handdator

Visa fullständig version : WHO klassar charkprodukter som carcinogena


King Grub
2015-10-23, 11:31
Nästa vecka kommer antagligen Världshälsoorganisationen att officiellt klassa processat kött som carcinogent. Vilket också skulle innebära att bacon, korv, charkprodukter som skinka, osv, också blir det. Det lär få stora konsekvenser i handeln.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3285490/Bacon-burgers-sausages-cancer-risk-say-world-health-chiefs-Processed-meats-added-list-substances-likely-cause-disease-alongside-cigarettes-asbestos.html

Gober
2015-10-23, 11:39
Brukar aldrig bry mig om larm (förutom när det gäller senaste larmen om ris som jag tror man ska ta på allvar) när det gäller kost. Men just chark har jag sedan några år tillbaka varit sparsam med. Äter tex korv då och då men absolut inget jag skulle äta varje dag. Chark som pålägg har jag nästan helt uteslutit förutom vid enstaka tillfällen då det bjuds.

Även om jag nu skulle tycka det var så gott med salami, skinka osv att jag hade kunnat äta det varje dag så hade jag faktiskt inte vågat. Det finns för mycket varningssignaler om att det inte är bra.

Men att aldrig äta chark är inte aktuellt.

JHilding
2015-10-23, 11:41
Detta har jag ju levt på hela min uppväxt, nu äter jag endast chark på julafton för det är så satans gott.

Har lite innerst inne hoppas på att de skulle avfärda att det var carcinogent. Även fast jag innerst inne visste att det inte skulle hända. :(

Som sagt, många kommer bojkotta chark nu.

JHilding
2015-10-23, 11:43
Brukar aldrig bry mig om larm (förutom när det gäller senaste larmen om ris som jag tror man ska ta på allvar) när det gäller kost. Men just chark har jag sedan några år tillbaka varit sparsam med. Äter tex korv då och då men absolut inget jag skulle äta varje dag. Chark som pålägg har jag nästan helt uteslutit förutom vid enstaka tillfällen då det bjuds.

Även om jag nu skulle tycka det var så gott med salami, skinka osv att jag hade kunnat äta det varje dag så hade jag faktiskt inte vågat. Det finns för mycket varningssignaler om att det inte är bra.

Men att aldrig äta chark är inte aktuellt.

En tallrik med salami-skinka och stark korv... Skogaholm med leverpastej.. Mmm..:(

Gober
2015-10-23, 11:48
En tallrik med salami-skinka och stark korv... Skogaholm med leverpastej.. Mmm..:(

Det kan vara gott. Men det är mycket som är gott som du inte måste äta varje dag. Om du nu vill äta skinka och leverpastejmacka någon gång då och då så kan du förmodligen göra de med någorlunda gott samvete.

Äter en bra i övrigt, mycket grönsaker och allt annat som anses vara bra balanserad mat, tränar och är aktiv så kan du nog äta chark ibland.

Men för de som vräker i sig massa mackor med chark till frukost och kvällsmat plus bacon, falukorv osv till middag varje dag, och dessutom sitter på arslet hela sin lediga fritid så finns det nog all anledning att oroa sig.

Agitator
2015-10-23, 11:48
Faller leverpastej under detta? :(

Ifs, det är ju processat/malt som är kriteriet för det hela.

Gober
2015-10-23, 11:49
Faller leverpastej under detta? :(

Ja. Det handlar ju om hållbarhet och att charkprodukterna ska ligga i butiken utan att vi får i oss livsfarliga bakterier. Edit, men det verkar ju också som att färskt rött kött ligger i farozonen.

King Grub
2015-10-23, 11:50
Det är E250 det handlar om.

Agitator
2015-10-23, 12:13
https://twitter.com/TranaStyrka/status/657503366466174976

Skön Gudiol är :)

Samt ett citat från bildlänken ovan.

FYI, rökning höjer risken för lungcancer med typ 900 %. Processat kött höjer risken för coloncancer med typ 10 %.

King Grub
2015-10-23, 12:17
Poängen är att det skulle bli samma riskklassifikation som cigaretter. Oavsett får det stora konsekvenser för handeln om WHO säger att det som ligger på butikshyllan orsakar cancer. Inte bara någon vag korrelation, utan direkt kausalitet.

Gober
2015-10-23, 12:23
https://twitter.com/TranaStyrka/status/657503366466174976

Skön Gudiol är :)

Samt ett citat från bildlänken ovan.

Ja, men det betyder inte att det inte är allvarligt att det konsumeras stora mängder av något som ändå har en betydande riskfaktor när det kommer till cancer.

Agitator
2015-10-23, 12:27
Poängen är att det skulle bli samma riskklassifikation som cigaretter. Oavsett får det stora konsekvenser för handeln om WHO säger att det som ligger på butikshyllan orsakar cancer. Inte bara någon vag korrelation, utan direkt kausalitet.

Frågan är om folk kommer ta till sig denna klassifikation på samma sätt som man gjort rörande t.e.x cigaretter.

Tror ni det blir något stort kampanjande över det hela? Kommer Branschen själva motkampanja och spela ner klassifiaktionen så mycket det bara går?

Skulle inte förvåna mig att det knappt sker någon förändring mer än en liten notis någonstans vid charken typ och på paket om ens det.

Eller vad tror ni?

Gober
2015-10-23, 12:50
Jag tror det kommer påverka den yngre medvetna generationen i viss mån. Iaf om en ska vara lite fördomsfull i en del av samhällsklasserna. När det gäller den äldre generationen, nja, lära gamla hundar sitta osv.

Gober
2015-10-23, 13:34
Finns det källa på att WHO uttalat sig förutom daily?

King Grub
2015-10-23, 13:43
Prova läs mitt första inlägg igen.

Gober
2015-10-23, 13:48
Prova läs mitt första inlägg igen.

Allt jag ser är att du skriver "antagligen" och en länk till daily dom i sin tur har "säkra" källor. Eller vad missar jag?

Mjölkdrickare
2015-10-23, 13:51
Och även oprocessat färskt rött kött kommer klassificeras som "carcinogent". *facepalm*

Vilket jävla skämt.

King Grub
2015-10-23, 13:55
Allt jag ser är att du skriver "antagligen" och en länk till daily dom i sin tur har "säkra" källor. Eller vad missar jag?

"Nästa vecka".

Gober
2015-10-23, 13:58
"Nästa vecka".

Ja? Men jag frågade om det finns någon annan källa på just detta förutom Daily?

Sheogorath
2015-10-23, 14:01
Och även oprocessat färskt rött kött kommer klassificeras som "carcinogent". *facepalm*

Vilket jävla skämt.

Naturen skiter ganska mycket i vad vi tycker om saker och ting.

Jagax
2015-10-23, 14:17
Första meningen efter ingressen i länken från första inlägget:
"Bacon, burgers and sausages are as big a cancer threat as cigarettes, global health chiefs are to rule."
Nja, tvivlar lite.

Daily Mail är väl inte en tidning som man ska ta så allvarligt. Väntar nog hellre på vad som faktiskt kommer från WHO i frågan.

Gober
2015-10-23, 14:26
Det kommer säkert klassas förr eller senare (förr blir kanske nästa vecka). Men ja, daily är väl typ Aftonbladet.

Mjölkdrickare
2015-10-23, 14:27
Naturen skiter ganska mycket i vad vi tycker om saker och ting.
Självklart. Men menar du att jag har fel som tycker det är ett skämt att klassificera även färskt rött kött som carcinogent? När det inte finns någon forskning alls som ens tyder på att rött kött isolerat ger en ökad cancerrisk?

Tycker WHO är en korrupt skämtorganisation för övrigt, men helt klart har de förmågan att fortfarande ha en väldigt stor propagandapåverkan hos folk, och det är det i kombination med saker som detta som jag finner minst sagt upprörande.

King Grub
2015-10-23, 14:34
Ja? Men jag frågade om det finns någon annan källa på just detta förutom Daily?

Du skrev har uttalat sig.

Blue Nine
2015-10-23, 18:02
Skall bli intressant att se folks reaktioner (https://sv.wikipedia.org/wiki/Kübler-Ross-modellen)

Sverker
2015-10-23, 19:13
Nu fick vi i alla fall en definition av vad processat är i King Grubs länk till Daily Mail

Processed meat is made by smoking, curing, salting, or adding chemicals.

Gillar inte nyheten men man får fördjupa sig och se vad som går att göra. En värld utan korv, skinka och leverpastej låter trist:(

Wzup2u
2015-10-23, 19:43
Får bli att se över menyerna där jag jobbar, själv har jag inte ätit chark på år... och varit vegetarian ett bra tag...

JacobHeitmann
2015-10-24, 07:41
Nu fick vi i alla fall en definition av vad processat är i King Grubs länk till Daily Mail

Processed meat is made by smoking, curing, salting, or adding chemicals.

Gillar inte nyheten men man får fördjupa sig och se vad som går att göra. En värld utan korv, skinka och leverpastej låter trist

Vaddå "en värld utan korv"?

http://www.pintomagasin.se/wp-content/uploads/2015/09/anamma_chorizo01.jpghttp://www.pintomagasin.se/wp-content/uploads/2014/09/anammakorv01.jpg

http://www.veganstyle.se/wp-content/uploads/2013/05/DSC_7231.jpg

Och du kan dessutom få julskinka utan rumpa:
https://veganvintage.files.wordpress.com/2010/04/skinka.jpg

https://cdn1.cdnme.se/3967839/7-3/nicolina_sallberg_vegan_sandwiches_and_apple_big_5 266cb9dddf2b3255b89e43d.png

Recept på leverpastej: http://gronaskafferiet.se/vegan-leverpastej/
Eller köp: http://seitanfoods.nordicshops.com/product.html/leverpastej-100g?category_id=18#.Viso3rfhCUk

Sverker
2015-10-24, 07:45
Intressant färg på "skinkan".
Nitritfria charkprodukter brukar bli rätt bleka, på gränsen till gråa.
Vad färgar man sojajoxet med ?

JacobHeitmann
2015-10-24, 08:09
Intressant färg på "skinkan".
Nitritfria charkprodukter brukar bli rätt bleka, på gränsen till gråa.
Vad färgar man sojajoxet med ?

Här är lite innehållsförteckningen på julskinkan:
Vatten, sojaprotein (12,5%), vegetabilisk olja (rapsolja), vetegluten, modifierad majsstärkelse, naturliga kryddextrakt och aromer, salt, karragenan, citrusfibrer, kryddor.
http://www.goodstore.se/?page_id=4863

Korven:
http://anamma.eu/sv/prodVegokorv.php

Pålägget:
Ingredienser: Vatten, vetegluten, sojaprotein, rapsolja, ohärdad palmolja*, salt, potatisstärkelse, jästextrakt, torkad jäst, socker, naturliga smakämnen, konserveringsmedel: (kaliumsorbat), förtjockningsmedel:(karragenan), lökpulver, kryddextrakt, färgämne: (järnoxid).
http://astridochaporna.se/produkter/sknka/

forslund
2015-10-24, 08:37
Poängen är att det skulle bli samma riskklassifikation som cigaretter. Oavsett får det stora konsekvenser för handeln om WHO säger att det som ligger på butikshyllan orsakar cancer. Inte bara någon vag korrelation, utan direkt kausalitet.

Någon som vågar spekulera i vad effekterna skulle bli i butikerna om det här nu sker?

Pansarhaj
2015-10-24, 08:41
Först och främst måste väll Näringslivsverket se över det. Det är ju de som bestämmer vad som är " bra och dåligt " här.

Är det inte fler än jag som redan spekulerat kring detta halva livet?

arogen
2015-10-24, 10:01
Jag käkar leverpastej ibland, men har hittat EN patej på marknaden utan E250. Tulips grova leverpastej, riktigt god dessutom.

Gober
2015-10-24, 10:07
Jag käkar leverpastej ibland, men har hittat EN patej på marknaden utan E250. Tulips grova leverpastej, riktigt god dessutom.

Det låter märkligt, det finns väl inga charkprodukter utan nitrit? Vad skulle användas istället?

vicarious
2015-10-24, 10:45
Någon som vågar spekulera i vad effekterna skulle bli i butikerna om det här nu sker?

Ingenting tror jag. Livsmedlen kanske måste märkas. Folk kommer fortsätta äta chark som vanligt. Det här är inte första gången det här är uppe i media. Att det finns kopplingar mellan nitrit och cancer i tarmen har varit känt länge. Det står t om på Livsmedelsverket hemsida.

cero
2015-10-24, 11:25
Jag tog upp att sjukvården serverar chark flera gånger per dag i en annan tråd, kanske tvingas de sluta med det nu?

Kaxardu
2015-10-24, 12:59
Mycket bra då det är välkänt, det kanske kan få lite invaggade svenskar att vakna, de som fortfarande bara följer det som kommer från ett statligt verk.

Kaxardu
2015-10-24, 13:05
Först och främst måste väll Näringslivsverket se över det. Det är ju de som bestämmer vad som är " bra och dåligt " här.

Är det inte fler än jag som redan spekulerat kring detta halva livet?

Har varit välkänt typ halva mitt liv.

arogen
2015-10-24, 13:47
Det låter märkligt, det finns väl inga charkprodukter utan nitrit? Vad skulle användas istället?

Konserveringsmedel E200 står med, men inte 250..

anvihl
2015-10-24, 13:48
Det låter märkligt, det finns väl inga charkprodukter utan nitrit? Vad skulle användas istället?

Jodå, många sorters rostbiff, köttbullar osv använder inte E250.

cero
2015-10-24, 14:02
Jodå, många sorters rostbiff, köttbullar osv använder inte E250.

Dessa är alltså safe?

arogen
2015-10-24, 14:03
Dessa är alltså safe?

Det TROR jag, eller vad säger ni andra?

Sverker
2015-10-24, 14:07
De är inte lika beroende av att skyddas mot Clostridium botulinum.
Rostbiff kommer från helt kött och köttbullar är antagligen för små för att vara bra boställe för botulinum.

Fartman
2015-10-24, 14:19
Är det bara E250 som är problemet så finns ju redan idag endel produkter utan det. Tex det här goda baconet. http://nyhlenshugosons.se/sortiment/chark/roekt/bacon/
Och det lär ju bli många fler iom detta larm. Men jag antar att det inte är så enkelt.
Hur som haver så har jag redan konstaterat för mig själv att korv och charkprodukter ger mig för mycket njutning för att jag skulle sluta äta det. Samma som med tex alkohol, det kan ju också kopplas till cancer men inte slutar jag dricka pilsner för det!

Ozziking
2015-10-24, 14:29
Charkprodukter, innebär det alla sorters kött?

begt
2015-10-24, 14:35
Riklig kaffekonsumtion torde minska riskerna något i och med att nitriten lämnar kroppen snabbare.

King Grub
2015-10-24, 14:52
Charkprodukter, innebär det alla sorters kött?

Det kan det vara.

Armed Dingo
2015-10-24, 15:24
Riklig kaffekonsumtion torde minska riskerna något i och med att nitriten lämnar kroppen snabbare.
Varför försöka stoppa huvudet i sanden? Ät det om du vill men var medveten om vad du gör. Det där med kaffet låter som något att intala sig för att må lite bättre av sitt dåliga beteende. Likt en cola zero till pommes frits doppade i majonäs.

Charkprodukter ingår inte i min dagliga kost. Om jag kommer över det vid något speciellt tillfälle kommer jag äta det och vara glad.

Ett bra steg. Har informerat om E250 till min familj för flera år sen tack vare detta forum, nu kanske de äntligen lyssnar.

vicarious
2015-10-24, 16:21
Dessa är alltså safe?

Det TROR jag, eller vad säger ni andra?

Det är fortfarande rött kött även om det inte innehåller E250. Citerar från artikeln i förstainlägget

Fresh red meat is also due to join the ‘encyclopaedia of carcinogens’ and is likely to be ranked as only slightly less dangerous than the preserved products.


Red meat is expected to be one rung below, ‘probably carcinogenic to humans’.


Finns en lång tråd på forumet :) http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=103956

begt
2015-10-24, 16:26
Nu läser du in saker i onödan. Jag försöker undvika nitrit och går inte runt och tror att kaffe skulle göra det närmast ofarligt.

Kaxardu
2015-10-24, 16:35
Varför försöka stoppa huvudet i sanden? Ät det om du vill men var medveten om vad du gör. Det där med kaffet låter som något att intala sig för att må lite bättre av sitt dåliga beteende. Likt en cola zero till pommes frits doppade i majonäs.

Charkprodukter ingår inte i min dagliga kost. Om jag kommer över det vid något speciellt tillfälle kommer jag äta det och vara glad.

Ett bra steg. Har informerat om E250 till min familj för flera år sen tack vare detta forum, nu kanske de äntligen lyssnar.

Fast pommes frites med majonnäs och cola zero är bättre än pommes med majonnäs med vanlig läsk.

anvihl
2015-10-24, 17:41
Varför försöka stoppa huvudet i sanden? Ät det om du vill men var medveten om vad du gör. Det där med kaffet låter som något att intala sig för att må lite bättre av sitt dåliga beteende. Likt en cola zero till pommes frits doppade i majonäs.



Vad är det för fel med potatis, rapsolja och äggula? :)

JacobHeitmann
2015-10-24, 19:20
Kan ni sluta tro att kött är ok, bara för att det är utan E250 eller?

There are several potential reasons that diets high in red and processed meat may be a cause colorectal cancer. Red meat contains a compound that promotes the formation of potentially carcinogenic N-nitroso compounds. In addition, when red meat is cooked at high temperatures it leads to the formation of compounds called heterocyclic amines (HCAs) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs). In lab studies, these compounds cause changes in the DNA that may lead to cancer.

Many processed red meats also contain nitrites and nitrates added as preservatives, which also can form potentially carcinogenic compounds .


Förebered er för en skitstorm från industrin:
4. The meat industry will attempt to attack the science.

Representatives of the American Meat Institute, the US Beef Check-Off, and the US Pork Producers sat in as observers on the new IARC report and they have consistently disputed our recommendations. We’re interested to see what they will say about IARC’s findings.

:D

http://blog.aicr.org/2015/10/23/red-meat-bacon-and-other-processed-meats-and-cancer-back-in-the-news/

anvihl
2015-10-24, 19:37
Kan ni sluta tro att kött är ok, bara för att det är utan E250 eller?



Förebered er för en skitstorm från industrin:

:D

http://blog.aicr.org/2015/10/23/red-meat-bacon-and-other-processed-meats-and-cancer-back-in-the-news/

Från din egna källa:

"Research shows a clear and convincing link between diets high in red meat and risk for colorectal cancer. "

"The evidence evaluated by AICR suggests that a modest amount of red meat in the diet does not raise colorectal cancer risk"

Sverker
2015-10-24, 19:40
Det är när protein eller det fleromättat fett i köttet utsätts för extremt höga temperaturer som HCA och PAH bildas. Jag antar att du skulle få motsvarande ifall du gjorde om försöket med sojabönor istället, eller jordnötter.

JacobHeitmann
2015-10-24, 19:43
Från din egna källa:

"Research shows a clear and convincing link between diets high in red meat and risk for colorectal cancer. "

"The evidence evaluated by AICR suggests that a modest amount of red meat in the diet does not raise colorectal cancer risk"

Yep, jag har läst den. De rekommenderar att ligga under 510 gram i veckan.

JacobHeitmann
2015-10-24, 21:45
Det är när protein eller det fleromättat fett i köttet utsätts för extremt höga temperaturer som HCA och PAH bildas. Jag antar att du skulle få motsvarande ifall du gjorde om försöket med sojabönor istället, eller jordnötter.

Mja..

Grilling vegetables and fruits produces no HCAs–plant-based foods are actually associated with lower cancer risk.

Heterocyclic amines form when amino acids and creatine (a chemical found in muscle) react at high cooking temperatures.
http://preventcancer.aicr.org/site/News2?page=NewsArticle&id=15485&news_iv_ctrl=2303

Det finns typ inte mycket kreatin hos växter, men om du hittar något som kopplar ihop bönor eller jordnötter med HCA och PAH så skulle det vara intressant.

anvihl, sen så har jag samma åsikt som min favorittant att ligga under 300 gram är bättre (http://www.svt.se/agenda/forskare-at-max-300-gram-kott), och ännu bättre att man ligger på 0 gram ur fler hälsoaspekter (man äter automatiskt mer vegetabilier med fytonäringsämnen och fibrer när man ersätter köttkalorierna med växtkalorier (om man är rätt informerad förstås)).

Wzup2u
2015-10-24, 21:58
Det låter märkligt, det finns väl inga charkprodukter utan nitrit? Vad skulle användas istället?

Tulip har även haft en leverpastej helt utan e-nummren.

Morty
2015-10-24, 22:07
Snart kommer Sverkers ultimata antiveg-argument:

"Ni måste ju ta b12-tillskott :(:(:(:(:("

All while han skiter i att djuren får B12-tillskott


OnT så är jag hoppfull om denna klassificering. Det skulle kunna öppna dörrar för en mer vegetabilisk kost ffa i offentlig verksamhet.

F Ultra
2015-10-24, 22:30
Mja..
Det finns typ inte mycket kreatin hos växter, men om du hittar något som kopplar ihop bönor eller jordnötter med HCA och PAH så skulle det vara intressant.

Stod ju dock något före Kreatin som finns i Soja eller hur.

Pansarhaj
2015-10-24, 22:39
Snart kommer Sverkers ultimata antiveg-argument:

"Ni måste ju ta b12-tillskott :(:(:(:(:("

All while han skiter i att djuren får B12-tillskott


OnT så är jag hoppfull om denna klassificering. Det skulle kunna öppna dörrar för en mer vegetabilisk kost ffa i offentlig verksamhet.

Kan hålla med här, bör finnas bättre alternativ kost till de som vill minska animaliskt innehåll men fortfarande hålla högt proteinvärde. ( Skolor )

Mjölkdrickare
2015-10-24, 23:38
Kan ni sluta tro att kött är ok, bara för att det är utan E250 eller?



Förebered er för en skitstorm från industrin:

:D

http://blog.aicr.org/2015/10/23/red-meat-bacon-and-other-processed-meats-and-cancer-back-in-the-news/
Inte en enda källa i denna blogg till dessa påståenden. "Clear and convincing links", mycket vetenskapligt. *facepalm*

Sverker
2015-10-25, 08:08
Det finns typ inte mycket kreatin hos växter, men om du hittar något som kopplar ihop bönor eller jordnötter med HCA och PAH så skulle det vara intressant.

http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2013/2013_livsmedelsverket_28_pah_i_livsmedel_2008-2013.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=pah+&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=95.197.13.56&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFil e/_7b0e1df9-0c24-43c8-a864-a1a7e48aa71e&_t_hit.pos=15

Läsvärt ifall man är intresserad av PAH. Frågan blev minst sagt komplex när man även för in torkning och rostning av vegetabilier. Läs t e x om choklad och kakao.
PAH i spannmål bör komma från omgivningen. Behöver inte vara torkningen av spannmålen utan även exponeringen ute på fälten.

Svaret blir troligen att man grillar inte grönsaker lika varmt och hårt som man gör med kött. Att sedan fettet sitter lösare bundet i köttet och lättare droppar ned på glöden är givetvis till köttets nackdel.

JacobHeitmann
2015-10-25, 08:38
Inte en enda källa i denna blogg till dessa påståenden. "Clear and convincing links", mycket vetenskapligt. *facepalm*

Du tycker ju att WHO är en korrupt skämtorganisation så det förvånar mig inte.

Det är nog AICRs sätt att nå ut till allmänheten med deras blogg, på ett enkelt och snabbt sätt.

JacobHeitmann
2015-10-25, 08:56
Stod ju dock något före Kreatin som finns i Soja eller hur.
Menar du att aminosyrorna ensamt kan skapa HCA och inte endast genom kombinationen av kreatin, socker och aminosyror vid 300+ grader?

Ber om ursäkt om jag tolkat det fel.

HCAs are formed when amino acids (the building blocks of proteins), sugars, and creatine (a substance found in muscle) react at high temperatures.
http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cooked-meats-fact-sheet#q1


http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2013/2013_livsmedelsverket_28_pah_i_livsmedel_2008-2013.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=pah+&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=95.197.13.56&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFil e/_7b0e1df9-0c24-43c8-a864-a1a7e48aa71e&_t_hit.pos=15

Läsvärt ifall man är intresserad av PAH. Frågan blev minst sagt komplex när man även för in torkning och rostning av vegetabilier. Läs t e x om choklad och kakao.
PAH i spannmål bör komma från omgivningen. Behöver inte vara torkningen av spannmålen utan även exponeringen ute på fälten.

Svaret blir troligen att man grillar inte grönsaker lika varmt och hårt som man gör med kött. Att sedan fettet sitter lösare bundet i köttet och lättare droppar ned på glöden är givetvis till köttets nackdel.

Intressant! Det gäller nog också att kolla var man får sina sallad ifrån:
Mycket höga halter (32 µg/kg) av BaP har påvisats i sallad som växt nära föroreningskällor som motorväg och aluminiumindustri

och säkrare att fortsätta skölja utomhusnässlorna sen då

Sköljning av sallad har visats vara ett
effektivt sätt att minska BaP halten då 85 procent lägre halt återstod efter vattensköljning

inomhusväxter kanske inte är så illa ändå:
Den huvudsakliga
källan till PAH i grönsaker är bladmassans upptag från atmosfäriskt nedfall av föroreningar

Tur ändå att grönsaker i vilket fall ger en bättre hälsa, även med lite PAH.

Sverker
2015-10-25, 09:53
Jag gick vidare med HCA. Fastnade för tryptofan som ringsluter sig själv vid temperaturer kring 200 grader C till carboline.
Med carboline och beta carboline som sökord får man snabbt fram att grillat kött eller grillad fisk ger dessa mutagena ämnen men att de även finns i tobaksrök ( ! ) och i kaffe:(.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12227938

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15764332

Kreatin är inte nödvändigt för att få HCA.

F Ultra
2015-10-25, 16:24
Menar du att aminosyrorna ensamt kan skapa HCA och inte endast genom kombinationen av kreatin, socker och aminosyror vid 300+ grader?


Var nog snarare jag som tolkade deras "AND" på annat vis än att det var just den kombinationen som behövdes.

JacobHeitmann
2015-10-26, 13:25
Har WHO släppt sitt utlåtande eller är DN bara seg?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/who-listar-kott-som-cancerframkallande/

Edit: Verkar så!
http://www.theguardian.com/society/2015/oct/26/bacon-ham-sausages-processed-meats-cancer-risk-smoking-says-who

anvihl
2015-10-26, 13:31
Har WHO släppt sitt utlåtande eller är DN bara seg?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/who-listar-kott-som-cancerframkallande/

Och för dom som bajsar på sig av rädsla ökar risken att få tjocktarmscancer hos 50åriga män närmsta 10 åren från 0,68% till 0,8% om man äter processat kött.

vicarious
2015-10-26, 15:00
Kolla @WHO på Twitter, där besvaras en del frågor.

Press release http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf
Q&A http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf

JacobHeitmann
2015-10-26, 15:22
Kolla @WHO på Twitter, där besvaras en del frågor.

Press release http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf
Q&A http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf

Tack!

Q. Could you quantify the risk of eating red meat and processed meat?
A. The consumption of processed meat was associated with small increases in the risk of cancer
in the studies reviewed. In those studies, the risk generally increased with the amount of meat
consumed. An analysis of data from 10 studies estimated that every 50 gram portion of
processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by about 18%.
The cancer risk related to the consumption of red meat is more difficult to estimate because the
evidence that red meat causes cancer is not as strong. However, if the association of red meat
and colorectal cancer were proven to be causal, data from the same studies suggest that the
risk of colorectal cancer could increase by 17% for every 100 gram portion of red meat eaten
daily.

Gerdler
2015-10-26, 16:59
Makrofördelningen på processat kött har alltid varit sämre än för icke processat kött.

Priset i butik speglar tyvärr inte produktionskostnaden då kyckling kostar runt hälften så mycket att producera per kilo som fläsk och ändå betalar man ungefär lika mycket för dem. Butikerna har insett att de inte kan sälja fläsk om ett bättre kött är mycket billigare. Detta är naturligtvis dåligt för både miljön och hälsan.

Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.

En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.

Så förhoppningsvis går fler människor över från rött kött till kyckling, ägg och mjölk och minskar på det processade köttet markant. Och veganer och vegetarianer kan lära sig att separera kött från kött och inse att kyckling inte har de negativa effekterna varken på klimatet eller på hälsan som en falukorv eller ett kilo nötfärs har.

King Grub
2015-10-26, 18:04
In October, 2015, 22 scientists from ten countries met at the International Agency for Research on Cancer (IARC) in Lyon, France, to evaluate the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. These assessments will be published in volume 114 of the IARC Monographs.

Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet October 26 2015.

http://pdfsr.com/pdf/carcinogenicity-of-consumption-of-red-and-processed-meat

caelus
2015-10-27, 10:15
Räknas köttfärs (t.ex. nöt- eller fläskfärs) som en charkprodukt i detta sammanhang? I så fall, är samma risker associerade med det som med övriga charkprodukter?

King Grub
2015-10-27, 10:17
Det är inte extra cancerframkallande att köra en köttbit genom en köttkvarn nej.

Klein
2015-10-27, 10:45
Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet October 26 2015.

http://pdfsr.com/pdf/carcinogenicity-of-consumption-of-red-and-processed-meat

Det är verkligen inget man kan diskutera sig fram till. Alkohol är bevisligen en klass A carcinogen men jag ser inga rubriker om vetenskapsmän som samlas för att diskutera faran med rött vin. Kan det vara så att det här inte är frågan om vurmande för mänsklig hälsa och vetenskapliga insikter utan snarare en ohelig blandning av fiskande efter forskningsmedel och sensationsjournalistik.

Själv äter jag inget nitrit men det finns likväl mycket bacon och korv på menyn.

Cykelcykel
2015-10-27, 10:50
Makrofördelningen på processat kött har alltid varit sämre än för icke processat kött.

Priset i butik speglar tyvärr inte produktionskostnaden då kyckling kostar runt hälften så mycket att producera per kilo som fläsk och ändå betalar man ungefär lika mycket för dem. Butikerna har insett att de inte kan sälja fläsk om ett bättre kött är mycket billigare. Detta är naturligtvis dåligt för både miljön och hälsan.

Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.

En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.

Så förhoppningsvis går fler människor över från rött kött till kyckling, ägg och mjölk och minskar på det processade köttet markant. Och veganer och vegetarianer kan lära sig att separera kött från kött och inse att kyckling inte har de negativa effekterna varken på klimatet eller på hälsan som en falukorv eller ett kilo nötfärs har.

det är inte bara för klimtet eller hälsan människor är veganer. De flesta speciellt veganer tycker att det är fel att döda djur eller exploatera de på sätt

Klein
2015-10-27, 11:25
Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.

En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.

Man kan ju också äta rått kött istället för att nuka bort allt nyttigt i köttet. Innehåller bland annat liponsyra som återvinner andra antioxidanter i kroppen.

Sverker
2015-10-27, 19:15
Håll er till trådens ämne. Charkprodukter och cancer.

F Ultra
2015-10-27, 22:01
Som vanligt så hjälper tidningarna till att sprida kunskap, gick förbi ICA idag och tro fan om det inte hängde ett löp från Aftobladet:

Så mycket kött kan du äta utan att få cancer!

Så nu får man tydligen garanterat cancer av kött (och inte chark) och äter man inte kött (eller iaf tillräckligt lite) så får man ingen som helst cancer...

Kaxardu
2015-10-27, 22:27
Som vanligt så hjälper tidningarna till att sprida kunskap, gick förbi ICA idag och tro fan om det inte hängde ett löp från Aftobladet:



Så nu får man tydligen garanterat cancer av kött (och inte chark) och äter man inte kött (eller iaf tillräckligt lite) så får man ingen som helst cancer...

Blev nyfiken. Hur kan det vara chark utan kött?

JacobHeitmann
2015-10-28, 08:52
https://i.gyazo.com/111aad3e4b789fb5c307f5b17ced6e0a.png
http://time.com/4087935/cancer-meat-bacon/?xid=tcoshare

Olssons chark köper in ett fryst extrakt av körsbärsblomma som innehåller nitrat. När det blandas med vatten och får stå i 24 timmar så bildas nitrit. Detta tillförs korvarna och påläggen.
http://louisekonsumentkoll.se/e-nummerfri-korv/

Klein
2015-10-28, 09:36
https://i.gyazo.com/111aad3e4b789fb5c307f5b17ced6e0a.png
http://time.com/4087935/cancer-meat-bacon/?xid=tcoshare


http://louisekonsumentkoll.se/e-nummerfri-korv/

Som konsument förutsätter jag att ingredienser inte utelämnas på förpackningen. Det kanske inte står E250 men vad det nu än är kan ju rimligen inte utelämnas. Sverker kanske vet bättre hur det funkar.

JacobHeitmann
2015-10-28, 09:55
Som konsument förutsätter jag att ingredienser inte utelämnas på förpackningen. Det kanske inte står E250 men vad det nu än är kan ju rimligen inte utelämnas. Sverker kanske vet bättre hur det funkar.

Yep, och det var ett inlägg från 2010 så det kanske har hänt något med regelverket.

Kaxardu
2015-10-28, 11:11
Ska utesluta all chark från min diet även om jag inte åt särskilt mycket av det förr.

Å andra sidan är det bara hålla tummarna att mejerier håller sig som relativt ofarlig produkt, annars blir det knapert.:smash:

anvihl
2015-10-28, 11:11
Blev nyfiken. Hur kan det vara chark utan kött?

Rent tekniskt vet jag inte om organ räknas som kött, så saker som leverpastej är ju chark men inte kött i sådana fall.

Mjölkdrickare
2015-10-28, 12:47
Makrofördelningen på processat kött har alltid varit sämre än för icke processat kött.

Priset i butik speglar tyvärr inte produktionskostnaden då kyckling kostar runt hälften så mycket att producera per kilo som fläsk och ändå betalar man ungefär lika mycket för dem. Butikerna har insett att de inte kan sälja fläsk om ett bättre kött är mycket billigare. Detta är naturligtvis dåligt för både miljön och hälsan.

Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.

En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.

Så förhoppningsvis går fler människor över från rött kött till kyckling, ägg och mjölk och minskar på det processade köttet markant. Och veganer och vegetarianer kan lära sig att separera kött från kött och inse att kyckling inte har de negativa effekterna varken på klimatet eller på hälsan som en falukorv eller ett kilo nötfärs har.
"En av orsakerna man tror" tillåt mig att skratta ahahhahahahahaaha. Kan man verkligen gå på sånt skitsnack?

Som jag sa förut, det finns ingen data som tyder på att ett intag av rött kött som en isolerad faktor ger en ökad cancerrisk. Det enda man kan se är att det finns en viss korrelation med ett intag av rött kött och cancer, samtidigt som ett högt intag av rött kött korrelerar med sämre livsvanor så som rökning, intag av alkohol, dåligt med motion och övervikt etc. Detta är alltså ren oärlig propaganda och forskningsfusk med andra ord.

dark214
2015-10-28, 13:47
"En av orsakerna man tror" tillåt mig att skratta ahahhahahahahaaha. Kan man verkligen gå på sånt skitsnack?

Som jag sa förut, det finns ingen data som tyder på att ett intag av rött kött som en isolerad faktor ger en ökad cancerrisk. Det enda man kan se är att det finns en viss korrelation med ett intag av rött kött och cancer, samtidigt som ett högt intag av rött kött korrelerar med sämre livsvanor så som rökning, intag av alkohol, dåligt med motion och övervikt etc. Detta är alltså ren oärlig propaganda och forskningsfusk med andra ord.

Du får mer än gärna länka till de forskningsrapporter som stödjer dina uttalanden, alltså gällande korrelationen mellan intaget av rött kött och cancersjukdom.

King Grub
2015-10-28, 13:59
Jag har postat alla studier senaste åren i http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=103956&highlight=K%F6tt+cancer

Mjölkdrickare
2015-10-28, 14:34
Du får mer än gärna länka till de forskningsrapporter som stödjer dina uttalanden, alltså gällande korrelationen mellan intaget av rött kött och cancersjukdom.
Så bevisbördan ligger alltså på mig??! :laugh:

Coffe
2015-10-28, 16:46
Du får mer än gärna länka till de forskningsrapporter som stödjer dina uttalanden, alltså gällande korrelationen mellan intaget av rött kött och cancersjukdom.

Eftersom det är du som påstår att något är sant så är det du som har bevisbördan. Annars låter du som en kristen som står och säger att "bevisa att gud inte finns". Negativ bevisbörda är inget som seriösa människor sysslar med.

Sverker
2015-10-28, 18:16
https://i.gyazo.com/111aad3e4b789fb5c307f5b17ced6e0a.png
http://time.com/4087935/cancer-meat-bacon/?xid=tcoshare


http://louisekonsumentkoll.se/e-nummerfri-korv/

http://www.radron.se/artiklar/Utan-tillsatser---kan-vi-lita-pa-det-/


Vi har ny lagstiftning sedan 2014 men jag tror, tror, att det är korrekt att deklarera det som kryddextrakt. De extraherar kryddorna med vatten och får nitrit på köpet.

RobinEH
2015-10-28, 20:25
Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet October 26 2015.

http://pdfsr.com/pdf/carcinogenicity-of-consumption-of-red-and-processed-meat
A meta-analysis of colorectal cancer in ten cohort studies reported a statistically significant dose–response relationship, with a 17% increased risk (95% CI 1·05–1·31) per 100 g per day of red meat and an 18% increase (95% CI 1·10–1·28) per 50 g per day of processed meat.

Från källan:
The mean of the highest category of processed meat intake ranged from 16 to 122 grams per day in the studies.

Är det verkligen något att lägga fokus på att risken ökar med 18% vid varje ökning av 50g processat kött när mängden som undersökts toppade vid 122g? Känns rätt tramsigt att lägga något fokus på. Därtill ligger la chansen för kolorektalcancer kring 5%, dvs gav 50g en ökad risk om 0.9%-enheter.

Luca Brasi
2015-10-28, 20:27
Man får cancer av salt också och charkprodukter är salta även om de är vegetariska.

stevebc
2015-10-28, 21:43
Jag vet inte om det har nämnts tidigare i tråden men ett tips för er som är sugen på att köpa "färdig" mat som köttbullar, korv osv är att köpa den frysta varianten.

Det slog mig häromdagen, när jag var sugen på köttbullar, att det egentligen inte borde finnas någon anledning att trycka i E250 i den frysta sorten. Och mycket riktigt stämde det, inget E250 i innehållsförteckningen på frysta köttbullar. Minst lika goda är de, och luktar betydligt mindre än kylskåpsvarianten. Vet inte hur utbudet ser ut på korv osv. Ärtsoppa hade jag personligen gärna köpt fryst just för att slippa E250. Vet någon om det finns ärtsoppa (utan fläsk får det väl vara), som inte har E250, eller kan Botulinum även angripa ärtproteinet (varför skulle det inte göra det?)? Det känns som att Sverker borde veta :).

Wzup2u
2015-10-28, 21:52
Jag vet inte om det har nämnts tidigare i tråden men ett tips för er som är sugen på att köpa "färdig" mat som köttbullar, korv osv är att köpa den frysta varianten.

Det slog mig häromdagen, när jag var sugen på köttbullar, att det egentligen inte borde finnas någon anledning att trycka i E250 i den frysta sorten. Och mycket riktigt stämde det, inget E250 i innehållsförteckningen på frysta köttbullar. Minst lika goda är de, och luktar betydligt mindre än kylskåpsvarianten. Vet inte hur utbudet ser ut på korv osv. Ärtsoppa hade jag personligen gärna köpt fryst just för att slippa E250. Vet någon om det finns ärtsoppa (utan fläsk får det väl vara), som inte har E250, eller kan Botulinum även angripa ärtproteinet (varför skulle det inte göra det?)? Det känns som att Sverker borde veta :).

Tiden jag åt kött så var ju färdiga köttbullar äckligt, scans luktade ju fis...
Fanns dock några goda var några mini delikatesskörrbullar från findus??? och sen några från lidl enebackens tror jag det var =)....

Rullade mest egna senaste åren, men nu äts det mestadels sojabullar och andra veg alternativ.

Men det mesta funkar väl till stuvade makaroner och 1kg ketchup.

Hur är det med korven? @ fryst?

stevebc
2015-10-28, 22:28
Tiden jag åt kött så var ju färdiga köttbullar äckligt, scans luktade ju fis...
Fanns dock några goda var några mini delikatesskörrbullar från findus??? och sen några från lidl enebackens tror jag det var =)....

Rullade mest egna senaste åren, men nu äts det mestadels sojabullar och andra veg alternativ.

Men det mesta funkar väl till stuvade makaroner och 1kg ketchup.

Hur är det med korven? @ fryst?Fryst korv hann jag inte leta efter! Men visst måste det finnas lite roliga kryddstarka korvar i frysdisken? Tror dock bara att jag har stött på vego-korv i frysdisken hittills. Fryst kebab, hamburgare osv verkar också sakna E250 när jag kollar på nätet.

Håller med om att Findus kylskåpsköttbullar luktar röv.

J.V
2015-10-29, 01:00
Jag vet inte om det har nämnts tidigare i tråden men ett tips för er som är sugen på att köpa "färdig" mat som köttbullar, korv osv är att köpa den frysta varianten.

Det slog mig häromdagen, när jag var sugen på köttbullar, att det egentligen inte borde finnas någon anledning att trycka i E250 i den frysta sorten. Och mycket riktigt stämde det, inget E250 i innehållsförteckningen på frysta köttbullar. Minst lika goda är de, och luktar betydligt mindre än kylskåpsvarianten.Mhm, Felix sma delikatesskottbullar och Farfars kottbullar fran Dafgards(?). Kan ata kilovis, speciellt av delikatesskottbullarna.

F Ultra
2015-10-29, 16:27
Den där doften från de "färska" köttbullarna kommer väl från den där förpackingsgasen som de har numera som ska ge än längre hållbarhet?

King Grub
2015-10-29, 16:54
Ja.

Sverker
2015-10-29, 18:32
Man maler ned riktig skinka när man tillverkar ärtsoppa. Alltså innehåller ärtsoppan nitrit. Oavsett ifall den är i burk, i slang eller frystorkad.

Men vegetarisk ärtsoppa utan fläsk innehåller inget nitrit. Konserveringen genom att autoklavera ärtsoppan dödar Clostridium botulinum.

RobinEH
2015-11-01, 18:40
We do know that eating a lot of processed meat or red meat is associated with higher cancer risk; the W.H.O. report cited 800 studies documenting the association. But that’s a long way from cause and effect. It may simply be the so-called healthy user bias, the idea that people who eat lots of bacon are more likely to engage in risky behaviors (like smoking or a sedentary lifestyle) that lead to cancer; and that non-meateaters exhibit other healthful virtues (like exercise or eating vegetables) that protect them.
It was a lesson learned after years of recommending that women take menopause hormones to protect their hearts, a finding based on observational studies that showed women who took hormones had fewer heart attacks. But when a large government study actually compared hormone use to a placebo, the result was the precise opposite of what the observational data had suggested. Women who took hormones had a higher risk of heart attack.

Other examples abound. Observational studies have suggested that a high intake of beta-carotene and vitamins B, C and E could protect against death from heart disease. Clinical trials showed they did not. Fiber and folic acid seemed to protect against colorectal cancer in observational studies; clinical trials indicated they did not.

- http://www.nytimes.com/2015/11/01/sunday-review/so-will-processed-meat-give-you-cancer.html?_r=0

Rätt bra artikel som tar upp lite problem.

F Ultra
2015-11-01, 22:54
- http://www.nytimes.com/2015/11/01/sunday-review/so-will-processed-meat-give-you-cancer.html?_r=0

Rätt bra artikel som tar upp lite problem.

Fast nu kontrollerade man ju för rökning och andra sk cofounders?!

stevebc
2015-11-02, 21:53
Man maler ned riktig skinka när man tillverkar ärtsoppa. Alltså innehåller ärtsoppan nitrit. Oavsett ifall den är i burk, i slang eller frystorkad.

Men vegetarisk ärtsoppa utan fläsk innehåller inget nitrit. Konserveringen genom att autoklavera ärtsoppan dödar Clostridium botulinum.Snyggt sammanfattat, tack!!