handdator

Visa fullständig version : Kvarg delar upp sig i vatten och kvarg


Mr Eks
2016-12-19, 16:07
Hej

När kvarg stått ett tag blir den uppdelad i en lätt färgad vätska och sedan kvargmassa

Vad beror detta på och vad är skillnaden mellan vätskan och kvargn?

Diomedea exulans
2016-12-19, 16:20
Skulle gissa att vätskan mest är vatten, med pyttelite kvarg i, medan resten är kvarg, fast med mindre vatten.

King Grub
2016-12-19, 16:24
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vassle

Sohlsken
2016-12-19, 16:57
Vad jag har förstått så innehåller typ alla mjölkprodukter i mataffären två typer av mjölkprotein: vassle och kasein.

Vassle är vattenaktigt och kasein är tjockt. När kvarg, filmjölk, yogurt eller liknande får stå ett tag så skiljer sig gärna vasslet från kaseinet och lägger sig ovanpå. Det är inget fel på det. Jag brukar helt enkelt röra ner det igen.

King Grub
2016-12-19, 17:15
Det är inte vassleproteinet utan vasslen. Mest vatten, laktos och aska.

Mr Eks
2016-12-19, 17:36
Det är inte vassleproteinet utan vasslen. Mest vatten, laktos och aska.

Tjänar man på att hälla bort vasslen om man deffar

Sverker
2016-12-19, 17:41
Du häller bort lite mjölksocker och mjölksyra. Du kan säkert räkna att denna survassle innehåller 5 gram mjölksocker/mjölksyra per 100 gram.

Alltså inte värt besväret.

Bandid0
2016-12-19, 18:53
Flera här som aldrig har gjort egen surkål, det märks. :)

Starke75an
2016-12-19, 19:27
Flera här som aldrig har gjort egen surkål, det märks. :)

Finns ingen anledning då det smakar just sur kål.