handdator

Visa fullständig version : Hasselbackspotatisgratäng


andeem
2016-05-13, 15:13
http://www.seriouseats.com/images/2015/09/20131024-potato-gratin-hasselback-thanksgiving-new-03.jpg

Den här ska jag laga nästa lördag. Serverar till grillad entrecote. Någon som provat?

The Food Lab: Hasselback Potato Gratin (These Might be the Best Potatoes Ever) (http://www.seriouseats.com/2013/12/the-food-lab-hasselback-potato-gratin-the-best-potatoes-ever-recipe.html)

Mickee
2016-05-13, 15:45
Kombo av två goda ting, nu snackar vi!

Har inte provat men kommer garanterat göra det :)

1x0
2016-05-13, 15:54
Blir också att prova. Perfekt att ta med sig på middagsbjudningar.
Verkar som en bandning mellan vanlig gratäng och potatispaté.
Intressant att skapelsen/rätten härstammar från Sverige.


Enda som du kan misslyckas med är det som nämns, grädden. Att "turning the interior of the casserole gluey and starchy instead of creamy and tender."

Heavy cream är vanlig 40% vispgrädde?

Hade nog provkört några/någon gång innan.
Själva tillagningen kan förmodligen förbättras efter känn, hur länge köra med folie övertäckt osv.
Även experimentera med mängd salt och vitlök såklart.

NautilusMetoden
2016-05-13, 16:44
Seriouseats är min favorit recept sida, så många goda "amerikanska" recept.

Kenji har ju en jätte grym sektion på det stället om allting om hamburgare. Roligt med alla experiment han gjort för fram ultimata hamburgare.

unsuspected
2016-05-13, 17:45
http://www.seriouseats.com/images/2015/09/20131024-potato-gratin-hasselback-thanksgiving-new-03.jpg

Den här ska jag laga nästa lördag. Serverar till grillad entrecote. Någon som provat?

The Food Lab: Hasselback Potato Gratin (These Might be the Best Potatoes Ever) (http://www.seriouseats.com/2013/12/the-food-lab-hasselback-potato-gratin-the-best-potatoes-ever-recipe.html)
Du får posta recension efter.

AlexGBG
2016-05-14, 16:22
Tack för tipset! Detta skall göras i höst under Sverigesemestern

andeem
2016-05-22, 00:42
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160521/cd097187dcedf3a875094f433571aefa.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160521/8e49f4df1f43fc6873eea8835d212384.jpg

Funkade ypperligt.

andeem
2016-05-26, 10:22
En notering dock: Resultatet hade troligen blivit ännu bättre om jag verkligen gjort som receptet föreskriver: Gräddat först en halvtimme under folie, sedan tagit av folien och gräddat en kvart, därefter lagt på andra hälften av osten och gräddat ytterligare en kvart. Nu lade jag på osten direkt när jag tog av folien och missade därför lite krispighet på toppen av potatisen. Läste receptet lite slarvigt.

Osten var hälften parmesan och hälften Västerbotten. Det blev en bra blandning, men så länge den är vällagrat fungerar nog i stort sett vilken hårdost som helst.

StarkaUlf
2016-07-15, 19:42
Hade tänkt göra detta nästa onsdag :) Hur mycket potatis/grädde använde du dig av, andeem?

Samt, hur lång total tid hade du det i ugnen? (Edit, såg nu, ca 60 min :) )

Gober
2016-07-15, 20:14
En notering dock: Resultatet hade troligen blivit ännu bättre om jag verkligen gjort som receptet föreskriver: Gräddat först en halvtimme under folie, sedan tagit av folien och gräddat en kvart, därefter lagt på andra hälften av osten och gräddat ytterligare en kvart. Nu lade jag på osten direkt när jag tog av folien och missade därför lite krispighet på toppen av potatisen. Läste receptet lite slarvigt.

Osten var hälften parmesan och hälften Västerbotten. Det blev en bra blandning, men så länge den är vällagrat fungerar nog i stort sett vilken hårdost som helst.

Det med folien har jag alltid kört. Inte gjort exakt denna men samma princip i mindre portionsformar. Om ni vill göra denna gratäng ultimat så gör ni såhär! I sista gräddningen strör ni först över ost, sen strör ni över ett lager brödsmulor, gärna lite gammalt och torrt (släng ner några skivor vitt bröd i mixern) sen sticker man ner några små klumpar smör här och där, och slutligen lite olivolja över brödsmulorna. Gärna lite extra färsk timjan som sprutas med olja och därmed blir lite friterade. Dessa smulor med olja över ger ett djävulskt gott krisp och smöret ger en extra smakförhöjare. Fy fan, får nog göra detta imorrn.

StarkaUlf
2016-07-21, 16:17
Det med folien har jag alltid kört. Inte gjort exakt denna men samma princip i mindre portionsformar. Om ni vill göra denna gratäng ultimat så gör ni såhär! I sista gräddningen strör ni först över ost, sen strör ni över ett lager brödsmulor, gärna lite gammalt och torrt (släng ner några skivor vitt bröd i mixern) sen sticker man ner några små klumpar smör här och där, och slutligen lite olivolja över brödsmulorna. Gärna lite extra färsk timjan som sprutas med olja och därmed blir lite friterade. Dessa smulor med olja över ger ett djävulskt gott krisp och smöret ger en extra smakförhöjare. Fy fan, får nog göra detta imorrn.

Måste väl nästan gå att använda panko ströbröd ovanpå? :)

Ska iallafall göra detta imorgon. Frågan är bara om jag vågar slänga på lite panko i slutet för extra krisp.