solen.

GI är irrelevant om du inte är diabetiker.

GI är irrelevant enligt Grub. *flex*

Agitator
2017-02-11, 21:07
GI är irrelevant enligt Grub. *flex*

Men du kanske blir diabetiker av allt socker. Så helt irrelevant är det inte i slutändan :)

kaspen
2017-02-11, 21:09
King_Grub har rätt. Här är en bra artikelserie om GI som förklarar mer.

http://www.bodyrecomposition.com/nutrition/carbohydrates-part-2-glycemic-index.html/

Borde vara obligatorisk tycker jag. Sjukt bra artikel.

Sverker
2017-02-12, 14:10
GI är irrelevant enligt Grub. *flex*


I vilket sammanhang skrev han det?

För oss tränande med stort energibehov och stor omsättning av våra glykogendepåer är GI helt ointressant.


Men glukossirap ger mindre mättnad än "väl förpackade kolhydrater". När vi inte kan hålla vikten utan att sakta går upp i vikt närmar vi oss det som gäller för diabetiker typ 2. Någonstans i det gränslandet, INNAN vi får diabetes är GI intressant.

tomten1
2017-02-12, 14:13
I vilket sammanhang skrev han det?

För oss tränande med stort energibehov och stor omsättning av våra glykogendepåer är GI helt ointressant.


Men glukossirap ger mindre mättnad än "väl förpackade kolhydrater". När vi inte kan hålla vikten utan att sakta går upp i vikt närmar vi oss det som gäller för diabetiker typ 2. Någonstans i det gränslandet, INNAN vi får diabetes är GI intressant.

Hm, okej. :)

Source:
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=7713341&postcount=2

Sverker
2017-02-12, 16:32
Jag använder hellre uttrycket "väl förpackade kolhydrater" än termen lågt GI.

Speltmjölet blir där "väl förpackat" blandat med fullkornsmjölet.
När det gäller glukossirap är den inte förpackad alls. Den är nästintill helt ren, förutnm tillsats av socker i godiset.

tomten1
2017-02-12, 17:12
Jag använder hellre uttrycket "väl förpackade kolhydrater" än termen lågt GI.

Speltmjölet blir där "väl förpackat" blandat med fullkornsmjölet.
När det gäller glukossirap är den inte förpackad alls. Den är nästintill helt ren, förutnm tillsats av socker i godiset.

Yes okej, du har övertygat mig, ska undvika glukossirapen i framtiden. Men först ska jag äta mina 13 inköpta Haribo godispåsar, kan ju inte slänga dessa. :D

Sheogorath
2017-02-12, 17:16
Utmärkt godis att ladda med. Varför undvika glukossirap? Du är väl ingen soffpotatis?

tomten1
2017-02-12, 17:21
Utmärkt godis att ladda med. Varför undvika glukossirap? Du är väl ingen soffpotatis?

Tränar fastande. Men det är nog smartare att få i sig bättre kolisar än så med tanke på mikronutrienter, mättnadskänsla osv. Tränar ändå bara varannan dag just nu (2h helkropp per pass), så den snabba glykogeninlagringen kanske inte heller är så superviktig.

kaspen
2017-02-12, 20:24
I vilket sammanhang skrev han det?

För oss tränande med stort energibehov och stor omsättning av våra glykogendepåer är GI helt ointressant.


Men glukossirap ger mindre mättnad än "väl förpackade kolhydrater". När vi inte kan hålla vikten utan att sakta går upp i vikt närmar vi oss det som gäller för diabetiker typ 2. Någonstans i det gränslandet, INNAN vi får diabetes är GI intressant.

Du tycker inte att GL i det sammanhanget är viktigare?

Sverker
2017-02-12, 20:39
Kanske inte när det gäller glukossirap. Det är inpackat i godis, krämer, fyllningar och annat "onyttigt" som vi äter för att vi antigena behöver snabb energi eller för att vi tycker det är sliskigt och gott.

I andra fall när man väljer mellan ris, pasta, kokt potatis eller pommes frites blir GL intressant...tycker jag.

kaspen
2017-02-12, 23:18
Kanske inte när det gäller glukossirap. Det är inpackat i godis, krämer, fyllningar och annat "onyttigt" som vi äter för att vi antigena behöver snabb energi eller för att vi tycker det är sliskigt och gott.

I andra fall när man väljer mellan ris, pasta, kokt potatis eller pommes frites blir GL intressant...tycker jag.

Bra poäng. Jag håller helt med. Tänkte lite fel här.