handdator

Visa fullständig version : Ost


Starke75an
2015-11-13, 20:03
Letar ost. Kör som pålägg just nu munkens svarta Wästgöta kloster från arla. Funkar bra.

Testade nu en jarlsberg från norska Tine, men den föll mig inte i smaken. Kändes lite för gummiaktig.

Så förslag?

Herr Oberst
2015-11-13, 20:09
I en vanlig livsmedelsbutik finns ca 50 olika hårdostar. Har du bara testat 2 olika sorter i hela ditt liv eller vadå?

Olegh
2015-11-13, 20:11
Vällagrad prästost, såklart.

Starke75an
2015-11-13, 20:12
Nä. Hitta munkens svarta genom provning. Men mottaget gärna tips på goda ostar så jag kan leta vidare. Tar ju lite tid att äta upp en ost som inte är passande.

Ska testa prästosten igen. Tips på tillverkare?

ceejay
2015-11-13, 20:15
Munkens blåa är god.

R0B
2015-11-13, 20:16
Sankt agur, om man nu inte enbart riktar sig på ost som ska på smörgås.

Toppa med fikonmarmelad så är det extas. Köp gärna med utgånget datum och låt ligga fram ett tag innan du äter.

Olegh
2015-11-13, 20:22
De godaste prästarna jag lyckats köpa hem har varit "no-name" ostar. De "vanliga" från skånemejerier, falköpings mejeri, arla och garant är liksom stabila ostar men alldeles för klena i smaken för att vara någon sensation.

Småbitarna för typ 100+ kr/kg kollar jag inte ens på, det sitter i benmärgen att ost inte får kosta mer än 70 kr/kg.

Edit: Tror Allerums är bra, men lite dyrare. Testa den om du har råd.

MasterChief
2015-11-13, 20:27
Jag älskar ost. All typ av ost. Men till mackan vill jag ha Arlas milda Grevé. Så krämig, gräddig och smaskig och gifter sig perfekt med riktigt färskt bröd och rikligt med smör.

Puryeah
2015-11-13, 20:38
http://www.skanemejerier.se/cache/images/5c562d45486a8acb6b796f4f3231c38e.Png

StarkaUlf
2015-11-13, 20:39
Norrgott (före detta Krutrökt)

Wzup2u
2015-11-13, 20:46
Kör också munkens, sen kör jag klassiker som herrgård & greve av olika märken.

Har du testat garants ostar? riktigt goda om du söker något nytt.

anvihl
2015-11-13, 21:07
Präst tills man tröttnar på det (typ 1 vecka) sen någon billig edamer eller gouda typ ica basic, sen när man tröttnat på det kanske en grevé och sedan tillbaka till präst.

Allerums präst är bra som sagt. Kvibille greve är bra, men kollar knappt på märken, så jäkla stor skillnad är det inte. Köp nått hyfsat billigt.

mij82
2015-11-13, 21:12
Cheddar *cupid* Kvibbiles är bra!

timoat
2015-11-13, 21:13
Vilken ost är bäst i varma mackor enligt er?

Bärsärk
2015-11-13, 21:16
Drabant är en fin ost.

Minikubik
2015-11-13, 21:42
Kvibille svartvaxad cheddar är fin, speciellt 18 månaders.

Tricklew
2015-11-13, 21:57
http://ostmackan.se/wp-content/uploads/2011/11/svarta-sara-sorte-28-ost.jpeg

Nummer 1.

tht716
2015-11-13, 22:05
Kvibille svartvaxad cheddar är fin, speciellt 18 månaders.

Håller med! Jobbar för övrigt på mejeriet ibland, så inte omöjligt att jag kan ha vaxat en ost som du käkat :d

JohPz
2015-11-13, 22:30
Lite längre lagrade ostar är gott men det är ju så jävla osmidigt. Faller sönder, kladdar som fan etc. Ej värt det för att ha på mackan, en vanlig Arla-Präst är optimalt.

Minikubik
2015-11-13, 22:52
Håller med! Jobbar för övrigt på mejeriet ibland, så inte omöjligt att jag kan ha vaxat en ost som du käkat :d

Hmm vaxat min ost, på något sätt låter det väldigt snuskigt *jorgen*

Olegh
2015-11-13, 23:10
Lite längre lagrade ostar är gott men det är ju så jävla osmidigt. Faller sönder, kladdar som fan etc. Ej värt det för att ha på mackan, en vanlig Arla-Präst är optimalt.

Visst är det så. En smakrik smulkladdost kan kännas väldigt jobbig att behöva ha att göra med på morgonkvisten.

Hmm vaxat min ost, på något sätt låter det väldigt snuskigt *jorgen*

( ͡° ͜ʖ ͡ °)

Kabuto
2015-11-13, 23:24
Norrgott (före detta Krutrökt)

+1 norrmejerier är riktigt gott. Arla har nog bland de sämre ostarna jag ätit.

anvihl
2015-11-13, 23:44
Vilken ost är bäst i varma mackor enligt er?

Edamer.

HerrLuta
2015-11-14, 09:49
Drabant är en fin ost.

Haha tänker bara på Nile City då Gustavsson härmar Ernst Hugo Järegård när jag läser drabant. "Anna, Anna, släpp in mig! Jag förfryser osten, drabantosten!" :D

Gällande ost i varma mackor beror det på vad mer man har för något i/på skulle jag säga. Rökt lax gick riktigt bra tsm med gruyere medan cheddar och pulled pork också var en bra kombo :)

Åsberg
2015-11-14, 09:56
På Stockholms Ost & Chark finns det en ruskigt prisvärd extralagrad cheddar. Kostar inte ens 100 kr/kg om jag inte missminner mig.

Minikubik
2015-11-14, 10:13
På Stockholms Ost & Chark finns det en ruskigt prisvärd extralagrad cheddar. Kostar inte ens 100 kr/kg om jag inte missminner mig.

Låter intressant, kanske man skulle kolla upp

Åsberg
2015-11-14, 10:25
Låter intressant, kanske man skulle kolla upp

Bra sortiment i övrigt också. Inte speciellt dyrt heller!

Klein
2015-11-14, 11:26
Västerbottensost
Herrgårdsost
Port Salut

Frantic
2015-11-14, 11:31
Gräddost är fint till knäckemackor.

Minikubik
2015-11-14, 11:32
Bra sortiment i övrigt också. Inte speciellt dyrt heller!

Ska ta en sväng dit nästa gång jag är i närheten, tack för tipset

Armed Dingo
2015-11-14, 12:36
VÄSTERBOTTEN ffs!

Jakobson
2015-11-14, 18:33
Cheddarost och gräddost

shut teh face
2015-11-14, 19:03
Kvibille cheddar på smörgås
Västerbotten i matlagning

begt
2015-11-14, 19:44
VÄSTERBOTTEN ffs!

God men går sönder för lätt.

Herrgård eller Gréve för min del.

shadowfire
2015-11-14, 20:10
Gräddost som extra pålägg på billys panpizza. :D
Annars är jag Edamerfreak till allt som har med smörgåsar att göra. Präst och grevé kan fungera fint med.

Ska försöka lära mig göra egna Chili Cheese, men har inte hittat riktigt rätt konsistens ännu.

Ost 4 life.

Jockefoten
2015-11-14, 20:15
Munkens svarta gäller för mig, helst ska den vara lite svettig!

baktung
2017-09-16, 07:57
Hårdostälskare här. Mina favoriter är Munkens svarta, Boxholm Caroline och Allerum Grevé. Vill även tipsa om en ny variant vid namn Folke som vi haft smakprov på denna vecka i butiken där jag jobbar. Påminner om den finska osten Koskenlaskija i smaken. Riktigt god!

svenbanan
2017-09-16, 08:11
Gruyere är svårslagen. Särskilt om den ska smältas på macka eller såndär fransk/schweizisk historia där man lägger lite potatis och grönsaker med ost över i en liten "slev" och stoppar in i den speciella grillen. Lite som fondue i konceptet. Vette fan vad det heter, men gott är det.

Hård och smulig prästost är det godaste på en vanlig macka eller knäckemacka. Dock är ju sådan prästost helt jävla hopplös för att den knappt går att hyvla utan att den går i småbitar.

Sån där amerikansk Pepper Jack (med chili) är smarrig att lägga på en burgare ifall man vill göra en cheeseburger.

Hård mesost på färsk segkaka (eller glöhoppa)!!!

Jävlar vad ostsugen jag blev! :D

Jockefoten
2017-09-16, 08:40
Gruyere är svårslagen. Särskilt om den ska smältas på macka eller såndär fransk/schweizisk historia där man lägger lite potatis och grönsaker med ost över i en liten "slev" och stoppar in i den speciella grillen. Lite som fondue i konceptet. Vette fan vad det heter, men gott är det.

Hård och smulig prästost är det godaste på en vanlig macka eller knäckemacka. Dock är ju sådan prästost helt jävla hopplös för att den knappt går att hyvla utan att den går i småbitar.

Sån där amerikansk Pepper Jack (med chili) är smarrig att lägga på en burgare ifall man vill göra en cheeseburger.

Hård mesost på färsk segkaka (eller glöhoppa)!!!

Jävlar vad ostsugen jag blev! :D

Don't let your dreams be dreams
qkdYC8L4Fn0

svenbanan
2017-09-16, 10:44
Don't let your dreams be dreams
qkdYC8L4Fn0

Där tog ostsuget helt slut. *spy*

xan
2017-09-16, 10:47
Kör på präst och gouda.