handdator

Visa fullständig version : Protein i kidneybönor


Spelevink
2016-06-21, 20:59
Hur mycket protein innehåller kidneybönor per 100g konserver (kokta och torrvikt)?

Hittar så olika beroende på vart man tittar, sett och hört allt från 7-9g, 12-15g och så högt som 24g.

Jag själv har alltid haft för mig att det legat kring 8g, livsmedelsverket säger ~9g http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/3816

Även USDA NDB säger ~9g https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4969?manu=&fgcd=

Self nutrition data säger 5g http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4298/2

I Daniel Ricters (styrkelabbet) deffbok står det 22g, på wikipedia står det ~24g men där framgår det att det är råa bönor.

"Förstör" (eller minskar) tillagning av bönor en del av proteininnehållet?
Och hur är det egentligen med kidney bönornas proteinhalt?

arogen
2016-06-21, 21:03
Jag kör med ICAs kidneybönor, tror det är 9g Protein eller nått liknande. Grejen är ju att 100g okokta bönor är bra mycket mer än 100g redan kokta, därför skillnaden på proteinet.

Sverker
2016-06-22, 06:10
Proteinet förstörs inte vid tillagningen. Tvärtom är det en förutsättning för att komma åt det

Bönorna ska kokas. Du behöver denaturera proteinet för att underlätta upptaget av det. Möjligt att det finns någon trypsininhibitor också som behöver denatureras i bönorna.
.