handdator

Visa fullständig version : Nitrater farliga? Rödbetsjuice no no?


Tränarinte
2016-07-23, 22:53
Nitrater och kött i allmänhet ska tydligen öka cancerrisken, vilket WHO slog fasta på. Vilket iofs blir totalt sågat av Layne Norton här. https://www.youtube.com/watch?v=zEF6LZ-Gy_g

Rödbetsjuice med nitrater ökar kraftigt prestationen vid konditionsutövande, något jag själv märkt mycket mycket väl (löjligt bra effekt).

Undrar helt enkelt om rödbetsjuice med ungefär 15 gånger så mycket nitrater än skinka är ett no no?

Är väl isf en riskavvägning man får göra, för effekten är verkligen fin.

https://www.youtube.com/watch?v=zEF6LZ-Gy_g

Tree Fiddy
2016-07-23, 22:56
Har för mig att vitamin c motverkar att nitrater ombildas till nitrosaminer i magsäcken.

Tränarinte
2016-07-23, 23:00
Har för mig att vitamin c motverkar att nitrater ombildas till nitrosaminer i magsäcken.

*frick it*

Snälla bara svar och helst studier och då inte dramaqueenstyle. Utan upprepade studier

Tree Fiddy
2016-07-23, 23:26
*frick it*

Snälla bara svar och helst studier och då inte dramaqueenstyle. Utan upprepade studier

Va? Frick it? Dramaqueenstyle? Vad mumlar du om? Jag ser ordet studier i din text, sök själv då.

Tränarinte
2016-07-24, 12:46
Ingen insiktsfull människa som kan klargöra?

Är så mycket sensationsstudier och är inte det jag efterfrågar.

Men om vi nu ska utgå ifrån att WHO har helt rätt angående nitraterna och dess farlighet.
Då ska detta sättas i jämförelse med halterna nitrater i rödbetsjuice, vilka ska vara många gånger de i tex skinka..

Vad jag har fått fram är att det finns organiska nitrater och oorganiska. Gör detta någon skillnad?

Får inte ihop det riktigt, skinka är big no no-undvik helst helt. Isf...

Anders The Peak
2016-07-24, 13:12
länk (http://www.jonasbergqvist.se/rodbetsjuice-1)

Sheogorath
2016-07-24, 13:26
länk (http://www.jonasbergqvist.se/rodbetsjuice-1)

:thumbup:

Luca Brasi
2016-07-24, 15:29
Nox ifrån kött och höga temperaturer vid matlagning ,dåligt nox ifrån grönsaker inga bevisade negativa hälsoeffekter?

Tränarinte
2016-07-24, 18:22
länk (http://www.jonasbergqvist.se/rodbetsjuice-1)

Jaha. Det där visste jag redan..

Frågan kvarstår. Nitrat från pålägg är cancerrisk och leder till att WHO avråder från allt intag, men nitrater från rödbetor är helt okej?

rbn
2016-07-24, 19:36
Jaha. Det där visste jag redan..

Frågan kvarstår. Nitrat från pålägg är cancerrisk och leder till att WHO avråder från allt intag, men nitrater från rödbetor är helt okej?

Det är skillnad på nitrat, nitrit och nitrosaminer. Det du tänker på är E250 (nitrit). Nitrat verkar kunna omvandlas till nitrit i viss utsträckning men i sin ursprungliga form tycks det mest finnas fördelar.

Detta hittade jag:

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/nitrat-nitrit-och-nitrosaminer/

Tränarinte
2016-07-24, 19:43
Det är skillnad på nitrat, nitrit och nitrosaminer. Det du tänker på är E250 (nitrit). Nitrat verkar kunna omvandlas till nitrit i viss utsträckning men i sin ursprungliga form tycks det mest finnas fördelar.

Detta hittade jag:

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/nitrat-nitrit-och-nitrosaminer/

Nu träffade du spiket rätt på huvudet. Ja precis så tänker jag.

Fundersam blir man allt.

"Riskerna med nitrat, nitrit och nitrosaminer i livsmedel är vad vi vet idag alltså små, givet de låga halter av ämnena vi normalt får i oss."

samtidigt som WHO barkst deklarerar att nitriter minsann ska undvikas när de kommer från pålägg.

YTS
2016-07-26, 00:34
Även NNR-2012 d.v.s. Nordiska Närings Rekommendationer - 2012 anser att man bör minska intaget av Charkuterier, men då lite försiktigare och säger att man inte är helt säker på vad det är i Charkuterier som är skadligt för hälsan. Det kan nämligen bero på bl.a. hög salthalt och den låga halten omättat fett också.

YTS
2016-07-26, 00:48
Även spenat har visat sig effektivt för prestationen.
Mitt lilla försök med spenat är kanske inte så vetenskapligt och testades varken på mig själv eller andra, men det verka vara mycket effektivt för tillväxten, så här gick försöket till:
7 st ungdjur av skivtetra köptes in, eftersom skivtetror är som pirayor med den skillnaden att de äter växter, så mata jag dem med varsin spenattärning morgon och kväll. De växte otroligt bra inte bara i mitt tycke utan även den Zoo-handlare som köpte in dem efter avslutat försök. -Vad har du matat dem med? var hans spontana reaktion, när han såg de enorma skivtetrorna.

rbn
2016-07-26, 09:07
Nu träffade du spiket rätt på huvudet. Ja precis så tänker jag.

Fundersam blir man allt.

"Riskerna med nitrat, nitrit och nitrosaminer i livsmedel är vad vi vet idag alltså små, givet de låga halter av ämnena vi normalt får i oss."

samtidigt som WHO barkst deklarerar att nitriter minsann ska undvikas när de kommer från pålägg.

Jag gissar att fördelarna med att äta grönsaker väger upp för den mängd nitrit som eventuellt kommer med.

Antagligen är så inte fallet med charkprodukter utan snarare tvärtom. Grönsaker innehåller som bekant också antioxidanter vilka agerar som naturliga hämmare för många ämnen, där exempelvis C-vitamin motverkar omvandlingen mellan nitrat > nitrit och bildningen av nitrosaminer i magsäcken.