handdator

Visa fullständig version : Järnstatus hos vegetarianer


King Grub
2016-11-24, 14:40
Background

Vegetarian diets exclude meat, seafood, and products containing these foods. Although the vegetarian lifestyle could lead to a better health status in adults, it may also bear risks for certain nutritional deficiencies. Cross-sectional studies and narrative reviews have shown that the iron status of vegetarians is compromised by the absence of highly bioavailable haem-iron in meatless diets and the inhibiting effect of certain components present in plant foods on non-haem iron bioavailability.

Methods

The databases Pubmed, Scopus, Embase, and Cochrane Central Register of Controlled Trials were searched for studies comparing serum ferritin, as the major laboratory parameter for iron status of adult vegetarians with non-vegetarian control groups. A qualitative review was conducted as well as an inverse-variance random-effects meta-analysis to pool available data. In addition the effect of vegetarian diets according to gender was investigated with a subgroup analysis. The results were validated using a sensitivity analysis.

Results

A total of 27 cross-sectional studies and 3 interventional studies were selected for the systematic review. The meta-analysis which combined data of 24 cross-sectional studies showed that adult vegetarians have significantly lower serum ferritin levels than their non-vegetarian controls (-29.71 µg/l, 95% CI [-39.69, -19.73], p<0.01). Inclusion of semi-vegetarian diets did not change the results considerably (-23.27 µg/l, 95% CI [-29.77, -16.76], p<0.01). The effects were more pronounced in men (-61.88 µg/l, 95% CI [-85.59, -38.17], p<0.01) than in both premenopausal women (-17.70 μg/l, 95% CI [-29.80, -5.60], p<0.01) and all women (-13.50 μg/l, 95% CI [-22.96, -4.04], p<0.01), respectively.

Conclusions

In conclusion our results showed that vegetarians are more likely to have lower iron stores compared with non-vegetarians. However, since high iron stores are also a risk factor for certain non-communicable diseases, such as type II diabetes, it is recommended that not only vegetarians but also non-vegetarians should regularly control their iron status and improve their diet regarding the content and bioavailability of iron by consuming more plants and less meat.

Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Nov 23:0. The effect of vegetarian diets on iron status in adults: A systematic review and meta-analysis.

Wain
2016-11-24, 15:47
Tycker deras Conclusions går på tok för långt och låter som någon form av politiskt ställningstagande.

Beemel
2016-11-24, 15:59
Tycker deras Conclusions går på tok för långt och låter som någon form av politiskt ställningstagande.

Hur då?

Wain
2016-11-25, 10:18
De fokuserar på negativa effekter från köttkonsumption utan att ta upp positiva effekter eller studer som otbevisar de studier som sett negativa effekter. Deras egen metaanalys påvisar dessutom definitivt inte att icke-vegetarianer bör äta mindre kött.

Klein
2016-11-25, 11:22
Man kan ju också äta kyckling, fisk, ägg och mejeriprodukter istället för rött kött om man är orolig för järnet. Alternativt motionera ordentligt och dricka grönt te med maten.

Beemel
2016-11-25, 16:33
De fokuserar på negativa effekter från köttkonsumption utan att ta upp positiva effekter eller studer som otbevisar de studier som sett negativa effekter. Deras egen metaanalys påvisar dessutom definitivt inte att icke-vegetarianer bör äta mindre kött.

Vet inte om jag missuppfattat eller bara tolkat annorlunda, men studien handlar väl om järn, så att ta upp andra positiva eller negativa aspekter av kosthållningarna känns lite offside.

Tree Fiddy
2016-11-25, 19:12
De fokuserar på negativa effekter från köttkonsumption utan att ta upp positiva effekter eller studer som otbevisar de studier som sett negativa effekter. Deras egen metaanalys påvisar dessutom definitivt inte att icke-vegetarianer bör äta mindre kött.

Hur fokuserar dom på det?

Nyare forskning har väl visat att hem-järn kanske kan vara onyttigt i för stora mängder.

Wain
2016-11-25, 20:30
Vet inte om jag missuppfattat eller bara tolkat annorlunda, men studien handlar väl om järn, så att ta upp andra positiva eller negativa aspekter av kosthållningarna känns lite offside.

Fast det gör de ju om du läser artikeln.

Beemel
2016-11-26, 04:04
Fast det gör de ju om du läser artikeln.

Ja? Fast du pratade om "conclusion" specifikt.
I denna tråd antog jag du då syftade på det som stod i abstraktet ovan.

Wain
2016-11-26, 13:58
Nej, menade conclusion från fullängdaren, abstract kan man ju inte basera är sig på.

Beemel
2016-11-26, 18:01
Nej, menade conclusion från fullängdaren, abstract kan man ju inte basera är sig på.

Du har så rätt. Är bara van att folk här baserar hela sin analys på abstraktet. Ber om ursäkt för att jag drar alla över samma kant/kam (vilket det nu ska vara)

exevision
2016-11-26, 19:33
Hur mycket rött kött kan man äta utan att halten järn blir ett problem?

Sverker
2016-11-26, 20:09
Ska vi gissa att 500 gram / vecka är gränsen.

Sedan kanske inte järnet i sig är problemet utan hemegruppen som järnet är bundet.
Blöder man ofta eller konditionsidrottar mycket lär mängden järn i kroppen inte vara överdrivet stort.