handdator

Visa fullständig version : Axelont (igen)


MackeJuve
2015-11-04, 15:12
Hej, jag hade ont i axeln, om det nu var förra året eller i år det minns jag inte, och gick till en sjukgymnast. Jag kunde inte bänkpressa, militärpressa eller liknande. Sjukgymnasten jobbade på/för landstinget och jag fick några rehabövningar. Axeln blev dock bra snabbt efteråt(jag gjorde inte så mycket av rehabövningarna utan vilade bara) och därifrån började jag köra alla pressövningar strikt med stopp och allt flöt på fint en längre period. Axelontet återkom dock nu för några månader sedan och jag har därefter vilat från pressar. Axeljäkeln verkar dock inte bli bra.

Hur länge skulle någon insatt rekommendera att man testar att vila axeln från övningar som utsätter den för ont innan man går tillbaka till sjukgymnasten?

Det verkar alltså vara exakt samma problem och sist var vila det som hjälpte.

Scratch89
2015-11-04, 20:15
Du har inte funderat på att göra övningarna du fick av sjukgymnasten?

MackeJuve
2015-11-05, 10:47
Du har inte funderat på att göra övningarna du fick av sjukgymnasten?

Givetvis. Jag tror jag bara fick en, alltså det var så längesen nu att jag knappt minns. Jag tror en av dem, eller om det var den enda då, var att man låg på mage och bröstade upp sig. Därefter låg man med armarna rakt bakåt med handflatorna uppåt och förde de ständigt raka armarna i en halvcirkelrörelse tills de pekar rakt framåt och handflatorna är uppåt. I händerna har man ett par lätta hantlar. Är det något som känns igen?

Jag antar att det är bäst att gå dit igen men jag hade en stark känsla av att sjukgymnasten inte hade någon klar idé över hur jag skulle göra för att bli bra utan "bara gav mig" ett par övningar.

MackeJuve
2015-11-05, 12:14
Jag har rotat djupt i minnesbanken samt googlat lite så nu har jag arsenal á la två gymövningar och två hemmaövningar som jag kommer utföra kontinuerligt och utvärdera om några veckor. Gymövningar varje gång jag gymmar och hemmaövningarna varje dag. Hittade en bra sida.

Gymövningarna är den jag beskrev samt inåt- och utåtrotationer.

Scratch89
2015-11-06, 22:13
Det låter som en övning för skulderbladskontrollen. Inte ovanligt att folk har en "okej" axel men att problemet sitter i dålig kontroll/inhibering av t.ex nedre delen av trapezius eller serratus. Om axeln åker upp vid t.ex lyft åt sidan så kan det vara så att övre delen av trapezius tar över arbetet för resten av skuldran som inte klarar sitt arbete.