handdator

Visa fullständig version : Större viktnedgång med dygnets huvudmål till lunch snarare än till middag


King Grub
2016-09-01, 09:26
Background: The association between the time of nutrient intake and health has been described in a few studies. To our knowledge, no study has evaluated the relation between high energy intakes at lunch compared with at dinner on weight loss in overweight and obese subjects.

Objective:

We compared the effect of high energy intake at lunch with that at dinner on weight loss and cardiometabolic risk factors in women during a weight-loss program.

Design:

Overweight and obese women [n = 80; body mass index (BMI; in kg/m2): 27–35; age: 18–45 y] were asked to eat either a main meal at lunch (LM) or a main meal at dinner (DM) for 12 wk while in a weight-loss program.

Results:

A total of 80 participants were randomly assigned to one of 2 intervention groups. Sixty-nine subjects (86%) completed the trial (34 subjects in the DM group, and 35 subjects in the LM group). Baseline variables were not significantly different between groups. A significant reduction in anthropometric measurements and significant improvements in cardiometabolic risk characteristics were observed over 12 wk in both groups. Compared with the DM group, the LM group had greater mean ± SD reductions in weight (LM: −5.85 ± 1.96 kg; DM: −4.35 ± 1.98 kg; P = 0.003), BMI (LM: 2.27± 0.76; DM: 1.68 ± 0.76; P = 0.003), homeostasis model assessment of insulin resistance (LM: −0.66 ± 0.33; DM: −0.46 ± 0.24; P = 0.001), and fasting insulin (LM: −2.01 ± 1.10 mIU/mL; DM: −1.16 ± 0.72 mIU/mL; P < 0.001) after 12 wk. However, there were no significant differences for fasting plasma glucose and lipid profiles within both groups after 12 wk.

Conclusions:

The consumption of higher energy intake at lunch compared with at dinner may result in favorable changes in weight loss in overweight and obese women after a weight-loss program of 12 wk. The consumption may also offer clinical benefits to improve insulin resistance.

Beneficial effect of high energy intake at lunch rather than dinner on weight loss in healthy obese women in a weight-loss program: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr August 31, 2016.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/08/31/ajcn.116.134163.full.pdf+html

kaspen
2016-09-01, 14:38
Är inte en väldigt rimlig förklaring till viktnedgången att man helt enkelt äter mindre senare på dygnet? Om man vet att lunchen är ens största mål så kan man ju inte vräka i sig skit hela kvällen. Och rent praktiskt är det svårt för många av oss med jobb etc att äta massor under arbetstiden.

För mig känns det mer troligt än någon metabol fördel med att tajma näringsintaget

Klein
2016-09-02, 00:50
Det finns ju fler studier som visar att överviktiga kvinnor verkar vinna på att äta mer tidigare under dagen och mindre senare under dagen. Var specifikt en studie på frukost jag tänkte på. Hittar den dock inte nu.

kaspen
2016-09-02, 01:56
Det finns ju fler studier som visar att överviktiga kvinnor verkar vinna på att äta mer tidigare under dagen och mindre senare under dagen. Var specifikt en studie på frukost jag tänkte på. Hittar den dock inte nu.

Ja och det finns studier som visar det motsatta.

Klein
2016-09-02, 02:20
Ja och det finns studier som visar det motsatta.

Ok om du känner till någon så posta gärna.

kaspen
2016-09-02, 03:44
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3756673/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21475137/

Klein
2016-09-02, 08:56
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3756673/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21475137/

Ingen av dessa studier är ju dock utförd specifikt på överviktiga kvinnor. I första studien är det 49.5% kvinnor. I andra studien är det "poliser".

kaspen
2016-09-02, 16:13
Ingen av dessa studier är ju dock utförd specifikt på överviktiga kvinnor. I första studien är det 49.5% kvinnor. I andra studien är det "poliser".

Tror du att resultatet blivit annorlunda?

Klein
2016-09-02, 23:08
Tror du att resultatet blivit annorlunda?

Jag utesluter det inte.

kaspen
2016-09-02, 23:12
Jag utesluter det inte.


Förklara gärna varför.

Klein
2016-09-02, 23:21
Förklara gärna varför.

Därför att flera studier utförda på överviktiga kvinnor pekar på detta. Jag vet inte varför det förhåller sig så men kanske har det något att göra med variationer i insulinkänsligheten i underhudsfettet över dygnet. Kvinnor har ju generellt mindre muskler än män också så de kanske är mer känsliga för denna diurnala variation. Mindre fett i bukhålan är ju alltid bra för metabolisk hälsa och viktnedgång.

kaspen
2016-09-03, 00:25
Du tänker på den studie som Grub postade idag om fettvävnadens insulinkänslighet över dygnet?

Klein
2016-09-03, 00:27
Du tänker på den studie som Grub postade idag om fettvävnadens insulinkänslighet över dygnet?

Jag spekulerar i att det kan vara en möjlig förklaring ja. Hur som helst så är observation en sak. Förklaring en annan. Att jag inte kan förklara mekanismen i detalj negerar inte observationen.

Klein
2016-09-03, 00:33
Den studie jag tänkte på tidigare var denna:


OBJECTIVE:
Few studies examined the association between time-of-day of nutrient intake and the metabolic syndrome. Our goal was to compare a weight loss diet with high caloric intake during breakfast to an isocaloric diet with high caloric intake at dinner.

DESIGN AND METHODS:
Overweight and obese women (BMI 32.4 ± 1.8 kg/m(2) ) with metabolic syndrome were randomized into two isocaloric (~1400 kcal) weight loss groups, a breakfast (BF) (700 kcal breakfast, 500 kcal lunch, 200 kcal dinner) or a dinner (D) group (200 kcal breakfast, 500 kcal lunch, 700 kcal dinner) for 12 weeks.

RESULTS:
The BF group showed greater weight loss and waist circumference reduction. Although fasting glucose, insulin, and ghrelin were reduced in both groups, fasting glucose, insulin, and HOMA-IR decreased significantly to a greater extent in the BF group. Mean triglyceride levels decreased by 33.6% in the BF group, but increased by 14.6% in the D group. Oral glucose tolerance test led to a greater decrease of glucose and insulin in the BF group. In response to meal challenges, the overall daily glucose, insulin, ghrelin, and mean hunger scores were significantly lower, whereas mean satiety scores were significantly higher in the BF group.

CONCLUSIONS:
High-calorie breakfast with reduced intake at dinner is beneficial and might be a useful alternative for the management of obesity and metabolic syndrome.

Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O. High caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity (Silver Spring). 2013 Dec;21(12):2504-12. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23512957)