Visa fullständig version : Hälsoeffekter av att byta ut animaliskt protein mot vegetabiliskt
King Grub
2016-08-02, 11:38
Importance
Defining what represents a macronutritionally balanced diet remains an open question and a high priority in nutrition research. Although the amount of protein may have specific effects, from a broader dietary perspective, the choice of protein sources will inevitably influence other components of diet and may be a critical determinant for the health outcome.
Objective
To examine the associations of animal and plant protein intake with the risk for mortality.
Design, Setting, and Participants
This prospective cohort study of US health care professionals included 131 342 participants from the Nurses’ Health Study (1980 to end of follow-up on June 1, 2012) and Health Professionals Follow-up Study (1986 to end of follow-up on January 31, 2012). Animal and plant protein intake was assessed by regularly updated validated food frequency questionnaires. Data were analyzed from June 20, 2014, to January 18, 2016.
Main Outcomes and Measures Hazard ratios (HRs) for all-cause and cause-specific mortality.
Results
Of the 131 342 participants, 85 013 were women (64.7%) and 46 329 were men (35.3%) (mean [SD] age, 49 [9] years). The median protein intake, as assessed by percentage of energy, was 14% for animal protein (5th-95th percentile, 9%-22%) and 4% for plant protein (5th-95th percentile, 2%-6%). After adjusting for major lifestyle and dietary risk factors, animal protein intake was weakly associated with higher mortality, particularly cardiovascular mortality (HR, 1.08 per 10% energy increment; 95% CI, 1.01-1.16; P for trend = .04), whereas plant protein was associated with lower mortality (HR, 0.90 per 3% energy increment; 95% CI, 0.86-0.95; P for trend < .001). These associations were confined to participants with at least 1 unhealthy lifestyle factor based on smoking, heavy alcohol intake, overweight or obesity, and physical inactivity, but not evident among those without any of these risk factors. Replacing animal protein of various origins with plant protein was associated with lower mortality. In particular, the HRs for all-cause mortality were 0.66 (95% CI, 0.59-0.75) when 3% of energy from plant protein was substituted for an equivalent amount of protein from processed red meat, 0.88 (95% CI, 0.84-0.92) from unprocessed red meat, and 0.81 (95% CI, 0.75-0.88) from egg.
Conclusions and Relevance
High animal protein intake was positively associated with mortality and high plant protein intake was inversely associated with mortality, especially among individuals with at least 1 lifestyle risk factor. Substitution of plant protein for animal protein, especially that from processed red meat, was associated with lower mortality, suggesting the importance of protein source.
Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. JAMA August 01, 2016.
https://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2540540
Eller så är det så att de som äter mycket rött kött lever en mindre hälsosam livsstil i övrigt.
nisse1976
2016-08-02, 14:51
Eller så är det så att de som äter mycket rött kött lever en mindre hälsosam livsstil i övrigt.
Man försöker justera för det - "After adjusting for major lifestyle and dietary risk factors" - men man lyckas ju kanske inte alltid fullt ut naturligtvis.
Sohlsken
2016-08-02, 15:38
Inget som direkt förvånar här.
Luca Brasi
2016-08-02, 15:42
Eller så är det så att de som äter mycket rött kött lever en mindre hälsosam livsstil i övrigt.
Man vill ju gärna salta kött.
JacobHeitmann
2016-08-02, 15:50
Eller så är det så att de som äter mycket rött kött lever en mindre hälsosam livsstil i övrigt.
Eller så är det köttets AGEs, Heterocykliska aminer, nitrosaminer, hem-järn, Neu-5-GC, den ökade IGF-1:en, metionin, leucin som kan öka mTor, TMAO- (trimethylamine N-oxide) eller varför inte lite hederligt transfett, mättat fett och kolesterol? Medelnsvensson äter inte heller tillräckligt med fiber som det animaliska intaget tyvärr bidrar till.
Självklart ökar chansen med rökning, minimal kroppsaktivitet, alkohol och annat spännande som folk brukar kalla för "livsnjutning". Det ska inte ignoreras men man ska inte heller ignorera den ständigt återkommande konsensusen att man borde minska köttintaget.
sumialic
2016-08-02, 16:05
Går det att få i sig vegetabiliskt protein som man i praktiken kommer bygga lika bra på, eller kommer skillnaden bli enorm vad gäller muskeltillväxt genom att byta ut animaliskt protein mot vegetabiliskt?
Sohlsken
2016-08-02, 16:12
Går det att få i sig vegetabiliskt protein som man i praktiken kommer bygga lika bra på, eller kommer skillnaden bli enorm vad gäller muskeltillväxt genom att byta ut animaliskt protein mot vegetabiliskt?
Alltså, hur ligger mjölkprodukter till? Ägg? Har för mig att de är mycket bättre än t.ex. rött kött och de är ju också animaliska. Dock inte köttbaserade.
King Grub
2016-08-02, 16:12
Det går inte att maximera muskeluppbyggnad och hälsa samtidigt.
sumialic
2016-08-02, 16:24
Det går inte att maximera muskeluppbyggnad och hälsa samtidigt.
Förstår det, men har det gjorts studier på hur stora skillnaderna är?
Påverkar inte vegetabiliskt protein IGF-1?
Luca Brasi
2016-08-02, 16:27
Går det att få i sig vegetabiliskt protein som man i praktiken kommer bygga lika bra på, eller kommer skillnaden bli enorm vad gäller muskeltillväxt genom att byta ut animaliskt protein mot vegetabiliskt?
Adderar till frågeställningen:
Om en person som ligger nära sitt genetiska max byter till att bli vegan kommer han då att tappa muskler eller kommer han att behålla dem i stort sätt?
JacobHeitmann
2016-08-02, 16:33
Om man bara tittar på IGF-1 så verkar(?) det inte finnas så mycket stöd för att det skulle ha en praktisk negativ effekt av att äta växtbaserat och bygga muskler.
http://nutritionfacts.org/video/plant-based-bodybuilding/
Villig att bli motbevisad med bättre källor.
Går det att få i sig vegetabiliskt protein som man i praktiken kommer bygga lika bra på, eller kommer skillnaden bli enorm vad gäller muskeltillväxt genom att byta ut animaliskt protein mot vegetabiliskt?
Robert Wolfe hade ju nån föreläsning för ett tag sedan där han gick igenom kvaliteten i olika proteinkällor, och om jag inte minns helt fel så blev väl slutsatsen att du kan få ut samma effekt av växtprotein som du får av köttprotein, fast du blir tvungen att äta mer protein totalt eftersom köttproteinet har bättre kvalitet.
Någon får gärna rätta mig om jag missuppfattat.
sumialic
2016-08-02, 17:58
Robert Wolfe hade ju nån föreläsning för ett tag sedan där han gick igenom kvaliteten i olika proteinkällor, och om jag inte minns helt fel så blev väl slutsatsen att du kan få ut samma effekt av växtprotein som du får av köttprotein, fast du blir tvungen att äta mer protein totalt eftersom köttproteinet har bättre kvalitet.
Någon får gärna rätta mig om jag missuppfattat.
Om det stämmer och vegetabiliskt protein inte är dåligt för kroppen så låter det guld. Men som jag har förstått det så är höga nivåer av IGF-1 inte bra för hälsan, men samtidigt så är det fördelaktigt för att bygga muskler (ett måste rentav?). Borde då inte vegetabiliskt protein även höja dessa nivåer?
Eller så är det köttets AGEs, Heterocykliska aminer, nitrosaminer, hem-järn, Neu-5-GC, den ökade IGF-1:en, metionin, leucin som kan öka mTor, TMAO- (trimethylamine N-oxide) eller varför inte lite hederligt transfett, mättat fett och kolesterol? Medelnsvensson äter inte heller tillräckligt med fiber som det animaliska intaget tyvärr bidrar till.
Självklart ökar chansen med rökning, minimal kroppsaktivitet, alkohol och annat spännande som folk brukar kalla för "livsnjutning". Det ska inte ignoreras men man ska inte heller ignorera den ständigt återkommande konsensusen att man borde minska köttintaget.
Då får detta visa sig i kliniska studier där mekanismerna kan förklaras, inte genom epidemiologi.
Å andra sidan så är muskelmassa associerat med minskad dödlighet bland äldre. Lycka till med att driva proteinsyntesen som gammal med dålig aptit och matspjälkning med vegetabilier.
wilhelmblomgren
2016-08-02, 22:47
Lever hellre några år färre och har friheten att äta kött varje dag <3
Luca Brasi
2016-08-02, 22:53
Å andra sidan så är muskelmassa associerat med minskad dödlighet bland äldre. Lycka till med att driva proteinsyntesen som gammal med dålig aptit och matspjälkning med vegetabilier.
Först måste man bli äldre...
Först måste man bli äldre...
Lysande logik. Om en livstilsfaktor har positiv inverkan på äldre dagar så har den också positiv inverkan under yngre dagar. Det är en och samma biomaskin.
Luca Brasi
2016-08-02, 23:12
Lysande logik. Om en livstilsfaktor har positiv inverkan på äldre dagar så har den också positiv inverkan under yngre dagar. Det är en och samma biomaskin.
Njaa...onekligen så kan saker både vara dåliga och bra samtidigt i våra kroppar,som att stimulera proteinsyntesen kan både ge bättre livskvalitet och i värsta fall ge fatala komplikationer.
Vad som är positivt är inte alltid så entydigt.
IGF-1 är ett bra exempel.
Njaa...onekligen så kan saker både vara dåliga och bra samtidigt i våra kroppar,som att stimulera proteinsyntesen kan både ge bättre livskvalitet och i värsta fall ge fatala komplikationer.
Vad som är positivt är inte alltid så entydigt.
IGF-1 är ett bra exempel.
Människan lever ungefär dubbelt så länge som våra närmaste släktingar chimpanserna gör i fångenskap. Antagligen på grund av genetiska förändringar associerade med köttätande som bland annat gör att vi kan äta en mer kvalitativ kost med mindre gifter, antinutrienter och ospjälkbarheter - alla faktorer som skadar kroppen och förkortar livet.
Att kombinera kött med växtfibrer är dock sannolikt ohälsosamt då dessa gynnar bakterien prevotella som metaboliserar peptiden karnitin från rött kött till trimetylamin-N-oxid (TMAO) vilket accelererar ateroskleros.
Så ska man äta kött gör man bäst i att inte vräka i sig en massa fibrer.
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/fig_tab/nature12820_SF4.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650111/
Luca Brasi
2016-08-02, 23:42
Varför fungerar inte NCBI länkar för mig?
Man gör också bäst i att inte utsätta köttet för höga temperaturer då detta gör att peptiden kreatin bryts ned till kreatinin som i sin tur under höga temperaturer tillsammans med aminosyror och socker formar heterocykliska aminer vilka har en mutagen verkan i kroppen. Grillning producerar även polycykliska aromatiska kolväten som även dem är mutagena.
http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cooked-meats-fact-sheet
shut teh face
2016-08-03, 06:08
Man gör också bäst i att inte utsätta köttet för höga temperaturer då detta gör att peptiden kreatin bryts ned till kreatinin som i sin tur under höga temperaturer tillsammans med aminosyror och socker formar heterocykliska aminer vilka har en mutagen verkan i kroppen. Grillning producerar även polycykliska aromatiska kolväten som även dem är mutagena.
http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cooked-meats-fact-sheet
Amen .. om man inte får grilla sitt kött då är det ingen mening med att äta det, ja det är ingen mening att leva helt enkelt.
Mörat kött innehåller inget socker/kolhydrat. I mörar kött har mycket av kreatinet redan ringslutit sig och bildat kreatinin;)
Kött som inte är bränt utan bara tillagat, är bra och nyttig mat.
Jag har ätit vegetariskt (inte veganskt alltså) under 2 år. Ökat lika bra som innan i både styrka och massa. Ändrade kosten efter jag fått insikt i hur köttindustrin fungerar. Sätter man sig in i det kan man inte äta kött med gott samvete längre.
Går det att få i sig vegetabiliskt protein som man i praktiken kommer bygga lika bra på, eller kommer skillnaden bli enorm vad gäller muskeltillväxt genom att byta ut animaliskt protein mot vegetabiliskt?
Chemicalscorevärden och E% protein för olika blandningar av sädesslag och potatis med baljväxter C.S. 100 är fullvärdigt och 15E% är en ganska normalnivå för sansade köttätare:
http://www.nyttgrepp.se/komplementering.html
och E% protein i olika vegetabilier:
http://www.nyttgrepp.se/vegprotein.html
Vet inte om det tagits upp tidigare, men mitt råd till dom som vill äta kött OCH ändå vara hälsosamma, fläska på ordentligt med frukt och grönt.
Min personliga tro och åsikt är att det är dom som äter rejält med kött och hoppar frukt och grönt som tar dom största riskerna. Personligen så tror jag att frukt och grönt motverkar och neutraliserar många av köttets dåliga effekter och även mjölk, ägg etc som det ibland skrivs om som mindre hälsosamma.
JacobHeitmann
2016-08-24, 13:15
Å andra sidan så är muskelmassa associerat med minskad dödlighet bland äldre. Lycka till med att driva proteinsyntesen som gammal med dålig aptit och matspjälkning med vegetabilier.
Det är bland annat äldres intag av vegetabilier som påverkar hur mycket muskelmassa som de behåller.
Hoppa till 4:17 (http://nutritionfacts.org/video/increasing-protein-intake-age-65/)
Det är bland annat äldres intag av vegetabilier som påverkar hur mycket muskelmassa som de behåller.
Hoppa till 4:17 (http://nutritionfacts.org/video/increasing-protein-intake-age-65/)
Mm för de som åt mindre grönsaker åt säkert mängder med kött och inte alls en massa socker, mjöl och oljor. Det finns inga bevis för att animalier skulle vara försurande vid adekvat mineralintag.
Mm för de som åt mindre grönsaker åt säkert mängder med kött och inte alls en massa socker, mjöl och oljor. Det finns inga bevis för att animalier skulle vara försurande vid adekvat mineralintag.
Bra sätt att kompensera köttets syrabildande förmåga är att äta mycket frukt och grönt, samt att välja potatis istället för de syrabildande ris och pasta.
Bra sätt att kompensera köttets syrabildande förmåga är att äta mycket frukt och grönt, samt att välja potatis istället för de syrabildande ris och pasta.
Enklast är att äta ordentligt med framför allt kalcium.
Enklast är att äta ordentligt med framför allt kalcium. JA, men kanske inte det bästa.
camarade
2016-08-31, 21:21
Ökat lika bra som innan i både styrka och massa. Ändrade kosten efter jag fått insikt i hur köttindustrin fungerar. Sätter man sig in i det kan man inte äta kött med gott samvete längre.
Härligt svepande moralisering du gör med "gott samvete". Du sympatiserar förmodligen inte med växter eftersom "dem är så avlägsna" din egen biologiska sammansättning.
https://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2015/aug/04/plants-intelligent-sentient-book-brilliant-green-internet
Diomedea exulans
2016-08-31, 21:27
Härligt svepande moralisering du gör med "gott samvete". Du sympatiserar förmodligen inte med växter eftersom "dem är så avlägsna" din egen biologiska sammansättning.
https://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2015/aug/04/plants-intelligent-sentient-book-brilliant-green-internet
Det är ju köttindustrin han vänder sig mot, vilket är föga förvånande, oavsett om man tycker att djur och växter är lika mycket värda eller ej. Köttindustrin innebär djurplågeri. Att plocka ett kålhuvud som vuxit på en åker är i värsta fall på samma nivå som att skjuta en älg (innebär alltså inte utdraget lidande under matens uppväxt).
Det är ju köttindustrin han vänder sig mot, vilket är föga förvånande, oavsett om man tycker att djur och växter är lika mycket värda eller ej. Köttindustrin innebär djurplågeri. Att plocka ett kålhuvud som vuxit på en åker är i värsta fall på samma nivå som att skjuta en älg (innebär alltså inte utdraget lidande under matens uppväxt).
För övrigt om man inte plockar det där kålhuvudet i tid, så tar antingen vintern det eller skadedjuren, kanske inte så mycket bättre.
För övrigt om man inte plockar det där kålhuvudet i tid, så tar antingen vintern det eller skadedjuren, kanske inte så mycket bättre.
So? Om man inte plockar ett köttkreatur i tid så tar antingen åldern, sjukdom, olycka, svält eller annat rovdjur det.
JA, men kanske inte det bästa.
Varför inte? Kalcium, magnesium, natrium och kalium är fundamentala baser och inga grönsaker är rika på endera utom möjligen kalium.
Varför inte? Kalcium, magnesium, natrium och kalium är fundamentala baser och inga grönsaker är rika på endera utom möjligen kalium.
Det beror på hur du räknar per MJ eller per hg. Dessutom kan man kompletera med potatis, fullkornsprodukter och fröer, bl.a. hela sesamfrön.
So? Om man inte plockar ett köttkreatur i tid så tar antingen åldern, sjukdom, olycka, svält eller annat rovdjur det.
Nu tänkte jag iofs på tamboskap, som inte alltid lever så bra liv. Där ett ekologiskt kålhuvud bör ha ett bättre liv. Jo, jag vet att det finns ekologiskt kött att köpa, men det är inte det jag vänder mig mot.
Det beror på hur du räknar per MJ eller per hg. Dessutom kan man kompletera med potatis, fullkornsprodukter och fröer, bl.a. hela sesamfrön.
Frågan är ju varför man skulle vilja göra detta? Av allt att döma är det ohälsosamt att kombinera stora mängder kött och fibrer.
Frågan är ju varför man skulle vilja göra detta? Av allt att döma är det ohälsosamt att kombinera stora mängder kött och fibrer.
Njae, senaste stora studien kom ju fram till mortaliteten, cancerrisken och kardiovaskulära sjukdomar inte påverkas av mängden färska grönsaker.
cofffee
Varför inte? Kalcium, magnesium, natrium och kalium är fundamentala baser och inga grönsaker är rika på endera utom möjligen kalium.
Skulle blodet och urinen bli mer basisk för att man åt mer koksalt:confused:
Frågan är ju varför man skulle vilja göra detta? Av allt att döma är det ohälsosamt att kombinera stora mängder kött och fibrer.
Det är ohälsosamt att äta för lite (<35-30g/dag) fibrer också. Då bakterierna i tjocktarmen behöver det för sin syntes av kortkedjiga fettsyror.
Det är ohälsosamt att äta för lite (<35-30g/dag) fibrer också. Då bakterierna i tjocktarmen behöver det för sin syntes av kortkedjiga fettsyror.
Och varför behöver dessa kortkedjiga fettsyror syntetiseras i tarmen? Även om vi antar att de är nödvändiga så går det ju att äta små mängder mat som är höga i prebiotika såsom lök, maskrosor, kronärtskockor och vägvårdarot istället för att vräka i sig grönsaker.
Personligen tror jag att eventuella hälsoproblem följer av vår mat är för steril snarare än för låg i fibrer.
Skulle blodet och urinen bli mer basisk för att man åt mer koksalt:confused:
Natrium räknas som en basisk metall tillsammans med:
Bor
Kalcium
Järn
Magnesium
Mangan
Nickel
Kalium
Zink
De gamla romerska legionärerna fick ju betalt i form av salt för att balansera deras växtdominerade kost. Även gladiatorerna som åt i huvudsak växtbaserat fick ju tillskott i form av aska från ben och trä. Veganer som äter väldigt lite natrium, kalcium och protein är ju också ökända för att ha svagt skelett. Högt proteinintag är associerat med starkare skelett så länge kalciumintaget är adekvat.
Med detta är det inte sagt att en enda basisk metall tillsatt till kosten skulle fixa biffen. De basiska metallerna fungerar i växelverkan med varandra.
trädgårdsmöbel
2016-09-02, 23:04
Kött är bra för att det har mycket protein, ofta låg fetthalt och ingen kolhydrat. Vilken vegetabilie kan skryta med en sådan makronutrientfördelning?
Och varför behöver dessa kortkedjiga fettsyror syntetiseras i tarmen? Även om vi antar att de är nödvändiga så går det ju att äta små mängder mat som är höga i prebiotika såsom lök, maskrosor, kronärtskockor och vägvårdarot istället för att vräka i sig grönsaker.
För att de behövs för tjocktarmens hälsa bl.a. och att det är där det sker. Om vi kunde bilda kortkedjiga fettsyror högre upp i mag-tarmkanalen skulle de förmodligen spjälkas
och upptas av tunntarmen.
Ang prebiotikan du nämner så är de nog inte tillräckligt rika på fiber för att förhindra förstoppning.
Personligen tror jag att eventuella hälsoproblem följer av vår mat är för steril snarare än för låg i fibrer.
Jag tror också vår mat är för steril, då vi kokar och steker för mycket av vår mat, sen jag började med mycket råkost har jag gått ner 23kg.
ÅSSÅ en personlig fråga lever du som du lär?
Kött är bra för att det har mycket protein, ofta låg fetthalt och ingen kolhydrat. Vilken vegetabilie kan skryta med en sådan makronutrientfördelning?
Vad skulle det vara för fördel med låg kolhydrat nivå, så länge man får i sig kolhydraterna från oraffinerad mat? Räknar vi bort det, så finns det mycket grönsaker som är rika på protein och låga på fett, samtidigt som de håller hög halt av omättat fett.
http://ytsnutrition.se/vegprotein.html
http://ytsnutrition.se/safa-ufakvoten.html
Korta fettsyror som de i mjölk eller de mellanlånga fettsyrorna i tropiska fetter absorberas i tunntarmen och hamnar i levern. Alltså behöver de tillföras längre ned i systemet, dvs i tjocktarmen.
Natrium räknas som en basisk metall tillsammans med:
Bor
Kalcium
Järn
Magnesium
Mangan
Nickel
Kalium
Zink
De gamla romerska legionärerna fick ju betalt i form av salt för att balansera deras växtdominerade kost. Även gladiatorerna som åt i huvudsak växtbaserat fick ju tillskott i form av aska från ben och trä. Veganer som äter väldigt lite natrium, kalcium och protein är ju också ökända för att ha svagt skelett. Högt proteinintag är associerat med starkare skelett så länge kalciumintaget är adekvat.
Med detta är det inte sagt att en enda basisk metall tillsatt till kosten skulle fixa biffen. De basiska metallerna fungerar i växelverkan med varandra.
Jag gav dig exemplet med koksalt så att du skulle fundera djupare på effekterna. Natriumjonen drivs i kroppen av koncentrationsgradienter och manipuleras av natrium-/kalium-pumpen. Den skickar inte vätejoner kors och tvärs över blodet och urinen.
Misstänker att du blandar in definitionen av ett metalliskt grundämnen, som ger basiska oxider.
Låter praktiskt att få sin sold i salt och pottaska. Värdefulla under antiken och lätta att använda som betalningsmedel. Bra att konservera mat med och att tvätta kläder i.
Jag gav dig exemplet med koksalt så att du skulle fundera djupare på effekterna. Natriumjonen drivs i kroppen av koncentrationsgradienter och manipuleras av natrium-/kalium-pumpen. Den skickar inte vätejoner kors och tvärs över blodet och urinen.
Misstänker att du blandar in definitionen av ett metalliskt grundämnen, som ger basiska oxider.
Låter praktiskt att få sin sold i salt och pottaska. Värdefulla under antiken och lätta att använda som betalningsmedel. Bra att konservera mat med och att tvätta kläder i.
Jag tror inte gladiatorerna gick runt och shoppade med sin pottaska...
The gladiator cemetery discovered in Ephesus (Turkey) in 1993 dates to the 2nd and 3rd century AD. The aim of this study is to reconstruct diverse diet, social stratification, and migration of the inhabitants of Roman Ephesus and the distinct group of gladiators. Stable carbon, nitrogen, and sulphur isotope analysis were applied, and inorganic bone elements (strontium, calcium) were determined. In total, 53 individuals, including 22 gladiators, were analysed. All individuals consumed C3 plants like wheat and barley as staple food. A few individuals show indication of consumption of C4 plants. The δ13C values of one female from the gladiator cemetery and one gladiator differ from all other individuals. Their δ34S values indicate that they probably migrated from another geographical region or consumed different foods. The δ15N values are relatively low in comparison to other sites from Roman times. A probable cause for the depletion of 15N in Ephesus could be the frequent consumption of legumes. The Sr/Ca-ratios of the gladiators were significantly higher than the values of the contemporary Roman inhabitants. Since the Sr/Ca-ratio reflects the main Ca-supplier in the diet, the elevated values of the gladiators might suggest a frequent use of a plant ash beverage, as mentioned in ancient texts.
Sandra Lösch, Negahnaz Moghaddam, Karl Grossschmidt, Daniele U. Risser, Fabian Kanz. Stable Isotope and Trace Element Studies on Gladiators and Contemporary Romans from Ephesus (Turkey, 2nd and 3rd Ct. AD) - Implications for Differences in Diet. PLoS ONE, October 15, 2014 DOI: 10.1371/journal.pone.0110489 (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0110489)
För att de behövs för tjocktarmens hälsa bl.a. och att det är där det sker. Om vi kunde bilda kortkedjiga fettsyror högre upp i mag-tarmkanalen skulle de förmodligen spjälkas
och upptas av tunntarmen.
Ang prebiotikan du nämner så är de nog inte tillräckligt rika på fiber för att förhindra förstoppning.
Jag tror också vår mat är för steril, då vi kokar och steker för mycket av vår mat, sen jag började med mycket råkost har jag gått ner 23kg.
ÅSSÅ en personlig fråga lever du som du lär?
Till skillnad från populär uppfattning så behöver man inte äta fibrer alls för att förhindra förstoppning. Fibrer kan däremot orsaka förstoppning. För övrigt absorberas inte allt dietärt fett i tunntarmen, i synnerhet inte om man äter rikligt med kalcium, så äter man ordentligt med fett och kalcium får nedre delen av tarmen sin smörjning.
Jag lever inte som jag lär eftersom det försvårade relationer med motsatta könet. Nu har jag ju dock redan fru och barn och kommer nog att återgå till min gamla kost inom en snart framtid. En sak är då säker och det är att jag blev smällfet så snart jag slutade äta rå kost.
Till skillnad från populär uppfattning så behöver man inte äta fibrer alls för att förhindra förstoppning. Fibrer kan däremot orsaka förstoppning. För övrigt absorberas inte allt dietärt fett i tunntarmen, i synnerhet inte om man äter rikligt med kalcium, så äter man ordentligt med fett och kalcium får nedre delen av tarmen sin smörjning.
Vettiga poänger där. Jag har ätit väldigt lite fiber under långa perioder utan förstoppning. Tänkte inte så mycket på det mer än efteråt. Förstoppning tror jag förhindras ganska väl av att vara åtminstone lite aktiv samt att dricka tillräckligt vid måltider.
Bara en liten fundering: Är det rätt sorts fetter som kommer till tjocktarmen p g a kalcium?
Det är långa mättade fettsyror som bildar kristaller med kalcium. Det är inget vi kan utnyttja eftersom det är olösliga kristaller. Möjligt att det "smörjer" tjocktarmen
Jag tror själv att det är viktigare att få ned kostfibrer i tjocktarmen så tarmen får något ordentligt att arbeta emot.
Det är långa mättade fettsyror som bildar kristaller med kalcium. Det är inget vi kan utnyttja eftersom det är olösliga kristaller. Möjligt att det "smörjer" tjocktarmen
Jag tror själv att det är viktigare att få ned kostfibrer i tjocktarmen så tarmen får något ordentligt att arbeta emot.
Om fibrer var väsentligt för tarmtömning, förklara då hur exklusivt ammade spädbarn lyckas bajsa så lätt, så yoghurtluktande och bra? Förklara hur jag som helt undvikit fibrer i ett tiotal år bajsat varje dag utan några som helst besvär?
Evolution kallas det. Att vi däggdjur löst problemet. Men det märkte du själv rätt snabbt att den gula lättrinnande senapen snabbt blev en brun illaluktande gröt när barnet gick över till en blandkost.
Min tanke är främst att undvika fickbildning där gallsalter och andra aggressiva ämnen kan irritera tarmväggen och på sikt ge cancer i tarmen.
Finns säker fördelar av att kostfibrer kan absorbera främmande ämnen och ta med sig det ut, eliminera dessa ämnen från det enteropatiska kretsloppet.
Finns säkert abstrakt här som säger både för och emot om mina tankar om kostfibrer och cancer.
Till skillnad från populär uppfattning så behöver man inte äta fibrer alls för att förhindra förstoppning. Fibrer kan däremot orsaka förstoppning. För övrigt absorberas inte allt dietärt fett i tunntarmen, i synnerhet inte om man äter rikligt med kalcium, så äter man ordentligt med fett och kalcium får nedre delen av tarmen sin smörjning.
Jag lever inte som jag lär eftersom det försvårade relationer med motsatta könet. Nu har jag ju dock redan fru och barn och kommer nog att återgå till min gamla kost inom en snart framtid. En sak är då säker och det är att jag blev smällfet så snart jag slutade äta rå kost.
Jo, jag vet att fibrer kan orsaka förstoppning, speciellt som många inte känner till att fibrer behöver rejält med vätska för att kunna svälla till sin fulla volym.
Tänker man på detta, samt rör på sig, bör inte fibrer orsaka någon förstoppning. Däremot kan man få väderspänning till en början p.g.a. av att tarmfloran inte är van vid fibrer, man bör därför öka på sitt fiberintag succesivt.
Roligt att rå kost fungerar för dig. För mig fungerar råkost bättre.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.