handdator

Visa fullständig version : Tjafs med arg gympersonal


Matrexxo
2016-10-14, 07:59
Tja folk,

Igår blev det diskussion med gympersonalen om mitt sätt att marklyfta. När jag lyfter tungt undviker jag att sätta ner stången lugnt. Gymmet jag gymmar på har metallvikter utan gummi vilket gör att det då väsnas en del. Diskussionen som uppkom handlade dels om allt oväsen när jag är igång, men även om att golvet tydligen kan gå sönder. Hennes lösning var att jag skulle lasta mindre vikt på stången för att kunna sätta ner vikten lugnare, medan jag avfärdade det med att det sabbar min idé med tränandet, som är att lyfta tyngre och bli starkare.

Nu tycker hon att jag ska ringa hennes chef och ta diskussionen istället. Vad tror ni, har jag tillräckligt med kött på benen för att vinna detta?

Innan idén kläcks om att byta gym så kan jag berätta att alla andra gym ligger en bit ifrån vilket gör det opraktiskt att byta, även om jag är sugen på det.

ceejay
2016-10-14, 07:59
Det beror på om golvet/podiet är gjort för att klara av det eller inte.

King Grub
2016-10-14, 08:00
Nej, gymmet har rätt att sätta sina egna regler, även om dom reglerna kan uppfattas som irriterande eller rent utav korkade.

Frantic
2016-10-14, 08:02
Vinna? Det finns inga generella lagar som gäller på gym när det kommer till hur man får träna. Det är enbart upp till ditt gym.

Rikard Jansson
2016-10-14, 08:05
Tycker hon har helt rätt. Vadå "undviker att sätta ner stången lugnt"? Som om det är något man får anstränga sig för att undvika :D Passa på att prova att göra det så blir alla nöjda och du får lite extra hypertrofi.

trädgårdsmöbel
2016-10-14, 08:12
Jag skulle rekommendera att du sänker vikten om du inte får väsnas:) Det finns andra sätt än att lasta tyngre för att göra övningen jobbigare. Bredda greppet eller dra långsammare tex.

Så kör du tung mark vid de tillfällen du är på ett gym där du får göra detta, och håller dig till någon variant med lättare vikter på det aktuella gymmet.

snest
2016-10-14, 08:21
släpper du skiten helt från topp-positionen eller bromsar du lite iallafall?

Beemel
2016-10-14, 08:29
Ett otympligt och möjligen omständigt alternativ är ju att ha med ett par egna gummimattor i gymväskan. (chansen är ju att väsnas du mindre kommer de troligen inte gnälla med hänvisning till golvets hållfasthet (gummimattorna skyddar ju även golvet.
Vikbara mator i storleken 40x40cm eller liknande skulle kunna vara ett alternativ. en vanlig gymnastikmatta som är typ 12-15mm tjock, kostar någon hundring, borde kunna klippas upp i ett par lagom storlek.
Kanske ett orimligt alternativ men likväl ett alternativ.

Ett annat alternativ är att be gymmet köpa in ett dylika mattor för detta ändamål.
Detta löser ju inte problematiken med deras "oro" för golvets hållfasthet i.o.f.s.
Skulle det vara så att golvet (ytan får märken) verkligen är problemet skulle det kanske kunna lösas genom gummimattor.
Skulle det vara så extremt att hela golvet riskerar att rasa ner p.g.a ett par hundra kilo extra som kommer med lite fart så skulle jag nog inte sätta min fot på det gymmet annat än om det möjligen var helt folktomt, för då känns det som om hela byggnaden borde bli utdömd. =P

Gissningsvis så är troligen oljudet ett större problem än golvet (brukar allt som oftast vara så i sådana här situationer).

Men du kan inte direkt "vinna" något, deras gym deras regler.
Det handlar inte om rätt och fel i någon större eller juridisk mening.

svenbanan
2016-10-14, 08:32
släpper du skiten helt från topp-positionen eller bromsar du lite iallafall?
Han kastar stången stenhårt in i spegelväggen, samtidigt som han sparkar ned hantelracket. Allt för att undvika att sätta ned stången lite diskret. ;)

Skämt åsido. Som övriga har påpekat så är det ju upp till gymmet att sätta reglerna för vad som ska gälla. Det kan ju helt enkelt vara så att det golv de har inte är gjort för att man ska kunna släppa vikterna.

Det är ju såklart trist om man måste kompromissa med sin träning. Om det är superviktigt för sig att marklyfta på just detta sätt så kanske du möjligen kan hävda att du borde få delar av din gymavgift tillbaka, om du måste byta gym, ifall du inte varit medveten om denna regel, eller om de plötsligt ändrat policy.

Men du borde helt klart försöka sänka vikten lite mer kontrollerat. Det kan ju kanske till och med vara positivt.

MaxHBG
2016-10-14, 08:38
Jag markar också så, så fick jag den "om du inte kan kan lyfta vikten långsamt så kan du inte lyfta vikten" snacket.

Hände en rolig sak också på samma gym då en tydligt dopad grabb också körde mark men var mycket värre än mig skulle jag tycka (skrek och släppte från från toppen). När samma personal som pratat med mig hör dunsen från marklyftet så är hon påväg för att visa sin makt, men när hon ser att det inte är jag som markar så går hon tillbaka till sitt revir!

MackeJuve
2016-10-14, 08:38
Det beror på om golvet/podiet är gjort för att klara av det eller inte.

Det här är ju väsentligt.

Jag har haft samma "dispyt" som du. I mitt fall var det dock inte p.g.a. att golvet riskerade att gå sönder(hela gymmet är utrustat med dämpande mattor), utan för att 1. gummivikterna gick sönder 2. det bodde folk ovanför gymmet som stördes av oväsendet.

1. Bullshit. Jag släppte inte stången helt utan bromsade lite, det är inget som några vikter ska ta skada av. Nu är de i och för sig av något skitmärke men ändå.
2. Köper man ju. Inget jag visste om när jag tecknade årskort dock.

Senare införde de även förbud mot magnesium, inte heller det något som man visste om när man började där. Med andra blev det ett gym så långt ifrån en atletklubb som man kan komma. Jag började i vilket fall följa deras riktlinjer och nu i efterhand så har det gett positiva resultat. Jag håller emot så mycket jag orkar på vägen ned, låter stången vara still en kort stund och drar sedan igen. Eftersom att jag drar direkt efteråt, det är alltså i närheten av tng, vill jag gå ned med bra rygg så att jag kan dra med bra rygg utan att justera någonting. Jag har nu fått lite bättre teknik än jag hade innan och jag upplever att den spänningen som är i kroppen genom hela setet gör att rep 2 och framåt blir lättare än om jag hade dumpat stången och laddat om. Med andra ord besannades inte mina farhågor om tappad reps-styrka utan jag blev snabbt starkare än någonsin. Inte enbart p.g.a. detta givetvis, men jag vill tro att det hjälpte.

Det jag vill säga, testa att göra som gympersonalen säger och utvärdera efter några veckor. Det behöver inte vara negativt.

Minikubik
2016-10-14, 08:46
Kan du föra ett normalt samtal och lyfta fram vettiga synpunkter på hur du resonerar, kan det vara värt att prata med chefen. Tillhör du den typen som gruffar, skriker och ditt tyngsta argument är "därför" bör du acceptera vad personalen säger

ARMSTARK
2016-10-14, 08:55
Gymet bestämmer reglerna, bara att gilla läget eller byta gym.
När det gäller tunga vikter och bygga styrka; inte blir du starkare av att ställa ner vikterna hårt, snarare tvärt om.

62ragtop
2016-10-14, 09:00
Har själv metallvikter i mitt hemma-gym...

En fråga; klovar du stången? Om inte, gör det! Det har ganska stor betydelse för ljudnivån... när man har "tunnare" metall"kakor".

Sen vore det intressant att veta vilken slags "golvbeläggning" ditt gym har? Då det låter som att de varken har någon slags "gummibeläggning" eller "podie" (för böj/mark/bänk).

"Att vinna" tror jag är fel sätt att tänka i detta fall, ta istället ett snack om huruvida det går att ändra förutsättningarna för ditt marklyfts-tränande. Se Beemels förslag gällande gummimattor, fråga ägaren om det inte går att utrusta gymmet med detta? Gummivikter? "Bumpervikter"?

Alternativt träna med en annan "teknik".

Att en golvbeläggning kan gå sönder är en sak, men att "golvet" skulle gå sönder är en annan sak...

mvh

Rickard
2016-10-14, 09:11
Att en golvbeläggning kan gå sönder är en sak, men att "golvet" skulle gå sönder är en annan sak...

mvh

Kolla under gummimattorna på en atletklubb där det lyfts ett tag. Golvet tar stryk långt ner.

Shqypnia
2016-10-14, 09:28
Jag tycker inte man ska släppa stången från toppen bara för man har sett det på YT, däremot tkr jag absolut man ska kunna köra tunga mark och då kmr det alltid att låta. Stör sig verkligen folk på ljudet? Jag tycker ljudet är så jävla härligt även när andra kör.

MackeJuve
2016-10-14, 09:36
När det gäller tunga vikter och bygga styrka; inte blir du starkare av att ställa ner vikterna hårt, snarare tvärt om.

Många(merparten?) av de svenska SL-atleterna dumpar ju dock stången i backen mellan repsen. Någon positiv funktion fyller det säkert. Men som jag påpekade så behöver det, som i mitt fall, inte bara vara negativt med att föra ned stången långsamt.

LillisJ
2016-10-14, 09:38
Mitt gym har ett gäng stötdämpande mattor som man kan plocka fram i något hårt gummi på 0.5cm-ish. Tror inte ens det hjälper mycket för golvets skull men föreslå något liknande så kanske dom går med på det :D

ceejay
2016-10-14, 09:42
Många(merparten?) av de svenska SL-atleterna dumpar ju dock stången i backen mellan repsen. Någon positiv funktion fyller det säkert. Men som jag påpekade så behöver det, som i mitt fall, inte bara vara negativt med att föra ned stången långsamt.

I mitt program nu så körde jag tng och höll emot på vägen ned i 8 veckors tid. Nu kör jag med stopp. Så det är inget fel i att hålla emot ordentligt, men det är kul att kunna variera sig iaf.

MackeJuve
2016-10-14, 09:48
I mitt program nu så körde jag tng och höll emot på vägen ned i 8 veckors tid. Nu kör jag med stopp. Så det är inget fel i att hålla emot ordentligt, men det är kul att kunna variera sig iaf.

Japp. Sen spelar det säkert roll om man kör med remmar eller utan. P.g.a. magnesium-förbudet har jag övergått helt till remmar. Sliter därmed ingenting på händerna. Kan säkert slita en del om man kör utan remmar och nästintill hela tiden har ett järngrepp om stången.

trädgårdsmöbel
2016-10-14, 09:54
Många(merparten?) av de svenska SL-atleterna dumpar ju dock stången i backen mellan repsen. Någon positiv funktion fyller det säkert. Men som jag påpekade så behöver det, som i mitt fall, inte bara vara negativt med att föra ned stången långsamt.

Jag tror det beror på belastningen. Det är ofta stora vikter som åker upp i långa pass, i många lyft. Det blir kanske för slitsamt att köra negativa delen på mark då? Det är säkert lite annorlunda om man som motionär kör kanske 3 set mark och sedan lite rodd, chins och lite biceps, klart på under en timme, då kan man kosta på sig att anstränga sig mer under enskilda set för att man kör så pass mycket mindre volym.

MackeJuve
2016-10-14, 10:01
Jag tror det beror på belastningen. Det är ofta stora vikter som åker upp i långa pass, i många lyft. Det blir kanske för slitsamt att köra negativa delen på mark då? Det är säkert lite annorlunda om man som motionär kör kanske 3 set mark och sedan lite rodd, chins och lite biceps, klart på under en timme, då kan man kosta på sig att anstränga sig mer under enskilda set för att man kör så pass mycket mindre volym.

Det kan säkert vara en ganska stor del av förklaringen.

ARMSTARK
2016-10-14, 10:12
Många(merparten?) av de svenska SL-atleterna dumpar ju dock stången i backen mellan repsen. Någon positiv funktion fyller det säkert. Men som jag påpekade så behöver det, som i mitt fall, inte bara vara negativt med att föra ned stången långsamt.

Att studsa vikten ger naturligtvis hjälp för att få upp stången, som i bänkpress, men jag tycker ändå att man ska lyfta vikterna med muskelkraft, i alla övningar typ.
I det här fallet har TS inget val, det är bara att byta teknik eller byta gym.

MackeJuve
2016-10-14, 10:21
Att studsa vikten ger naturligtvis hjälp för att få upp stången, som i bänkpress, men jag tycker ändå att man ska lyfta vikterna med muskelkraft, i alla övningar typ.
I det här fallet har TS inget val, det är bara att byta teknik eller byta gym.

Syftade inte på att studsa stången, syftade på att inte hålla emot på nedvägen. Studsmark har jag nog aldrig sett en seriös SL:are göra.

Mantus
2016-10-14, 10:23
Har själv metallvikter i mitt hemma-gym...

En fråga; klovar du stången? Om inte, gör det! Det har ganska stor betydelse för ljudnivån... när man har "tunnare" metall"kakor".

Sen vore det intressant att veta vilken slags "golvbeläggning" ditt gym har? Då det låter som att de varken har någon slags "gummibeläggning" eller "podie" (för böj/mark/bänk).

"Att vinna" tror jag är fel sätt att tänka i detta fall, ta istället ett snack om huruvida det går att ändra förutsättningarna för ditt marklyfts-tränande. Se Beemels förslag gällande gummimattor, fråga ägaren om det inte går att utrusta gymmet med detta? Gummivikter? "Bumpervikter"?

Alternativt träna med en annan "teknik".

Att en golvbeläggning kan gå sönder är en sak, men att "golvet" skulle gå sönder är en annan sak...

mvh

Golvet går sönder. Trots gummimattor. Särskilt om det handlar om järnvikter. Ett normalt golv kommer att vara flis efter ett par år med tung lyftning. Det ska till en väldigt tålig konstruktion för att golvet ska slitas mindre, men även sådana golv och podium kommer att slitas.

VoDaresVins
2016-10-14, 10:42
Jag tycker inte man ska släppa stången från toppen bara för man har sett det på YT, däremot tkr jag absolut man ska kunna köra tunga mark och då kmr det alltid att låta. Stör sig verkligen folk på ljudet? Jag tycker ljudet är så jävla härligt även när andra kör.

Inte för att det är nåt avgörande men beror nog på beläggningen hur skönt det är att höra på då det var frågan om järnvikter. Mot hårt golv skulle det skära både i mina öron och i hjärtat.
Däremot kan dova duns och tillhörande vibrationer kännas rätt för gymatmosfären. :)

Matrexxo
2016-10-14, 10:57
Oj, så många svar. :o svarar lite generellt istället för till var och en för sig.

Givetvis hade vi en vuxen diskussion där hon sa sitt och jag sa mitt. Med "vinna" menar jag inte att de ska be om ursäkt o ge mig 2 lax i handen utan att vi hjälps åt så jag kan fortsätta styrketräna på mitt sätt.

Det är, förlåt :( , bullshit att som vissa av er skriver att man bara ska köpa regler rakt av, har ni inte hört talas om konsumentmakt? Jag tror att många gym är måna om sina kunder och nog kan förändra om de tycker det behövs.

Problemet med oväsendet är ju faktiskt att det är metallvikter, de väsnas (om än lite mindre) även om man lyfter ner lite mer kontrollerat. Jag släpper inte stången i toppläget utan jag för ner vikten, dock gör jag inte särskilt mkt motstånd i negativa rörelsen, för att jag tycker det sliter mer än jag är sugen på, även om jag tar till mig det som ni skriver om positiv träningseffekt av att göra motstånd på vägen ner.

Ja, jag klovar vikterna. :)

Efter diskussionen på gymmet så la jag två st liggunderlag som finns att tillgå undertill. Vid ställningen där jag lyfter finns även dubbla mattor så det borde inte vara något problem tycker jag.

Jocke67
2016-10-14, 11:48
Har liknande problem på ett av SATS-gymmen jag tränar. Dom har bumpervikter men när man kör tunga mark så skakar golvet så att lamporna i receptionen nedanför går sönder (säger man i alla fall) och barnen på mini-Sats blir rädda och börjar gråta typ. Problemet är att lyftflaket ligger långt ifrån en bärande vägg, en enkel lösning hade varit att möblera om lite vilket jag föreslagit. Men det vill man tydligen inte göra så jag fortsätter lyfta tunga mark och personalen fortsätter klaga. Försöker sätta ner vikten så försiktigt jag kan men det är svårt när man kör riktigt tungt på ett golv som sviktar rejält.

ARMSTARK
2016-10-14, 12:18
Man kan ju alltid klippa till heltäckningsmatta eller nåt och trä på stången mellan varje vikt, behöver inte vara några stora bitar, som en 2,5 kg's vikt kanske, för att slippa värsta slamret.

Fastback
2016-10-14, 12:21
Japp. Sen spelar det säkert roll om man kör med remmar eller utan. P.g.a. magnesium-förbudet har jag övergått helt till remmar. Sliter därmed ingenting på händerna. Kan säkert slita en del om man kör utan remmar och nästintill hela tiden har ett järngrepp om stången.

Magnesiumförbud alltså? Även typ flytande magnesium? Jag hade bytt gym direkt. :Virro

MackeJuve
2016-10-14, 12:25
Magnesiumförbud alltså? Även typ flytande magnesium? Jag hade bytt gym direkt. :Virro

Det står bara förbud mot att använda magnesium. Min burk var slut och jag började träna med remmar så jag frågade inte om jag fick använda flytande och sedan var jag fast i rem-träsket(så bekvämt). Jag byter gym vid årsskiftet, kör med remmar tills dess. Ska bli kul att se hur mycket greppstyrka man har tappat :)

62ragtop
2016-10-14, 12:30
Golvet går sönder. Trots gummimattor. Särskilt om det handlar om järnvikter. Ett normalt golv kommer att vara flis efter ett par år med tung lyftning. Det ska till en väldigt tålig konstruktion för att golvet ska slitas mindre, men även sådana golv och podium kommer att slitas.

Kanske var jag otydlig, självklart så förstår jag att golvbeläggning och "golvet" slits.

Att lägga 0,5cm gummi rätt på betonggolvet funkar sällan enbart. Eller lägga det på ett stiligt "flytande" parkettgolv. Det begriper jag också.

I min ungdom så tränade jag på en "atletklubb" - där det fanns "anpassade" ytor för att träna mark, böj och även olympiska lyft. Antingen riktiga flak med nedfrästa gummiytor alternativt så hade (vi) medlemmar konstruerat egna "flak" som med jämna mellanrum fick "renoveras" ;).

Min poäng är dock att det är skillnad på att saker går sönder och att saker slits... Även utrustningen man jobbar med kan gå sönder, men den kan också "slitas ut" över tid.

mvh

Loke
2016-10-14, 12:37
Angående konsumentmakt: är din typ av träning verkligen så populär att du som konsument har betydelse? Kan säga att på gymmet där jag är funktionär så skulle vi inte satsa på skivstänger och hantlar om besluten helt styrdes av billigaste sättet att få inkomster. Så nä, tror inte det är konsumentmakt du vill ha.

Däremot är det ju komiskt att ha järnvikter på ett vanligt gym. Sjukt korkat och onödigt.

Zrob
2016-10-14, 12:56
Hmm, för ansträngande att hålla emot stången på vägen tillbaka? tränar man inte på gym för att anstränga musklerna? *rolleyes*
Skulle 8 "halvreps" vara bättre än säg 5reps med även exetriska fasen med? högst troligt inte.
När ni köra, låt säga latsdrag, släpper ni stången från bröstet då också så vikterna flyger ner i magasinet med en smäll? släpper stången från toppläget vid bicepscurl? ;) :) :) *popcorn*

MackeJuve
2016-10-14, 13:05
Hmm, för ansträngande att hålla emot stången på vägen tillbaka? tränar man inte på gym för att anstränga musklerna? *rolleyes*
Skulle 8 "halvreps" vara bättre än säg 5reps med även exetriska fasen med? högst troligt inte.
När ni köra, låt säga latsdrag, släpper ni stången från bröstet då också så vikterna flyger ner i magasinet med en smäll? släpper stången från toppläget vid bicepscurl? ;) :) :) *popcorn*

Jobbar du på TS gym?

J.V
2016-10-14, 13:25
Hmm, för ansträngande att hålla emot stången på vägen tillbaka? tränar man inte på gym för att anstränga musklerna?
Skulle 8 "halvreps" vara bättre än säg 5reps med även exetriska fasen med? högst troligt inte.
När ni köra, låt säga latsdrag, släpper ni stången från bröstet då också så vikterna flyger ner i magasinet med en smäll? släpper stången från toppläget vid bicepscurl?Det beror ju pa vad man ar ute efter. Maximera TuT sa ar det rimligvis ganska dum ide att bara slappa stangen, men vill man bli bra pa marklyft i SL-utforande sa ar det mer eller mindre bara att slappa stangen for att ha mer energi kvar till det faktiskta lyftet.

VoDaresVins
2016-10-14, 14:20
Det beror ju pa vad man ar ute efter. Maximera TuT sa ar det rimligvis ganska dum ide att bara slappa stangen, men vill man bli bra pa marklyft i SL-utforande sa ar det mer eller mindre bara att slappa stangen for att ha mer energi kvar till det faktiskta lyftet.

Tycker man får ta skeden i vacker hand och följa gymmets regler. Folk som vill lyfta på ett sätt som ställer stora krav på utrustning och konstruktion borde antingen söka sig till ett gym utrustat för det eller helt enkelt anpassa sig om så behövs. Sett nog med söndriga plattor och hantlar. T.ex. om det är en billigare gummiplatta fyller den fint sin funktion till att böja och bänka med osv. men borde ju vara självklart när man ser konstruktion att de inte ska drämmas i marken. Åtminstone här finns det alternativ men de billigaste har inte heller dyraste utrustningen, såklart.

Sansad
2016-10-14, 14:24
Det beror ju pa vad man ar ute efter. Maximera TuT sa ar det rimligvis ganska dum ide att bara slappa stangen, men vill man bli bra pa marklyft i SL-utforande sa ar det mer eller mindre bara att slappa stangen for att ha mer energi kvar till det faktiskta lyftet.

Precis. Helvete vad folk ska anta att dem vet hur TS ska och vill träna för sitt mål & syfte.

MackeJuve
2016-10-14, 14:40
men de billigaste har inte heller dyraste utrustningen, såklart.

Undantaget om man har tur med vilket F&S man har i sin stad. Nu vet jag i och för sig inte vad F&S kostar runt om i landet men i Norrköping är det billigt i alla fall.

J.V
2016-10-14, 14:46
Tycker man får ta skeden i vacker hand och följa gymmets regler. Folk som vill lyfta på ett sätt som ställer stora krav på utrustning och konstruktion borde antingen söka sig till ett gym utrustat för det eller helt enkelt anpassa sig om så behövs. Sett nog med söndriga plattor och hantlar. T.ex. om det är en billigare gummiplatta fyller den fint sin funktion till att böja och bänka med osv. men borde ju vara självklart när man ser konstruktion att de inte ska drämmas i marken. Åtminstone här finns det alternativ men de billigaste har inte heller dyraste utrustningen, såklart.Har jag pastatt annat?

leee
2016-10-14, 14:48
nu gäller det vikter utan gummibeläggning och då kan vikterna spräckas eller inte men det blir i alla fall ett j***a skrammel och det är inget vidare om det bor folk i huset eller för dom som jobbar där andra tränande,finns ju dom som släpper stången vid bicepscurl eller hantlar likaså antar att det kommer från youtube.

ceejay
2016-10-14, 14:49
Hmm, för ansträngande att hålla emot stången på vägen tillbaka? tränar man inte på gym för att anstränga musklerna? *rolleyes*
Skulle 8 "halvreps" vara bättre än säg 5reps med även exetriska fasen med? högst troligt inte.
När ni köra, låt säga latsdrag, släpper ni stången från bröstet då också så vikterna flyger ner i magasinet med en smäll? släpper stången från toppläget vid bicepscurl? ;) :) :) *popcorn*

Vad markar du bro?

Diomedea exulans
2016-10-14, 14:52
Det låter ju satan om man släpper ner tungt även med gummerade vikter på gummigolv, jag vågar inte föreställa mig hur det låter med vikter utan gummi. Tycker du ska undvika att ge hela gymmet tinnitus, och sänka vikterna långsammare.

leee
2016-10-14, 14:56
Det låter ju satan om man släpper ner tungt även med gummerade vikter på gummigolv, jag vågar inte föreställa mig hur det låter med vikter utan gummi. Tycker du ska undvika att ge hela gymmet tinnitus, och sänka vikterna långsammare.

håller med.

Matrexxo
2016-10-14, 15:18
Angående konsumentmakt: är din typ av träning verkligen så populär att du som konsument har betydelse? Kan säga att på gymmet där jag är funktionär så skulle vi inte satsa på skivstänger och hantlar om besluten helt styrdes av billigaste sättet att få inkomster. Så nä, tror inte det är konsumentmakt du vill ha.

Däremot är det ju komiskt att ha järnvikter på ett vanligt gym. Sjukt korkat och onödigt.

Populär vet jag inte, men den duger gott för mig. Det jag menar är att om gymmet vägrar vara tillmötesgående så förlorar de minst en kund. De verkar dock vara öppna för dialog vilket är positivt för min del, för då kan jag fortsätta kötta på med marklyften.

Hmm, för ansträngande att hålla emot stången på vägen tillbaka? tränar man inte på gym för att anstränga musklerna?
Skulle 8 "halvreps" vara bättre än säg 5reps med även exetriska fasen med? högst troligt inte.
När ni köra, låt säga latsdrag, släpper ni stången från bröstet då också så vikterna flyger ner i magasinet med en smäll? släpper stången från toppläget vid bicepscurl?

Nu tror jag inte du är seriös, men jag förklarar ändå. Excentriska delen i ett marklyft är lite mer påfrestande för ländryggen än vad dina rättså bra exempel är.
Jag är dum, inte idiot :)

Matrexxo
2016-10-14, 15:25
Det låter ju satan om man släpper ner tungt även med gummerade vikter på gummigolv, jag vågar inte föreställa mig hur det låter med vikter utan gummi. Tycker du ska undvika att ge hela gymmet tinnitus, och sänka vikterna långsammare.


Det låter helt underbart. Spelar man in ljudet av marklyftet och kör i slow motion låter det som ett artillerinedslag från en gammal krigsfilm.
Nä, men kanske att det låter högt. Men jag har iaf bett om att få verktyg (gummimatta/gummiklädda vikter) för att dämpa mig i mitt styrketränande, enligt mig ligger bollen hos dem nu.

Jag tycker det är kass att ha köpt ett gymkort där jag lovats få styrketräna och där jag blir tillsagd att dämpa min träning för att jag stör receptionistens facebooksurfande. Ska man utveckla sin styrka behöver man köra nära sitt max och då är det, åtminstone för mig som inte är supermänniska, lite svårare att köra sakta nedåt i marklyft.

Sparven från Minsk
2016-10-14, 15:36
Jag tycker det är kass att ha köpt ett gymkort där jag lovats få styrketräna och där jag blir tillsagd att dämpa min träning för att jag stör receptionistens facebooksurfande. Ska man utveckla sin styrka behöver man köra nära sitt max och då är det, åtminstone för mig som inte är supermänniska, lite svårare att köra sakta nedåt i marklyft.

Måste du köra marklyft för att utveckla din styrka?
Nej

Har du blivit lovad att få styrketräna av gymmet? Och står det i så fall specifikt att du får köra marklyft, precis hur du vill?

Jag tycker det hör till normalt gym-vett att inte kasta, slänga och droppa redskapen hur som helst. Saker går sönder och stör de andra som tränar.

Matrexxo
2016-10-14, 15:47
Måste du köra marklyft för att utveckla din styrka?
Nej

Har du blivit lovad att få styrketräna av gymmet? Och står det i så fall specifikt att du får köra marklyft, precis hur du vill?

Jag tycker det hör till normalt gym-vett att inte kasta, slänga och droppa redskapen hur som helst. Saker går sönder och stör de andra som tränar.

Jag har varken kastat, slängt eller droppat något redskap. Dock låter det när jag sätter ner stången.

Anders The Peak
2016-10-14, 15:56
Det låter helt underbart. Spelar man in ljudet av marklyftet och kör i slow motion låter det som ett artillerinedslag från en gammal krigsfilm.
Ska man utveckla sin styrka behöver man köra nära sitt max och då är det, åtminstone för mig som inte är supermänniska, lite svårare att köra sakta nedåt i marklyft.

Ta och väx upp :)

Klagarn
2016-10-14, 15:57
Har sett Nober och andra riktigt stora grabbar marka på +200kg med bara små touchar mellan repsen. Det hörs ingenting. Detta på helt vanliga gym. Men å andra sidan är de byggare och markar inte så jävla skitnödigt som att deras liv hängde på det.

TS, jag tycker gott du kan dämpa dig och passar det inte får du väl börja träna på någon skitig tyngdlyftningsklubb. Där kan du gorma och ha dig allt du vill.

Såna som du ger bara andra huvudvärk.

Man and Machine
2016-10-14, 15:57
Det är ju lite oklart om problemet är att du bombar sönder golvet eller att det du väsnas orimligt mycket. Om golvet är problemet är det ju bara att gilla läget men däremot ljudvolymen kan man sänka rejält om man anstränger sig. Själv brukar jag:

*Ta en stång som är bra lagrad. Stor skillnad på olika stänger!

*I den mån det är möjligt bara använda stora gummivikter. Metallvikterna låter betydligt mer.

*Använd klämmor.

*Om det ligger bänkar eller flak bredvid, tima dina lyft så närliggande personer inte kör samtidigt.

Jag försöker hålla mig till punkterna och då kan jag gå all-in på mina marklyft med gott samvete. Stör mig själv på folk som väsnas mer än nödvändigt, knappast bra för hörseln heller.

Matrexxo
2016-10-14, 16:03
Ta och väx upp :)

Jag var ironisk i första stycket, om det nu inte gick fram.. Om du menar andra stycket så kan du väl bemöta det istället för att leka cool

Matrexxo
2016-10-14, 16:08
Måste du köra marklyft för att utveckla din styrka?
Nej

Har du blivit lovad att få styrketräna av gymmet? Och står det i så fall specifikt att du får köra marklyft, precis hur du vill?

Jag tycker det hör till normalt gym-vett att inte kasta, slänga och droppa redskapen hur som helst. Saker går sönder och stör de andra som tränar.

Man behöver inte gå till gymmet för att bli stark, ut o gräv i tuff terräng så blir man tids nog också stark. Jag blev märkbart starkare först när jag la in mark i träningsschemat, så för min del är mark en nyckel till styrka.

Om gymmet marknadsför sig genom bla styrketräning samt i en obligatorisk instruktion går igenom mark (om än väldigt grundligt) så tolkar jag det som svar på som fråga.

Kände att jag behövde besvara dina övriga punkter :)

Ett Orm
2016-10-14, 16:09
Vadå köra nära ditt max? Hahaha
Muskulärt vinner du tvärtom på att bromsa vikten, att du inte kan dwafa p12:orna på gymmet med dina fet vikter är inte samma sak. Och är det nån form av träning inför SM i SL så bör du hålla till på en SL-klubb.

Har du samma tänk i alla andra övningar också? Eller varför skulle mark vara så speciellt att du måste släppa skiten rätt i golvet?

pepplez
2016-10-14, 16:12
Folk som stör sig på ljudet av vikter som slår i golvet på gym kan ju hänga sig (t.ex. Klagarn, tydligen). Träna yoga eller nåt om ni har så känsliga öron.

Sparven från Minsk
2016-10-14, 16:13
Man behöver inte gå till gymmet för att bli stark, ut o gräv i tuff terräng så blir man tids nog också stark. Jag blev märkbart starkare först när jag la in mark i träningsschemat, så för min del är mark en nyckel till styrka.

Om gymmet marknadsför sig genom bla styrketräning samt i en obligatorisk instruktion går igenom mark (om än väldigt grundligt) så tolkar jag det som svar på som fråga.

Kände att jag behövde besvara dina övriga punkter :)

Förstår inte ens vad du tjafsar om.

Oavsett hur du anser att du har rätt att träna så har du fel. Gymmet äger utrustningen och bestämmer därefter hur du får eller inte får träna.

Sen är det i regel osnutna fjortisar som känner ett behov att slamra med vikterna, speciellt i marklyft.

På mitt gym är det några småkillar som markar typ 120 kg som innan påbörjat set skriker som apor, slår varandra i ansiktet, drar åt lyftarbältet så de knappt kan andas, dunkar vikterna i backen i varje rep och vid avslutat set sliter av sig bältet och segervrålar medan deras vänner hejar på och sippar på sin Nocco.

De stora pojkarna som varit med ett tag och markar 200 kg + hörs och syns knappt när de tränar.

Lustigt.....

Brofessorn
2016-10-14, 16:14
Folk som stör sig på ljudet av vikter som slår i golvet på gym kan ju hänga sig (t.ex. Klagarn, tydligen). Träna yoga eller nåt om ni har så känsliga öron.

+1

Vad fan gör man på ett gym om man inte gillar ljudet av folk som tränar. Gå till lokala knypplingsklubben istället.

Sparven från Minsk
2016-10-14, 16:15
Återkom gärna i tråden efter mötet med chefen TS.

Ska bli intressant att se hur det gick. Sätter 5 kr på att du bli ombedd att byta gym alt att de säger upp dit medlemskap omgående.

Diomedea exulans
2016-10-14, 16:29
Folk som stör sig på ljudet av vikter som slår i golvet på gym kan ju hänga sig (t.ex. Klagarn, tydligen). Träna yoga eller nåt om ni har så känsliga öron.

För egen del har jag öronproppar. Men jag förstår såna som tycker att det är den väsnandes ansvar att akta andras öron.

Matrexxo
2016-10-14, 16:35
Förstår inte ens vad du tjafsar om.

Oavsett hur du anser att du har rätt att träna så har du fel. Gymmet äger utrustningen och bestämmer därefter hur du får eller inte får träna.

Sen är det i regel osnutna fjortisar som känner ett behov att slamra med vikterna, speciellt i marklyft.

På mitt gym är det några småkillar som markar typ 120 kg som innan påbörjat set skriker som apor, slår varandra i ansiktet, drar åt lyftarbältet så de knappt kan andas, dunkar vikterna i backen i varje rep och vid avslutat set sliter av sig bältet och segervrålar medan deras vänner hejar på och sippar på sin Nocco.

De stora pojkarna som varit med ett tag och markar 200 kg + hörs och syns knappt när de tränar.

Lustigt.....

Om du köper ett medlemskap med löfte om att få träna, sedan plötsligt inte får göra det på anvisat sätt - är du nöjd isåfall? Det tror inte jag...

Jag vet inte varför du känner ett behov att dra irrelevanta och överdrivna exempel. Problemet är inte att jag skriker, gormar o kastar vikter i marken. Problemet är att vikterna är i metall och att de är tunga när jag sätter ner dem.

Även när jag (och även andra medlemmar där!!!) kör högreppare med lägre vikter och bara "duttar" marken låter det i nivå med en glasflaska som krossas. "Klonk - klonk - klonk". För mig är det ljudet av styrketräning, för den stackars facebookande receptionisten är det oväsende på hennes arbetsplats.

Jag vet inte vilka stora pojkar du hänger runt, men de jag har hängt runt morrar o stönar vid varje rep, skriker typ This is sparta efter avklarat set och går sen runt o visar sina svullna lats. P12:orna gör visserligen också detta, kanske för att de vill ta efter sina role models.

I övrigt tror jag att de som lyfter 200 kg även nån gång för längesen har lyft 120 o tyckt det va svintungt.

Ang. mötet med chefen så blir det nog inte av förrän på måndag :( för han håller till på ett större gym inne i stan (medan detta är en bit utanför) och har inte alltid tid för småpleber som mig. Dock tror jag till skillnad från dig på en hyfsat positiv utgång, alternativt att ingenting händer varken åt det ena eller det andra hållet. Vi får helt enkelt se! :)

VoDaresVins
2016-10-14, 16:35
Har jag pastatt annat?

Kommentaren var inte riktad mot dig. Klumpigt citerat.

Klagarn
2016-10-14, 16:37
Folk som stör sig på ljudet av vikter som slår i golvet på gym kan ju hänga sig (t.ex. Klagarn, tydligen). Träna yoga eller nåt om ni har så känsliga öron.

Det ironiska i kråksången är att minstingarna ofta låter allra mest..vilket var lite det jag ville få fram. Små chihuahuor som skäller.

Matrexxo
2016-10-14, 16:48
https://vid.me/VclV

Ett exempel på mina mark. Inget kastande, inget skrikande, om än att jag blir trött vilket låter litegrann samt att metallvikterna låter när de rör i marken. I övrigt är kanske tekniken skit eller bra men det får diskuteras i ett annat forum...

Man and Machine
2016-10-14, 16:58
Tycker du gör vad du kan för att hålla ljudnivån nere. Kör på.

Sparven från Minsk
2016-10-14, 17:07
Om du köper ett medlemskap med löfte om att få träna, sedan plötsligt inte får göra det på anvisat sätt - är du nöjd isåfall? Det tror inte jag...

Jag vill se en kopia på ditt medlemskap. Scanna in det och lägg upp det i tråden.
Stryk gärna under raden om löftet att du får träna, gärna med raden "på anvisat sätt".

Gör det nu, så jag får läsa det. Allt om löftet och anvisat sätt.

J.V
2016-10-14, 17:10
Jag vill se en kopia på ditt medlemskap. Scanna in det och lägg upp det i tråden.
Stryk gärna under raden om löftet att du får träna, gärna med raden "på anvisat sätt".

Gör det nu, så jag får läsa det. Allt om löftet och anvisat sätt.Men de hade ju faktiskt haft genomgang av marklyft. Givetvis betyder det att han har ratt att lyfta sa tungt att han maste ha sjukt snabbt eccentrisk fas.

Sparven från Minsk
2016-10-14, 17:13
Nu citerar jag en stor gymkedja i Sverige (SATS) och en paragraf i deras medlemsvilkor. Valde sats då de är stora och ganska generella när det kommer till villkor för medlemmar.

"Medlemmen förbinder sig
• att alltid uppvisa sitt medlemskort vid träningscentrets reception innan träning eller annan aktivitet påbörjas,
• att ta del av och följa SATS vid var tid gällande säkerhets- och ordningsregler,
• att följa anvisningar som ges av SATS personal avseende träningsmetoder och hantering av
träningsutrustning,
• att inte uppträda olämpligt mot eller störande för andra personer som vistas i SATS "

Känns ganska relevant. Och enkelt att förstå, och enkelt att efterleva.

Trivs man inte, byt gym.

Matrexxo
2016-10-14, 17:17
Jag vill se en kopia på ditt medlemskap. Scanna in det och lägg upp det i tråden.
Stryk gärna under raden om löftet att du får träna, gärna med raden "på anvisat sätt".

Gör det nu, så jag får läsa det. Allt om löftet och anvisat sätt.

Imorgon kan jag göra det, ska iväg :)

Sparven från Minsk
2016-10-14, 17:19
Och glöm inte att googla vad "anvisat" betyder.
Typ som när någon säger till dig vad du går göra.....typ.

z_bumbi
2016-10-14, 17:19
Folk som stör sig på ljudet av vikter som slår i golvet på gym kan ju hänga sig (t.ex. Klagarn, tydligen). Träna yoga eller nåt om ni har så känsliga öron.

Jag har träffat för många gamla lyftare som har svårt för ljudet för att ha den attityden. Däremot så finns det oftast ganska enkla medel för träningsanläggningen att minska ljudet så erbjuder de möjlighet att marka så kan jag tycka att de också bör ha en vilja att fixa bra eller i alla fall bättre förutsättningar ljudmässigt. Sen finns det alltid något geni som får för sig att den måste fellasta stången och hänga på en hel rad med små metallvikter så det skär i öronen på vem som helst.
I det aktuella fallet har jag ingen aning om vad som gäller då man måste vara på plats för att kunna bedöma sådana ljud.

svenbanan
2016-10-14, 17:40
Om det är okej att köra marklyft (trots att de inte har bumpers eller nåt flak eller så) på gymmet så kan man ju tycka att det borde vara okej att köra så som i videon.

Tycker de att detta är för högljutt borde de antingen fixa bättre möjligheter att lyfta, eller helt enkelt säga att man inte får köra marklyft. Tillåter man marklyft så är det där nåt man borde kunna förvänta sig.

Sparven från Minsk
2016-10-14, 17:59
Tycker de att detta är för högljutt borde de antingen fixa bättre möjligheter att lyfta, eller helt enkelt säga att man inte får köra marklyft. Tillåter man marklyft så är det där nåt man borde kunna förvänta sig.

Gymmen har ingen skyldighet att erbjuda marklyftmöjlighet. Att köra marklyft är ingen rättighet (vilket många verka tro).

Gymmen bestämmer själv vilken utrustning de vill ha och vilka övningar/träningsformer de anser är lämpliga i deras lokal med deras utrustning.

Jocke67
2016-10-14, 18:04
Men hur svårt (eller dyrt) kan det va att köpa in några bumpervikter? Totalt oseiöst av ett gym om de inte möjliggör att träna en så enkel men populär basövning som bara kräver en skivstång, några vikter och ett icke ömtåligt golv. En övning som dessutom verkar läras ut av alla gymanställda PT:s.

En annan sak som jag irriterat mig på är när dom har en skylt vid lyftflaket att PT har företräde. Speciellt om gymmet bara har ett flak. Men mitt gym tog bort skylten efter att jag gnällde lite.

leee
2016-10-14, 18:13
https://vid.me/VclV

Ett exempel på mina mark. Inget kastande, inget skrikande, om än att jag blir trött vilket låter litegrann samt att metallvikterna låter när de rör i marken. I övrigt är kanske tekniken skit eller bra men det får diskuteras i ett annat forum...

du gör inget fel du lyfter med ok form med.

z_bumbi
2016-10-14, 19:34
Gymmen har ingen skyldighet att erbjuda marklyftmöjlighet. Att köra marklyft är ingen rättighet (vilket många verka tro).

Gymmen bestämmer själv vilken utrustning de vill ha och vilka övningar/träningsformer de anser är lämpliga i deras lokal med deras utrustning.

Nej förbjuder de folk att köra mark så är det självklart att man inte får göra det men nu handlar det inte om det utan om hur hårt de kan styra ett utförande av en övning som är tillåten. Att man inte alltid kan bromsa en mark eller att det ens är önskvärt tillhör övningens natur så om man ska göra avsteg från det som får räknas som helt normalt i övningen kanske det ska vara betydligt tydligare specificerat. Många gym idag verkar lära ut större basövningar med fria vikter men så fort någon faktiskt tränar dem så blir det problem då varken utrustningen eller lokalerna är anpassade för de övningarna.
Eftersom jag har tränat på ganska många gym där de som varit med ett tag inte alltid bromsar marklyften så vet jag inte heller hur det blev så relevant hur länge någon har tränat eller ens vad de lyfter?

I det aktuella fallet kan jag självklart inte säga så mycket specifikt då jag inte har sett utrustningen eller varit på plats.

Sparven från Minsk
2016-10-14, 19:45
Nej förbjuder de folk att köra mark så är det självklart att man inte får göra det men nu handlar det inte om det utan om hur hårt de kan styra ett utförande av en övning som är tillåten. Att man inte alltid kan bromsa en mark eller att det ens är önskvärt tillhör övningens natur så om man ska göra avsteg från det som får räknas som helt normalt i övningen kanske det ska vara betydligt tydligare specificerat. Många gym idag verkar lära ut större basövningar med fria vikter men så fort någon faktiskt tränar dem så blir det problem då varken utrustningen eller lokalerna är anpassade för de övningarna.
Eftersom jag har tränat på ganska många gym där de som varit med ett tag inte alltid bromsar marklyften så vet jag inte heller hur det blev så relevant hur länge någon har tränat eller ens vad de lyfter?

I det aktuella fallet kan jag självklart inte säga så mycket specifikt då jag inte har sett utrustningen eller varit på plats.


Att köra kabelflyes i kabelmaskinerna är en vedertagen övning för bröstmuskeln som både nybörjare och avancerade använder sig av.

Att fatta bägge handtag, ta något steg fram och köra sina reps, för att sen kontrollerat stiga tillbaka och varsamt sänka ned viktmagasinet så det ligger stilla igen och släppa handtagen bör vara standardutförande som skonar viktmagasin, vajrar samt övrigas öron.
Denna övning är tillåten.

Att efter avlutat set släppa handtagen så viktmagasinen från sitt toppläge faller ned, vajern svänger till i hjulet och nöts/slits med tiden av, är inte en okej övning.

Ändå är det samma övning, men med helt olika utföranden.

Kan man inte utföra övningen som jag beskrev först får man leta sig till ett gym där det är accepterat.

Jag har fått skruva ihop/byta och köpa nya hantlar alldeles för många gånger då småpojkar envisas att släppa dem från midjehöjd efter avslutat set bicepscurl/bröstpress/hantelpress.

baktung
2016-10-14, 19:55
Jag hade försökt byta gym kvickt om man inte fick släppa vikter i golvet. Finns inget annat att göra helt enkelt. Gym som saknar en friviktsavdelning där man har möjlighet att träna tunga marklyft och olympiska lyft är bara ett hälsocenter med populärmaskiner för folk som egentligen inte är intresserade av träning.

Jag gjorde 400 reps marklyft ett pass och släppte ned varenda rep i golvet. Personalens enda kommentar var att jag verkade träna hårt. Och sen gormar jag rejält vid mina tyngsta lyft då jag får ut kraften bättre så, samt att det känns vettigare än att krysta sig blodröd i ansiktet.

JonasF
2016-10-14, 20:39
Stör mig enormt på folk som bara släpper vikten i mark, inte bara för det låter så in i helvete och är allmänt störande, men för vikterna har gått sönder åtskilliga gånger. Sen hur jäkla dumt är det att inte träna excentriskt? Jävligt dumt if you ask me. Både för gainsen och kroppen.

leee
2016-10-14, 21:07
Stör mig enormt på folk som bara släpper vikten i mark, inte bara för det låter så in i helvete och är allmänt störande, men för vikterna har gått sönder åtskilliga gånger. Sen hur jäkla dumt är det att inte träna excentriskt? Jävligt dumt if you ask me. Både för gainsen och kroppen.

inte bara i mark utan även med hantlar och bicepsträning med stång.

hestJaevel
2016-10-14, 21:18
Jag tränade på samma gym för några år sedan. Drev då en träningslogg här på forumet kallad "Förbannade fitnessgym försöker förstöra min träning".
Det är helt förbannat omöjligt att träna tunga marklyft på det gymmet utan att det låter enormt mycket. Jag hade precis samma diskussioner med dåvarande personal.
Folk som lyfter tungt är ju inte huvudsaklig målgrupp där så det är bara att köra på tills de gör något för att ändra på situationen eller gör en tydlig markering mot folk som vill lyfta tungt.

svenbanan
2016-10-15, 02:56
Om det är okej att köra marklyft (trots att de inte har bumpers eller nåt flak eller så) på gymmet så kan man ju tycka att det borde vara okej att köra så som i videon.

Tycker de att detta är för högljutt borde de antingen fixa bättre möjligheter att lyfta, eller helt enkelt säga att man inte får köra marklyft. Tillåter man marklyft så är det där nåt man borde kunna förvänta sig.

Gymmen har ingen skyldighet att erbjuda marklyftmöjlighet. Att köra marklyft är ingen rättighet (vilket många verka tro).

Gymmen bestämmer själv vilken utrustning de vill ha och vilka övningar/träningsformer de anser är lämpliga i deras lokal med deras utrustning.

Varför läste du inte andra stycket i mitt inlägg?

Du måste väl ha fattat vad jag menade, det står ju där i svart på vitt.

Jag påstår inte att de har nån skyldighet att låta folka köra marklyft. Men om det nu är så att att de tycker det är okej med marklyft så måste de ju rimligtvis också tillåta att det dunsar en liten aning i marken då man sätter ned vikterna. Som TS lyfter i videon tycker jag definitivt borde vara accepterat, det är verkligen inte överdrivet hårt han släpper ner stången.

Om de inte accepterar detta så är det mycket bättre om de bara förbjuder marklyft. Vilket jag uppenbarligen tycker de är i sin fulla rätt att göra.

Hemi
2016-10-15, 03:23
Har inte varit på gym sen 15 år kanske, mer. Det verkar som flera av lyftgymen och sporthallarna man kunde skrika och slamma i byggdes om till finare lokaler ämnade för dans nästan, under 2000-talet. Vissa kunde man träna tyngdlyftning i förut fast det inte var riktigt ämnade för det. Skönt var det att förlägga träningen på bakgården då. Finns en del stenbrott i städerna man kan go crazy i. Kul som f-n. Annars vad det gäller kunder så är det väl som det är, gymen har väl blivit mer specialiserade antar jag. Har personligen aldrig stört mig på marklyft och skrik men det finns (fanns) en del oskrivna kroppsbyggarregler, vett och etikett där man undviker sånt på vissa BB, fitness gym förr med. Värst är när någon skall sätta på vikter på knäböjen i öronhöjd intill och slår ihop 2 metallplattor som symbaler, goddag tinnitus.

Sohlsken
2016-10-15, 05:47
Du har inget kött på benen öht i frågan.

VoDaresVins
2016-10-15, 07:49
Som TS lyfter i videon tycker jag definitivt borde vara accepterat, det är verkligen inte överdrivet hårt han släpper ner stången.

Håller med om det här. Lite knasigt om de visat marklyft under obligatorisk genomgång och sen inte tilllåter det där. De borde väl börja varna redan vid genomgången att man inte kan köra tungt då andra redan råkat ut för samma.

Gymmet har ju såklart ändå rätt att bestämma men om det är fast i att TS nyss tagit ett årskort tycker jag ändå han ska ha rätt att dra sig ur och få rimlig summa tillbaka.

Anders The Peak
2016-10-15, 07:59
Eftersom det uppenbarligen saknas lyftflak och det är bara en matta avpassad för lättare vikter typ hantlar är det säkert ett problem för gymmet med marklyft.
Du får föreslå att de köper in ett flak till gymmet.

http://www6.idrottonline.se/globalassets/lulea-ak---styrkelyft/images/lokal2012/img_9285.jpg?w=500&h=333

Kostar så här med moms men klubben kan dra av den (http://www.lyftarshopen.se/traningsredskap/bankar-stallningar-boxar-mm/podie-taning-uppvarmning.html)

Matrexxo
2016-10-15, 09:25
Eftersom det uppenbarligen saknas lyftflak och det är bara en matta avpassad för lättare vikter typ hantlar är det säkert ett problem för gymmet med marklyft.
Du får föreslå att de köper in ett flak till gymmet.

http://www6.idrottonline.se/globalassets/lulea-ak---styrkelyft/images/lokal2012/img_9285.jpg?w=500&h=333

Kostar så här med moms men klubben kan dra av den (http://www.lyftarshopen.se/traningsredskap/bankar-stallningar-boxar-mm/podie-taning-uppvarmning.html)

Tack så mkt, ska föreslå :)

Decepticon
2016-10-15, 09:39
Tja folk,

Igår blev det diskussion med gympersonalen om mitt sätt att marklyfta. När jag lyfter tungt undviker jag att sätta ner stången lugnt. Gymmet jag gymmar på har metallvikter utan gummi vilket gör att det då väsnas en del. Diskussionen som uppkom handlade dels om allt oväsen när jag är igång, men även om att golvet tydligen kan gå sönder. Hennes lösning var att jag skulle lasta mindre vikt på stången för att kunna sätta ner vikten lugnare, medan jag avfärdade det med att det sabbar min idé med tränandet, som är att lyfta tyngre och bli starkare.

Nu tycker hon att jag ska ringa hennes chef och ta diskussionen istället. Vad tror ni, har jag tillräckligt med kött på benen för att vinna detta?

Innan idén kläcks om att byta gym så kan jag berätta att alla andra gym ligger en bit ifrån vilket gör det opraktiskt att byta, även om jag är sugen på det.

Jag hatar verkligen personer som släpper vikter i golvet, man ska alltid sätta ner vikten kontrollerat. Det är ett jävla otyg att hålla på på detta vis. Undantag finns förstås om man tränar på ett gym där man enbart tränar styrkelyft så golv och vikter är anpassat för det ändamålet och att gymmet säger att det är OK. Jag påtalade detta senast i går för en mupp som släppte stången i golvet, helt utan "anledning", det var väl tufft eller nått. Där jag tränar är det 2 riktigt stora killar som tävlar i styrkelyft och även de dagar när det kör riktig tungt, så släpper de inte vikterna i golvet, så ge fan i det !!

Matrexxo
2016-10-15, 09:54
Jag hatar verkligen personer som släpper vikter i golvet, man ska alltid sätta ner vikten kontrollerat. Det är ett jävla otyg att hålla på på detta vis. Undantag finns förstås om man tränar på ett gym där man enbart tränar styrkelyft så golv och vikter är anpassat för det ändamålet och att gymmet säger att det är OK. Jag påtalade detta senast i går för en mupp som släppte stången i golvet, helt utan "anledning", det var väl tufft eller nått. Där jag tränar är det 2 riktigt stora killar som tävlar i styrkelyft och även de dagar när det kör riktig tungt, så släpper de inte vikterna i golvet, så ge fan i det !!

https://vid.me/VclV

Släpper inte vikterna, men det låter. Länkar film på hur det ser ut ungefär när jag kör. Postat den innan, men rörigt att hitta i gröten.

leee
2016-10-15, 10:00
Eftersom det uppenbarligen saknas lyftflak och det är bara en matta avpassad för lättare vikter typ hantlar är det säkert ett problem för gymmet med marklyft.
Du får föreslå att de köper in ett flak till gymmet.

http://www6.idrottonline.se/globalassets/lulea-ak---styrkelyft/images/lokal2012/img_9285.jpg?w=500&h=333

Kostar så här med moms men klubben kan dra av den (http://www.lyftarshopen.se/traningsredskap/bankar-stallningar-boxar-mm/podie-taning-uppvarmning.html)



tror inte det hjälper för det kommer skramla och låta ändå när det inte är gummerade vikter.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Matrexxo
2016-10-15, 10:17
tror inte det hjälper för det kommer skramla och låta ändå när det inte är gummerade vikter.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Möjligt, men det tar bort/minskar iallafall ett av två problem, nämligen att det ev sliter mindre på golvet.

baktung
2016-10-15, 10:20
https://vid.me/VclV

Släpper inte vikterna, men det låter. Länkar film på hur det ser ut ungefär när jag kör. Postat den innan, men rörigt att hitta i gröten.

Det där var ju ingenting. Du kör ju lugna stilen. Här får du ett exempel på hur det ser ut på mitt gym. Och allt är bara frid och fröjd. :d

https://youtu.be/dPS0PQHHKrI

Byt gym så att du kan träna ordentligt. (Säger jag utan att rekommendera tekniken i länken.)

Starke75an
2016-10-15, 10:26
https://vid.me/VclV

Släpper inte vikterna, men det låter. Länkar film på hur det ser ut ungefär när jag kör. Postat den innan, men rörigt att hitta i gröten.

Har ni inte fattat att ju mer man har på stången, ju mer får man låta.

Om en hen lyfter 50 kg i och vrålar ses det som knäppt, men om hen har 250 på stången, så är inget konstigt alls.

leo1
2016-10-15, 14:02
Har liknande problem på ett av SATS-gymmen jag tränar. Dom har bumpervikter men när man kör tunga mark så skakar golvet så att lamporna i receptionen nedanför går sönder (säger man i alla fall) och barnen på mini-Sats blir rädda och börjar gråta typ. Problemet är att lyftflaket ligger långt ifrån en bärande vägg, en enkel lösning hade varit att möblera om lite vilket jag föreslagit. Men det vill man tydligen inte göra så jag fortsätter lyfta tunga mark och personalen fortsätter klaga. Försöker sätta ner vikten så försiktigt jag kan men det är svårt när man kör riktigt tungt på ett golv som sviktar rejält.

:d

z_bumbi
2016-10-15, 18:06
Att köra kabelflyes i kabelmaskinerna är en vedertagen övning för bröstmuskeln som både nybörjare och avancerade använder sig av.

Att fatta bägge handtag, ta något steg fram och köra sina reps, för att sen kontrollerat stiga tillbaka och varsamt sänka ned viktmagasinet så det ligger stilla igen och släppa handtagen bör vara standardutförande som skonar viktmagasin, vajrar samt övrigas öron.
Denna övning är tillåten.

Att efter avlutat set släppa handtagen så viktmagasinen från sitt toppläge faller ned, vajern svänger till i hjulet och nöts/slits med tiden av, är inte en okej övning.

Ändå är det samma övning, men med helt olika utföranden.

Kan man inte utföra övningen som jag beskrev först får man leta sig till ett gym där det är accepterat.

Jag har fått skruva ihop/byta och köpa nya hantlar alldeles för många gånger då småpojkar envisas att släppa dem från midjehöjd efter avslutat set bicepscurl/bröstpress/hantelpress.

Tråden handlar om marklyft.

Swisskniven
2016-10-16, 00:08
Jag delar mångas erfarenhet. Tränar ofta på ett gym med flera flak och såna där Crossfit-bumpers. 110 kg ser ut som 170 på stången. Men då är det en anställd där som inte än har lämnat aerobics/Nautilus-eran och alltid kommer stormande när stången dimper ner efter en tung (nja... för mig iaf) överstöt. Men hon verkar ganska ensam om sin kritik, snackat med chefen och andra anställda. Ingen som har något att invända.

Och även om gymägern bestämmer över sin låda så är det alltid en idé att klaga lite. Med tanke på hur poppis det har blivit med fria vikter är det nästan efterblivet att inte hänga med i trenden och låta folk kasta lite skivstång. Hantlarna flyger ju redan...

Agitator
2016-10-16, 00:48
Bara be dem köpa ett par gummimattor. Finns ju 3 cm tjocka som dämpar rejält.

Men det kommer alltid finnas anläggningar och folk som vill störa sig.
Har kört en del studsmark och 2-3 pass har personalen kommit och gnällt och man har anpassat sig. Vilket är förståligt. Men jag stod åtminstånde och körde på 3 cm tjocka gummimattor inköpta för markandet av gymägaren. Misstänker snarare att det är personalen som ville ha det tyst och lugnt än att gymägaren egentligen brydde sig.

Men klagas det så får man anpassa sig och försöka arbeta runt det där.

Det har ifs aldrig blivit mer klagomål, men så ser jag ifs inte samma personer på gymmet som några gånger klagade på att någon markade tungt och att det hördes i lokalen.

Old Nick
2016-10-16, 06:33
Jag hatar verkligen personer som släpper vikter i golvet, man ska alltid sätta ner vikten kontrollerat. Det är ett jävla otyg att hålla på på detta vis. Undantag finns förstås om man tränar på ett gym där man enbart tränar styrkelyft så golv och vikter är anpassat för det ändamålet och att gymmet säger att det är OK. Jag påtalade detta senast i går för en mupp som släppte stången i golvet, helt utan "anledning", det var väl tufft eller nått.

Det är ju dock en viss skillnad mellan att slänga den från raka armar rätt in i spegeln så det flyger skärvor och betong ända bort till receptionen och att sätta ner den hårt men kontrollerat efter ett marklyft. Får man ett litet raseriutbrott så fort det inte är tyst som i ett bibliotek så kan man ju, som någon nämnt tidigare, gå till den lokala knypplingsklubben istället. På gymmet är det träning som gäller, inte myspys.

Sparven från Minsk
2016-10-16, 07:07
Matrexxo

Jag väntar ännu på din inscannade kopia på gymavtalet som specificerade att du var "lovad" att träna på "anvisat sätt" och att du googlade anvisat sätt.

ARMSTARK
2016-10-16, 09:40
Sen får man ju anpassa sig till vart man är också. Tränar man på "Pensionärsklubben hanteln" kanske man inte ska bete sig som på ett SL-gym. Det här är inte svårt om man inte är helt socialt efterbliven.

Matrexxo
2016-10-16, 09:47
Matrexxo

Jag väntar ännu på din inscannade kopia på gymavtalet som specificerade att du var "lovad" att träna på "anvisat sätt" och att du googlade anvisat sätt.

Hittar inte mitt gymavtal och tänker inte vända upp o ner på hemmet för att vinna en oväsentlig diskussion på internet, framförallt inte mot en spydig p12 med härskarbehov. Sorry, men ha en fortsatt trevlig söndag.

1x0
2016-10-16, 10:06
Det där var ju ingenting. Du kör ju lugna stilen. Här får du ett exempel på hur det ser ut på mitt gym. Och allt är bara frid och fröjd. :d

https://youtu.be/dPS0PQHHKrI

Byt gym så att du kan träna ordentligt. (Säger jag utan att rekommendera tekniken i länken.)

dPS0PQHHKrI

Hahahahah vad fan

leee
2016-10-16, 12:57
dPS0PQHHKrI

Hahahahah vad fan

modifierat kronlyft.

Sparven från Minsk
2016-10-16, 14:36
Hittar inte mitt gymavtal och tänker inte vända upp o ner på hemmet för att vinna en oväsentlig diskussion på internet, framförallt inte mot en spydig p12 med härskarbehov. Sorry, men ha en fortsatt trevlig söndag.

Lugnt för mig kvittar det. Jag betvivlade bara dess existens.
Vilken är gymkedjan? De kan ha digitala avtal på sin hemsida.

Matrexxo
2016-10-16, 15:57
Lugnt för mig kvittar det. Jag betvivlade bara dess existens.
Vilken är gymkedjan? De kan ha digitala avtal på sin hemsida.

Korpen. Men eftersom jag blivit visad övningen marklyft och lyfter enligt de preferenser som sagts lyfter jag ju enligt anvisat sätt. :) Jag ser inte vad du ser som ett problem. Tvivlar på att det står någonstans att man inte får lov att lyfta tunga vikter, eftersom disciplinen både tillåts och lärs ut så det kan ju inte vara där som skon klämmer.

leee
2016-10-16, 17:28
Korpen. Men eftersom jag blivit visad övningen marklyft och lyfter enligt de preferenser som sagts lyfter jag ju enligt anvisat sätt. :) Jag ser inte vad du ser som ett problem. Tvivlar på att det står någonstans att man inte får lov att lyfta tunga vikter, eftersom disciplinen både tillåts och lärs ut så det kan ju inte vara där som skon klämmer.

problemet är att vikterna inte är gummerade och personalen överkänslig för du gör inget fel.

Sparven från Minsk
2016-10-16, 17:35
Korpen. Men eftersom jag blivit visad övningen marklyft och lyfter enligt de preferenser som sagts lyfter jag ju enligt anvisat sätt. :) Jag ser inte vad du ser som ett problem. Tvivlar på att det står någonstans att man inte får lov att lyfta tunga vikter, eftersom disciplinen både tillåts och lärs ut så det kan ju inte vara där som skon klämmer.

Det är du som har ett problem med ditt gym, inte jag.
Är säker på att de kan ändrad sig och anvisa annat godkänt sätt att utföra marklyft på. Vilket de tydligen gjort då de klagat på ditt utförande. Svälj nu att de bestämmer över sina lokaler och sin utrustning. Gymmet är inte en demokrati. Finns ingen instans du kan klaga till för att du tror att marka är en mänsklig rättighet eller ditt sätt är korrekt. Byt gym om du är missnöjd.

Sparven från Minsk
2016-10-16, 17:36
Tråden handlar om marklyft.

Tack för klargörande. Trodde den handlade om balett.
Då har TS rätt att slamra med vikterna. Carry on.

Damonk
2016-10-16, 21:38
dPS0PQHHKrI

Hahahahah vad fan

Polskt kronstuds, en teknik som många trodde försvann med murens fall. Fint att se att den fortfarande praktiseras och att lyftaren säkrar upp med bälte.

svenbanan
2016-10-17, 09:25
Det är du som har ett problem med ditt gym, inte jag.
Är säker på att de kan ändrad sig och anvisa annat godkänt sätt att utföra marklyft på. Vilket de tydligen gjort då de klagat på ditt utförande. Svälj nu att de bestämmer över sina lokaler och sin utrustning. Gymmet är inte en demokrati. Finns ingen instans du kan klaga till för att du tror att marka är en mänsklig rättighet eller ditt sätt är korrekt. Byt gym om du är missnöjd.

Det känns ju inte rimligt att gymägaren ska kunna använda hur mycket godtycke som helst heller. Har man skaffat ett gymkort för att man tror att man faktiskt kan träna på ett relevant sätt där, så är ju inte lösningen på alla problem att byta gym.

Ifall jag skaffar årskort nånstans där det ingår ett gäng löpband och gymägaren efter nån vecka talar om för mig att jag inte får springa såpass att jag svettas, eftersom detta förstör löpbandet på sikt. Ska jag då bara svälja det och byta gym? Ska jag få pengarna tillbaka för mitt årskort?

Nånstans måste det finnas en rimlighet i vad som är tillåtet och inte också. Ifall gymägaren tillåter marklyft, så köper ju folk som vill träna marklyft gymkort där. Sedan efter ett tag visar det sig att man i praktiken inte får träna marklyft där.

Matrexxo
2016-10-17, 10:01
Det känns ju inte rimligt att gymägaren ska kunna använda hur mycket godtycke som helst heller. Har man skaffat ett gymkort för att man tror att man faktiskt kan träna på ett relevant sätt där, så är ju inte lösningen på alla problem att byta gym.

Ifall jag skaffar årskort nånstans där det ingår ett gäng löpband och gymägaren efter nån vecka talar om för mig att jag inte får springa såpass att jag svettas, eftersom detta förstör löpbandet på sikt. Ska jag då bara svälja det och byta gym? Ska jag få pengarna tillbaka för mitt årskort?

Nånstans måste det finnas en rimlighet i vad som är tillåtet och inte också. Ifall gymägaren tillåter marklyft, så köper ju folk som vill träna marklyft gymkort där. Sedan efter ett tag visar det sig att man i praktiken inte får träna marklyft där.

Precis så

MackeJuve
2016-10-17, 10:37
Det känns ju inte rimligt att gymägaren ska kunna använda hur mycket godtycke som helst heller. Har man skaffat ett gymkort för att man tror att man faktiskt kan träna på ett relevant sätt där, så är ju inte lösningen på alla problem att byta gym.

Ifall jag skaffar årskort nånstans där det ingår ett gäng löpband och gymägaren efter nån vecka talar om för mig att jag inte får springa såpass att jag svettas, eftersom detta förstör löpbandet på sikt. Ska jag då bara svälja det och byta gym? Ska jag få pengarna tillbaka för mitt årskort?

Nånstans måste det finnas en rimlighet i vad som är tillåtet och inte också. Ifall gymägaren tillåter marklyft, så köper ju folk som vill träna marklyft gymkort där. Sedan efter ett tag visar det sig att man i praktiken inte får träna marklyft där.

Spot on, det är inte så svartvitt som Sparven försöker att få det till.

Sparven från Minsk
2016-10-17, 14:41
Har man skaffat ett gymkort för att man tror att man faktiskt kan träna på ett relevant sätt där, så är ju inte lösningen på alla problem att byta gym..

Relevant sätt är ju väldigt subjektivt.

Att en medlem antar att denne ska få träna på det sätt "den vill" är felaktigt.
Man får som sagt utföra övningar och använda utrustningen som det anvisas av personal på gymmet, dvs de som faktiskt äger utrustningen.

Finns många exempel på personer som vill träna ryck och stöt på "vanliga" gym och blir nekade detta då deras billiga stänger/viktplattor och golv inte pallar med.
Blir snabbt tillsägelse av personalen att upphöra med dessa övningar, eller gå till ett gym som tillåter dem.

Så enkelt är det. Det är inte upp till varje medlem att misshandla utrustningen eller köra vilka övningar hur som helt i gymmet.

Sparven från Minsk
2016-10-17, 14:42
Spot on, det är inte så svartvitt som Sparven försöker att få det till.

Vi får väl se vem som får rätt efter att TS haft samtal med chefen för gymmet eller att TS behagar bifoga kopia av avtalet ;)

MackeJuve
2016-10-17, 14:50
Vi får väl se vem som får rätt efter att TS haft samtal med chefen för gymmet eller att TS behagar bifoga kopia av avtalet ;)

Hehe det var bara en åsikt från min sida, inget konstaterande av någon regel eller så. Vi får väl hoppas att du får rätt, det verkar väldigt viktigt för dig :thumbup:

Sparven från Minsk
2016-10-17, 14:50
Saxat från ett korpen i Sverige:

§6 Som kund är du skyldig att vara aktsam mot den utrustning som finns i lokalen. Skulle skada uppkomma genom kundens eller av denne insläppta personers vållande, är kunden ersättningsskyldig härför.

Såg dock ingen paragraf om hur TS var "lovad att träna". För kännedom.

Sparven från Minsk
2016-10-17, 14:52
Hehe det var bara en åsikt från min sida, inget konstaterande av någon regel eller så. Vi får väl hoppas att du får rätt, det verkar väldigt viktigt för dig :thumbup:

Har man jobbat i gymbranchen och sett trasiga hantlar, skeva stänger, spräckta speglar och får stå i receptionen och ta emot cirka 2-5 klagomål varje gång en viss person markar. Ja då blir det viktigt att förmedla budskapet.

Var rädd om grejerna och om andras öron.

MackeJuve
2016-10-17, 14:59
Var rädd om grejerna och om andras öron.

Japp. Och möt varandra halvvägs. Svenbanan tycker jag förklarar det bra. Du har inget fel i det du skriver men det blir lite för mycket svart eller vitt. Okej, gymmen bestämmer, men man kanske inte måste köpa precis allting. I det här fallet borde problemet vara löst med ett par mindre mattor och att TS kanske för ner stången marginellt långsammare. Han behöver inte lägga sig och dö bara för att gymmet har all rätt att bestämma precis hur de vill ha det.

baktung
2016-10-17, 15:11
Lösningen på alla problem är inte att byta gym. Men i detta fall finns ingen annan lösning om det är viktigt för vederbörande att kunna optimera sin marklyftsträning, förutsatt att gymmet inte köper in lämplig utrustning. Enkelt.

Matrexxo
2016-10-17, 16:23
Uppdatering efter gymbesök: Chefen hade inte tid idag och jag får enligt personal "Fortsätta på mitt sätt men försöka ta det lite försiktigt tills vidare" :P Mattan som kostade 28 lax var dock antagligen för dyr tyckte damen i receptionen.

VoDaresVins
2016-10-17, 16:37
Osäker på vad som är tillåtet att länka till så skippar det, men finns ju de där tegelfärgade rutorna som e ca. 50*50*4cm. 4 såna ska bra räcka då lyftet ändå är kontrollerat. Kan inte vara så dyra.

Matrexxo
2016-10-17, 17:02
Osäker på vad som är tillåtet att länka till så skippar det, men finns ju de där tegelfärgade rutorna som e ca. 50*50*4cm. 4 såna ska bra räcka då lyftet ändå är kontrollerat. Kan inte vara så dyra.

Länka i PM annars om du vill :)

pepplez
2016-10-17, 17:09
Har man jobbat i gymbranchen och sett trasiga hantlar, skeva stänger, spräckta speglar och får stå i receptionen och ta emot cirka 2-5 klagomål varje gång en viss person markar. Ja då blir det viktigt att förmedla budskapet.

Var rädd om grejerna och om andras öron.

Vad är det för pissgym du jobbat på? Har du någonsin hört domarna på en styrkelyftstävling be de tävlande att försiktigt sänka ner Eleikostången så att den inte går sönder? Skivstänger blir inte skeva om man som gymägare köper grejer med kvalitét.

Spräckta speglar? Använde ni speglarna som golv då eller?

leee
2016-10-17, 17:13
hur blir en skivstång skev lägger man den över en bänk eller?

Agitator
2016-10-17, 17:21
Bara be gymmet köpa in 2 gjocka gummimattor.

Inget som måste kosta en arm och ett ben. Så när man markar kör man på det.

SalkinA
2016-10-17, 17:29
Det känns ju inte rimligt att gymägaren ska kunna använda hur mycket godtycke som helst heller. Har man skaffat ett gymkort för att man tror att man faktiskt kan träna på ett relevant sätt där, så är ju inte lösningen på alla problem att byta gym.

Ifall jag skaffar årskort nånstans där det ingår ett gäng löpband och gymägaren efter nån vecka talar om för mig att jag inte får springa såpass att jag svettas, eftersom detta förstör löpbandet på sikt. Ska jag då bara svälja det och byta gym? Ska jag få pengarna tillbaka för mitt årskort?

Nånstans måste det finnas en rimlighet i vad som är tillåtet och inte också. Ifall gymägaren tillåter marklyft, så köper ju folk som vill träna marklyft gymkort där. Sedan efter ett tag visar det sig att man i praktiken inte får träna marklyft där.

Dock är det ju inte riktigt samma sak, TS har ett val här, att mer eller mindre följa med vikten på nervägen, eller faktiskt själv sänka ner vikten till golvet och därmed undvika det nuvarande problemet.

Varför är det så enormt viktigt att vikten når marken på 0.7 sekunder när han kan sänka ljudnivån kraftigt, och minska eventuella skador på golvet, genom att sänka ner vikten på 1.2 sekunder istället.

Det hade ju varit lite annorlunda om sättet han gjorde sina marklyft på faktiskt var det sättet som i princip 100 % av alla som kör marklyft gör dom på. Men i detta fallet är han ju snarast undantaget och går ifrån det allmänt vedertagna sättet att köra marklyft på.

Känns lite som när småbarn har fått lov av sina föräldrar att göra något och sedan tar det sin yttersta gräns och försvarar sig med att "du sa ju att jag fick?", när dom i 99/100 fall är väldigt väl medvetna om att dom gjorde fel...

Matrexxo
2016-10-17, 18:22
Dock är det ju inte riktigt samma sak, TS har ett val här, att mer eller mindre följa med vikten på nervägen, eller faktiskt själv sänka ner vikten till golvet och därmed undvika det nuvarande problemet.

Varför är det så enormt viktigt att vikten når marken på 0.7 sekunder när han kan sänka ljudnivån kraftigt, och minska eventuella skador på golvet, genom att sänka ner vikten på 1.2 sekunder istället.

Det hade ju varit lite annorlunda om sättet han gjorde sina marklyft på faktiskt var det sättet som i princip 100 % av alla som kör marklyft gör dom på. Men i detta fallet är han ju snarast undantaget och går ifrån det allmänt vedertagna sättet att köra marklyft på.

Känns lite som när småbarn har fått lov av sina föräldrar att göra något och sedan tar det sin yttersta gräns och försvarar sig med att "du sa ju att jag fick?", när dom i 99/100 fall är väldigt väl medvetna om att dom gjorde fel...

Fast de flesta här inne verkade tycka att min teknik var godtagbar. Men jag har tagit till mig trots allt, och ska försöka bromsa lite extra :)

z_bumbi
2016-10-17, 19:33
Det hade ju varit lite annorlunda om sättet han gjorde sina marklyft på faktiskt var det sättet som i princip 100 % av alla som kör marklyft gör dom på. Men i detta fallet är han ju snarast undantaget och går ifrån det allmänt vedertagna sättet att köra marklyft på.

Jämför jag med alla marklyft jag har sett genom åren så har du en poäng att det skiljer sig men då att TS bromsar mer i den negativa fasen än vad som är "normalt".

snest
2016-10-17, 23:00
hur blir en skivstång skev lägger man den över en bänk eller?

du släpper skiten snett, eller på någonting så som en bänk eller låda. eller så köper du en billig skitstång, då blir den säkerligen sne även vid korrekt användande.

ett litet gym jag var på hade 4 skivstänger varav 3, som inte hade märke, var synligt krökta. den fjärde var spikrak och det stod eleiko på ändarna.

danj
2016-10-18, 07:53
Hur viktigt är det att stången är rak egentligen?

Där jag kör är alla fyra SL-stängerna böjda över mitten. Förutom att man får vara beredd på att den kan åka ner något när man ska knäböja, stångens böj vill gärna vara längst upp..

snest
2016-10-18, 08:36
Hur viktigt är det att stången är rak egentligen?

Där jag kör är alla fyra SL-stängerna böjda över mitten. Förutom att man får vara beredd på att den kan åka ner något när man ska knäböja, stångens böj vill gärna vara längst upp..

det är just det som kan vara problemet med en böjd stång, den kan kränga runt mitt i lyftet. det påverkar givetvis mer i olympiska lyft där stången roterar kring sin egen axel.

sen huruvida man tycker det är acceptabelt att de är böjda får man avväga själv antar jag. jag pungar lite över 300 i månaden för mitt gymmedlemskap, så jag hade ju lackat om utrustningen var skadad eller låg kvalitet. sen finns det ju gym som kostar 120 i månaden och då kanske det är mer ok att stängerna inte alltid är raka.

Diomedea exulans
2016-10-18, 08:45
Hur viktigt är det att stången är rak egentligen?

Där jag kör är alla fyra SL-stängerna böjda över mitten. Förutom att man får vara beredd på att den kan åka ner något när man ska knäböja, stångens böj vill gärna vara längst upp..

Om inte stången är precis symmetriskt böjd så kommer en böj på den ändra tyngdpunkten, så den inte längre är i mitten.

För övrigt har jag funderat lite och jag är nog mer inne på att man ska få släppa ner stången snabbt. De andra får ta på öronproppar. När jag är på bio går jag inte fram till ägaren och säger "hördu, se till nu så att ljudet aldrig överstiger 90 decibel", utan jag sätter mig i salongen och stoppar in öronpropparna. Jag lämnar aldrig hemmet utan öronproppar. Är jag på gymmet och har glömt öronproppar så går jag in på toa och stoppar vått papper i öronen.

J.V
2016-10-18, 09:00
Ang. mötet med chefen så blir det nog inte av förrän på måndag :( för han håller till på ett större gym inne i stan (medan detta är en bit utanför) och har inte alltid tid för småpleber som mig. Dock tror jag till skillnad från dig på en hyfsat positiv utgång, alternativt att ingenting händer varken åt det ena eller det andra hållet. Vi får helt enkelt se! :)Hur gick det?

Matrexxo
2016-10-18, 13:00
Hur gick det?

Jag har inte fått pratat med chefen ännu, men tills vidare får jag marklyfta som jag vill sa kvinnan i receptionen

Hemi
2016-10-18, 16:09
Tycker TS skall stå på sig, men ett sidospår,
Tror det är liknande problem på stora kedjor som Planet Fitness t ex. Gamla hederliga YMCA brukar tillåta kängor, kedjor och talk däremot, mer Marvin Hagler anda. Sist jag besökte ett gym, utan att träna, så fanns där en rad av minst 50 crosstrainers och mängder av maskiner på ett polerat parkettgolv. Cafe och blomväxter, medicinbollar och pooler. Friviktshörnan var minimal med något slags power rack men inget för marklyft och liknande direkt. Ibland säger personalen till att man typ tar i för mycket eller bullrar. Tror, men vet ej, har hört att gym förbjudit tunga lyft medan folk har haft sina medlemskort gående. Någon som erfarit detta? Verkar som hela fitnessvärlden tar olika vägar och mer möjligehetr finn att väla mellan, vilket i sig kan vara positivt. I så fall får man väl tacka det växande crossfit för att de gjort gamla dinosaurie övningar populära för folket igen...?

snest
2016-10-18, 21:42
Om inte stången är precis symmetriskt böjd så kommer en böj på den ändra tyngdpunkten, så den inte längre är i mitten.

För övrigt har jag funderat lite och jag är nog mer inne på att man ska få släppa ner stången snabbt. De andra får ta på öronproppar. När jag är på bio går jag inte fram till ägaren och säger "hördu, se till nu så att ljudet aldrig överstiger 90 decibel", utan jag sätter mig i salongen och stoppar in öronpropparna. Jag lämnar aldrig hemmet utan öronproppar. Är jag på gymmet och har glömt öronproppar så går jag in på toa och stoppar vått papper i öronen.

hmm. öronproppar på bio har jag aldrig hört innan, "ska" man ha det eller har du någon skada sen innan som du är varsam om?

jag menar, jag brukar ju ha det på konsert men de brukar vara rätt mycket högre i ljudnivå än en biograf.

Agitator
2016-10-18, 22:37
hmm. öronproppar på bio har jag aldrig hört innan, "ska" man ha det eller har du någon skada sen innan som du är varsam om?

jag menar, jag brukar ju ha det på konsert men de brukar vara rätt mycket högre i ljudnivå än en biograf.

Ibland på bio är det sjukt högt.

Vissa premiärer och nattbio som jag varit på har varit väldigt högt för att dränka allt i salongen. I stockholm kan nattbio på Rigoletto vara väldigt otacksam att gå på. Förr iaf, mycket bättre nu.

I NYC för något år sedan höll jag på att bli döv i en AMC salong. Helt galet vad jobbigt det var.

F Ultra
2016-10-19, 08:49
Hur viktigt är det att stången är rak egentligen?

Där jag kör är alla fyra SL-stängerna böjda över mitten. Förutom att man får vara beredd på att den kan åka ner något när man ska knäböja, stångens böj vill gärna vara längst upp..

Pga böjningen så lär även stångens hållfasthet påverkats negativt, dvs den lär inte tåla lika hög maxbelastning längre. Där jag tränar har vi ett par Eleikostänger som säkert är > 20 år gamla, spikraka fortfarande, dock är lättringen kanske inte den bästa längre sas.

Matrexxo
2016-10-19, 19:04
Uppdatering: När jag kom till gymmet mötte jag receptionisten varpå vi snackade litegrann. Hon tyckte det var lysande att jag hade länkat lite förslag till ny gymutrustning men hon hade inte tagit upp det med chefen, samt hade chefen fortfarande inte tid/lust att prata med mig. Jag får fortsätta träna "Men försök ta det lugnt". Oerhört diffust begrepp. Vidare:

I dagens marklyftande testade jag ta åt mig lite av tipsen här inne och följde med stången ner så gott jag kunde, dock med så mycket vikt som jag själv vill (tyngsta möjliga med korrekt utförande). Detta sänkte dock inte ljudnivån - vad jag själv uppfattade - märkbart.

Min känsla är att det varken kommer köpas in någonting till gymmet, eller att jag kommer få prata med chefen. Jag tänker inte jaga dem heller, för jag har försökt ta initiativ till dialog två gånger. Jag markar på som passar mig tills annat är bestämt dock :)

Matrexxo
2016-11-07, 13:03
Fet update!

Jag har äntligen fått snacka med platschefen vilket var jäkligt kul för han var en trevlig prick med stort intresse för olika former av träning. Receptionisten hade berättat för honom att jag var en idiot som släppte stången från toppläget och därför förde ett jävla oväsen. Jag förklarade lugnt för honom att så inte var fallet, gick sedan och demonstrerade sedan ett marklyft med befintlig teknik och vi var därefter mycket överens om att det endast är naturligt att det skapas en hög ljudnivå pga gymmets metallvikter och brist på lämpligt underlag. Dock sa han att det var kvalificerat bullshit att hans golv skulle gå sönder då det är fet betong under två st 1cm tjocka mattor.

Jag berättade sedan om mina trevliga vänner här på Kolozzeum som gett diverse tips om materialinköp, t.ex. såna här kvadratiska plattor som nån länkade bild på här, varpå han bad mig länka lite förslag så skulle han titta på det. Med andra ord grönt ljus för mitt fortsatta marklyftande.

Någon som har förslag på lämplig utrustning? Vet inte riktigt vad det heter men min noobiga beskrivning är som sagt: Kvadratiska plattor som är bra att landa vikter på.
Typ det här, produkten finns inte hos gymleco men har funnits:
http://www.gymleco.se/Produkter/Produktbilder/elastictilered_middle.png

MackeJuve
2016-11-07, 13:23
Fan vad nice att det löste sig, eller är på mycket god väg att lösa sig :) Speciellt med tanke på att du mötte på lite motstånd i tråden. Lite cred till dig som faktiskt legat i och inte gett dig, en annan hade nog gett upp i ett tidigare skede. Är nog mycket som kan lösas om man inte är så bekväm av sig! Jag bytte gym istället, så uppenbarligen är jag ganska bekväm ;)

Matrexxo
2016-11-07, 13:40
Fan vad nice att det löste sig, eller är på mycket god väg att lösa sig :) Speciellt med tanke på att du mötte på lite motstånd i tråden. Lite cred till dig som faktiskt legat i och inte gett dig, en annan hade nog gett upp i ett tidigare skede. Är nog mycket som kan lösas om man inte är så bekväm av sig! Jag bytte gym istället, så uppenbarligen är jag ganska bekväm ;)

Tack så mycket :)

Fast jag är nog bekväm på ett annat sätt. Mitt gym ligger 2 minuters lugn promenad från där jag bor medan alla andra gym i kommunen är närmre 10 minuter med bil, vilket inte är några jättesträckor förutom om man jämför med mitt nuvarande. För mig är närheten väldigt kopplad till min träningsfrekvens. Hade ett bättre gym legat i närheten hade jag nog räckt fingret och bytt.

svenbanan
2016-11-07, 13:43
Gött att chefen verkar vettigare än receptionisten!!!

Matsa
2016-11-07, 14:57
Men se på fan, det lönade sig visst att ta upp problemet med gymmets ledning. Matrexxo, det verkar som att Sparven är skyldig dig en femma.

Beemel
2016-11-07, 16:09
Mitt lite barnsligare jag önskar att du (om chansen ges) någon gång när du marklyfter och får ögonkontakt med individen som gnällde, ger personen i fråga ett stort leende. =)

Matrexxo
2016-11-08, 08:31
Mitt lite barnsligare jag önskar att du (om chansen ges) någon gång när du marklyfter och får ögonkontakt med individen som gnällde, ger personen i fråga ett stort leende. =)

Eller bara försöka maxa varje gång just hon jobbar :D

svenbanan
2016-11-08, 09:13
Det kan ju annars vara en bra idé att hålla sig på så god fot som möjligt med personalen. I alla fall om du planerar att fortsätta träna där under en längre tid. Verkar ju onödigt att stöta sig med de som jobbar där i onödan.

Beemel
2016-11-08, 09:53
Det kan ju annars vara en bra idé att hålla sig på så god fot som möjligt med personalen. I alla fall om du planerar att fortsätta träna där under en längre tid. Verkar ju onödigt att stöta sig med de som jobbar där i onödan.

Det är väl få saker som vårdar en relation så mycket som varma leenden :d

Matrexxo
2016-11-09, 11:35
Det kan ju annars vara en bra idé att hålla sig på så god fot som möjligt med personalen. I alla fall om du planerar att fortsätta träna där under en längre tid. Verkar ju onödigt att stöta sig med de som jobbar där i onödan.

Givetvis :D Tror dock att det stör henne tillräckligt att jag får fortsätta träna på som jag gjort tidigare.

Anders The Peak
2016-11-10, 07:04
Fet update!

Jag har äntligen fått snacka med platschefen vilket var jäkligt kul för han var en trevlig prick med stort intresse för olika former av träning. Receptionisten hade berättat för honom att jag var en idiot som släppte stången från toppläget och därför förde ett jävla oväsen. Jag förklarade lugnt för honom att så inte var fallet, gick sedan och demonstrerade sedan ett marklyft med befintlig teknik och vi var därefter mycket överens om att det endast är naturligt att det skapas en hög ljudnivå pga gymmets metallvikter och brist på lämpligt underlag. Dock sa han att det var kvalificerat bullshit att hans golv skulle gå sönder då det är fet betong under två st 1cm tjocka mattor.

Jag berättade sedan om mina trevliga vänner här på Kolozzeum som gett diverse tips om materialinköp, t.ex. såna här kvadratiska plattor som nån länkade bild på här, varpå han bad mig länka lite förslag så skulle han titta på det. Med andra ord grönt ljus för mitt fortsatta marklyftande.

Någon som har förslag på lämplig utrustning? Vet inte riktigt vad det heter men min noobiga beskrivning är som sagt: Kvadratiska plattor som är bra att landa vikter på.
Typ det här, produkten finns inte hos gymleco men har funnits:
http://www.gymleco.se/Produkter/Produktbilder/elastictilered_middle.png

Det behöver vara hårdare matta än den där för att träningen ska bli effektiv.