handdator

Visa fullständig version : WHO klassar drycker varmare än 65 grader som sannolikt cancerframkallande


King Grub
2016-06-16, 07:39
An international Working Group of 23 scientists convened by the International Agency for Research on Cancer (IARC), the cancer agency of the World Health Organization (WHO), has evaluated the carcinogenicity of drinking coffee, maté, 1 and very hot beverages. A summary of the final evaluations is published today in The Lancet Oncology, and the detailed assessments will be published as Volume 116 of the IARC Monographs.

The Working Group found no conclusive evidence for a carcinogenic effect of drinking coffee.

However, the experts did find that drinking very hot beverages probably causes cancer of the oesophagus in humans.

“These results suggest that drinking very hot beverages is one probable cause of oesophageal cancer and that it is the temperature, rather than the drinks themselves, that appears to be responsible,” says Dr Christopher Wild, IARC Director.

Very hot” refers to any beverages consumed at a temperature above 65 °C

Kaffe i sig kunde inte klassas som cancerframkallande efter en genomgång av fler än 1000 studier.

After thoroughly reviewing more than 1000 studies in humans and animals, the Working Group found that there was inadequate evidence for the carcinogenicity of coffee drinking overall. Many epidemiological studies showed that coffee drinking had no carcinogenic effects for cancers of the pancreas, female breast, and prostate, and reduced risks were seen for cancers of the liver and uterine endometrium. For more than 20 other cancers, the evidence was inconclusive.

World Health Organization press release 15/06/2016.

Studien:

http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(16)30239-X/fulltext

AronP
2016-06-16, 08:15
Högst intressant. Vet du om detta även gäller mat över 65 grader? Är väl inte jättevanligt men.

King Grub
2016-06-16, 08:17
Ja, det har man vetat sedan länge, att het mat påverkar slemhinnorna, och det i sin tur ökar risken för cancer.

King Grub
2016-06-16, 08:19
Det här är inget nytt överhuvudtaget. Man har vetat det sedan 1939. Det nya är att WHO insett det.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2773211/

Diomedea exulans
2016-06-16, 08:57
Har aldrig förstått fascinationen med att dricka heta drycker. Gillar folk brännskador? Tycker de det är skönt att köra in handen i en eld också? Masochister. Inte ett dugg förvånande att de får cancer, det finns en anledning till att kroppen sänder ut smärta.

Sen har jag iofs aldrig heller förstått tjusningen med kryddstark mat.

3bz
2016-06-16, 09:02
Kom igen nu, Jospeh Smith visste det redan 1883 (https://www.lds.org/scriptures/dc-testament/dc/89.9?lang=eng#9).

Gerdler
2016-06-16, 09:08
Jag vet inte hur varm min mat är när jag äter den. Inte heller hur varmt mitt te är. Jag skulle gissa att mitt te är under 65 och min mat i början av målet är över 65. Får kanske ta och kolla upp.

Sen om det är matstrupens väggs temperatur som avgör, vilket det borde och verkar vara, så säger mina extensiva kunskaper i värmetransport att det är just vätskor som är problemet, för solida saker kommer dels kylas av i munnen när de tuggas men sen kommer deras viskositet minska den konvektiva värmetransporten på vägen ned i matstrupen. Så te/kaffe vid 65 grader är säkerligen värre än kycklingfilé och ris med lite tomatsås som håller 75 grader vid munkontakt.

King Grub
2016-06-16, 09:11
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=7362778&postcount=1