Visa fullständig version : Kyckling och hemligheten med salt
FetmaOnFire
2016-04-08, 19:12
Jag fastnade i en diskussion med några vänner angående salt.
En av oss hittade denna kyckling som syns på bilderna.
Det är 126 kcal, 1.1 g fett, 6.5 g kolhydrat, 3.1 g varav socker, 22,3 g protein och 2.1 g salt.
Vi diskuterade mestadels om salt binder vatten och är dåligt för kroppen eller gör en fetare.
126 kcal tycker vi alla var ganska lite
22.3 g protein tycker vi var ganska mycket
2.1 g salt var vi fundersamma på, är det dåligt att äta för mycket salt under en deff? gör det inget i långa loppet? blir man fet för det binder vätska?
Är detta en bra kyckling under en deff trots salten?
http://www.ladda-upp.se/tumnagel/vdwogfxoljebg/ (http://www.ladda-upp.se/bilder/vdwogfxoljebg/)
På vilket sätt skulle det göra en fetare?
Du behöver ett par gram koksalt varje dag. Kycklingen blir en del av det intaget.
Koksalt gör dig inte fetare. För mycket salt kan däremot binda vatten i kroppen vilket vi bör undvika pga det ger högre blodtryck bara för att bli av med det extra saltet.
FetmaOnFire
2016-04-08, 19:35
Du behöver ett par gram koksalt varje dag. Kycklingen blir en del av det intaget.
Koksalt gör dig inte fetare. För mycket salt kan däremot binda vatten i kroppen vilket vi bör undvika pga det ger högre blodtryck bara för att bli av med det extra saltet.
Är det tillfälligt?
Går man upp mer i vikt av att äta jättemycket salt varje dag?
Du hamnar rätt snabbt i jämvikt. Kroppen reglerar salterna i kroppen rätt bra ändå.
FetmaOnFire
2016-04-08, 19:43
Du hamnar rätt snabbt i jämvikt. Kroppen reglerar salterna i kroppen rätt bra ändå.
Hur mycket salt är för mycket salt per dag för att få problem då? Om man ställer frågan så
det är 2.1 g salt i 100g av den kycklingen. Kan jag äta 10 sådana paket utan problem eller ?
CoolHandLuke
2016-04-08, 21:49
Lite kontroversiell bild från en undersökning som publicerades 2014.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889
Man har granskat den datan efteråt och den står. Alltså 4.72g natrium = 11.8g salt per dag är optimalt för att inte dö i förtid.
Medelkonsumtionen är någonstans vid 9 g/dag. WHO rekomenderar 6.25 g/dag.
Som bilden nedan visar så är ett lågt intag värre än för högt. Men lagom är förstås bäst. Sen är det bara frågan vad som är lagom. Jag brukar bli väldigt törstig när jag får i mig för mycket. Det är det enda realistiska man kan gå på akut. Sen kan man ju alltid dra ner kraftigt på saltintaget under en tid för att återställa sin saltsmak.
Text
Du är min hjälte. Du är profeten i mitt liv. Skänk oss idag vårt salt för dagen som kommer. Och fräls oss från de osaltade måltiderna och skicka hit psaltaren.
Jävla WHO. Jag väljer för min egen trevnad att tro dig och ditt budskap istället.
Jag gillar salt.
King Grub postade denna för ett tag sedan:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=225856
Vi tål tydligen att högre intag och för lite salt är inte bra.
Häftigt intervall på 0,5 - 40 gram / dag som tolererbart intervall på salt.
Lite kontroversiell bild från en undersökning som publicerades 2014.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889
Man har granskat den datan efteråt och den står. Alltså 4.72g natrium = 11.8g salt per dag är optimalt för att inte dö i förtid.
Medelkonsumtionen är någonstans vid 9 g/dag. WHO rekomenderar 6.25 g/dag.
Som bilden nedan visar så är ett lågt intag värre än för högt. Men lagom är förstås bäst. Sen är det bara frågan vad som är lagom. Jag brukar bli väldigt törstig när jag får i mig för mycket. Det är det enda realistiska man kan gå på akut. Sen kan man ju alltid dra ner kraftigt på saltintaget under en tid för att återställa sin saltsmak.
Vad bra. Mitt dagliga intag av salt är (tyvärr?) mycket närmare 12 g än 6 :D. Salt är gött!
CoolHandLuke
2016-04-11, 23:21
Lite som att publiciera positiva artiklar om kaffe, choklad, alkohol eller annat som folk tycker om: Lätt att få uppskattning. :)
Men brasklappen är att "dödlighet" är inte allt. Artikeln som Sverker länkade är mer intressant i det akut optimala avseendet. Jag själv klurar lite på om det beror på vad man äter i övrigt. Dvs säg att något konsumerar stor andel raffinerade matvaror så kanske det behövs mycket salt för att kompensera. Dvs med salted lyfter lite från ett ganska dåligt utgångläge. Med en bra kost som är varierad och rikligt med bra ursrpungsråvaror kanske 6.25 g/dag är mer optimalt. Med vissa kostupplägg kanske man kan utesluta tillsatt salt helt.
Kanske smart att låta smaken avgöra om man ska salta mer eller mindre. Men det gäller att man är med i matchen då och inte automatiskt lassar på.
Men som svar på trådstartarens dilemma: Det är en rimlig mängd salt. Och salt för sig självt är inte en akut faktor i fettökning.
gohardorgohome
2016-04-12, 08:20
Högt saltintag kombinerat med stort vätskeintag får en bara att se bättre ut, speciellt under diet.
Salt är en underbar sak.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.