handdator

Visa fullständig version : Hur ångkoka grönsaker?


Fellan
2004-04-18, 18:25
Jag vill ångkoka mina grönsker. T ex broccoli och morötter.

Frågan är, hur gör jag och vilken utrustning använder man?
Finns det några billiga grytor med galler i botten som man kan köpa? Den enda utrustningen jag hittar är stora plastattiraljer för typ 700:- där man lägger grönsakerna, verkar onödigt.

Har ni några bra tips?



/F

ivandrago
2004-04-18, 19:04
Tror det var muaytudd som skrev något om att lägga frysta grönsaker på riset efter att vattnet dunstat från riset när man kokar det. Det stod nog i detta forumet så det är bara att söka :)

Scratch
2004-04-18, 19:45
Ristrixet är bra om ska äta ris, annars kan man bara koka på lite vatten och ha ett durkslag med grönsakerna i ovanför.

Tolkia
2004-04-18, 22:44
Det finns ett slags "kastrullinsats" för ångkokning i som ser ut som något slags cirkelformad solfjäder i rostfritt stål med små hål i; man häller lite vatten i botten på en kastrull, fäller ut insatsen och lägger i grönsakerna, stoppar kitet i kastrullen och kokar som vanligt. Jag vet inte vad insatsen kostar, men det kan ju vara något att satsa på om man ångkokar mycket och inte har något durkslag av den sorten som man kan lägga på kastrullen och koka i (sådana ser ut som en mycket låg kastrull med perforerad botten och sluter tätt mot den stora kastrullen med vattnet i, plus att man kan lägga kastrullocket ovanpå durkslaget; att lägga ett vanligt durkslag på grytan och stromkoka utan lock är mer omiljövänligt än effektivt).
Tycker man att det blir besvärligt att ångkoka kan man också koka i som vanligt med med mycket lite vatten; då blir ju större delen av grönsakerna (de som är ovanför vattnet) faktiskt ångkokta.

Fellan
2004-04-19, 01:08
Det verkar som dem här durkslagen ska vara anpassade till en speciell gryta, då bör man kunna köpa gryta med dessa durkslagen. Men var hittar man sånna? Är dom vanliga?

/F

Tolkia
2004-04-19, 11:14
Jag vet faktiskt inte hur det är nuförtiden - det enda "kastrull och durkslagsset" jag kommit i kontakt med tillhör min mormor, och är förmodligen äldre än jag ... ;) men kolla med affärer som för köksattiraljer, t.ex. Åhléns, OBS eller Duka. Jag är dock inte säker på om man kan köpa durkslagen för sig eller om man måste skaffa ett helt set på en gång.

abbe
2004-04-19, 16:37
Du kan köpa insatser till dina nuvarande kastruller, se bara till att du vet måttet. Sist jag köpte en kostade den under 300 kr. Det var en diversebutik för brödrostar, strykjärn osv.

Många fördelar och få nackdelar med att ångkoka. Smaken, konsistensen, näringsinnehållet och färgen på grönsakerna är överlägset t.ex. kokning samt att du inte behöver vara lika petig med tiden.

Nackdelen är att det blir mer att diska (jag tar inte hänsyn till att GI:t sägs bli högre).

Fernicus
2008-05-28, 00:57
Hur länge ska man ångkoka grönsaker då?

MyungChul
2008-05-28, 01:11
Tills dom är klara. Det finns ingen koktid för alla grönsaker, speciellt efter som dom alltid kommer att diffa i storleksskillnad.

Hemi
2008-05-28, 01:14
Angkokar varje dag. Inte sa vanligt i Sverige. Tar inte sa lang tid, stora frysta broccolis tar langre tid men bara halva/fjardedels ristiden kanske. Man koper bada kastrullerna tillsammans, den undre brukar vara av tunnare plat och duger inte till annat. Eftersom den innehaller enbart vatten brukar man inte behova diska den sa noga. Det ovre locket ar av glas sa man ser hur det ser ut. Kan behovas roras om lite.

Alt. angkokning ar att koka gronsaker i grunt vatten men da ar brannrisken stor och da stinker det valdans sen.

jebu
2008-05-28, 01:59
Denna är billig och bra, min farmor har en likadan som har funnits sedan far var ung. Så modellen är beprövad.
Tar välidgt liten plats också då man viker ihop den till ett "ufo tefat" samt passar den nästan alla grytor. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90112531

ackilf
2008-05-28, 09:17
Jag fyller alltid en stor kastrull med pyttelite vatten på botten, kokar upp, tar i ett vanligt durkslag och lägger på ett kastrullock som är mindre än kastrullen som täcker grönsakerna. Billigt, och blir helt perfa :thumbup:

Slartibartfast
2008-11-24, 15:47
Hur mycket förstör man grönsakerna genom att värma upp dom i vatten?

Jag har hittills ångkokat mina grönsaker, men i 80% av fallen så blir dom antingen isiga inuti eller upplösta till gegga. Värmer jag upp dom i vatten (utan att vattnet börjar koka), så blir dom perfekta, så man vill ju gärna göra så istället.

Men det är ju ingen mening med att äta dem alls om all näring följer med vattnet.

Rimmon
2008-11-24, 18:19
Jag hittade en ångkok sats till en av mina kastruller på Willys av alla ställen, ett av de bästa köp till köket jag gjort på länge faktiskt.

cosmic_dancer
2008-11-25, 13:43
Jag fyller alltid en stor kastrull med pyttelite vatten på botten, kokar upp, tar i ett vanligt durkslag och lägger på ett kastrullock som är mindre än kastrullen som täcker grönsakerna. Billigt, och blir helt perfa :thumbup:

Kan man ångkoka fisk på det sättet också?

Eddie Vedder
2008-11-25, 14:09
Kan man ångkoka fisk på det sättet också?

Ja

elo_
2008-11-25, 14:50
jag brukar alltid ångkoka frysta grönsaker i ett durkslag över riset. ingen skillnad om durkslaget är för stort, i med grönsakerna bara direkt när man börjar koka upp riset.. Det är ju ändå inte så hitech det här med ångkokning..