handdator

Visa fullständig version : Glömde mjölken framme i rumpstemp


steelrich
2016-05-16, 14:20
Halloj, glömde mjölken över natten, varit i rumpstemp ca 14timmar. Går den att dricka?

Udd3n
2016-05-16, 14:20
Hur luktar den? Jag hade inte chansat i vilket fall men..

Luca Brasi
2016-05-16, 14:24
Säkerligen,om nej så märks det.

skyclaw
2016-05-16, 14:33
Halloj, glömde mjölken över natten, varit i rumpstemp ca 14timmar. Går den att dricka?

Jag hade nog inte druckit den :d

cero
2016-05-16, 15:19
Släng

Rahf
2016-05-16, 16:18
Släng.

Prost
2016-05-16, 16:20
37 graders värme försämrar hållbarheten markant.

Rahf
2016-05-16, 16:26
37 graders värme försämrar hållbarheten markant.

37 grader är inte rumstemp. 37 grader är kroppstemp. Vi snackar om 18-20C som fortfarande är alldeles för varmt.

Sohlsken
2016-05-16, 16:29
Om du har glömt den framme i mer än två timmar bör den slängas.

AlexGBG
2016-05-16, 17:00
37 grader är inte rumstemp. 37 grader är kroppstemp. Vi snackar om 18-20C som fortfarande är alldeles för varmt.


Det står rumpstemp i trådstarten. Rekltaltemperaturen håller sig väl ätt nära 37 grader.

För övrigt, i mitt kök är det varmare än 37 grader :(

Wipflash
2016-05-16, 17:01
Har druckit mjölk som stått framme många gånger utan komplikationer, kör på 👍

mini
2016-05-16, 17:21
Om du har glömt den framme i mer än två timmar bör den slängas.

Varför? Varför just två timmar?

cero
2016-05-16, 17:25
Har druckit mjölk som stått framme många gånger utan komplikationer, kör på 👍

Orka riskera magsjuka för ett paket mjölk.

Sohlsken
2016-05-16, 20:09
Varför? Varför just två timmar?

Det är då jag funnit atr den börjar lukta konstigt, och blir allmänt dålig.

vicarious
2016-05-16, 20:16
Om du har glömt den framme i mer än två timmar bör den slängas.

Man bör kanske var försiktig under varma period och rötmånad men 2h låter som en siffra taget direkt ur luften. Det är väl inte ovanligt att ett mjölkpaket står framme längre än så om man lagar mat, äter en ordentlig middag eller fikar, inte blir mjölken dålig för det.

Hade den stått framme en hel natt hade dock till och med jag varit försiktig.

Rahf
2016-05-16, 20:23
Det är då jag funnit atr den börjar lukta konstigt, och blir allmänt dålig.

Ljummen eller fickvarm med andra ord :naughty:

Sohlsken
2016-05-16, 20:24
Inser även att jag bor i ett område som har rötmånad typ halva året 8'D

Luca Brasi
2016-05-16, 20:30
Jag glömde mjölken framme i ett par månader en gång och den blev faktiskt inte så god.

Bandid0
2016-05-16, 21:09
Ni bör läsa hur man gör fil.

mini
2016-05-16, 21:14
Mjölk är ju enkelt att märka om den är sur. Den smakar dåligt och blir klumpig/flagig i kaffe eller te. Om man råkar få i sig sur mjölk så kräks man upp den, sedan händer inte så mycket.
Med det sagt skulle jag inte dricka mjölk som stått framme 14 timmar, men lätt två.

Gober
2016-05-16, 21:26
Folk är så rädda nuförtiden, inte konstigt vi har så mycket matsvinn. Luktar och smakar det konstigt så drick inte. Det är inget farligt med sur mjölk, bara äckligt. 14h är dock ganska länge.

Diomedea exulans
2016-05-16, 21:27
Jag har druckit mjölk som stått framme mer än ett dygn flera gånger. Den har smakat helt normalt. Har inte blivit mer dålig i magen än mitt normala konstanta dålig-i-magen-läge.

Gober
2016-05-17, 05:16
Ni bör läsa hur man gör fil.

Jag gör egen creme fraiche. Men då använder man precis som med fil lite bakteriekultur. Den saknas ju i ett paket mjölk så det är inte samma sak som att låta ett paket mjölk stå framme.

Luca Brasi
2016-05-17, 07:41
jag har druckit mjölk som stått framme mer än ett dygn flera gånger. Den har smakat helt normalt. Har inte blivit mer dålig i magen än mitt normala konstanta dålig-i-magen-läge.
+1

Arbeider
2016-05-17, 11:26
Så länge det inte är rötmånad så ska det gå bra och smaka bra enligt mina erfarenheter.

Gerdler
2016-05-17, 18:02
Smaka/lukta och se. Smaken/lukten är det första som blir dåligt. källa: människorasens överlevnad

För varje 10 grader dubblas hastigheten på biologiska och kemiska reaktioner. Ok det är en generalisering av en approximering som endast gäller i små temperaturintervall men bör vara ganska applicerbart här. Så om din mjölk har varit i en omgivning av 15 grader högre temperatur i 14 timmar så har den väl åldrats som om den varit i kylskåpet runt 30-48 timmar(40 timmar enligt ekvation baserat på att temperaturen når omgivningstemperaturen omedelbart). Självklart ska du smaka men om den inte redan var på väg att bli gammal så är den OK.

Sverker
2016-05-17, 18:19
Kasta den och se det som läropengar. Ibland måste det svida lite innan man lär sig. Smak är ingen säker indikering ifall mjölken är bra eller inte.

Zekerna
2016-05-17, 19:00
Släng skiten, mjölk är inte så dyrt.

Wzup2u
2016-05-17, 19:32
Vilket märke? & var den oöppnad?

Bob90
2016-05-17, 19:44
Det står rumpstemp i trådstarten. Rekltaltemperaturen håller sig väl ätt nära 37 grader.


:laugh:

Luca Brasi
2016-05-17, 21:19
Jag tycker att TS visar för lite intresse för sin tråd.
Drack han mjölken eller åkte den i slasken ?

steelrich
2016-05-18, 13:38
Jag tycker att TS visar för lite intresse för sin tråd.
Drack han mjölken eller åkte den i slasken ?

hahaha, varit jätte stressad. Men scrollade igenom tråden och hällde ut den. :)

Tack för hjälpen alla! Kanske räddade ni livet på mig ;)

Diomedea exulans
2016-05-18, 15:54
hahaha, varit jätte stressad. Men scrollade igenom tråden och hällde ut den. :)

Tack för hjälpen alla! Kanske räddade ni livet på mig ;)

Ellet så kanske du hade fått en superkraft av den muterade mjölken. En kalvs relativa styrka, eller något.

Arbeider
2016-05-19, 03:00
Kasta den och se det som läropengar. Ibland måste det svida lite innan man lär sig. Smak är ingen säker indikering ifall mjölken är bra eller inte.
Har den bara stått framme i rumstemperatur så är smak en mycket bra och säker indikator. Smakar mjölken bra så är den fortfarande bra.

svenbanan
2016-05-19, 04:44
Mjölk är ju enkelt att märka om den är sur. Den smakar dåligt och blir klumpig/flagig i kaffe eller te. Om man råkar få i sig sur mjölk så kräks man upp den, sedan händer inte så mycket.
Med det sagt skulle jag inte dricka mjölk som stått framme 14 timmar, men lätt två.

+1

Mjölk som ser ut som och smakar som vanligt men lätt flockar sig i te har blivit lite gammal, men är fortfarande fullt drickbar enligt min mage.

Är mjölken flockig direkt man häller upp den i ett dricksglas brukar jag slänga den. Dock tror jag inte det oftast är nån större fara med den, om man haft den i kylskåp men den hunnit bli en dag för gammal. Dvs den smakar väl skit och ser förjävlig ut, men man skulle troligtvis inte bli sjuk av att dricka den ifall den såg okej ut dagen innan.

Mjölk som stått framme ett dygn i 20 grader har ju dock haft lite andra möjligheter att bli flera dagar för gammal i ett svep. Så där skulle jag vara mer försiktig.