handdator

Visa fullständig version : Proteinintag


Eljest
2016-02-13, 07:24
Har lite funderingar angående proteinintag som är relaterat till citerat nedan:

Det är fortfarande "ju mer protein, desto mer muskler" som gäller. Det finns ingen anledning för den som vill öka i muskelmassa att begränsa sitt proteinintag av andra anledningar än den du nämner i förstainlägget.

Ponera att man äter upp mot 3,5-4 gram protein per kilo kroppsvikt och ligger relativt lågt på fett och kolhydrater för att hamna på kaloribalans , eventuellt lätt överskott om ca 300 kcal. Kommer detta göra att mängden fettfri massa ökar gentemot om man uppnår det eventuella kaloriöverskottet genom mer fett eller kolhydrater? Vill även nämna denna artikel, citerad Gudiol, i sammanhanget. Särksilt den del när han förklarar vad 350 gram protein om dagen får för effekter på ett kaloriöverskott. http://tranastyrka.se/kalorier-nar-du-overater/

Utgå ifrån att 50% av det dagliga kaloriintaget kommer från protein, 30% från kolhydrater och 20% från fett. Frågar eftersom det, utifrån vad jag har förstått, inte verkar finnas några anledningar att begränsa sitt proteinintag annat än ekonomiska om målet nu är fettfri massa.

Edit* Vi bortser från de teoretiska hälsorisker som påstås komma med ett högt proteinintag

LunaSpice
2016-02-13, 08:18
Här får du kanske en del svar iaf: http://www.styrkelabbet.se/mer-protein-mer-muskler/

Han sammanfattar två studier där man jämfört olika proteinintag och vilka effekter det fick.

Eljest
2016-02-13, 08:47
Här får du kanske en del svar iaf: http://www.styrkelabbet.se/mer-protein-mer-muskler/

Han sammanfattar två studier där man jämfört olika proteinintag och vilka effekter det fick.

Har läst den och den leder till en följdfråga. Skulle det teoretiska överskottet i praktiken bli ett kaloriunderskott mot bakgrund av den termiska effekten en högproteindiet åsamkar? Tror även Gudiol nämner den termiska effekten i sin artikel om Sam. Förstod dock inte riktigt hur många kalorier som beräknas gå till spillo vid denna effekt.