handdator

Visa fullständig version : kcal i tex gryta?


dareallinkan
2015-11-10, 19:39
Alltså, detta räknande håller på att göra mig galen, jag har inte bra hand med matten innan och inte är det lättare nu :/ *grr*
Jag räknar inte exakt utan på ett ungefär så en viss diff är okey så länge det inte är flera 100...MEN

Att räkna ut kcal, protein, kolhydrater, fett etc ur ett livsmedel är inget konstigt.
inte heller om jag lägger ihop ett eller flera livsmedelpå min egna tallrik.

men hur F_N ska jag räkna om jag gör för flera personer för att det skall stämma bäst? är ju 5 i familjen och det är inte alltid så lätt att bara göra sin "egen" måltid.

om jag blandar ihop flera ingredienser i tex en gryta hur skall jag räkna ut på bästa sätt vad jag äter ur grytan?
(utan att behöva ta ut varje ingrediens och väga på min tallrik!! )

tex..
Kycklig 646g 134kcal/100 p 27,5 k 0 f 2,5
champinjoner 136g 26kcal/100 p 2,5 k 2,9 f 0
morot 287g 287kcal/100 p 0,7 k 6,6 f 0
bambuskott 140g 108kcal/100 p 0,5 k 3 f 0

hur skall jag räkna för att få ett "ungefärligt" värde per gram??
(självfallet inser jag att det kan bli stor diff beroende på hur mycket av varje ingrediens som hamnar på tallriken) men ett ungefärligt värde hur får jag fram det?

för att sedan kunna räkna ut (värdet gånger gram) som finns på min tallrik?
har fått ungefär 5 olika svar beroende på hur jag/program jag räknat :(

Wzup2u
2015-11-10, 19:45
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=150666

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=170946

Beemel
2015-11-10, 19:53
Lägg ihop näringsvärdena av allt du har i.
Väg den färdiglagade maträtten.
Ta en del av den.
använd procent
klart.

Exempel

Om du (exempelvis) har 200g protein 400g kolhydrat och 100g fett allt som allt i det du lagar.

Slutliga maträtten väger låt oss säga 1200g

Om du då tar 300 av den färdiga rätten så är det procenträkning som används (delen genom det hela)

Din portiom ÷ hela maträttens vikt = procent
300÷1200= 0,25 =25%

Alltså får du då i dig
Protein: 200g×0.,25 =50g
Kolhydrater: 400g×0,25 =100g
Fett: 100g×0,25 = 25g

Svårare än så är det inte.

dareallinkan
2015-11-10, 19:55
Tackar, försökte använda sökfunktionen för jag misstänkte (visste) att det skulle finnas trådar om det innan men hittade inget.
så tack igen :)

Minikubik
2015-11-10, 19:56
Jag håller ett öga på hur mycket jag stoppar i grytan(kcal prot osv) sen delar jag det på mängden portioner det blir. Väldigt grov räkning men man ser om man håller sig någorlunda på rätt planhalva

dareallinkan
2015-11-10, 20:04
Kycklig 646g 134kcal/100 p 27,5 k 0 f 2,5
champinjoner 136g 26kcal/100 p 2,5 k 2,9 f 0
morot 287g 287kcal/100 p 0,7 k 6,6 f 0
bambuskott 140g 108kcal/100 p 0,5 k 3 f 0


(
På detta exempel får jag värdet 1,04 (?) gånger 287g (på tallriken) då blir det alltså

1,04*287=298kcal på min tallrik !?

körde samma värden fast jag lade in dem i "shapelink" och då blev det bara 189kcal
det är ju en diff på ca 100, inte för att det är hela världen men hur räknar den och vilket är det rätta? kan ju bli stora diffar under en hel dag :(

LunaSpice
2015-11-10, 20:33
Var får du dina näringsvärden ifrån? Jag har svårt att se vilken morot som ger 287 kcal/100 g. Morot ligger runt 40-50 kcal/100 g. Bambuskott ligger runt 20-30 kcal/100 g kanske?

dareallinkan
2015-11-11, 13:35
Var får du dina näringsvärden ifrån? Jag har svårt att se vilken morot som ger 287 kcal/100 g. Morot ligger runt 40-50 kcal/100 g. Bambuskott ligger runt 20-30 kcal/100 g kanske?

hmm undrar hur jag har lyckats irra ihop det där?
jag brukar ta direkt från förpackning/burk men annars så tar jag från http://matkalkyl.se men hur jag har lyckats få till dom kcal på morot och bambu vet jag inte :em:

dareallinkan
2015-11-11, 13:50
fixat siffrorna lite på morot å bambu!

tex..
Kycklig 646g 134 kcal/100 p 27,5 k 0 f 2,5
champinjoner 136g 26 kcal/100 p 2,5 k 2,9 f 0
morot 287g 36 kcal/100 p 0,7 k 6,6 f 0
bambuskott 140g 24 kcal/100 p 0,5 k 3 f 0

(

134+26+36+24= 220
646+136+287+140=1209
220/1209=5,49kcal/g (eller är det per 100g? )

då skulle det alltså bli 5,49*287= 1575?

LunaSpice
2015-11-11, 15:08
Jag förstår ingenting av din kalkyl. Jag använder Fatsecret.se när jag behöver beräknad kcal och dylikt. Den är klockren.

Kyckling 646 g -> 724 kcal
Champinjoner 136 g -> 36 kcal
Morot 287 g -> 101 kcal
Bambuskott 140 g -> ca 38 kcal

Totalt: 909 kcal
Kolhydrater: 35 g
Fett: 11 g
Protein: 161 g

Fördela sedan på t.ex. 4 portioner eller hur du vill göra och lägg till ev ris/bulgur etc.

Beemel
2015-11-11, 20:18
134+26+36+24= 220
646+136+287+140=1209
220/1209=5,49kcal/g (eller är det per 100g? )

då skulle det alltså bli 5,49*287= 1575?


Maträtten lär inte väga 1209 tillagad.

dareallinkan
2015-11-26, 08:09
Jag förstår ingenting av din kalkyl. Jag använder Fatsecret.se när jag behöver beräknad kcal och dylikt. Den är klockren.



hahah ne det är inte lätt att få andra att förstå när man själv inte vet vad man håller på med :P som sagt jag avskyr matte, alla siffror bara studsar runt å krånglar till det för mig :em: men tack skall absolut kolla närmare på fatsecret.se kanske är det bättre än dom andra jag provat hitills för det skiljer sig väldigt mycket ibland tycker jag ... *whatever*

dareallinkan
2015-11-26, 08:19
Maträtten lär inte väga 1209 tillagad.

nej, detta är värden och vikter från förpackning (tror jag) ärligt så vet jag inte var siffrorna kommer ifrån längre för dom verkar ju inte stämma alls :Virro men bara för att ha något exempel att räkna med, så den lagade vikten blir ju mindre sen och då väger ja u bara det som läggs på tallriken,

Beemel
2015-11-26, 12:41
nej, detta är värden och vikter från förpackning (tror jag) ärligt så vet jag inte var siffrorna kommer ifrån längre för dom verkar ju inte stämma alls :Virro men bara för att ha något exempel att räkna med, så den lagade vikten blir ju mindre sen och då väger ja u bara det som läggs på tallriken,


134+26+36+24= 220 <-totalt med kalorier oavsett olagat eller tillagat.
646+136+287+140=1209 <- vikten olagad (rätt ointressant)
220/1209=5,49kcal/g (eller är det per 100g? ) <-energi per gram otillagad rätt, återigen, ganska ointressant.

då skulle det alltså bli 5,49*287= 1575? <-Ja, om du tar 287g otillagad mat.

Det du borde göra är att dela kalorierna (220) med den tillagade vikten (som troligen är lägre än 1209)
Då får du ut kcal/gram för tillagad rätt.
Voila, multiplicera med antal gram i portionen du tar