handdator

Visa fullständig version : Probiotika för att motverka och behandla övervikt


King Grub
2016-02-22, 09:35
The worldwide prevalence of obesity more than doubled between 1980 and 2014. The obesity pandemic is tightly linked to an increase in energy availability, sedentariness and greater control of ambient temperature that have paralleled the socioeconomic development of the past decades. The most frequent cause which leads to the obesity development is a dysbalance between energy intake and energy expenditure. The gut microbiota as an environmental factor which influence whole-body metabolism by affecting energy balance but also inflammation and gut barrier function, integrate peripheral and central food intake regulatory signals and thereby increase body weight. Probiotics have physiologic functions that contribute to the health of gut microbiota, can affect food intake and appetite, body weight and composition and metabolic functions through gastrointestinal pathways and modulation of the gut bacterial community.

Probiotics in prevention and treatment of obesity: a critical view. Nutrition & Metabolism2016, 13:14, 20 February 2016.

http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-016-0067-0

Kosttillskott
2016-02-22, 18:28
Bajstillverkningen är ett samhället i sig och transplantering av fekal kontenta har visat sig ha en hel del fördelar för de som av en eller annan anledning fått sin balans störd. Men att gå från microbiotans grundläggande funktioner till probiotika är inte alls lika lätt, för att allting man stoppar i munnen får smaka på saltsyran i magsäcken. Därav just meningen med bajstransplantation för det fungerar när det gäller att återställa en fungerande microbiota om förutsättningarna i övrigt finns där.

Vad som dock gång på gång visat sig vara av mer tveksamt värde är tillförsel av så kallad probiotika. Som artikeln också påvisar är livsstilsfaktorer den enskilda viktigaste faktorn för att hålla igång en sund miljö och bredd på mikrobiotan.

Neithan
2016-02-22, 18:54
Bajstillverkningen är ett samhället i sig och transplantering av fekal kontenta har visat sig ha en hel del fördelar för de som av en eller annan anledning fått sin balans störd. Men att gå från microbiotans grundläggande funktioner till probiotika är inte alls lika lätt, för att allting man stoppar i munnen får smaka på saltsyran i magsäcken. Därav just meningen med bajstransplantation för det fungerar när det gäller att återställa en fungerande microbiota om förutsättningarna i övrigt finns där.

Vad som dock gång på gång visat sig vara av mer tveksamt värde är tillförsel av så kallad probiotika. Som artikeln också påvisar är livsstilsfaktorer den enskilda viktigaste faktorn för att hålla igång en sund miljö och bredd på mikrobiotan.


South Park var kanske före sin tid. (https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hot_Catholic_Love) Man kan spekulera i om protonpumpshämmare skulle kunna påverka passagen? Vid atrofisk gastrit (med i princip utslagen syra-produktion) finns en viss ökad risk för tarminfektioner. Annars finns det ju också beredningsformer som överlever magsäckspassage.

Bandid0
2016-02-22, 19:02
Ät opastöriserad surkål.

kvarnis
2016-02-22, 19:12
Nån införstådd som kan rekommendera bästa livsmedel att tillgodose probiotika?

Kan inte tänka mig att biotillgänglighet är bra i varken kapslar eller i alla så kallade "hälsofiler" som proviva det är oftast bara en eller två strains i dessa så bör det inte bli det inte en obalans i tarmkanalen då?

Bandid0
2016-02-22, 19:29
Nån införstådd som kan rekommendera bästa livsmedel att tillgodose probiotika?

Kan inte tänka mig att biotillgänglighet är bra i varken kapslar eller i alla så kallade "hälsofiler" som proviva det är oftast bara en eller två strains i dessa så bör det inte bli det inte en obalans i tarmkanalen då?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25343046

Alla syrade grönsaker som inte är pastöriserade. Tistelvind är ett bra märke. Vet inte om det finns andra i Sverige. Man kan annars göra eget, om man lär sig.