handdator

Visa fullständig version : Skadat ländryggen - vad, vård och rehab?


Dovahkiin
2016-05-31, 22:32
Svarar enligt formuläret (ursäkta att det blev så långt):

Kön: Man

Ålder: 30

Längd och vikt: 178cm - 74kg

Smärtbeskrivning: Smärta i ländryggen. Efter att övergående men rätt långvarig träningsvärk i musklerna runt ländryggen som dolde problemet lagt sig har jag nu en stelhet och smärta centralt i ländryggen, strax ovanför rumpan i höjd. Smärtan blir inte direkt värre av att massera/trycka över ryggraden, men jag känner när jag är rakt över området. Testade rulla lite på foamroller dock och fick stöna och pusta rätt ljudligt då. Smärtan uppkom successivt då jag är rätt ny på gymmet, och vanlig träningsvärk dolde problemet ett tag, så jag tränade vidare efter att det troligen börjat bli en skada. Det var aldrig någon enskild tidpunkt då det högg till eller kom en plötslig smärta. Jag tror jag fått den ursprungliga skadan av marklyft, men även knäböjen kan vara en orsak. Båda har stegats upp i belastning då jag som relativ nybörjare blivit klart starkare på kort tid. Marklyftet klart snabbast, därav mest troligt att det gått för fort för formen. Det är en dov och konstant smärta som blir bättre när jag håller igång och är varm i kroppen och är som värst på morgonen eller några timmar efter träning om jag blir stillasittande och stelnar till. Att böja sig ner och plocka upp något (eller ta på sig strumporna) är det jobbigaste. Att stå statiskt med framåtböjd rygg gör lätt ont, att försöka lyfta upp något är värre. Jag tror att smärtan började någon gång för ca fyra veckor sedan, var först för en dryg vecka sedan som jag tog det på allvar och slutade tro att det bara var envis träningsvärk (även om jag hade det med, som nu gått över) och har sedan dess inte tränat något som belastar ländryggen. Stå med rak rygg går helt fint, sitta gör stundtals ont, behöver extra stöd just för ländryggen. Ligga ner går bra som tur är, så sömnen blir inte lidande nämnvärt (sover dåligt ändå för stunden iofs.)

Tränar tre helkroppspass i veckan. Har marklyft i två av dessa, och knäböjt i alla tre, dock på väldigt låg belastning i knäböjen för att mest fila teknik, då min nybörjarform är enormt svag och avig där. Aldrig haft ont i ryggen av knäböjen, dock ont i en del marklyft-pass, mest då jag sänkt stången till marken, då jag gjort det långsamt. Tror det är då tekniken inte varit på plats när jag börjat tröttna, då det oftast känts bra när jag lyft stången. Andra saker jag gjort som kan påverka ryggen är militärpress (2ggr/vecka) och givetvis skivstångsrodd (2ggr/vecka). Jag tror dock inte någon av de startade problemet, även om de kan ha bidragit eller förvärrat när skadan redan skett. Springer 2-3 ggr per vecka med, men det går fortfarande bra, och jag blir inte mer öm under eller efter de passen. Snarare lindrar det då det mjukar upp.

Inte tagit några värktabletter, min mage tål enbart Alvedon, och de är smått meningslösa i mitt tycke, så jag står ut.

Provocerar hostning/nysning/krystning dina besvär i ryggen? Inte vad jag märkt. Annat än att en plötslig snabb rörelse kan göra att jag får lite ont.
Domningar/sockerdrickskänsla i ben eller fötter? Nej.
Svårighet att gå på tå eller häl? Nej.
Domning i underliv? Nej.
Påverkan på blåsa/tarm(svårt att hålla tätt eller tömma)? Nej.

Ingen diagnos ställd, ingen kontakt med vården (än). Ingen specifik rehabilitering, annat än att jag för nu tränar alternativ som inte belastar ländryggen, undviker all core-träning, och annars håller igång så gott jag kan.

Inga tidigare ryggproblem.

Pallas
2016-06-01, 12:51
Hej!

Tråkigt att höra, har väldigt liknande besvär själv som uppkom efter ett set knäböj.

Nu när du har uteslutit träningsvärk gäller det att vara aktiv i att försöka komma fram till vad det handlar om. Är inte utbildad inom det här men tycker du ska ta det mycket lugnt med träningen. Inte göra övningar som förvärrar smärtan, och då får du tänka på både sånt som gör ont vid själva övningen och sånt som förvärrar det med fördröjning. Undvik rörelser i vardagen som gör ont. Detta vet du nog redan. Var uppmärksam på om smärtan börjar stråla ner i nåt ben. Försök att inte sitta så mycket om det gör ont.


Om jag hade varit du hade jag tagit kontakt med vården snarast, även om smärtan kanske inte är jättestark.

Rolfarsson
2016-06-01, 19:36
undviker all core-träning, och annars håller igång så gott jag kan.

Varför? Är det något som du bör göra om du har en dålig rygg så är det att träna din bål, dock ej med övningar som flekterar (rundar) ryggen.

Dovahkiin
2016-06-01, 19:39
Varför? Är det något som du bör göra om du har en dålig rygg så är det att träna din bål, dock ej med övningar som flekterar (rundar) ryggen.



Just nu alltså. För stunden gör det ju ont att ta på sig strumporna, så all core träning gör skitont. Allt som belastar ländryggen oavsett hur rak den är gör ont än. Så fort det börjar avta kommer jag stega in det igen. Har tränat core rätt mycket innan, och kommer göra så igen när jag kan.

Rahf
2016-06-01, 19:57
Nu ska du ta allt jag säger med spadtag av salt, för det är fritt spånande på lekmannavis.

Det låter som att kroppen helt enkelt sagt ifrån. Du beskriver ett träningsupplägg som låter rätt tufft för en nybörjare, och jag är inte förvånad att någonting i kroppen slutligen började mola och klaga.

Amatörmässiga tankar: Eftersom du inte känner av någon strålande smärta i benen känns risken mindre för klämda nerver eller buktande diskar.

Scratch89
2016-06-02, 08:18
Sök en duktig sjukgymnast/fysioterapeut där du bor, var du nu bor.
Det låter som om du överbelastar ryggen. Troligen klarar du inte av att hålla bålspänningen, eller så är du stram/stel/okoordinerad så du börjar flektera/extendera i ländryggen och/eller tippa bäckenet framåt/bakåt.

Don H
2016-06-04, 00:14
Sagt det förut och säger det igen:


"Köp boken om att "Behandla din egen rygg av ; Robin McKezie.

Efter att du läst den så tror jag att du både löst vad ditt problem är och hur du skall lösa det

(45 min läsning)"