Visa fullständig version : Tina upp frysta grönsaker i vatten?
Liknande trådar finns säkert, men hur som helst, om man lägger t.ex. fryst broccoli eller blomkål i kallvatten (av lathet), dvs ej i påse utan direkt i, och låter det ligga i ett par timmar för att tina upp, går näringsämnen förlorade då? Mycket? Lite?
Mvh
Tror du att det är värt att fundera på? Det tror inte jag.
Tror du att det är värt att fundera på? Det tror inte jag.
Annars skulle jag inte ställa frågan. Det tappar ju en del av poängen att äta grönsaker vars näringsvärde är undermåligt, i alla fall för mig. Men tack för svaret i alla fall.
Grönsakerna är kokta och frysta. Många av cellerna i grönsaken är förstörda. När grönsaken tinas kommer en del vitaminer och mineraler att läcka ut i vattnet och förloras.
Gissar att det egentligen inte blir så mycket i verkligheten. Men alltid bättre att tina i mikro eller kvällen innan i kylskåpet.
Luca Brasi
2016-03-12, 20:05
Drick vattnet?
whuddafuks
2016-03-13, 13:41
Grönsakerna är kokta och frysta. Många av cellerna i grönsaken är förstörda. När grönsaken tinas kommer en del vitaminer och mineraler att läcka ut i vattnet och förloras.
Gissar att det egentligen inte blir så mycket i verkligheten. Men alltid bättre att tina i mikro eller kvällen innan i kylskåpet.
Är alla frysta grönsaker kokta innan? Om inte, är broccoli det?
Är alla frysta grönsaker kokta innan? Om inte, är broccoli det?
Tror de flesta frysta grönsakerna är förvällda, ja. Om inte annat brukar det ju stå på innehållsförteckningen (t.ex. förvälld broccoli) :).
Slartibartfast
2016-03-13, 15:24
. Men alltid bättre att tina i mikro eller kvällen innan i kylskåpet.
Wat? Micro? Trodde det vat absolut sämsta sättet. Därför jag alltid värmt upp frusna grönisar i vatten till typ 40 grader och sen låtit dem stå några minuter. Detta är alltså sämre än microtining??
CapnMiler
2016-03-13, 22:36
Ångkokning = opti => +1kg FFM/år
Wat? Micro? Trodde det vat absolut sämsta sättet. Därför jag alltid värmt upp frusna grönisar i vatten till typ 40 grader och sen låtit dem stå några minuter. Detta är alltså sämre än microtining??
Mikron är alltid en snabblösning. Går snabbt men ger lätt överhettning på olika ställen på grönsakerna och större förluster av värmekänsliga vitaminer ( läs vit-C och folsyra ) i det som överhettas. Lugn och jämn upptining ger alltid bästa resultat, både näringsmässigt men också hur fräscha grönsakerna blir.
Slartibartfast
2016-03-17, 21:32
Ångkokning = opti => +1kg FFM/år
Ångokning ger dig en portion grönisar, där det är lika stora delar opti/gegga/is
Wat? Micro? Trodde det vat absolut sämsta sättet. Därför jag alltid värmt upp frusna grönisar i vatten till typ 40 grader och sen låtit dem stå några minuter. Detta är alltså sämre än microtining??Grub la väl upp en studie för massa år sedan som visade att micro var bäst för uppvärmning av grönsaker sett till hur innehållet påverkas om jag inte missminner mig.
Grub la väl upp en studie för massa år sedan som visade att micro var bäst för uppvärmning av grönsaker sett till hur innehållet påverkas om jag inte missminner mig.Den har jag ocksa vissa minnen av.
Slartibartfast
2016-03-18, 15:32
Grub la väl upp en studie för massa år sedan som visade att micro var bäst för uppvärmning av grönsaker sett till hur innehållet påverkas om jag inte missminner mig.
Ah, denna?
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=6673695&postcount=2
Tina i rumstemperatur? Brukar jag göra iom att lägga de direkt från frysen till matlådan. Funkar ju inte med allt förstås.
Slartibartfast
2016-03-19, 14:14
Drick vattnet?
Är ju den enklaste lösningen. Tror jag kör på den istället. :thumbup:
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.