handdator

Visa fullständig version : Effekt av moderat ölkonsumtion på hälsan


King Grub
2016-04-01, 09:25
A large evidence-based review on the effects of a moderate consumption of beer on human health has been conducted by an international panel of experts who reached a full consensus on the present document.

Low-moderate (up to 1 drink per day in women, up to 2 in men), non-bingeing beer consumption, reduces the risk of cardiovascular disease. This effect is similar to that of wine, at comparable alcohol amounts. Epidemiological studies suggest that moderate consumption of either beer or wine may confer greater cardiovascular protection than spirits. Although specific data on beer are not conclusive, observational studies seem to indicate that low-moderate alcohol consumption is associated with a reduced risk of developing neurodegenerative disease. There is no evidence that beer drinking is different from other types of alcoholic beverages in respect to risk for some cancers. Evidence consistently suggests a J-shaped relationship between alcohol consumption (including beer) and all-cause mortality, with lower risk for moderate alcohol consumers than for abstainers or heavy drinkers.

Unless they are at high risk for alcohol-related cancers or alcohol dependency, there is no reason to discourage healthy adults who are already regular light-moderate beer consumers from continuing.

Consumption of beer, at any dosage, is not recommended for children, adolescents, pregnant women, individuals at risk to develop alcoholism, those with cardiomyopathy, cardiac arrhythmias, depression, liver and pancreatic diseases, or anyone engaged in actions that require concentration, skill or coordination.

In conclusion, although heavy and excessive beer consumption exerts deleterious effects on the human body, with increased disease risks on many organs and is associated to significant social problems such as addiction, accidents, violence and crime, data reported in this document show evidence for no harm of moderate beer consumption for major chronic conditions and some benefit against cardiovascular disease.


Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, March 30, 2016.

http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(16)30004-7/pdf

Tomas Tryffel
2016-04-01, 10:09
Mmm, öl. Alltid trevligt med studier som stödjer ens intressen.

grimfish
2016-04-01, 10:53
Jag tror att man ska vara försiktig med att dra slutsatsen att måttlig konsumtion av alkohol minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Den slutsatsen grundar sig på resultat från observationsstudier som genomgående har metodologiska svagheter.

caelus
2016-04-02, 11:05
Ja, om nu måttlig konsumtion av öl har några positiva hälsoeffekter alls så är det väl knappast alkoholen i ölet som står för denna effekt.

Det är väl ungefär som med diskussionen kring rödvin. Att det skulle ha några positiva hälsoeffekter är väl något som vederlagts på senare år.

Konradsson
2016-04-03, 19:49
Ja, om nu måttlig konsumtion av öl har några positiva hälsoeffekter alls så är det väl knappast alkoholen i ölet som står för denna effekt.

Det är väl ungefär som med diskussionen kring rödvin. Att det skulle ha några positiva hälsoeffekter är väl något som vederlagts på senare år.

Jag tror hälsoeffekten av rödvin är ganska pålitlig. Det finns flera epidemiologiska studier från Frankrike som visar att rödvin sänker risken för kranskärlssjukdomar. Teorin är att franska druvor är särskilt rika på antioxidanter (resveratrol) och flavonoider (proanthocyanidin), som förhindrar oxidation av dåligt kolesterol och sänker blodtrycket.

Effekten har antagligen överdrivits i medier, med rubriker som "rött vin förlänger livet". I själva verket är det bättre att bara äta druvor och skippa etanolen.
In conclusion, mounting evidence strongly supports beneficial cardiovascular effects of moderate red wine consumption (one to two drinks per day; 10-30 g alcohol) in most populations
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20391297

Wzup2u
2016-04-03, 20:39
Man får tänka på grunderna vad som är hälsosamt, det är ju inte just öl...

Likadant när någon kvällsblaska skrev att käka pizza och pizzasallad är nyttigt... pga oreganokrydda och tomat... ( och det går ju inte tillsätta själv i husmanskost) :D

Sen kan ju allt vara nyttigt eller onyttigt sett till helheten som är viktig.

Diomedea exulans
2016-04-03, 20:48
Sen kan ju allt vara nyttigt eller onyttigt sett till helheten som är viktig.

Nja, det finns väl saker som alltid är onyttiga? T ex charkprodukter?

Wzup2u
2016-04-03, 20:54
Nja, det finns väl saker som alltid är onyttiga? T ex charkprodukter?

Jo det finns ju såklart saker som är sämre, men helheten är ju viktig...
Att bara leva på grönsaker,är ju inte nyttigt, om man då tillsätter lite chark på det... vilket alternativ blir bäst? hmm...

Men helt klart går de kombinera ihop bättre alternativ...