handdator

Visa fullständig version : Ingen påverkan av socker på kroppsvikt eller blodtryck


King Grub
2016-12-21, 16:55
Background:

Sugar has been suggested as a central risk factor in the development of noncommunicable diseases.

Objective:

We assessed the evidence of the effects of free sugars compared with complex carbohydrates on selected cardiovascular disease risk factors.

Design:

We conducted a systematic review and meta-analysis of intervention trials to compare diets that provide a given amount of energy from free sugars with a control diet that provides the same amount of energy from complex carbohydrates. The primary outcomes were: blood pressure, total cholesterol, low–density lipoprotein (LDL) cholesterol, high–density lipoprotein (HDL) cholesterol, triacylglycerols, apolipoproteins A-I and B, or very low–density lipoprotein cholesterol. Body weight was also recorded but was not a primary outcome of the studies.

Results:

In all, 28 studies involving 510 volunteers were included. When free sugars were substituted for complex carbohydrates, no significant increases were detected in systolic or diastolic blood pressure, and no heterogeneity was observed. There were significant increases in HDL cholesterol, LDL cholesterol, and triacylglycerols, although for LDL cholesterol and triacylglycerols there was significant heterogeneity between studies and evidence of publication bias. After adjustment for missing studies, these increases lost significance. Subgroup analyses showed that diets providing the largest total energy intake and energy exchange enhanced the effect of free sugars on total and LDL cholesterol and triacylglycerols. The increase of triacylglycerols was no longer significant when studies with the highest risk of bias were excluded or when only randomized trials were considered. Free sugars had no effect on body weight.

Conclusions:

In short- or moderate-term isoenergetic intervention trials, the substitution of free sugars for complex carbohydrates had no effect on blood pressure or body weight and an unclear effect on blood lipid profile. Further independent trials are required to assess whether the reduction of free sugars improves cardiovascular disease risk factors.

Effects of free sugars on blood pressure and lipids: a systematic review and meta-analysis of nutritional isoenergetic intervention trials. American Journal of Clinical Nutrition, December 21, 2016.

viringer
2016-12-22, 20:12
Well no shit. Att socker är farligt/dåligt är en av de största myter som existerat. Det är kaloriöverskottet som är farligt.

Agitator
2016-12-22, 20:20
Jag som bara gått upp 40 kg med hjälp av sockerarter :)

cero
2016-12-22, 20:36
Well no shit. Att socker är farligt/dåligt är en av de största myter som existerat. Det är kaloriöverskottet som är farligt.

Goda nyheter för oss som frossar men fortfarande har dat 12% bf.

kaspen
2016-12-22, 23:50
Well no shit. Att socker är farligt/dåligt är en av de största myter som existerat. Det är kaloriöverskottet som är farligt.

100% sant.

leee
2016-12-23, 00:33
100% sant.

Diabetesrisk är väl också överdrivet.

Agitator
2016-12-23, 00:39
Diabetesrisk är väl också överdrivet.

Det känns som det borde vara fler "diabetes offer" i vuxen ålder ifall det nu var hög risk med överskott och massa onyttiga sockerarter och högt blodsocker.

Fast över tid blir ju risken värre troligen.

kaspen
2016-12-23, 05:49
Diabetesrisk är väl också överdrivet.


Som sagt, det är överskottet som är problemet. Äter man inom det rekommenderade intaget så är det ofarligt. Det finns inget livsmedel som är bra att äta för mycket av.

Shqypnia
2016-12-23, 12:11
Det är klart överskottet är problemet. Skillnaden är att socker är sjukt beroendeframkallande, i klass med grov narkotika.

King Grub
2016-12-23, 12:15
Det har man bara sett hos råttor.

Inte hos människa.

http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(09)00239-8/abstract

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-016-1229-6

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763414002140

http://ww2.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=1183

nisse1976
2016-12-23, 12:46
Dom känns jävligt ointressanta dom där studierna där man kontrollerar hur mycket energi folk äter och sen ser vad som händer med olika mängder socker.
Det är inte där sockrets problem ligger - problemet är att folk har svårt att äta lagom mängd energi när de äter/dricker mycket livsmedel med mycket socker i.

skattefusk
2016-12-23, 14:02
Det är klart överskottet är problemet. Skillnaden är att socker är sjukt beroendeframkallande, i klass med grov narkotika.

Socker är inte ett dugg beroendeframkallande...

cero
2016-12-23, 14:06
Men söta smaker är, eller?

kaspen
2016-12-23, 15:51
Det är klart överskottet är problemet. Skillnaden är att socker är sjukt beroendeframkallande, i klass med grov narkotika.

Såhär har man också kommit fram till det. Man tittar först på hjärnan med magnetröntgen och ser vad som händer när man tar grov narkotika och man ser att vissa center i hjärnan lyser upp av aktivitet. Sen ger man en människa socker, kollar igen och ser att i princip alla center i hjärnan lyser upp. Väldigt förväntat då hjärnan är ett organ där den främsta källan till energi är glukos. Inte så konstigt att man ser en aktivering.

Rikard Jansson
2016-12-23, 15:53
Men visst kan socker-intag kopplas till ökad bukfetma och/eller fett runt organen? Så även om det inte har någon påverkan på kroppsvikten så kan det påverka kroppssammansättningen?

kaspen
2016-12-23, 16:13
Men visst kan socker-intag kopplas till ökad bukfetma och/eller fett runt organen? Så även om det inte har någon påverkan på kroppsvikten så kan det påverka kroppssammansättningen?


Ja, ett överskott har flera nackdelar.

sumialic
2016-12-23, 16:39
Vad anses som ett ohälsosamt högt intag och vad anses som safe?

kaspen
2016-12-23, 17:16
Vad anses som ett ohälsosamt högt intag och vad anses som safe?

Enligt WHO ska man försöka få i sig mindre än 5% av kalorierna från socker. De tidigare rekommendationerna var 10%.

sumialic
2016-12-23, 21:31
Enligt WHO ska man försöka få i sig mindre än 5% av kalorierna från socker. De tidigare rekommendationerna var 10%.

Det här är ju väldigt lite. För mig som säter 3300 kcal så skulle det inte ge mer än 40 gram socker per dag. Med tanke på topic så är då frågan vad dessa riktlinjer är baserade på? Risk för diabetes? Något annat?

exevision
2016-12-23, 21:34
Tycker denna är bra:
http://www.body.se/forum/kost-och-naringslara/lite-info-om-fruktos-247370

cero
2016-12-23, 22:40
Ja, ett överskott har flera nackdelar.

Fast han skrev ju om kroppsvikten inte ändras? Då är man safe?

kaspen
2016-12-24, 00:44
Fast han skrev ju om kroppsvikten inte ändras? Då är man safe?

Nej inte nödvändigtvis. Beroende på hur kosten ser ut i övrigt kan du få brister av näringsämnen som påverkar din hälsa negativt.

kaspen
2016-12-24, 04:27
Det här är ju väldigt lite. För mig som säter 3300 kcal så skulle det inte ge mer än 40 gram socker per dag. Med tanke på topic så är då frågan vad dessa riktlinjer är baserade på? Risk för diabetes? Något annat?

Kom ihåg att vi pratar om tillsatt socker.

"We have solid evidence that keeping intake of free sugars to less than 10% of total energy intake reduces the risk of overweight, obesity and tooth decay,” says Dr Francesco Branca, Director of WHO’s Department of Nutrition for Health and Development. “Making policy changes to support this will be key if countries are to live up to their commitments to reduce the burden of noncommunicable diseases"

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/

exevision
2016-12-24, 07:27
Så om man äter socker efter en stärkelserik måltid och då levern redan borde vara fylld, så bildas inte visceralt fett om man ligger på kaloribalans?

Sverker
2016-12-24, 09:39
Du kommer inte att fylla din lever med en måltid ifall du är aktiv. Levern kommer att skicka ut glukos till dina hungriga muskler istället. Jag skulle se levern som en pulsdämpare och buffert istället.

Självklart kommer det att bildas en fett från fruktosen ifall du redan mättat ditt system......men spelar det någon roll ?....nästa dag bränner du fettet och du är tillbaka i jämvikt.

PureWhey
2016-12-24, 09:50
Det är klart överskottet är problemet. Skillnaden är att socker är sjukt beroendeframkallande, i klass med grov narkotika.



Syftar du på den gamla råttstudien då eller...?


Skickat från min iPad med Tapatalk Pro

exevision
2016-12-25, 14:30
Självklart kommer det att bildas en fett från fruktosen ifall du redan mättat ditt system......men spelar det någon roll ?....nästa dag bränner du fettet och du är tillbaka i jämvikt.

Måste väll ändå ses som något negativt. Kommer det fettet verkligen brännas om man ligger på balans?

Sverker
2016-12-25, 15:22
Ja. Du ligger i balans. Ena dagen är det plus och den andra är det minus.

exevision
2016-12-25, 15:50
Ja. Du ligger i balans. Ena dagen är det plus och den andra är det minus.

Om båda är balans och fettet bildats av ovanstående exempel?
Tycker man inte ligger på plus i kalorier om fettet bildats av fruktos på det sättet. Men samtidigt är det ju så.