handdator

Visa fullständig version : Whey vs Casein - det slutgiltiga svaret?


Trunker
2016-04-09, 20:55
Har i flera år kört både casein och whey och läst olika saker om båda runt om på nätet. Summeringen av min kunskap om dessa två är:

Whey
-Tas upp snabbt i kroppen (och "förbrukas snabbt?" :confused: )
-Hög bioavailability (vad det nu exakt betyder, hur bra det tas upp i tarmarna eller hur väl kroppen kan använda sig av aminosyrorna=
-Stimulerar proteinsyntes, alltså muskeluppbyggnad. Men inte lika bra på att stoppa muskelnedbrytning?? :confused:
-Innehåller alla essentiella aminosyror

Casein
-Tas upp långsamt i kroppen och ger inte samma "spike" av aminosyror så att proteinsyntesen (som beror på peaken leucine?) inte blir så stimulerad.
-Bättre på att "stoppa muskelnedbrytning"
-Innehåller alla essentiella aminosyror.

Så enkelt skulle man kunna tänka sig att whey är bra direkt efter träning och casein är bra som mellanmål eller måltidsersättning?

Nu har jag deffat i snart 3 månader och fram tills 17.00 på kvällen äter jag bara 2 proteinshakes med 40g casein och 10g whey i varje shake.

Efter träningen så äter jag alltid mat med kött eller fisk, det blir väldigt sällan en "post workout whey shake" numera.

Helst hade jag gått över till bara casien för det lägger sig i magen mer och mättar + man kan göra pudding av det *drool* whey blir bara blaska...

Men nu har jag "blandat whey och casein" för att få effekterna av båda... Funkar det?
Vad är det som gör proteinet långsamt eller snabbt? är det bara hur det rör sig i mag-tarmkanalen?
När jag kollar på innehållet så verkar det som whey innehåller lite med av leucin osv per 100g, men är det egentligen någon skillnad?

Eller kan jag gå över nästan till bara casein för det mättar mer ?
Finns det studier på detta?
Går jag miste om något om jag bara tar casein istället för att blanda?

Sverker
2016-04-10, 07:28
Det som skiljer är att kasein faller som en sten i den sura magsäcken och förlorar sin löslighet. Det gör det trögare för matspjälkningsenzymerna att klippa upp kaseinet till fria aminosyror och korta peptider hela vägen genom tunntarmen.

Vassleproteinet är unikt att det håller sig lösligt och flyttande hela vägen och lätt kan spjälkas upp av enzymerna.

Leucin är kraftig överdoserat i både vassleproteinet och kaseinet. Långt över vad som egentligen behövs för att hålla proteinsyntesen igång.


Jag spekulerar i att kaseinet och vasleproteinet är så olika att de snabbt skiljer sig åt och absorberas utan att påverka varandra. Minns att King Grub lagt upp studier där de olika proteimtyperna inte påverkar varandra.

Trunker
2016-04-10, 08:30
Det som skiljer är att kasein faller som en sten i den sura magsäcken och förlorar sin löslighet. Det gör det trögare för matspjälkningsenzymerna att klippa upp kaseinet till fria aminosyror och korta peptider hela vägen genom tunntarmen.

Vassleproteinet är unikt att det håller sig lösligt och flyttande hela vägen och lätt kan spjälkas upp av enzymerna.

Leucin är kraftig överdoserat i både vassleproteinet och kaseinet. Långt över vad som egentligen behövs för att hålla proteinsyntesen igång.


Jag spekulerar i att kaseinet och vasleproteinet är så olika att de snabbt skiljer sig åt och absorberas utan att påverka varandra. Minns att King Grub lagt upp studier där de olika proteimtyperna inte påverkar varandra.

Ok så om jag blandar dem i en shake så får jag effekten av båda?
Har läst att detta ej är fallet...

Men som sagt just nu när jag deffar är caseinet att föredra men jag är "orolig" över att det inte är lika stimulerande för proteinsyntesen men skillnaden kanske är försumbar om jag äter ett mål med "mat-protein" om dagen?

PureWhey
2016-04-10, 09:53
Vad är det för "effekt" du är ute efter när du blandar båda?

shogunr
2016-04-11, 00:40
Minns jag inte fel så innehåller det kalvarna dricker (komjölk) 80% kasein och 20% vassle och det som bebisar dricker (moderns mjölk) 80% vassle och 20% kasein. Vilket är troligen bäst för människan att få i sig mest av? :)

Det mesta protein man får i sig, dvs av mat är långsamt så vitt jag vet, så kanske inte är fel att få i sig snabbt som tillskott om man tränar? Förövrigt så har kroppen naturligt tillgång till fria aminosyror i princip alltid tillgång i blodet? Dels naturligt (?) och dels pga att maten bryts ned och utsöndrar protein så otroligt långsamt....

Man misstänker väl även att kasein har en del negativa hälsoeffekter på människan...

Vill inte göra mig till expert, men lutar helt klart åt att vassle är det bästa proteintillskottet för mig, tom det klart bästa.....

shogunr
2016-04-11, 00:43
Vad är det för "effekt" du är ute efter när du blandar båda?

Troligen att bli "anti-katabol" och anabol samtidigt.... Vet inte om man kan säga så här men lutar åt att man nästan alltid är anti-katabol om man inte äter väldigt sällan. Den mesta maten utsöndras inte den under 7-8 timmar om inte tom längre + att man oftast har en viss nivå av aminosyror i blodet?

Trunker
2016-04-11, 07:32
Troligen att bli "anti-katabol" och anabol samtidigt.... Vet inte om man kan säga så här men lutar åt att man nästan alltid är anti-katabol om man inte äter väldigt sällan. Den mesta maten utsöndras inte den under 7-8 timmar om inte tom längre + att man oftast har en viss nivå av aminosyror i blodet?


Ja men lite så... Jag föreställer mig en graf med "proteinstimulans/syntes" som y axel och tiden som x.

Där är casein som en sakta uppförsgående backe som inte kommer så högt men avtar långsamt.
Och Whey gör en snabb peak.

Hade velat ha båda :P
Är medveten om att det inte funkar kanske just så simpelt i verkligheten och att det inte kanske gör direkt skillnad rakt på men tror ni förstår min teori och vad som är bakomliggande frågan helt enkelt.
Vill maximera allt. Inte gå miste om något.

King Grub
2016-04-11, 08:21
Jämför man bara två isolerade intag av antingen vassleprotein eller kaseinprotein utan att ta hänsyn till några andra födointag varken före eller efter så ger kasein den bättre proteinbalansen.

Så länge du inte lever på vassleproteindrinkar på vatten utan använder proteinpulvret som en del av en någorlunda normal kost så kommer det sannolikt inte att spela någon roll vilket du väljer. Eventuella skillnader känner man inte till i alla fall.

Överhuvudtaget är det sak samma om du äter X gram protein från mat eller X gram protein från mat + X gram protein från pulver, oavsett typ, så länge den totala mängden protein blir lika stor.

shogunr
2016-04-11, 19:14
Jämför man bara två isolerade intag av antingen vassleprotein eller kaseinprotein utan att ta hänsyn till några andra födointag varken före eller efter så ger kasein den bättre proteinbalansen.

Så länge du inte lever på vassleproteindrinkar på vatten utan använder proteinpulvret som en del av en någorlunda normal kost så kommer det sannolikt inte att spela någon roll vilket du väljer. Eventuella skillnader känner man inte till i alla fall.

Överhuvudtaget är det sak samma om du äter X gram protein från mat eller X gram protein från mat + X gram protein från pulver, oavsett typ, så länge den totala mängden protein blir lika stor.

Proteinet i sig lär inte spela någon roll alls, men beaktar man hälsoeffekterna så skulle jag påstå att vassle är att föredra för människor.

Menar du att kaseinets katabola egenskaper och vasslets anabola egenskaper tar ut varandra eller inte spelar någon roll?

Min tro är att vasslet stimulerar proteinsyntesen betydligt mer än kasein, och därför bör vara bättre. Men det kanske inte stämmer?

BlackbirdCaD
2018-03-12, 19:28
Många kaseintillskott innehåller 80% kasein och 20 % vassle.
Varför man skulle vilja ha lite vassle när man köper kasein vet jag inte.
Optimum nutrition 100% casein verkar innehålla 100% kasein, dessutom är det micellärt (om det nu gör någon skillnad), medan t.ex. Body science casein innehåller 80% kasein och 20% vassle.
Om jag vill ha ett så långsamt kasein som möjligt så bör jag alltså köpa Optimum nutrition?

StarkaUlf
2018-03-12, 19:36
Många kaseintillskott innehåller 80% kasein och 20 % vassle.
Varför man skulle vilja ha lite vassle när man köper kasein vet jag inte.
Optimum nutrition 100% casein verkar innehålla 100% kasein, dessutom är det micellärt (om det nu gör någon skillnad), medan t.ex. Body science casein innehåller 80% kasein och 20% vassle.
Om jag vill ha ett så långsamt kasein som möjligt så bör jag alltså köpa Optimum nutrition?

Det är för att dom innehåller mjölkproteinkoncentrat. Mjölkprotein består av 80% kasein och 20% vassle.

Mjölkprotein är iallafall långsammare än kaseinisolat.

http://www.kolozzeum.com/forum/attachment.php?attachmentid=62952&stc=1&thumb=1&d=1244811176

King Grub
2018-03-12, 20:41
Mjölkprotein är bäst.

https://academic.oup.com/ajcn/article/84/5/1070/4649087

DerImperator
2018-03-12, 22:13
Jämför man bara två isolerade intag av antingen vassleprotein eller kaseinprotein utan att ta hänsyn till några andra födointag varken före eller efter så ger kasein den bättre proteinbalansen.

Så länge du inte lever på vassleproteindrinkar på vatten utan använder proteinpulvret som en del av en någorlunda normal kost så kommer det sannolikt inte att spela någon roll vilket du väljer. Eventuella skillnader känner man inte till i alla fall.

Överhuvudtaget är det sak samma om du äter X gram protein från mat eller X gram protein från mat + X gram protein från pulver, oavsett typ, så länge den totala mängden protein blir lika stor.

Skulle man då kunna ta t.ex vassleprotein blandad i en större mängd fiberrik havregrynsgröt som sista måltid för nattfastan, för att upptaget ska saktas ned? Frågar då vassle både är mycket billigare och godare än kasein, och sällan jag har stora mängder kalorisnål proteinrik mat hemma för att komma upp till 40g.

King Grub
2018-03-12, 22:24
Det blir långsammare men inte motsvarande kasein.

vicarious
2018-03-13, 07:26
Skulle man då kunna ta t.ex vassleprotein blandad i en större mängd fiberrik havregrynsgröt som sista måltid för nattfastan, för att upptaget ska saktas ned? Frågar då vassle både är mycket billigare och godare än kasein, och sällan jag har stora mängder kalorisnål proteinrik mat hemma för att komma upp till 40g.

Lägg till några ägg, lite kvarg eller keso så blir det bättre.

Sheikah
2018-03-13, 07:44
Det är för att dom innehåller mjölkproteinkoncentrat. Mjölkprotein består av 80% kasein och 20% vassle.

Mjölkprotein är iallafall långsammare än kaseinisolat.

http://www.kolozzeum.com/forum/attachment.php?attachmentid=62952&stc=1&thumb=1&d=1244811176

Kanske dum fråga... Men finns det mjölkproteinpulver som inte är kaseinisolat eller vassle? Det jag hittar är något som kallas "micellärt kasein"? Det är 90% kasein står det

StarkaUlf
2018-03-13, 08:20
Kanske dum fråga... Men finns det mjölkproteinpulver som inte är kaseinisolat eller vassle? Det jag hittar är något som kallas "micellärt kasein"? Det är 90% kasein står det

Micellärt kasein är precis som det låter. Kasein. Den minst behandlade formen av kasein och den billigaste.

BlackbirdCaD
2018-03-13, 13:11
Micellärt kasein är precis som det låter. Kasein. Den minst behandlade formen av kasein och den billigaste.
Micellärt är väl dyrare.

"Is it milk protein, calcium caseinate or micellar casein? Here we are looking for micellar, as this is the most effective form of casein. It is actually the properties of the casein micelle that creates the ability for the protein to form a clot in the stomach, which yields a slow and steady release of amino acids into the small intestine for absorption into the blood stream."

Saxat från en stor amerikansk sida som även säljer kosttillskott, så jag kan inte ge länken.

Men jag vet inte om det som de skriver stämmer.

King Grub
2018-03-13, 13:18
Micellärt är långsammare än kaseinat, ja. Man kan också köpa native casein i form av kvarg eller keso så blir det ännu bättre.

Sheikah
2018-03-13, 13:24
Micellärt är långsammare än kaseinat, ja. Man kan också köpa native casein i form av kvarg eller keso så blir det ännu bättre.

Finns det inget pulver som är lika långsamt som "native kasein" (lol) alltså? Hittade ett naturellt helmjölksprotein från MM sports?

https://www.mmsports.se/Kosttillskott/Protein/Kasein/Body-Science-Organic-Milk-Protein.html?variantid=20509&gclid=Cj0KCQjw7Z3VBRC-ARIsAEQifZR6aH1L-hk9okTL7c1-dVEJMpDocXXYtNFYXz_P4ggC_7qMm9toFU4aAhdmEALw_wcB

StarkaUlf
2018-03-13, 13:24
Det verkar stämma.

Kalciumkaseinat -> Micellärt kasein -> Isolat.

Billigast till dyrast.

Kalcium/MPC är 80/20 kasein/vassle, Micellärt oftast 90/10. Isolat är 100%.

Har dock sett väldigt få kasein-isolat, är det verkligen möjligt att få det till 100% kasein?

King Grub
2018-03-13, 13:32
Dyrt i alla fall.

Kaseinhydrolysat finns också. Fast det är snabbt. Snabbare än vassleprotein. För snabbt för muskelproteinsyntes.

https://academic.oup.com/ajcn/article/90/4/1011/4596984

StarkaUlf
2018-03-13, 13:51
Dyrt i alla fall.

Kaseinhydrolysat finns också. Fast det är snabbt. Snabbare än vassleprotein. För snabbt för muskelproteinsyntes.

https://academic.oup.com/ajcn/article/90/4/1011/4596984

Ganska fräsigt ändå :D

King Grub
2018-03-13, 14:15
Vill man maximera proteinsyntesen i tarmar och lever är det som hittat.

nybörjare81
2018-04-11, 09:57
Är det en dålig idé att ta en drink vassle senare på kvällen innan läggdags? Vissa kvällar kan ja känna att ja ligger lite lågt i protein under dagen o tar då en större skopa vassle me vatten....... ngt ja borde ompröva?

King Grub
2018-04-11, 11:04
Du höjer muskeluppbyggnaden kraftig någon timme eller två, men sedan är effekten över.

nybörjare81
2018-04-11, 12:34
Du höjer muskeluppbyggnaden kraftig någon timme eller två, men sedan är effekten över.

Skulle du säga att det är ett dumt sätt o göra på o att det finns betydligt bättre? Tanken är väl eg inte att maximera muskeluppbyggnaden just då utan snarare att få i mig tillräckligt mkt protein under dygnet. Är väl fortfarande upp mot 2×kg kroppsvikt som gäller?

King Grub
2018-04-11, 12:58
Dumt och dumt, du får den effekt jag just beskrev varken mer eller mindre. Är det bästa upplägget att stimulera muskeluppbyggnaden två timmar av nattens kanske åtta timmar så att muskelnedbrytningen är större än muskeluppbyggnaden övriga sex? Nej. Är det bättre än att inte ta något protein alls. Ja. Är det sämre än långsamt protein vid det tillfället? Ja.

Dygnets totala intag är det viktigaste, men det är fullt möjligt att äta eller dricka det proteinet på så sätt att en mycket mindre mängd än möjligt går till muskeluppbyggnad.

nybörjare81
2018-04-11, 13:21
Dumt och dumt, du får den effekt jag just beskrev varken mer eller mindre. Är det bästa upplägget att stimulera muskeluppbyggnaden två timmar av nattens kanske åtta timmar så att muskelnedbrytningen är större än muskeluppbyggnaden övriga sex? Nej. Är det bättre än att inte ta något protein alls. Ja. Är det sämre än långsamt protein vid det tillfället? Ja.

Dygnets totala intag är det viktigaste, men det är fullt möjligt att äta eller dricka det proteinet på så sätt att en mycket mindre mängd än möjligt går till muskeluppbyggnad.

Ok. Vad skulle du rekommendera då, att inta vassle i samband med måltiderna under dagen? Trots att det blir en längre period kväll/natt utan protein då. Eller kanske käka kasein senare på kvällen istället. Var just dagens totala intag jag tänkte var det viktigaste så därför tog ja drinken på kvällen om det var enskilda dagar då jag av olika anledningar har fått i mig för lite protte totalt

När jag ändå har dig på tråden: tränar ofta på förmiddag innan frukost. Kan då vara 12+ timmar sedan senaste matintag. Bör jag äta ngt litet innan träningen eller går de bra o träna så länge efter matintag. Har försökt googla, kanske läser dåligt men blir inte helt säker när jag läser gamla trådar här på kollo heller om vad som gäller.

King Grub
2018-04-11, 13:25
Vassleprotein i samband med måltider om dom ger mindre protein än du vill ha, valfria tillfällen mellan målen eller efter träning. Alla tillfällen förutom vid sänggående. Långsamt protein innan sänggående. Antingen kaseinprotein om du vill använda kosttillskott eller valfritt protein från mat.

Det är inga problem att träna fastande bara man får i sig någon form av protein efteråt.

nybörjare81
2018-04-11, 13:38
:bow:

nybörjare81
2018-06-11, 23:28
Det är för att dom innehåller mjölkproteinkoncentrat. Mjölkprotein består av 80% kasein och 20% vassle.

Mjölkprotein är iallafall långsammare än kaseinisolat.

http://www.kolozzeum.com/forum/attachment.php?attachmentid=62952&stc=1&thumb=1&d=1244811176

Hur kan mjölkprotein som innehåller vassle vara långsammare än rent kasein?

King Grub
2018-06-12, 09:30
Isolat vs helmjölksprotein.

Typsnubbe
2018-06-12, 14:52
Hur ställer sig kvarg mot helmjölksprotein i detta avseende? Absorberas proteinet lika snabbt då de båda är mestadels av kaseinvarianten och i matform?

nybörjare81
2018-11-09, 15:30
Hur ställer sig kvarg mot helmjölksprotein i detta avseende? Absorberas proteinet lika snabbt då de båda är mestadels av kaseinvarianten och i matform?

Skulle med gärna vilja veta detta