handdator

Visa fullständig version : Stekfett


Gearhead85
2016-09-18, 11:12
Hej!

Jag har gått lite vilse i djungeln av stekfetter. Smör går bort då jag inte äter mejeriprodukter och margarin är ju transfett deluxe och även en del grejor i framställningen som blir kvar i den färdiga produkten.

Just nu använder jag virgin olivolja. Dock har olivoljan den nackdelen att den tål inte så höga temperaturer och kokosolja som jag har sett flertalet inom styrketräning prata gott om tycker jag nästan ger en härsken smak.

Så vad är bästa att använda? :)

:smash:

StarkaUlf
2016-09-18, 11:13
Rapsolja.

agazza
2016-09-18, 11:14
Rapsolja, borträknat majsolja tycker jag ger minst smak.

Varför har du valt bort smör?


Kokosolja kan faktiskt vara gott att steka mycket i då du också får med lite sötma i maträtten.

Gearhead85
2016-09-18, 11:19
Anledningen till att jag valt bort mejeriprodukter som smör överhuvudtaget är att mejeriprodukter har en viss inflammatorisk verkan vilket är det sista jag som reumatiker behöver. Jag har själv upplevt en förbättring i sjukdomen och känner fler som har samma upplevelse bland mina reumatikerkamrater. Har inte ätit mejeri sedan december förra året. :)

Sedan har även min mage blivit snällare med.

Sverker
2016-09-18, 12:08
Flytande margarin baserat på rapsolja.

Det finns inga rester av lösningsmedel kvar i rapsoljan och inte heller transfettsyror. Det är t o m så att de flesta margariner idag inte använder delvis härdat fett. Läs på margarinförpackningen. Där står ifall oljorna är härdade eller delvis härdade.

Gearhead85
2016-09-18, 13:29
Flytande margarin baserat på rapsolja.

Det finns inga rester av lösningsmedel kvar i rapsoljan och inte heller transfettsyror. Det är t o m så att de flesta margariner idag inte använder delvis härdat fett. Läs på margarinförpackningen. Där står ifall oljorna är härdade eller delvis härdade.

Okej :) Jo vet at vanlig rapsolja är ren. Utan det är sj'lva processen som gör rapsoljan till margarin som det kan följa med en del grejor från bearbetningen.

Sverker
2016-09-18, 14:23
Nej. Stegen under reningen av oljan tar bort lösningsmedelsresterna.
Finns undersökt:
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/oonskade-amnen/losningsmedel/20150611-sammanfattning-resultat-losningsmedel-i-margarin.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=l%c3%b6sningsmedel&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=78.78.41.255&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFil e/_8e7167b4-1ed7-43ae-ad7f-5109aaa9d71a&_t_hit.pos=1

Påståendet kommer upp någon gång varje år.

saigon
2016-09-18, 21:53
Har använt enbart rapsolja senaste åren, med få undantag av riktigt smör.

Kanske inte är det bästa alternativet, men funkar gör det ju :)

Owe
2016-09-18, 23:11
Carlshamn Mejeri Mjölkfritt borde ju passa dig rätt bra om man går på Sverkers länk.

Även Flora Mellan 59% normalsaltat var ju den som hade bäst värden, lite otippat för min egen del.