handdator

Visa fullständig version : Dumt av mig att bryta fastan? Fördelar med PF?


Stadde
2016-02-02, 09:30
Mitt dagsupplägg ser ut som följande:

Frukost (kl 7.30): 250g kvarg, 20g granola och en stor kopp kaffe.
Lunch (ca kl 11-12): Träning, 10g BCAA och direkt efter träning 20g vassle
Middag (kl 18): Ett stort mål mat (1800kcal) med fokus på protein och fett
Kvällsmål (kl 20): Kvarg och ägg

Jag kör inte direkt något PF-upplägg, men undrar om det vore vettigt att göra detta? Att skippa frukosten (fast behålla kaffet) skulle inte vara några problem nämligen. Den gör inte så mycket för mig ändå, finner det mest trevligt/harmoniskt att äta frukost framför nyheterna/morgontidningen, men samtidigt är jag inte särskilt hungrig.

Frågan är alltså om det finns några fördelar med att inte äta min frukost? Många pratar om PF 16:8, men ingen verkar kunna förklara exakt vad det fördelaktiga är i att fasta (med vetenskapliga referenser) förutom att många klarar att hålla sin diet med detta upplägg.

King Grub
2016-02-02, 09:31
Hälsomässigt krävs det längre fasteperioder än några timmar för att uppnå några effekter, teoretiska eller inte. Menar du vad gäller muskeluppbyggnad och fettförbränning så spelar det ingen roll.

Stadde
2016-02-02, 09:47
Hälsomässigt krävs det längre fasteperioder än några timmar för att uppnå några effekter, teoretiska eller inte. Menar du vad gäller muskeluppbyggnad och fettförbränning så spelar det ingen roll.

Ok! Ja exakt, muskeluppbyggnad och fettförbränning är väl det jag är mest intresserad av generellt, så då vet jag!

Men av nyfikenhet, vad är det för hälsomässiga effekter som finns vid ett 16:8-upplägg exempelvis?

King Grub
2016-02-02, 09:59
Påverkan på hormoner som insulin och tillväxthormon, och proteiner som IGF-1, autofagi, sirtuinreglering och nervsystempåverkan, t ex. Sedan är siffrorna 16:8 inte huggna i sten för allt, men det mesta pekar på avsevärda hälsofördelar av att äta mer sällan jämfört med att proppa i sig mat hela tiden.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24048020

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/

drkrupp
2016-02-02, 10:06
Inte full av referenser som Grub men Gudiol visade en studie där folk som drack socker till mellanmål samlade på sig mer fett än de som intog samma dryck till huvudmålen. Alltså en fördel för att äta sällan och mycket istället för lite och ofta. Dessutom bättre för tänderna.

Stadde
2016-02-02, 10:20
Påverkan på hormoner som insulin och tillväxthormon, och proteiner som IGF-1, autofagi, sirtuinreglering och nervsystempåverkan, t ex. Sedan är siffrorna 16:8 inte hugget i sten för allt, men det mesta pekar på avsevärda hälsofördelar av att äta mer sällan jämfört med att proppa i sig mat hela tiden.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24048020

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/

Inte full av referenser som Grub men Gudiol visade en studie där folk som drack socker till mellanmål samlade på sig mer fett än de som intog samma dryck till huvudmålen. Alltså en fördel för att äta sällan och mycket istället för lite och ofta. Dessutom bättre för tänderna.

Tackar så mycket för infon!

Kanske blir att testa en period för skojs skull ändå. Frågan är om det är vettigt, om man nu hoppar frukosten, att man även hoppar vasslet efter lunchträning och nöja sig med EAA/BCAA för att inte bryta fastan förrän middagen?

z_bumbi
2016-02-02, 10:31
Inte full av referenser som Grub men Gudiol visade en studie där folk som drack socker till mellanmål samlade på sig mer fett än de som intog samma dryck till huvudmålen. Alltså en fördel för att äta sällan och mycket istället för lite och ofta. Dessutom bättre för tänderna.

Eller så är det i det fallet så enkelt att hög koncentration av socker inte är någon höjdare?

Xtreme-G
2016-02-02, 10:36
Inte full av referenser som Grub men Gudiol visade en studie där folk som drack socker till mellanmål samlade på sig mer fett än de som intog samma dryck till huvudmålen. Alltså en fördel för att äta sällan och mycket istället för lite och ofta. Dessutom bättre för tänderna.

Djärv slutsats. Jag skulle snarare tro att det har att göra med att upptaget av sockret blir långsammare om det intas med annan föda.

drkrupp
2016-02-02, 11:03
Eller så är det i det fallet så enkelt att hög koncentration av socker inte är någon höjdare?

Djärv slutsats. Jag skulle snarare tro att det har att göra med att upptaget av sockret blir långsammare om det intas med annan föda.

Förenkling från min sida förstås, min poäng var att det kan vara en fördel att äta mer sällan. Här är artikeln som jag menade:

http://tranastyrka.se/farre-maltider-ar-battre-halsan-om-du-overater/