handdator

Visa fullständig version : Bästa oljan att steka i?


n000b
2016-06-16, 15:01
Tja!

Kollar runt lite nyttiga oljor att steka i samt ha till sallader, har förstått att rapsolja samt olivolja är de bästa man kan använda sig utav när det kommer till stekning pga färre fleromättande fettsyror (cancerframkallande), men linfröolja hittar jag inget om?

PureWhey
2016-06-16, 16:44
Kolla vad oljan du är nyfiken på har för fettsyror helt enkelt.

Tree Fiddy
2016-06-16, 17:07
Ska fleromättade fettsyror vara cancerframkallande vid upphettning?

Filipb
2016-06-16, 17:20
Ska fleromättade fettsyror vara cancerframkallande vid upphettning?

Olivolja har en väldigt låg stektålig temperatur (hjärnsläpp, fan heter det?), detsamma med linfröolja.
Solrosolja (m.fl. omega-6-rika oljor) har en väldigt hög törskel för värme, så de går ofta bättre att steka i, men huruvida de är sunda är en annan fråga. Jag tycker rapsolja är en ok stekolja.
Om oljan börjar ryka ska du inte steka i den

Sverker
2016-06-16, 17:20
Inte säkert men det kan bildas cancerframkallande ämnen när fleromättat fett upphettas och härsknar.

Just linolja är intressant eftersom linolja används i målarfärg eller rostskydd för att den kan polymeriseras och härdar ordentligt. Blir rik källa till PAH mm.


Självklart ska man inte upphetta linolja eftersom den innehåller 50 % linolensyra som är en Omega-3-fettsyra som lätt härsknar.

Stek i ett flytande margarin baserad på rapsolja eller använd smör.

cero
2016-06-16, 17:22
Stek i ett flytande margarin baserad på rapsolja

+1

Detta blir bäst och godast enligt mig. Skvätter inte och har sig som t ex olivolja.

Tree Fiddy
2016-06-16, 17:26
Olivolja har en väldigt låg stektålig temperatur (hjärnsläpp, fan heter det?), detsamma med linfröolja.
Solrosolja (m.fl. omega-6-rika oljor) har en väldigt hög törskel för värme, så de går ofta bättre att steka i, men huruvida de är sunda är en annan fråga. Jag tycker rapsolja är en ok stekolja.
Om oljan börjar ryka ska du inte steka i den

Vad är det du svarar på? :d

Transfetter bildas till viss del vid upphettning av olja, har däremot inte läst någonting om cancerframkallande ämnen i sammanhanget.

Sverker
2016-06-16, 17:29
Vad är det du svarar på? :d

Transfetter bildas till viss del vid upphettning av olja, har däremot inte läst någonting om cancerframkallande ämnen i sammanhanget.

Njaa...
Kan det bildas transfettsyror vid stekning ?
Ja.

Kan det bildas vid normal matlagning och har det någon betydelse ?
Nej.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22668846

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610006084

Det är alltså en akademisk fråga utan intresse för oss vanliga dödliga.

Tree Fiddy
2016-06-16, 17:35
Njaa...

Jag skrev ju faktiskt till viss del, och det är i små mängder det bildas transfetter vid upphettning.

Små mängder trasfettsyror kan även bildas vid raffineringen av vegetabiliska oljor, liksom vid stekning eller fritering vid höga temperaturer citerat ur "Närnigslära för högskolan från grundläggande till avancerad nutrition"

Att det sedan inte har någon praktisk påverkan är ju en annan fråga. Jag tänkte mer kemiskt att det de facto är cisbidningar och dubbelbindningar som övergår till transbindningar.

King Grub
2016-06-16, 19:26
Smör!

Luca Brasi
2016-06-16, 19:31
Smör!

Klarifierat smör aka ghee?

Henke78
2016-06-16, 19:43
Kokosolja alla dagar i veckan. Tål höga temperaturer också.

King Grub
2016-06-16, 19:48
Kokosolja är inte bra överhuvudtaget.

Wzup2u
2016-06-16, 19:50
Kör rapsolja eller flytande maragarin gjord på rapsolja.
Sådär färdigdiskuterat... =)

arogen
2016-06-16, 20:17
Smör, så jävla mycket godare!

exevision
2016-06-16, 20:26
Kokosolja är inte bra överhuvudtaget.

Varför inte?

King Grub
2016-06-16, 20:33
Dålig sammansättning så klart. Ökar risken för hjärtsjukdom.

http://nutritionreviews.oxfordjournals.org/content/74/4/267.long

Det är bara ett påhitt att kokosolja skulle vara nyttigt.

Gober
2016-06-16, 21:40
Klarifierat smör är fantastiskt till höga temperaturer, tex för att ge kött en fin stekyta snabbt. Annars är smör och rapsolja en bra mix. Olivolja använder jag när jag tex gör tomatsås och löken får puttra långsamt på lägre temperatur, dock inte extra virgin som är känslig.

Margarin skulle jag aldrig använda, skitprodukt som smakar vidrigt.

n000b
2016-06-16, 22:18
Vad är det du svarar på? :d

Transfetter bildas till viss del vid upphettning av olja, har däremot inte läst någonting om cancerframkallande ämnen i sammanhanget.

http://aktivtraning.se/nyttig-mat/kostrad/vilken-olja-ar-nyttigast

n000b
2016-06-16, 22:19
Margarin gjord på rapsolja, då testar vi det. :D Tack grabbar och tjejer.

Tree Fiddy
2016-06-16, 23:02
http://aktivtraning.se/nyttig-mat/kostrad/vilken-olja-ar-nyttigast

Det där hade jag tagit med en nypa salt.