Visa fullständig version : Tillaga frysta grönsaker
Blev lite inspirerad av ett youtube-klipp såvitt avser frysta grönsaker och jag tänkte fråga, hur tillagar man dom bäst?
Jag tänker typ, nått sånt här:
http://www.findus.se/produkter/gronsaker/basgronsaker/sommargronsaker/
eller sånt här:
http://www.findus.se/produkter/gronsaker/wok/wok-classic/
Kan man bara steka dessa på hög värme i en stekpanna med olivolja (eller i ugn) eller förlorar man för många näringsämnen så? Måste man micra/koka för att behålla näringsämnena i fråga?
•Koka upp vattnet FÖRE och tillsätt sedan direkt på grönsakerna som ligger i kastrullen. Onödiga näringsförluster sker när du kokar upp vatten tillsammans med grönsakerna så låt plattan bli tillräckligt varm, i med grönsakerna i kastrullen och på med redan kokande vatten.
•Låt vattnet precis täcka grönsakerna. Mer än så krävs inte och det handlar återigen om minimering av näringsförluster av värme- och/eller urlakningskänsliga näringsämnen.
•Att ÅNGKOKA är annars ett hett tips. Där åstadkommer du den absolut minsta näringsförlusten av olika former av värmetillagning. Allt som behövs är en kastrull med kokande vatten, ett durkslag som du ställer ner i kastrullen ovanför vattnet och sedan ett lock på det. Då kokas grönsakerna i durkslaget av vattenångan (1, 2).
•Koka inte längre än du känner är nödvändigt, d.v.s. så fort du upplever att grönsakerna är klara så slutar du koka dom. Optimal mjukhet/krispighet är ju sedan en helt subjektiv fråga. Du avgör alltså själv utifrån vad du gillar men tänk på att kokningstid och näringsförluster är en linjär kurva där mer går förlorat ju längre upphettningen pågår.
•Kassera vattnet direkt och skölj gärna av med nytt kallt vatten för att kyla ner (OM du vill kyla ner vill säga) så den akuta värmehållningen upphör/reduceras så snabbt som möjligt.
http://traningslara.se/tips-for-hantering-av-gronsaker/
http://traningslara.se/tips-for-hantering-av-gronsaker/
Jo, jag hittade också dit, anledningen till att jag öppnade upp den här tråden är på grund av att stekning inte nämndes i den artikeln.
Är wokade grönsaker exempelvis helt värdelösa?
EDIT: Och vad gäller för ugn?
bästa grönsakerna är grönsakerna du äter ;)
Det finns sätt som är lite mer optimala än andra, men de flesta sätt är nice. Tillaga dem inte för länge bara.. de smakar skit då :D
Kör grönsaker ofta i:
- Ugn
- Actifryer
- Tomatsåser
- Blancherar (drar ner i kokande vatten någon minut sen kyler jag dem i isvatten eller rinnande kallt vatten).
- Wokar
Men bara för att få någon slags uppfattning, om man kör grönsaker i ugn, försvinner 99% av näringsämnena, eller 90% eller 70% eller 30% eller 10%?
Grovt uppskattat tappar du kanske 30 - 50 % av de värmekänsliga B-vitaminerna och C-vitamin men det är fullt acceptabla förluster jämfört med att inte äta grönsaker. Mineralerna och kostfibrerna påverkas inte.
Grovt uppskattat tappar du kanske 30 - 50 % av de värmekänsliga B-vitaminerna och C-vitamin men det är fullt acceptabla förluster jämfört med att inte äta grönsaker. Mineralerna och kostfibrerna påverkas inte.
Okej, tack! :bpump:
Grovt uppskattat tappar du kanske 30 - 50 % av de värmekänsliga B-vitaminerna och C-vitamin men det är fullt acceptabla förluster jämfört med att inte äta grönsaker. Mineralerna och kostfibrerna påverkas inte.
Hur är det med fytonutrienter och andra ämnen? Går det att säga något generellt? Kanske är det bäst att äta allt otillagat bara.
Vilka ämnen tänker du då på. Antioxidanter som lykopen, antocyanider eller ?
Vilka ämnen tänker du då på. Antioxidanter som lykopen, antocyanider eller ?
Ja precis!
Perramja
2017-02-24, 20:33
Grovt uppskattat tappar du kanske 30 - 50 % av de värmekänsliga B-vitaminerna och C-vitamin men det är fullt acceptabla förluster jämfört med att inte äta grönsaker. Mineralerna och kostfibrerna påverkas inte.
Även med ångkokning?
Tillaga dem i mikrovågsugn. :thumbup:
Det är värmen som förstör vitaminerna. Ångkokningen ger snabb och relativt exakt värmeöverföring. Mikrovågsugnens fördel är att det inte tillförs vatten som praktiskt kan lösa upp och skölja bort vitaminerna. Fast en mikrovågsugn kan inte fördela värmen jämt utan överhettar lätt visa delar av grönsakerna istället.
Jag gick igenom gammal litteratur och vad som finns på nätet om antioxidanter som beta-karoten och lykopen och vad de tål för upphettning.
Hittade inte så mycket. Tittar man på SLVs hemsida ser man i databasen att mängden beta-karoten inte förändras i kokta eller råa morötter. Betra-karoten tål en del. Samma sak på fineli https://fineli.fi/fineli/sv/index?
Lykopen var svårare. Ämnet blir lättare att absorberas efter upphettning men lykopen bryts ned/isomericeras relativt lätt.
Ex http://www.revista-fi.com/materias/76.pdf
För mig gäller det generellt att inte finfördela grönsakerna för mycket och exponera dem för luftens syre eller att göra tillagning vid höga temperaturer.
exevision
2017-02-26, 20:36
Jag gick igenom gammal litteratur och vad som finns på nätet om antioxidanter som beta-karoten och lykopen och vad de tål för upphettning.
Hittade inte så mycket. Tittar man på SLVs hemsida ser man i databasen att mängden beta-karoten inte förändras i kokta eller råa morötter. Betra-karoten tål en del. Samma sak på fineli https://fineli.fi/fineli/sv/index?
Lykopen var svårare. Ämnet blir lättare att absorberas efter upphettning men lykopen bryts ned/isomericeras relativt lätt.
Ex http://www.revista-fi.com/materias/76.pdf
För mig gäller det generellt att inte finfördela grönsakerna för mycket och exponera dem för luftens syre eller att göra tillagning vid höga temperaturer.
Tror du det finns kvar bra med lykopen från tomater i exempelvis tacosås?
Tror du det finns kvar bra med lykopen från tomater i exempelvis tacosås?
Jag vill minnas att i tomatsåsen i makrillkonserver är lykopenhalten t o m högre än i hela tomater. Obs att detta är internetfakta och kan vara helt felaktigt, och vad gäller tacosås har jag ingen aning.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.