handdator

Visa fullständig version : Proteinkvalite i bönor


aliquis
2004-04-20, 00:50
En sak förvånar mig, nämligen denna skeptis mot bönor.

Många av er äter bröd, ris, gröt, pasta, m.m. utan att ägna någon större tanke på proteinkvaliten. Detta är helt ok och ni accepterar att de produkterna innehåller små mängder protein av lägre kvalite samt en massa energirika kolhydrater.
Troligtvis ses inte dessa produkter som proteinkällor och därför anses det inte spela någon roll, eller så är ni nöjda med dem ändå eftersom ni vet att ni får i er andra aminosyror från bättre proteinkällor som mjölk, fisk, kött, fågel och ägg.

Men så fort någonting innehåller bönor så blir allt mystiskt och konstigt, för det där går ju inte att leva på...
Visst har de flesta bönor en sämre proteinkvalite än animalierna, men de är ju fortfarande utmärkta livsmedel (och har oftast bättre proteinkvalite än sädeslagen). De innehåller mycket fibrer och mineraler, flera ggr mer protein än de andra kolhydratskällorna och extremt långsamma kolhydrater.
Vad är problemet? För er spelar det ju ännu mindre roll, ni behöver ju inte tänka på att kombinera livsmedel för att få protein av skaplig kvalite, ni äter ju redan en massa olika sädeslag som kan komplementera proteinet i bönorna. Skulle ni få för er att äta bönor till en måltid kommer ni ju ändå äta en skiva bröd vid nästa och ha komplementerat aminosyrorna och förbättrat proteinkvaliten från båda källorna.

Suspekt, seså, ät nu era sojabönor även om de inte innehåller lika bra protein som ett ägg, de innehåller ju ändå bra mycket bättre protein än er havregrynsgröt och den går ju ner?

Trance
2004-04-20, 01:59
Bönor smakar skit :D , därför äter jag dem inte.

Ryser fortfarande när någon nämner präriegryta, jäkla guldburk.

Sverker
2004-04-20, 05:35
Jag ger aliquis en stor tumme
:thumbup:



Kloka ord.

Arwen
2004-04-20, 06:41
Originally posted by Sverker
Jag ger aliquis en stor tumme
:thumbup:



Kloka ord.

Håller med & passar på att göra lite reklam, Willys säljer olika sorters bönor på konserv, priset är endast 4,90 och jag har provat de flesta sorterna: smakar bra, och är inte "mosiga" som många konserver kan var, tvärtom perfekt konsistens.

Så ut & shoppa! Massor av goda grytor & sallader väntar er.

B-jay
2004-04-20, 08:06
Mer bönor åt folket!:hbang:

-GP-
2004-04-20, 08:16
Bra talat!

Kokta blackeye-bönor blandat med lök som stekts i paprikapulver, curry och salt; mumma!! :eating:

EDIT: + olja förstås...

z_bumbi
2004-04-20, 09:59
Originally posted by aliquis
Vad är problemet? För er spelar det ju ännu mindre roll, ni behöver ju inte tänka på att kombinera livsmedel för att få protein av skaplig kvalite, ni äter ju redan en massa olika sädeslag som kan komplementera proteinet i bönorna. Skulle ni få för er att äta bönor till en måltid kommer ni ju ändå äta en skiva bröd vid nästa och ha komplementerat aminosyrorna och förbättrat proteinkvaliten från båda källorna.

"Vi" har t o m en större fördel, vi äter kött till bönorna och behöver inte tänka på att kompletera överhuvudtaget. :D

Alcazara
2004-04-20, 11:01
Åt precis wok med kräftstjärtar och kidneybönor i. Mumsigt!!

Varför har vita bönor i tomatsås högt II för egentligen? Är det socker i tomatsåsen som gör det? För vita bönor ensamma har ju lågt, eller?

Muaytudd
2004-04-20, 11:25
Men okey, så istället för att käka pasta (ohh denna underbara pasta) och ris. Så kan man ha en hög bönor på tallriken?


Men jobbigt och ha bönor ivatten och sånt... Hur fixa i praktiken?

/En MuayTudd som vill prova

King Grub
2004-04-20, 11:35
Originally posted by Alcazara
Varför har vita bönor i tomatsås högt II för egentligen? Är det socker i tomatsåsen som gör det? För vita bönor ensamma har ju lågt, eller?

Tryck, varaktighet och temperaur under "tillverkningen".

Profiles of glucose and insulin responses to home-cooked beans were flatter and more attenuated than responses to canned beans or glucose, which correlates with the in vitro data showing a six-to-eight times higher rate of starch hydrolysis in canned beans relative to boiled beans. Increases in temperature (pressure) and duration of pressure-cooking resulted in increased starch digestibility.

Am J Clin Nutr. 1986 Sep;44(3):390-7. Commercial canning increases the digestibility of beans in vitro and postprandial metabolic responses to them in vivo.

z_bumbi
2004-04-20, 12:03
Originally posted by Muaytudd
Men okey, så istället för att käka pasta (ohh denna underbara pasta) och ris. Så kan man ha en hög bönor på tallriken?


Men jobbigt och ha bönor ivatten och sånt... Hur fixa i praktiken?

/En MuayTudd som vill prova

Testa att koka en mindre mängd, tycker du det är gott så ta fram den största gryta du har och koka enorma mängder på en gång. Det krävs att man blötlägger i ett antal timmar men den biten sköter sig ju själv, slå av blötläggningsvattnet och häll på nytt när du kokar. När det kokat i 10 minuter så byter du vatten igen så minskar risken för gaser.

Sen slänger du ner lagom mängd i plastpåsar och tar fram när du ska använda det eller så gör du en chili con carne med stor andel bönor och fryser in.
Bara att tina i micron. :eating:

Alcazara
2004-04-20, 14:42
Originally posted by King Grub


Tryck, varaktighet och temperaur under "tillverkningen".

Profiles of glucose and insulin responses to home-cooked beans were flatter and more attenuated than responses to canned beans or glucose, which correlates with the in vitro data showing a six-to-eight times higher rate of starch hydrolysis in canned beans relative to boiled beans. Increases in temperature (pressure) and duration of pressure-cooking resulted in increased starch digestibility.

Am J Clin Nutr. 1986 Sep;44(3):390-7. Commercial canning increases the digestibility of beans in vitro and postprandial metabolic responses to them in vivo.

Och det gäller alltså alla bönor? Aha, det är alltså därför ärtsoppa också ligger relativt högt...?

King Grub
2004-04-20, 14:47
Originally posted by Alcazara


Och det gäller alltså alla bönor?

Alla som genomgått samma process.

aliquis
2004-04-20, 17:10
Originally posted by Alcazara
Åt precis wok med kräftstjärtar och kidneybönor i. Mumsigt!!
Varför har vita bönor i tomatsås högt II för egentligen? Är det socker i tomatsåsen som gör det? För vita bönor ensamma har ju lågt, eller?
De flesta bönor i burk har högt gi för att dom är så grymt sönderkokta o geggiga.
Originally posted by Muaytudd
Men okey, så istället för att käka pasta (ohh denna underbara pasta) och ris. Så kan man ha en hög bönor på tallriken?
Men jobbigt och ha bönor ivatten och sånt... Hur fixa i praktiken?

Klart du kan.
Vad gäller blötläggningen så häller man upp en gäng bönor i något typ av kärl (plastskål, kastrull, ...) innan man går o lägger sig, på morgonen häller man av vattnet och slänger allt i en kastrull, på med nytt vatten o ställer det på spisen o kokar, avancerat? :D
Bönorna håller sig väl rätt länge i kylskåp och det går ju utmärkt att hälla dom i en påse och frysa in om man inte orkar koka ofta.
Sedan finns ju linser, röda linser kokas på 8minuter och behöver inte blötläggas, svarta linser på 20 och gröna runt 20 om dom har blötlagts, mer om dom inte har det.


Personligen går alla typer av linser, kidneybönor, svarta bönor, pintobönor och stora vita bönor ner.
Black eyebönor och små vita fungerar väl med.
Sojabönor är väl sådär.
Mungbönor och abzuki(?)bönor gillar jag inte alls...
Kikärtor tycker jag inte är gott naturella men i hummus eller falafel är de ju helt ok.

snej
2004-04-20, 19:54
Chili con carne med vita bönor e fantastiskt gott!

Yooo
2004-04-20, 21:09
Kidneybönor på burk med massa kryddor och en skvätt vinäger på :thumbup:


Asgott och en rolig variation till t.ex ris och pasta.
Passar kunligt till kycklingfiléer