handdator

Visa fullständig version : Spola ner matfett i slask/avlopp


Olegh
2015-12-23, 13:08
Jag gissar att detta samtalsämne kommer komma upp när mamma börjar ondgöra sig över invandrare innan/efter/under julmaten. Klientelet på kolo antas vara såpass svenska att de inte faller under min ömma moders definition av invandrare. Hoppas alltså på att ha lite "bra" statistik att dra fram ur bakfickan.


Frågeställning: Stelnat fett i avlopp är den enskilt vanligaste orsaken till stopp eller dålig avrinning. För att undvika detta finns det alltså en poäng att försöka hälla ut så lite stekflott, frityrolja, mm. i sitt avlopp.
Försöker du minimera detta när du lagar mat och diskar?



Tilläggshypotes: Beteendet påverkas också av boendeformen och om man riskerar att bli ansvarig för att täcka kostnaderna som kan uppstå i samband med stopp. Villaägare är alltså typexemplet. Bor du i bostadsrätt kan du sannolikt, i vissa fall, också bli betalningsansvarig.

En särskild uppsättning med svarsalternativ är således tillägnad personer som faller inom dessa ramar, där detta anges efter alternativet inom parentes enligt följande: (har betalningsansvar).



Svaret hamnar givetvis på en flytande skala där man får försöka betygsätta sin insats enligt följande:

Nej, inte alls
Sällan
Ja, ganska ofta
Ja, alltid så gott det går



Pollen är anonym

4623
2015-12-23, 13:15
Gör inget aktivt. Samtidigt brukar det inte bli speciellt mycket stekfett och jag lagar mat väldigt sällan.

snej
2015-12-23, 13:16
Japp, torkar alltid ur stenpannan med hushållspapper innan jag diskar den t.ex.

Olegh
2015-12-23, 13:17
De gångerna jag personligen tänker mest på det är nog när jag steker ett par paket bacon. Det blir ju liksom typ en deciliter koncentrerat flott i pannan.

Mental
2015-12-23, 13:18
Näe, bostadsrätt, de spolar stammarna regelbundet så det är inget problem direkt.

Jag låter bli att tömma fritösen i avloppet, men thats it, blir det fett över åker det i avloppet.

Medelålders
2015-12-23, 13:19
Är det verkligen ett vanligt förekommande problem?
Jag har alltid spolat ner det i slasken, men aldrig någonsin varit med om stopp i köksavloppet.

Minikubik
2015-12-23, 13:23
Försöker alltid minimera skit som åker ut i avloppet, sett tillräckligt många äckliga avloppstammar för att inte vilja bidra till det

Olegh
2015-12-23, 13:34
Är det verkligen ett vanligt förekommande problem?
Jag har alltid spolat ner det i slasken, men aldrig någonsin varit med om stopp i köksavloppet.

Ptjaaa, det är väl relativt. Gör fastighetsägaren/föreningen som hos Mental så blir det ju sannolikt inte det. Gissningsvis är det nåt man börjat med efter senaste stambytet för att försöka hålla grejerna fräscha, _just eftersom_ folk spolar ner så mycket skit. Sen hur just matfett och sånt spelar in gentemot annat gojs från dusch/toalett är ju en bra fråga.. Men det senare är ju svårt att påverka i samma utsträckning.

Jens.Andersson
2015-12-23, 13:36
Ja det är klart, jag är ju svensk.

tjabon
2015-12-23, 14:27
Eftersom jag har hus på landet med egen trekammarbrunn och infiltration, så är målsättningen att få ner så lite fett som möjligt i avloppet.

Baskagge
2015-12-23, 14:56
Självklart. Man vill ju inte ha fettberg i fastigheten. 19.40 in http://urplay.se/Produkter/190593-Varlden-under-vara-fotter-Nar-underjorden-byggdes

Har diskmaskin så det minskar problemet.

shadowfire
2015-12-23, 15:21
Eftersom jag har hus på landet med egen trekammarbrunn och infiltration, så är målsättningen att få ner så lite fett som möjligt i avloppet.

Det har iofs jag också, men bryr mig inte nämnvärt. Däremot så löser jag ju upp det mesta av fettet när jag diskar ur stekpannan, med varmt vatten+diskmedel. Det som går ner i avloppet är inte så värst koncentrerat. Större mängder olja osv häller jag inte ner. Nu friterar jag inte, men hade jag haft en fritös, så hade jag nog slagit ut spilloljan i ett kärl och kört det till återvinningsscentralen iaf.

J.V
2015-12-23, 15:33
Nu hade jag inte blivit betalningsskyldig, annat an i extremfall dar det kan sparas till mig antar jag, men jag undviker det.

Nar jag gor det brukar jag spola varmvatten i nagra minuter efter. Inbillar mig att det hjalper lite i alla fall. Maste vara battre an att lata det vara/spola pa med kallvatten sa att fettet stelnar iaf.

Yes
2015-12-23, 16:12
Jag visste inte ens att det kunde vara ett problem. Nu när jag vet det kommer det inte ändra mitt beteende. Vaskar sällan större mängder fett och när jag gör det vill jag fan inte ha det i någon soppåse som kan börja läcka och stinka satan. Pannan åker i diskhon när jag är klar med den.

mela
2015-12-23, 16:14
Torkar alltid ur stekpannan med hushållspapper innan diskning.

Frityroljan åker i brännbart.

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Yes
2015-12-23, 16:16
Det har iofs jag också, men bryr mig inte nämnvärt. Däremot så löser jag ju upp det mesta av fettet när jag diskar ur stekpannan, med varmt vatten+diskmedel. Det som går ner i avloppet är inte så värst koncentrerat. Större mängder olja osv häller jag inte ner. Nu friterar jag inte, men hade jag haft en fritös, så hade jag nog slagit ut spilloljan i ett kärl och kört det till återvinningsscentralen iaf.
Diskmedel och varmvatten borde ju rimligen hjälpa. Det är ju liksom gjort för att lösa upp fett.

snej
2015-12-23, 16:20
Jag har haft just detta problem med stopp i köksavloppet. Jag kokade upp ca 10L vatten och hällde i en bra skvätt diskmedel och öste ned i avloppet = problem solved.

Sen dess så är jag noga med att inte spola ned mer fett än nödvändigt, t.ex. genom att torka av stekpannor mm med papper innan diskning.

Blomkål
2015-12-23, 16:24
Aldrig ägnat en tanke åt det och bor i bostadsrätt.

Quint
2015-12-23, 17:00
Lagar rätt sällan saker som resulterar i något stort överskott av fett, så tänker sällan på det.

Är väl mest att jag undviker att hälla ut större mängder, som att jag nu t.ex har ca 0.5l härsken rapsolja som jag inte tycker känns helt ok att hälla ut, men känns lite onödigt att åka till någon återvinningscentral för att bli av med. Så för tillfället står den här och blir mer och mer härsken medans jag funderar på vad jag egentligen ska göra med den :)

Olegh
2015-12-23, 17:33
Lagar rätt sällan saker som resulterar i något stort överskott av fett, så tänker sällan på det.

Är väl mest att jag undviker att hälla ut större mängder, som att jag nu t.ex har ca 0.5l härsken rapsolja som jag inte tycker känns helt ok att hälla ut, men känns lite onödigt att åka till någon återvinningscentral för att bli av med. Så för tillfället står den här och blir mer och mer härsken medans jag funderar på vad jag egentligen ska göra med den :)

Släng i vanliga soporna! Det blir finfin fjärrvärme när den eldas upp.

shadowfire
2015-12-23, 17:37
Diskmedel och varmvatten borde ju rimligen hjälpa. Det är ju liksom gjort för att lösa upp fett.

Yes.

Määng
2015-12-23, 17:42
När jag ägde hus gav jag fan i att spola ner matfett osv för att det var jag själv som fick ta skiten om det gick åt skogen. Nu bor jag i hyresrätt så allting åker ner i avloppet.

Mvh

Mr. Ego

Starke75an
2015-12-23, 18:59
Häller över det i en burk, torkar sen ur pannan. Bor i hus. Vill inte ha stopp.

Darth Yoda
2015-12-23, 19:56
Bara kvinnor som minimerar nedspolning av mattfett i slasken.

Starke75an
2015-12-23, 19:59
Bara kvinnor som minimerar nedspolning av mattfett i slasken.



De är rätt smarta med andra ord.

Alexton
2015-12-23, 20:24
minimerar så mycket det går då jag förut arbetade med stambyte. Fy fan vad det kunde se ut. Tänk er insidan på en 300kilos mcdonalds-beroende amerikan.. så ser avloppet ut på ett ungefär.

Häll ut det i toaletten om något.

Wzup2u
2015-12-23, 20:31
Torkar ur med papper innan jag diskar men jag använder inte så överdrivet mkt fett så det blir inte kvar mkt i pannan ändå och en del hänger väl med maten jag häller på tallriken.

& på jobbet har vi fettavskiljare, som man egentligen borde ha i varje hem också.

tp_88
2015-12-23, 20:59
Ja, brukar torka ur/hälla merparten i soptunnan.

Yip_man
2015-12-23, 21:52
allti storlek mindre än en valnöt åker i avloppet.Man får ner rätt mycket om man trycker med diskborsten.

Wzup2u
2015-12-23, 22:00
allti storlek mindre än en valnöt åker i avloppet.Man får ner rätt mycket om man trycker med diskborsten.

Du får väl göra som amerikanarna köpa en mixer i diskbänken, eller bättra dig :smash:

:d :d :d

shut teh face
2015-12-24, 08:21
De åker ned. Spolar alltid varmvatten länge efteråt så fettet åker långt bort.
Hade problem med stopp innan jag börja med detta

Ponitus
2015-12-24, 10:47
Torkar ur stekpannan med papper innan avsköljning.
Sköljer sedan av stekpannan med enbart vatten. Diskmedel får man inte ha.
Sedan, ibland, så tar jag även och spolar varmt vatten / kokat vatten ner i avloppet med lite diskmedel eller en diskmaskinstablett för att rengöra lite.
:)

Nordenator
2015-12-24, 10:55
De åker ned. Spolar alltid varmvatten länge efteråt så fettet åker långt bort.
Hade problem med stopp innan jag börja med detta

Förstöra alla bevis :D

Olegh
2015-12-24, 11:10
Men det är ju faktiskt det näst bästa alternativet, att "slösa" med varmvattnet. Lite sådär stick i stäv med budorden i denna klimatsmarta tid..


Bra svar hittills iaf, oklart exakt vad jag förväntade mig, men jag känner mig inte superförvånad.

Luca Brasi
2015-12-24, 15:48
Min boendeform innebär att fett ifrån andra boendens kök ackumuleras i avloppet dit mitt handfat i badrummet är anslutet och orsakar där regelbunden översvämning.Fräscht som fan.

shadowfire
2015-12-24, 15:58
De åker ned. Spolar alltid varmvatten länge efteråt så fettet åker långt bort.
Hade problem med stopp innan jag börja med detta

Dessutom häller åtminstone jag ner kokande vatten ner i avloppet minst en gång i veckan när jag kokar ägg mm. Det löser ju också upp fett.

Däremot har jag aldrig kommit till en hyreslägenhet som inte haft en fettbomb väntandes i dusch/badrumsgolvbrunnen. Har som regel fått lyfta upp vattenlåset ihop med klump av fett/kroppssekret/hår stor som en bandyboll. *spy*

svenbanan
2015-12-24, 16:09
Jag brukar inte vara så bra på att hälla fettet i soporna. Brukar dock spola ett nån minut med hetvatten efter då det blivit mycket stekfett.

Vad det hela har med invandrare att göra fattade jag inte. Är teorin att invandrare är sämre på detta än infödda svennar?

Starke75an
2015-12-24, 19:20
Jag brukar inte vara så bra på att hälla fettet i soporna. Brukar dock spola ett nån minut med hetvatten efter då det blivit mycket stekfett.

Vad det hela har med invandrare att göra fattade jag inte. Är teorin att invandrare är sämre på detta än infödda svennar?

De köper i allafall olja på 10 liters dunkar.

mangemani
2015-12-24, 19:29
efter det att mitt har proppat igen med jämna mellanrum samt att det börjar att stinka efter ett tag, så torkar jag numera ur pannan.
går ju att köra med ett medel som man spolar ned, men varför slösa pengar på sånt när man enkelt kan rengöra med papper.

Luca Brasi
2015-12-24, 19:50
Jag brukar inte vara så bra på att hälla fettet i soporna. Brukar dock spola ett nån minut med hetvatten efter då det blivit mycket stekfett.

Vad det hela har med invandrare att göra fattade jag inte. Är teorin att invandrare är sämre på detta än infödda svennar?

Vi är nog ganska världsledande på att inte fritera så mycket.

Typ en sorts källa:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fried_dough_foods

Aping
2015-12-24, 20:56
Att spola med varmvatten flyttar problemen nedströms. Det är kanske bra för BRF/husägaren men ställer till i kommunala avloppsnätet.

Det fett som spolas ner i toan istället för i diskhon hamnar för övrigt också i samma rör i 99% av fallen.

Luca Brasi
2015-12-24, 21:10
Kommer någon på en traditionell svensk rätt som är friterad?

Tyrwing
2015-12-24, 21:35
Torkar ur pannan med papper och slänger.