handdator

Visa fullständig version : Olivolja och Rapsolja transfett vid stekning?


sumialic
2016-05-26, 00:25
Tjo,

Vet inte var min flickvän hade läst det, men tydligen i någon bok. Där påstods det att transfetter bildas vid upphettning av oliv- och rapsolja då dessa inte klarar värmen bra. Stämmer verkligen det?

Wzup2u
2016-05-26, 07:30
Tjo,

Vet inte var min flickvän hade läst det, men tydligen i någon bok. Där påstods det att transfetter bildas vid upphettning av oliv- och rapsolja då dessa inte klarar värmen bra. Stämmer verkligen det?

sänk värmen :naughty:

Linjedomarn
2016-05-26, 17:18
Transfetter bildas när man härdar fett, inte när man värmer lite olivoljan hemma i stekpannan.

AresThyApex
2016-05-26, 21:21
Börjar oljan att ryka, gör om, gör rätt.

Zekerna
2016-05-26, 23:27
Steka i smör är godast, förutom för fisk då olja kan funka.

sumialic
2016-05-28, 14:02
Transfetter bildas när man härdar fett, inte när man värmer lite olivoljan hemma i stekpannan.

Jo, jag blev även jag konfunderad eftersom transfett som du säger är härdat fett. Sedan är jag väl ingen expert. Får se om jag kan få fram var hon läste det, men finns mycket felaktig information överallt :)

Sverker
2016-05-28, 17:33
Kan det bildas transfettsyror vid stekning ?
Ja.

Kan det bildas vid normal matlagning och har det någon betydelse ?
Nej.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22668846

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610006084

Det är alltså en akademisk fråga utan intresse för oss vanliga dödliga.