handdator

Visa fullständig version : "Benhinnekunnig" kring Uppsala/Stockholm


ostfed
2016-03-02, 17:02
Hej,

En löpvan kille i sina övre tonår här! Tänkte kolla om någon har erfarenhet eller hört talas om bra hjälp av någon sjukgymnast/naprapat i/omkring Uppsalaområdet (ev. Stockhom) som har koll på benhinnor!

Har prövat de flesta välkända metoderna, samt besökt en sjukgymnast, men problemet har nu kvarstått en låång period. Jag har börjat överväga att problemet är kroniskt vid detta lag. Sjukgymnasten kan gärna nästan vara lite specialiserad och avancerad när det kommer till just benhinneinflammation.

Mycket tacksam för svar. Tack på förhand! :)

extra kakao
2016-03-02, 18:06
Hur länge har du haft problem?

Mårten Prosell kör väl i Uppsala, har hört gott om honom.

ostfed
2016-03-02, 18:14
Drygt 2 år, dock har det vart olika mycket smärta från period till period.

Morty
2016-03-03, 17:44
Har du prövat belastningsmodifiering, tung styrketräning och proffsig löpstegsutbildning?

ostfed
2016-03-03, 20:51
Tung styrketräning ägnar jag mig åt. Löpsteget får jag hjälp med av duktig tränare, och kör alla klassiska löpskolningsövningar o mkt koordination. Vad är belastningsmodifiering?

En annan sak jag aldrig prövat: fotinlägg, inte av något slag.

therunningman
2016-03-04, 13:36
Tung styrketräning ägnar jag mig åt. Löpsteget får jag hjälp med av duktig tränare, och kör alla klassiska löpskolningsövningar o mkt koordination. Vad är belastningsmodifiering?

En annan sak jag aldrig prövat: fotinlägg, inte av något slag.

Hade jag tränat dig skulle jag sett över vad som provocerade smärta och i vilken grad. Belastningsmodifikation = ändring av belastning, d v s volym och intensitet. Även underlaget påverkar såklart. För en del löpteknik. Ökad kadens brukar leda till minskad belastning, beror lite på utgångsläge såklart.

Det är bra att lokalisera vad som är den största boven till smärta, ex träningsfrekvens, belastning eller volym. Inte osannolikt att alla parametrar behöver förändras.

Även om man inte är överens om vad benhinneinflammation bör man ändå vara medveten om vilka de identifierade riskfaktorerna är, exempelvis högt BMI samt några parametrar i foten som jag inte orkar förklara. =/

Man har mycket att vinna i att stärka underben och fot, ha adekvat rörlighet i underben och fot samt bra höftstabilitet. Fokusera på att stärka och öka reaktionssnabbheten i vader, peroneus longus och tibialis posterior samt förbättra höftbålstabiliteten.

Huruvida rörligheten är tillräcklig kan vara svårt att se. Stretcha gärna vader och utåtrotation i höft. Är man för stel i foten kan man behöva mobilisera den men en lekman kan ha svårt att se om det behövs.

Massage och eller foamrolling av spända muskler i området är bra. Även dynamisk rörelseträning av soleus och gastrocnemius före, under och mellan löppass.

Fotinlägg kan hjälpa men om foten/underbenet och/eller höft/bålstabiliteten är ditt grundproblem brukar man bara skjuta sig i foten och flytta besvären till något annat ställe.

Vänder man på det är fot och underben outstanding på att stötdämpa men de måste få chansen att göra det. Foten måste vara avslappnad vid nedsättning annars förlorar man all möjlighet att absorbera kraft under pronationen. Har man spänningar i foten för att man lärt sig röra sig så (skor som klämmer eller gått mycket i flip-flop kanske) behöver man lära om igen.

Morty
2016-03-04, 16:58
Fotinlägg är ju inte bara illa; de är en typ av belastningsmodifiering, även om du uttrycker det med andra ord här TRM. De flyttar belasningen lite, vilket kan hjälpa vissa. Framför allt kan de ge de onda strukturerna lite väl behövd vila, så att det går att börja bygga upp volymen igen.

therunningman
2016-03-07, 13:46
En av de största nackdelarna med inlägg som jag ser det är att de stärker inte foten utan ändar fotens funktionella anatomi. Ofta gör det att smärtan minskar men också att fot och underben riskerar att försvagas ytterligare och man blir beroende av inlägg. Tränar man upp fot och underben parallellt samt andra ev svagheter så kan det vara ett bra alternativ men nästan alla vill hitta en enkel lösning utan tidskrävande prehab/rehab.

Hjulet
2016-03-07, 17:55
Vet inte om du funnit hjälp än, men jag hade vänt mig till Uppsala Idrottsskadecentrum, http://www.idrottsskadecentrum-ua.se/. Har själv god erfarenhet därifrån.