handdator

Visa fullständig version : "Hjärnforskaren om socker..."


dluddeckens
2016-01-05, 10:46
Känns som denna artikeln är sponsrad av ngn LCHF guru :) Eller skall man sky socker?

http://www.svt.se/plus/hjarnforskare-om-socker-ta-kommando-over-din-hjarna

Hjärnforskare om socker: "Ta kommando över din hjärna"
Martin Ingvar, professor och överläkare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet, har gett ut boken ”Hjärnkoll på maten” där han beskriver hur matvanor styrs av en inre supermakt – hjärnans belöningssystem.
Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
DELA VIA E-MAIL
SKRIV UT
KOMMENTERA
RELATERAT
Intern länk: Är sockret ett samhällsproblem?
Vilka är de tre livsmedel som har mest dolt socker i sig, enligt dig?

Alla, men köpta dressingar, lättprodukter och moderna livsmedel i kartonger som du bär hem, som cornflakes.

Varför vill vi ha socker?

På den tiden det inte fanns socker i samma utsträckning som nu, så var det en signal till oss att det var ett sätt att överleva på om man åt sådant, så vi har det inprogrammerat i vårt belöningssystem att vi gillar det.

Varför är det socker i så många produkter?

Av tre skäl: det smakar gott och då köper vi mer, och det andra är att när vi äter det, så sjunker blodsockret och vi vill ha mer. Det tredje är att det kan ha en längre hållbarhet.

Det är ju socker i allt nästan... Hur ska man hantera det? På flera förpackningar går det heller inte att läsa sig till hur mycket socker produkten faktiskt innehåller. Det står bara socker, hur ska man då veta?

Köp aldrig något att äta som du kan få i en pappkartong.

Hur mycket är då mycket socker, om man kan läsa det på förpackningen?

Utgå ifrån att det smakar lite sött om det är över 5%, 10% är det gott, 20% smakar det som godis, det räcker att sätta tungan på det så känner du det.

Men ta typ skinka, som innehåller några få procent socker, varför är det så egentligen? Handlar det om hållbarhet?

Nej, inte enbart. Det kan vara för att dölja att det luktar illa annars, men också för att få bättre hållbarhet, och framförallt så smakar det också bättre eftersom vi gillar sött.

Vad händer när man äter mycket socker?

Vi blir vana vid att det måste vara socker för att det ska smaka gott, vi går omkring med höjda insulinnivåer som inte är nyttiga. Risken för insulinresistens blir ännu högre, vi blir feta om magen, trötta i huvudet, och inflammationsrisken ökar. Allt dåligt får man av för mycket socker.

Finns det sockerberoende?

Delar av det, det finns beroendesamband mellan höga sockerintag, och långa, så på det sättet är det en beroendesjukdom som andra, ett kemiskt beroende. Men det huvudsakliga problemet är att vi blir så vana vid att allt ska smaka socker.

Är socker en värre bov för fetma, än fett?

Absolut. Det beror på att sockret slår ut vår normala viktreglering. När vi får så farligt höga halter av socker så leder det till att hjärnan svullnar, och prioriterar att hålla det i schack framför att bränna fett, och det ger en kula på magen.

Barn och ungdomar sägs vara känsligare för socker, stämmer det?

Absolut. De är i sina formativa perioder, då det är viktigt att de får goda vanor som de kan ha livet ut. Det gäller att inte föräldrarna lägger sig och ständigt ger dem socker.

Men vi behöver väl socker också?

Jo, men det får vi i oss med mat lagad från råvaror.

Vad ska vi då göra?

Vi ska göra något åt vår egen mat – det kräver en annan information, och vi ska vara lika ambitiösa med att ta till oss information om vår mat, som vi är när vi ska köpa en ny tv.

Vad är enligt dig bästa sättet för att minska sockerkonsumtion?

Att alltid med frustande glädje laga riktig mat från grunden. Är du villrådig om hur du ska äta, skaffa dig kunskap. Kan man lära sig att sköta en kompost eller skruva ihop en hylla, så kan man lära sig hur man ska äta.

Det är ju lätt att sluta med det uppenbara: godis, läsk etcetera. Det andra kan vara svårare, eftersom det är dolt i maten.

För de allra flesta medelålders människor med några extra kilo, kommer man enormt långt om man slutar med läsk, öl, smågodis och choklad, och äter en ordentlig frukost så man inte hamnar i sockerpendling under dagen. Titta efter om du kan dra ner på kolhydraterna lite och öka fettet lite, så håller du dig mätt och glad och slipper fallande blodsocker.

Hur gör man för att minska på sockerintaget?
För att ta tillbaka kommandot måste du överlista den inre supermakten som styr dig mot glassfrysen och pastahyllan.För att din hjärna ska börja längta efter en krispig sallad istället för en chips, måste hjärnan få en omstart. Då ska man fokusera på annat än mat; motion, vila, sömn.
Hälsosamma matvanor förutsätter hemlagat för det mesta.
Rensa ut ohälsosamma livsmedel. (Socker, kakor, kex, godis, bullar, O'boy, Risifrutti, smaksatt yoghurt, fruktdrycker, konserverad frukt, sötade juicer, färdig mat). När du är hungrig är det för sent att planera vad du ska äta. Du tar vad som finns, och därför är det så viktigt med vad du har hemma.
Köp fullkornsprodukter, grönsaker, bär, nötter, linser, bönor, fisk, ägg, kött, kyckling.
Istället för färdiga charkuterier som innehåller mycket salt, socker, konserveringsmedel och aromämnen – ha en lamm- eller kalkonstek och skiva tunt som pålägg.
På ett par veckor kan man göra sig av med sitt sötsug. Då motverkar du insulinresistens och din mat smakar mer. Efter en tid utan socker blir man förvånad över hur illa det smakar med socker. För mycket sött hindrar dig från att uppleva hela smakregistret.

Lita på ditt smaksinnes förmåga att ställa om sig och undvik sötningsmedel – det bara fortsätter trigga ditt sötsug.

Det finns studier som visar att en del, genetiskt, har ett större sötsug än andra, men det finns inga hopplösa fall. Om du sänker ditt sockerintag, så blir det lättare och lättare med tiden att avstå. Och som sagt: du kommer inte ens att gilla det söta efter ett tag.

Gör som med beroende av alkohol och nikotin: Ta en dag i taget, tänk att ”Idag ska jag inte äta socker”.

Ska man byta till sötningsmedel?
Nej. För att stilla sötsuget så kanske vi tar till sockerfritt godis och söta drycker ”utan tillsatt socker”. Men genom att byta sockret mot sötningsmedel gör man sig en björntjänst. Smaken signalerar till hjärnan ”Nu kommer det socker – släpp på insulin”. Och eftersom det inte kommer något nytt socker blir den biologiska reaktionen ”overkill” – för mycket insulin rusar runt och dammsuger blodet på de få sockermolekyler som finns kvar. Följden blir att man störtar mot bråddjupet och nästan är beredd att begå brott för att komma ur det obehagliga tillståndet.

shut teh face
2016-01-05, 10:51
Finns inget positivt att hålla på äta massa socker för medelsvensson så jag ser inga fel i hans artikel. (förutom det king grub skrev, läste inte längst ned)

Sen om tränande individer använder det i olika sammanhang är en helt annan sak

King Grub
2016-01-05, 10:51
Ännu en tomte som hittar på att kalorifria sötningsmedel frisätter insulin.

agazza
2016-01-05, 11:15
Vissa typer av kolhydrater kan ge en sorts kronisk inflammation i blodomloppet pga att dom är "vassa" och orsakar "skrubsår" som leder till att kolesterol fastnar och bildar proppar.

med "släta" "rör" är det mindre risk för blockering.

Linjedomarn
2016-01-05, 13:29
Vissa typer av kolhydrater kan ge en sorts kronisk inflammation i blodomloppet pga att dom är "vassa" och orsakar "skrubsår" som leder till att kolesterol fastnar och bildar proppar.

med "släta" "rör" är det mindre risk för blockering.

Ja raffinerade kolhydrater har setts öka inflammationen i kroppen som bildar fria radikaler som skadar blodkärlen men det gör en hel rad olika livsmedel, det kommer man aldrig ifrån. Kroppen ska palla av lite bildning av fria radikaler och plack på kärlväggarna.

Linjedomarn
2016-01-05, 13:34
Det sista uttalandet är ju ganska lätt att testa. Drick en burk cola zero och se själv om du är benägen att begå brott för att få i dig något att äta. Oavsett så kan kroppen balanserar blodsockret med hjälp av insulin och glukagon, en frisk människa kan inte gå runt med lågt eller högt blodsocker under en längre tid.

Tarahumara
2016-01-05, 14:07
Jag som löpare har länge undrat. Kan jag prestera utan kolhydrater? En "LCHF-person" försökte få mig att sluta med kolhydrater då hans argument var "du kommer förbränna fett istället, människan är inte skapad för att äta kolhydrater".

Hur kan Colting och Ferry prestera utan kolhydrater? Majoriteten av alla atleter, iaf inom löpning, cykling och simning, äter ju kolhydrater - eller?

agazza
2016-01-05, 14:14
Jag som löpare har länge undrat. Kan jag prestera utan kolhydrater? En "LCHF-person" försökte få mig att sluta med kolhydrater då hans argument var "du kommer förbränna fett istället, människan är inte skapad för att äta kolhydrater".

Hur kan Colting och Ferry prestera utan kolhydrater? Majoriteten av alla atleter, iaf inom löpning, cykling och simning, äter ju kolhydrater - eller?
Prova en ketogen diet i några månader och fundera på vad som händer och varför

Skickat från min ONE A2003 via Tapatalk

agazza
2016-01-05, 14:15
Ja raffinerade kolhydrater har setts öka inflammationen i kroppen som bildar fria radikaler som skadar blodkärlen men det gör en hel rad olika livsmedel, det kommer man aldrig ifrån. Kroppen ska palla av lite bildning av fria radikaler och plack på kärlväggarna.
Ja det gör man ju. Tills man är 67 och dör av en propp.

Jag håller på att försöka lägga om mitt födointag så gott jag förmår för att minska risken för problemet.

Skickat från min ONE A2003 via Tapatalk

Dreas
2016-01-05, 14:21
Jag som löpare har länge undrat. Kan jag prestera utan kolhydrater? En "LCHF-person" försökte få mig att sluta med kolhydrater då hans argument var "du kommer förbränna fett istället, människan är inte skapad för att äta kolhydrater".

Hur kan Colting och Ferry prestera utan kolhydrater? Majoriteten av alla atleter, iaf inom löpning, cykling och simning, äter ju kolhydrater - eller?Ferry åt kolhydrater. Colting är en tomte.

Att köra på lågt med kolhydrater under träningsperioder och högre med kolhydrater vid tävling är inget nytt.

MackeJuve
2016-01-05, 14:23
Jag som löpare har länge undrat. Kan jag prestera utan kolhydrater? En "LCHF-person" försökte få mig att sluta med kolhydrater då hans argument var "du kommer förbränna fett istället, människan är inte skapad för att äta kolhydrater".

Hur kan Colting och Ferry prestera utan kolhydrater? Majoriteten av alla atleter, iaf inom löpning, cykling och simning, äter ju kolhydrater - eller?

Båda två intar kolhydrater men i begränsade mängder. Ferry "slarvade" med kosten och åt mer kolhydrater under sitt sista halvår, då var han på pallen i nästan varenda tour-tävling. Kan eventuellt säga något.

dluddeckens
2016-01-05, 14:49
Ännu en tomte som hittar på att kalorifria sötningsmedel frisätter insulin.

Bla det som fick mig skeptisk. Märkligt att någon med hans meriter säger en sådan sak som upprepade ggr blivit motbevisad.


Tung titel cofffee
"professor och överläkare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet"

Anton Fräs
2016-01-05, 15:54
Det är inte märkligt med tanke på hans utbildning, nutritionskunskaperna hos majoriteten av läkare är katastrofalt låg.

RassK
2016-01-05, 16:21
Jag tyckte detta var en väldig sund synvinkel och smart rådgivning för gemene man. Kanske inte alla uttalanden är 100% men kontentan var bra. Hur skulle detta vara kopplat till LCHF?

Kischen
2016-01-05, 16:34
Bla det som fick mig skeptisk. Märkligt att någon med hans meriter säger en sådan sak som upprepade ggr blivit motbevisad.


Tung titel cofffee
"professor och överläkare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet"

https://sv.wikipedia.org/wiki/Auktoritetsargument

Linjedomarn
2016-01-05, 16:47
Ja det gör man ju. Tills man är 67 och dör av en propp.

Jag håller på att försöka lägga om mitt födointag så gott jag förmår för att minska risken för problemet.

Skickat från min ONE A2003 via Tapatalk

Det sker en plackbildning och nerbrytning konstant i kroppen, man behöver inte dö av en propp vid 67 bara för att en del av kosten består av socker om man utöver det håller sig smal, tränar måttligt och har en utöver det en god kosthållning.

Okej bra för dig, finns nog mycket att göra för de flesta i kostväg för "optimal" hälsa men socker är bara en faktor i det stora hela.

maqan
2016-01-05, 19:16
jag tyckte detta var en väldig sund synvinkel och smart rådgivning för gemene man. Kanske inte alla uttalanden är 100% men kontentan var bra. Hur skulle detta vara kopplat till lchf?

+1.

Bandid0
2016-01-05, 20:33
På det stora hela bra råd. Pinsamt när journalisten frågar "men behöver vi inte socker också?". Ännu pinsammare att han inte bara svarar nej. Finns de som är så korkade att de påstår att 10 % av energiintaget utan problem kan komma från socker.

1x0
2016-01-05, 21:03
På det stora hela bra råd. Pinsamt när journalisten frågar "men behöver vi inte socker också?". Ännu pinsammare att han inte bara svarar nej. Finns de som är så korkade att de påstår att 10 % av energiintaget utan problem kan komma från socker.
Gör säkert mitt energiintag och har gjort i 5-6 år. Vad kommer hända?

Jag är aktiv och tränar, relativt låg kroppsfett-procent. Äter 1-1.5kg grönsaker per dag för mikronutrienter (och mättnad).
Enda jag märker vid perioder, av ännu större sockerintag, är torr och irriterad hy. Sömnen blir inte bra heller om för stort sockerintag nära inpå sömndags (åt 1200g lösgodis <1tim innan läggdags och vaknade typ var 30e minut hela natten med svårt att somna om).


Tycker denna är intressant (förväntar mig inte att någon ska orka kolla igenom hela dock ;p):
G6H2edyPLU8

exevision
2016-01-05, 21:05
På det stora hela bra råd. Pinsamt när journalisten frågar "men behöver vi inte socker också?". Ännu pinsammare att han inte bara svarar nej. Finns de som är så korkade att de påstår att 10 % av energiintaget utan problem kan komma från socker.

..
Generella rekommendationer är max 10% av energiintaget från raffinerat socker. Aktiva personer (som idrottare) kan ligga högre.

Bandid0
2016-01-05, 21:14
Fast det där är fel. Socker är ohälsosamt oberoende av vikt, energinivå eller insulinkänslighet. Ju lägre intag desto bättre. Hälsoskadorna kommer efter ett liv, inte när man är ung.

exevision
2016-01-05, 21:17
Fast det där är fel. Socker är ohälsosamt oberoende av vikt, energinivå eller insulinkänslighet. Ju lägre intag desto bättre. Hälsoskadorna kommer efter ett liv, inte när man är ung.

Källa på det? (gå och lägg dig istället för att söka upp något märkligt som visar att några få gram är ohälsosamt)

Dreas
2016-01-05, 21:33
Fast det där är fel. Socker är ohälsosamt oberoende av vikt, energinivå eller insulinkänslighet. Ju lägre intag desto bättre. Hälsoskadorna kommer efter ett liv, inte när man är ung.Sockers negativa påverkan på kroppen minskar mig veterligen vid kcalunderskott samt när du intar det kring träning.

Wzup2u
2016-01-05, 21:41
Vilken skräpläsning, den där forskaren borde nog skola om sig.

Gerdler
2016-01-05, 21:46
På det stora hela bra råd. Pinsamt när journalisten frågar "men behöver vi inte socker också?". Ännu pinsammare att han inte bara svarar nej. Finns de som är så korkade att de påstår att 10 % av energiintaget utan problem kan komma från socker.

10% låter inte så mycket. För det är väl sockerarter vi talar om? Även om det var endast sackaros/glukos(ej stärkelse)/fruktos så blir det ju en hel del även med clean eating från frukten. 5 mogna bananer så är jag över det. Jag brukar inte äta mer än 1-2 bananer per dag men jag äter viss annan frukt också och jag ser inte att det skulle vara hälsovådligt att öka min banan-konsumtion till 6 bananer om dagen.

Laktos borde medföra samma problem som sackaros då galaktosen måste passera levern. Eller?

Det var endast Grub som sa att det handlade om raffinerade sockerarter och det är ett generellt råd som säkert baserats på epidemiologi. Det riktar sig alltså till någon medelsvensson. Om man tränar och sköter sin kost i övrigt så finns ingen anledning att tro att det inte blir bättre eller eventuellt sämre än medelmåttorna.
Om man äter 50g lösgodis om dagen blir man då hjälpt eller stjälpt av att äta 10 bananer utöver detta? Raffinerat socker(sackaros) är precis samma sak som sackarosen i frukter, dessutom innehåller frukter en massa fruktos som är roten till sackarosens leverpåverkan.
Rådet är inte till för att upplysa om något annat än att man ska hålla sig borta från konditorivaror, lösgodis, glass, läsk(med socker) etc för att de ger massa kalorier utan att ge några vettiga mikronutrienter eller protein.

TL;DR När du käkar 5 munkar om dagen så är största faran i det inte sockret du får i dig utan att du antingen kommer gå upp i vikt eller ta bort någon annan mat som är nyttigare (vilket är all annan mat förutom typ gele gjord på tetraetyl-bly och rocca gil).

Hanse
2016-01-05, 21:56
Fast det där är fel. Socker är ohälsosamt oberoende av vikt, energinivå eller insulinkänslighet. Ju lägre intag desto bättre. Hälsoskadorna kommer efter ett liv, inte när man är ung.

Det där tror jag helt enkelt inte på. Visst, stora mängder socker är nog ingen höjdare om man är överviktig men annars är det nog ingen större fara.

agazza
2016-01-05, 22:17
Tills man är 67 och dör av en propp.

Skickat från min ONE A2003 via Tapatalk

Dreas
2016-01-05, 22:19
Tills man är 67 och dör av en propp.

Skickat från min ONE A2003 via TapatalkJaja, eller tills du blir 120 och dör av hög ålder. Det är knappast socker som ensam anledning leder till en propp. Träning, gener och livsstil.

G_lund
2016-01-05, 22:31
Hur är det med större mängder fruktsocker då? Menar han att det är lika skadligt? I perioder mumsar jag i mig rätt mycket frukt och grönt.
(Om man i övrigt tränar, håller bra vikt osv.)

Wzup2u
2016-01-05, 22:56
Frukt och grönt lär ju bara vara mer positivt än att inte äta... men sen är allt bäst med tråkordet lagom...

Av alla bananer, dadlar & fikon man äter varje dag så äter jag hellre den stora mängden än inget alls... kan inte köra lagom där =) & ordet lagom är ju olika från personer också.

Dreas
2016-01-05, 23:00
Hur är det med större mängder fruktsocker då? Menar han att det är lika skadligt? I perioder mumsar jag i mig rätt mycket frukt och grönt.
(Om man i övrigt tränar, håller bra vikt osv.)Fruktos tillsammans med fibrer minskar mig veterligen dess negativa effekter.

Scratch89
2016-01-05, 23:36
Vilken tomte. Jag misstänker och hoppas nästan att "journalisten" har tagit sig friheten att krydda lite svar. Att kunna uttala sig så tvärsäkert om rena felaktigheter är oroväckande. Han är ju inte ens specialist på ämnet.

upperkatt
2016-01-06, 08:58
Bla det som fick mig skeptisk. Märkligt att någon med hans meriter säger en sådan sak som upprepade ggr blivit motbevisad.


Tung titel cofffee
"professor och överläkare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet"

5. Have no respect for the authority of others, for there are always contrary authorities to be found.
https://www.brainpickings.org/2012/05/02/a-liberal-decalogue-bertrand-russell/

Tarahumara
2016-01-09, 17:14
Ferry åt kolhydrater. Colting är en tomte.

Att köra på lågt med kolhydrater under träningsperioder och högre med kolhydrater vid tävling är inget nytt.


Har testat sluta med kolhydrater i perioder. Kan bara säga att löpningen led enormt. Finns ingenting bättre än en stor skål havregrynsgröt med kanel och skuret äpple innan man ger sig ut i spåret.

Beemel
2016-01-09, 18:42
Har testat sluta med kolhydrater i perioder. Kan bara säga att löpningen led enormt. Finns ingenting bättre än en stor skål havregrynsgröt med kanel och skuret äpple innan man ger sig ut i spåret.

Inte för att det har med kolhydrater att göra. Men har jag ätit något överhuvudtaget 2-3 timmar innan löpning så går det skitdåligt och jag blir illamående. Samma sak med styrketräning.

Wzup2u
2016-01-09, 21:55
Inte för att det har med kolhydrater att göra. Men har jag ätit något överhuvudtaget 2-3 timmar innan löpning så går det skitdåligt och jag blir illamående. Samma sak med styrketräning.

Same here, blir dock maltodextrin eller enklare grejer ibland...
Ett tips som också funkar (för min del) under längre pass har jag med extra energi jag äter/dricker mitt i passet (enbart om jag känner att jag dalar och behöver det) har tagit med mig allt från malto, mackor & pannkakor m.m...

Luca Brasi
2016-01-10, 00:36
Vilken sorts mat involverar inte belöningssystemet?
Destillerat vatten?
eller en bit foie gras serverad på en femstjärning restaurang stimulerar belöningssystemet mindre än en sockerbit?

Det är ju fint att läkare kan börja blogga eller skriva böcker om kost när de har tröttnat på vad de faktiskt har utbildat sig till och har erfarenhet av.

PerLedin
2016-01-11, 12:38
Hjärnan behöv socker, Strömbro. Mycket socker. Så ned med handen i bananchipspåsen, och ha en trevlig helg så kanske poletten trillar ned.

Beemel
2016-01-11, 15:18
Same here, blir dock maltodextrin eller enklare grejer ibland...
Ett tips som också funkar (för min del) under längre pass har jag med extra energi jag äter/dricker mitt i passet (enbart om jag känner att jag dalar och behöver det) har tagit med mig allt från malto, mackor & pannkakor m.m...

Pannkakor på gymmet, det vore något det!
Läste Dean Karnazes bok om hans 50 marathon på 50 dagar.
Han brukar tydligen under sina längre träningspass beställa pizza som han får levererad till sig under turen, hade någon gång provat kinakäk också. Kanske vore något det med. =)

Wzup2u
2016-01-11, 21:16
Pannkakor på gymmet, det vore något det!
Läste Dean Karnazes bok om hans 50 marathon på 50 dagar.
Han brukar tydligen under sina längre träningspass beställa pizza som han får levererad till sig under turen, hade någon gång provat kinakäk också. Kanske vore något det med. =)

Körde 3timmarspass i helgen efter ca 1h och 20min blev det 3 pannkakor med dadelsirap och jordgubbssylt..