handdator

Visa fullständig version : Mjölkprodukter och risk att dö i cancer


King Grub
2016-11-02, 13:18
Background

Dairy products are major components of daily diet and the association between consumption of dairy products and public health issues has captured great attention. In this study, we conducted a meta-analysis to investigate the association between dairy products intake and cancer mortality risk.

Methods

After a literature search in PubMed and EMBASE, 11 population-based cohort studies involving 778,929 individuals were considered eligible and included in the analyses. Data were extracted and the association between dairy products intake and cancer mortality risk was estimated by calculating pooled relative risks (RRs) and corresponding 95 % confidence intervals (CIs). Sensitivity analyses and subgroup analyses based on regions, genders and dairy types were performed as well. Potential dose–response relationship was further explored by adopting the generalized least squares (GLST) method.

Results

Total dairy products intake was not associated with all cancer mortality risk, with the pooled RR of 0.99 (95 % CI 0.92–1.07, p = 0.893). Subgroup analyses showed that the pooled RRs were 0.97 (95 % CI 0.92–1.03, p = 0.314) for milk, 0.88 (95 % CI 0.71–1.10, p = 0.271) for yogurt, 1.23 (95 % CI 0.94–1.61, p = 0.127) for cheese and 1.13 (95 % CI 0.89–1.44, p = 0.317) for butter in male and female, however the pooled RR was 1.50 (95 % CI 1.03–2.17, p = 0.032) for whole milk in male, which was limited to prostate cancer. Further dose–response analyses were performed and we found that increase of whole milk (serving/day) induced elevated prostate cancer mortality risk significantly, with the RR of 1.43 (95 % CI 1.13–1.81, p = 0.003).

Conclusions

Total dairy products intake have no significant impact on increased all cancer mortality risk, while low total dairy intake even reduced relative risk based on the non-linear model. However, whole milk intake in men contributed to elevated prostate cancer mortality risk significantly. Furthermore, a linear dose–response relationship existed between increase of whole milk intake and increase of prostate cancer mortality risk.

Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutrition Journal, : 21 October 2016.

http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0210-9

AntonHA
2016-11-02, 15:59
Farfar dog relativ tidigt av prostatacancer. Kanske ska sluta med mina 1-2l mjölk per dag

CoolHandLuke
2016-11-04, 00:37
Är det fettet som höjer risken för prostatacancer? Hmm... fick för mig att det var laktosen. Hormoner borde iofs sitta i smörfettet. Så får djuren hormontillskott eller knepig kost så kanske det slår där. Ahja, det är väl mest mjölkproteinet man vill åt ändå.

Klein
2016-11-04, 00:49
Är det fettet som höjer risken för prostatacancer? Hmm... fick för mig att det var laktosen. Hormoner borde iofs sitta i smörfettet. Så får djuren hormontillskott eller knepig kost så kanske det slår där. Ahja, det är väl mest mjölkproteinet man vill åt ändå.

Kalcium och fosfor antagligen. Går att kringgå genom att köra på fermenterade mjölkprodukter istället för färsk mjölk då fermenterade produkter är rika på vitamin K2 som hjälper till att transportera kalcium och fosfor runt i kroppen och förhindrar därigenom inlagring i mjukvävnader såsom prostata.

skattefusk
2016-11-04, 06:44
Är det fettet som höjer risken för prostatacancer? Hmm... fick för mig att det var laktosen. Hormoner borde iofs sitta i smörfettet. Så får djuren hormontillskott eller knepig kost så kanske det slår där. Ahja, det är väl mest mjölkproteinet man vill åt ändå.

Känt sedan tidigare att det är kalcium som ökar risken för prostatacancer bland annat.

mallow
2016-11-04, 17:17
Kalcium och fosfor antagligen. Går att kringgå genom att köra på fermenterade mjölkprodukter istället för färsk mjölk då fermenterade produkter är rika på vitamin K2 som hjälper till att transportera kalcium och fosfor runt i kroppen och förhindrar därigenom inlagring i mjukvävnader såsom prostata.

Finns det fermenterad mjölk i butiker? Eller, vad finns? Jag har aldrig kollat efter sådant.

VINGTOR
2016-11-04, 20:15
Finns det fermenterad mjölk i butiker? Eller, vad finns? Jag har aldrig kollat efter sådant.

Jodå, det kan man ju säga.. Filmjölk, yoghurt osv

exevision
2016-11-04, 21:01
Jag äter mycket ost. Försöker dra ner på det, men det är ju så gott och så enkelt med ostmackor!

Klein
2016-11-04, 21:52
Finns det fermenterad mjölk i butiker? Eller, vad finns? Jag har aldrig kollat efter sådant.

Yoghurt, fil, kefir, kvarg, diverse hårdare ostar med mera.

Isseman
2016-11-04, 22:14
Yoghurt, fil, kefir, kvarg, diverse hårdare ostar med mera.

Är la kalcium i allt det? Men mycket mindre mängd då antar jag?

Klein
2016-11-05, 03:28
Är la kalcium i allt det? Men mycket mindre mängd då antar jag?

Fermenterade produkter har vitamin K2 vilket bland annat förhindrar att kalcium och fosfor lagras in i mjukvävnader där de inte hör hemma. Andra mer direkta effekter mot cancer verkar också föreligga.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400723
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18374196
https://prevention.cancer.gov/funding-and-grants/funded-grants/R21CA184646

Agitator
2016-11-05, 03:51
Kan inte livsmedelsindustrin bara reglera lite så det blir bra utan massa onödiga risker?

Ifall det nu är vedertaget fastställt att det är så här via studier

kaspen
2016-11-05, 04:53
Kan inte livsmedelsindustrin bara reglera lite så det blir bra utan massa onödiga risker?

Ifall det nu är vedertaget fastställt att det är så här via studier


Hur skulle det gå till tänkte du? Mjölkransonering?

exevision
2016-11-05, 06:35
Yoghurt, fil, kefir, kvarg, diverse hårdare ostar med mera.

Vanlig hushållsost?

Edit:
En lista över vitamin K (inte k2)
http://matkalkyl.se/naringsamnen43.php
Där är hårdost väldigt långt ner och broccoli är som vanligt bra.

Gober
2016-11-05, 08:19
Hur skulle det gå till tänkte du? Mjölkransonering?

Man kan tillsätta/ta bort vitaminer och mineraler vilket man också gör i olika produkter.

Sverker
2016-11-05, 08:40
Kalcium sitter hårt bundet till kaseinet. Det går inte att få bort. Vill man äta kasein så kommer kalcium med på köpet.

Vassleprotein är enklare. Mer ultrafiltrering och mikrofiltrering tar bort både mineraler och vitaminer. Ned till en viss gräns givetvis. Men vill man undvika kalcium är vassleprotein mycket bättre.

Max
2016-11-05, 09:43
Man kan tillsätta/ta bort vitaminer och mineraler vilket man också gör i olika produkter.
Förutom det Sverker skrev så kan man ju tillägga att många äter mjölkprodukter just för att det är en bra källa till kalcium.

Gober
2016-11-05, 10:10
Förutom det Sverker skrev så kan man ju tillägga att många äter mjölkprodukter just för att det är en bra källa till kalcium.

Ja, mitt svar handlade enbart om att livsmedelsindustrin förändrar innehåll med tillsatser, och ibland kan man tex minska eller öka upptag. Men i fallet med mjölk blir det lite märkligt (om det skulle går att påverka) då ingen behöver hälla i sig flera liter mjölk per dag.

Isseman
2016-11-05, 10:24
Så äter man mycket mjölkprodukter kan ett tillskott av k2 vara positivt?

Sverker
2016-11-05, 13:08
Vill du minska risken för prostatacancer bör du snarast se till att nöja dig med någon liter mjölk och ha en bra D-vitaminstatus.

King Grubs länk i första posten:
http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0210-9

This might be explained by the hypothesis that luxuriant calcium contained in whole milk would increase the risk of prostate cancer by inhibiting the potential anti prostate carcinogenic nutrient 1,25-dihydroxyvitamin D [37].

K-vitaminet är säker bra. Men lite solljus och lite fet fisk fixar D-vitaminet och du slipper hemmasnickra någon häxdryck med D-vitamintillskott och K-vitamin i tron att "mer är bättre".

Klein
2016-11-05, 13:38
http://ajcn.nutrition.org/content/91/5/1348.abstract?ijkey=38df6f34de386aef4f14f29bdd21f1 45ca1951b4&keytype2=tf_ipsecsha

Conclusion: These findings suggest that dietary intake of menaquinones, which is highly determined by the consumption of cheese, is associated with a reduced risk of incident and fatal cancer.

Agitator
2016-11-05, 13:38
Nåja, så stort kan inte problemet vara. Inte många som dricker mer än 1 liter per dag iaf.

Klein
2016-11-05, 13:42
Vanlig hushållsost?

Edit:
En lista över vitamin K (inte k2)
http://matkalkyl.se/naringsamnen43.php
Där är hårdost väldigt långt ner och broccoli är som vanligt bra.

Vitamin K2 ska skiljas från K1. K1 är inte associerad med reducerad risk för cancer så vitt jag vet.

Du kan kolla lista på mat med högt innehåll av K2 här:

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K2

Hårda ostar kommer på 4:e plats med 76.3 microgram /100 gram. På plats 1-3 kommer obskyr mat.

exevision
2016-11-05, 14:07
Vitamin K2 ska skiljas från K1. K1 är inte associerad med reducerad risk för cancer så vitt jag vet.

Du kan kolla lista på mat med högt innehåll av K2 här:

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K2

Hårda ostar kommer på 4:e plats med 76.3 microgram /100 gram. På plats 1-3 kommer obskyr mat.

Ah, fint!
Tack för infon!

Vill du minska risken för prostatacancer bör du snarast se till att nöja dig med någon liter mjölk och ha en bra D-vitaminstatus.

King Grubs länk i första posten:
http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0210-9

This might be explained by the hypothesis that luxuriant calcium contained in whole milk would increase the risk of prostate cancer by inhibiting the potential anti prostate carcinogenic nutrient 1,25-dihydroxyvitamin D [37].

K-vitaminet är säker bra. Men lite solljus och lite fet fisk fixar D-vitaminet och du slipper hemmasnickra någon häxdryck med D-vitamintillskott och K-vitamin i tron att "mer är bättre".

Det där har man ju funderat en del på. Kanske är så enkelt. Träningslära har ju skrivit om detta. Är väll lite delat om det.
http://traningslara.se/mjolk-och-prostatacancer-vad-vet-man/

Gerdler
2016-11-05, 14:15
Nåja, så stort kan inte problemet vara. Inte många som dricker mer än 1 liter per dag iaf.
Jag ligger ofta runt 3-4. Fast jag har börjat jobba på att begränsa mig till 2-3. Det är rätt bra att de mer än dubblade D-vitamininnehållet i ett av märkena jag köper. Lidls mjölk är fortfarande på 0,45 µg/dl, men flera mjölkmärken har ökat till 1,0 µg/dl vilket är rätt stor skillnad för en storkonsument som mig.

Bulkperiod
2016-11-05, 15:48
Jag ligger ofta runt 3-4. Fast jag har börjat jobba på att begränsa mig till 2-3. Det är rätt bra att de mer än dubblade D-vitamininnehållet i ett av märkena jag köper. Lidls mjölk är fortfarande på 0,45 µg/dl, men flera mjölkmärken har ökat till 1,0 µg/dl vilket är rätt stor skillnad för en storkonsument som mig.

Är du laktosintolerant så kan jag ju passa på o berätta att Valios mjölk har 2 µg per deciliter :)

Gerdler
2016-11-05, 16:54
Är du laktosintolerant så kan jag ju passa på o berätta att Valios mjölk har 2 µg per deciliter :)
Fan vad gött! Hur märker man om man är laktosintolerant? Ibland när jag är på resande fot och inte hinner äta lunch/frukost/middag så köper jag en liter mjölk och häller i mig på under 1-5 minuter. Bör man märka det då? :)

Bulkperiod
2016-11-05, 17:05
Fan vad gött! Hur märker man om man är laktosintolerant? Ibland när jag är på resande fot och inte hinner äta lunch/frukost/middag så köper jag en liter mjölk och häller i mig på under 1-5 minuter. Bör man märka det då? :)


Med den mängden mjölk hade jag nog sagt att du hade märkt av det, ja. Ont i magen, lös i magen osv.
Laktosfri mjölk är ju typ dubbelt så dyr så det är nog inte försvarbart att köpa den endast för att få i sig mer d-vitamin, då är det nog ganska mycket billigare att bara köpa d-vitamin som kosttillskott i pillerform :d

exevision
2016-11-06, 07:24
Fan vad gött! Hur märker man om man är laktosintolerant? Ibland när jag är på resande fot och inte hinner äta lunch/frukost/middag så köper jag en liter mjölk och häller i mig på under 1-5 minuter. Bör man märka det då? :)

Oj va du skulle märkt det då :)
Din mage skulle protestera väldigt mycket.

Udd3n
2016-11-06, 09:13
Jag ligger ofta runt 3-4. Fast jag har börjat jobba på att begränsa mig till 2-3. Det är rätt bra att de mer än dubblade D-vitamininnehållet i ett av märkena jag köper. Lidls mjölk är fortfarande på 0,45 µg/dl, men flera mjölkmärken har ökat till 1,0 µg/dl vilket är rätt stor skillnad för en storkonsument som mig.



Lidls laktosfria är på 1,0 iaf. :)


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Max
2016-11-06, 09:59
Fermenterade produkter har vitamin K2 vilket bland annat förhindrar att kalcium och fosfor lagras in i mjukvävnader där de inte hör hemma. Andra mer direkta effekter mot cancer verkar också föreligga.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400723
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18374196
https://prevention.cancer.gov/funding-and-grants/funded-grants/R21CA184646
Din sista länk beskriver en pågående studie, och något resultat finns inte än. Det kan vara värt att nämna. Men att man överhuvud taget undersöker saken styrker väl tesen kan man tycka.

Klein
2016-11-06, 10:05
Din sista länk beskriver en pågående studie, och något resultat finns inte än. Det kan vara värt att nämna. Men att man överhuvud taget undersöker saken styrker väl tesen kan man tycka.

Bookmarka och följ *hug*

Klein
2016-11-06, 11:50
För att sammanfatta:


Vitamin K deficiency results in inadequate activation of MGP, which greatly impairs the process of calcium removal and increases the risk of calcification of the blood vessels. An increased intake of vitamin K2 could be a means of lowering calcium-associated health risks.



Our results suggest an inverse association between the intake of menaquinones, but not that of phylloquinone, and prostate cancer. Further studies of dietary vitamin K and prostate cancer are warranted.



Conclusion: These findings suggest that dietary intake of menaquinones, which is highly determined by the consumption of cheese, is associated with a reduced risk of incident and fatal cancer.


Upon treatment of ovarian cancer TYK-nu cells with vitamin K2, superoxide is produced after two to three days, followed shortly thereafter by release of mitochondrial cytochrome c. This is accompanied by other apoptotic features such as characteristic morphological changes and DNA fragmentation by day four. Data suggest that superoxide production might cause damage to mitochondrial membranes, open permeability transition pores, and result in disruption of DeltaPsim with subsequent release of cytochrome c.

Klein
2016-11-06, 12:02
Sista citatet ska vara från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18374196