handdator

Visa fullständig version : Skillnad på nötfärs och nötkött!


BokstavenX
2016-03-14, 22:29
Tja! Kanske en jätte dum fråga.. Men, är nötkött och nötfärs samma typ av kött? Bara att färsen innehåller mer annat?

Diomedea exulans
2016-03-14, 22:34
Nötfärs är nötkött som man har malt ner. "Nöt" är här helt enkelt ett annat ord för ko eller tjur. Med vissa djur kallar man dem en sak när man äter dem, en annan när man inte äter dem. Det är som med gris, som heter "fläsk" när man äter den.

Såvitt jag vet är det samma näringsvärde i färs och annat typ av kött, med skillnaden att i färsen så ligger musklerna och fettet (och senorna, antar jag) hopblandade, medan man på t ex en stek kan skära bort fettet.

Luca Brasi
2016-03-15, 07:16
Man skulle väl i princip kunna göra köttfärs som nästan enbart består av kollagen och fett.
Men det finns regler här i Sverige och EU vad man får göra med färsen.

Sverker
2016-03-15, 18:43
Kött är muskel. Det går alltså inte att mala ned talg och ister eller senor i en köttfärs.

Mängden kollagen ska deklareras på köttfärsen från och med nu.
http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/livsmedelsinformation-markning-och-pastaenden/informationsforordningen/

Jag har inte mängderna i huvudet men det kommer säkert fram med tiden.

Wzup2u
2016-03-15, 20:00
Färs är ju begreppet på något nermalet.
Köttfärs (nöt/fläsk/kycklingfärs m.m) sen finns ju olika vegetariska alternativ quorn,lins,sojafärs m.m)

Bara för att förklara =)
Sen kan ju kvallite, och fetthalt variera också på tex nötfärs...