handdator

Visa fullständig version : Effekt av fördelning av fett & kolhydrat på blodfetter, inflammation & glukoskontroll


King Grub
2015-10-13, 08:42
PURPOSE:

The optimal macronutrient composition of the diet for the management of type 2 diabetes is debated, particularly with regard to the ideal proportion of fat and carbohydrates. The aim of the study was to explore the association of different proportions of fat and carbohydrates of the diet-within the ranges recommended by different guidelines-with metabolic risk factors.

METHODS:

We studied 1785 people with type 2 diabetes, aged 50-75, enrolled in the TOSCA.IT Study. Dietary habits were assessed using a validated food-frequency questionnaire (EPIC). Anthropometry, fasting lipids, HbA1c and C-reactive protein (CRP) were measured.

RESULTS:

Increasing fat intake from <25 to ≥35 % is associated with a significant increase in LDL-cholesterol, triglycerides, HbA1c and CRP (p < 0.05). Increasing carbohydrates intake from <45 to ≥60 % is associated with significantly lower triglycerides, HbA1c and CRP (p < 0.05). A fiber intake ≥15 g/1000 kcal is associated with a better plasma lipids profile and lower HbA1c and CRP than lower fiber consumption. A consumption of added sugars of ≥10 % of the energy intake is associated with a more adverse plasma lipids profile and higher CRP than lower intake.

CONCLUSIONS:

In people with type 2 diabetes, variations in the proportion of fat and carbohydrates of the diet, within the relatively narrow ranges recommended by different nutritional guidelines, significantly impact on the metabolic profile and markers of low-grade inflammation. The data support the potential for reducing the intake of fat and added sugars, preferring complex, slowly absorbable, carbohydrates.


Eur J Nutr. 2015 Aug 25. Influence of dietary fat and carbohydrates proportions on plasma lipids, glucose control and low-grade inflammation in patients with type 2 diabetes-The TOSCA.IT Study.

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-015-0983-1

Gerdler
2015-10-13, 16:10
Varför minskar HbA1c av ökat kolhydratintag och varför ökar det av ökat fettintag?

Kolhydrater ökar blodsockret...

En annan undran jag alltid haft är om HbA1c, som endast används som markör för långsiktigt genomsnittlig blodsockerhalt, också har någon effekt i sig självt rent fysiologiskt. Alltså om HbA1c är obrukbart för syretransport eller liknande.

Sverker
2015-10-13, 17:15
Antagligen för att fett ökar mängden tillgänglig energi och tränger sig före glukosen i energiprocessen. Det blir helt enkelt svårare att trycka in glukos i muskler som istället kan välja fett som energikälla. Lägre insulinkänslighet.

Vild spekulation av mig.

PureWhey
2015-10-13, 17:19
Antagligen för att fett ökar mängden tillgänglig energi och tränger sig före glukosen i energiprocessen. Det blir helt enkelt svårare att trycka in glukos i muskler som istället kan välja fett som energikälla. Lägre insulinkänslighet.

Vild spekulation av mig.

Indaresting

JacobHeitmann
2015-10-13, 18:28
Antagligen för att fett ökar mängden tillgänglig energi och tränger sig före glukosen i energiprocessen. Det blir helt enkelt svårare att trycka in glukos i muskler som istället kan välja fett som energikälla. Lägre insulinkänslighet.

Vild spekulation av mig.

Eller att intramyocellulära lipider oxiderar och förhindrar öppningsmekanismerna (åt glukos) när insulinet kommer fram till receptorerna på cellerna?

https://i.gyazo.com/250c7fcb5a02b350d425c40f77a06134.png
https://goo.gl/2WqMo5

Linjedomarn
2015-10-13, 19:17
En annan undran jag alltid haft är om HbA1c, som endast används som markör för långsiktigt genomsnittlig blodsockerhalt, också har någon effekt i sig självt rent fysiologiskt. Alltså om HbA1c är obrukbart för syretransport eller liknande.

HbA är hemoglobinet som finns i de röda blodkropparna som möjliggör att de kan transportera syre. HbA1c bildas när HbA blir glykerat, som sker i större utsträckning ju högre mängd blodglukos man har under lång tid (insulinresistans och diabetes).